Przemysł mleczarski
-
21.10.2021
Dobra sytuacja na rynku mleka
Na podstawie danych za pierwsze siedem miesięcy 2021 roku można powiedzieć, że sytuacja na krajowym i światowym rynku mleka jest dobra. Rośnie produkcja mleka w Nowej Zelandii i USA. Unia Europejska, największy światowy eksporter produktów mleczarskich, odnotowuje wzrost eksportu i popytu, a ceny na unijnym rynku są wyższe niż przed rokiem. Wysoki popyt na produkty mleczarskie utrzymuje się także w Chinach, które są największym importerem produktów mleczarskich na świecie. Jak sytuacja na międzynarodowym rynku mleczarskim przekłada się na polskie mleczarnie tłumaczy Paweł Wyrzykowski, Analityk Sektora Food&Agri BNP Paribas Bank Polska S.A.
-
18.10.2021
Monitorowanie Bacillus cereus w przetworach mlecznych
Jakość i bezpieczeństwo przetworów mlecznych w dużym stopniu zależy od początkowej jakości mleka, ponieważ wzrost patogenów jest bardzo prawdopodobny podczas jego przetwarzania. Jako źródło składników odżywczych o wysokiej aktywności wody i prawie obojętnym pH, mleko stanowi idealne środowisko dla rozwoju wielu mikroorganizmów.
-
15.10.2021
Santander AGROskop Wrzesień: Mleko
Na rynku mleka utrzymuje się koniunktura, co znajduje swoje odzwierciedlenie w poziomie cen surowego mleka oraz przetworów mlecznych. Jak wynika z danych GUS, w sierpniu średnia cena skupu mleka w Polsce wzrosła o 1% w relacji do lipca, osiągając 150,52 zł/100 litrów. Jednocześnie był to poziom wyższy o 13% w relacji rocznej.
-
20.09.2021
Segment żywności mrożonej na targach Anuga w Kolonii
Moda na świeżość, zdrowie i zrównoważony rozwój sprawia, że produkty mrożone cieszą się coraz większą popularnością wśród konsumentów. W dn. 9-13 X podczas targów Anuga swoją ofertę zaprezentuje ponad 370 producentów z segmentu żywności mrożonej.
-
27.08.2021
Znaczenie umowy kontraktowej w produkcji żywności - Abstrakt artykułu
Produkcja kontraktowa polega na wykonywaniu usług produkcyjnych na zlecenie. Producent kontraktowy wytwarza produkty nie pod swoją, a pod marką klienta, wykorzystując z kolei własną linię produkcyjną, pracowników, doświadczenie i know-how.
-
23.08.2021
UE zatwierdza stewię (Reb M) produkowaną w procesie konwersji enzymatycznej
Komisja Europejska zatwierdziła stosowanie enzymatycznie przekształconej cząsteczki stewii Reb M do użytku w UE. Wg badań trend „bez dodatku cukru” rośnie w Europie. W Polsce deklaracje „bez dodatku cukru” podwoiły się od 2016 r., osiągając 9% wprowadzonych produktów na rynek żywności i napojów w 2021 r.
-
20.08.2021
Bardzo dobre wyniki w eksporcie artykułów rolno-spożywczych w pierwszym półroczu 2021 r.
Wartość eksportu towarów rolno-spożywczych z Polski od stycznia do czerwca 2021 r. (w porównaniu z tym samym okresem roku 2020) wzrosła o 5,3% do 17,6 mld EUR.
-
19.08.2021
Unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności
W lipcu Komisja Europejska, wraz z zainteresowanymi stronami z branży rolno-spożywczej, oficjalnie ogłosiła unijny kodeks postępowania w zakresie odpowiedzialnych praktyk dotyczących żywności i wprowadzania jej do obrotu. Kodeks jest elementem realizacji założeń strategii "Od pola do stołu", przyjętej w ubiegłym roku.
-
19.08.2021
Produkt z Polski uznany za zafałszowany ze względu na suchą masę
Ser Mozzarella Light marki Tesco został uznany za zafałszowany przez Czeską Inspekcję Rolno-Spożywczą. Produkt pochodzi z Polski.
-
10.08.2021
Nowy raport WWF – świat marnotrawi aż 40% żywności
Produkcja żywności wymaga wykorzystania ogromnej powierzchni terenów rolnych, znacznych ilości wody i olbrzymich nakładów energii – światowy przemysł spożywczy odpowiada za dwukrotnie wyższą roczną emisję gazów cieplarnianych niż wszystkie samochody w Stanach Zjednoczonych i Europie razem wzięte.
-
09.08.2021
Komisja przyjmuje środki mające zwiększyć przepływ środków pieniężnych do rolników
Środek ten będzie stanowił wsparcie i zwiększy przepływ środków pieniężnych dla rolników dotkniętych kryzysem COVID-19 oraz skutkami niekorzystnych warunków pogodowych w całej UE.
-
02.08.2021
Santander AGROskop Czerwiec: Mleko
Po słabym styczniu, w kolejnym miesiącach nastąpiło ożywienie w sprzedaży zagranicznej produktów przetwórstwa mleka. W marcu oraz w kwietniu wolumen eksportu był wyższy o 11% w relacji rocznej. W całym okresie I-IV wolumen eksportu wzrósł o 7% r/r. Pod względem wartości sprzedaż zwiększyła się o 5%.
-
30.07.2021
Dobry czas dla producentów mleka
Średnia cena skupu mleka w Polsce w maju 2021 r. wynosiła 1,51 netto za litr i była o 16% wyższa od ceny sprzed roku. W najbliższych miesiącach polscy producenci mleka nie powinni się spodziewać gwałtownych zmian w sytuacji na rynku.
-
29.07.2021
Naukowcy opracowali sensor na smartfony do wykrywania Escherichia coli w mleku
Skuteczne narzędzia do testowania Escherichia coli O157:H7 mogą zapobiegać wybuchom chorób przenoszonych przez żywność.
-
22.07.2021
Ceny żywności w ostatnim roku – spadek czy wzrost?
Indeks cen żywności liczony przez FAO - Organizację Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa - pokazuje aż 40% wzrost cen żywności w okresie maj 2020-maj 2021, zaś według danych Eurostat detaliczne ceny żywności w UE w tym czasie wzrosły jedynie o 0,1%.
-
16.07.2021
Znakowanie jaj
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania jaj, którą objęto 97 sklepów.
-
14.07.2021
Polmlek zmienia umowy z dostawcami mleka
Wzorce umowne stosowane przez Polmlek były niekorzystne dla dostawców mleka. Po interwencji Prezesa UOKiK Spółka zmienia warunki współpracy z każdym z nich. W trakcie procesu dostosowywania umów przedsiębiorca nie będzie egzekwował postanowień umownych kwestionowanych przez Prezesa UOKiK.
-
13.07.2021
Uzgodnienie z władzami Zjednoczonych Emiratów Arabskich wzoru świadectwa zdrowia dla mleka i produktów mlecznych
W wyniku starań Głównego Lekarza Weterynarii i polskiej placówki dyplomatycznej w Abu Zabi, w dniu 6 lipca br. uzgodniono bilateralnie wzór świadectwa zdrowia dla mleka i produktów mlecznych wysyłanych do Zjednoczonych Emiratów Arabskich.
-
09.07.2021
Raport Komisji: pozytywne prognozy dla rolnictwa UE
W związku ze znacznymi postępami w kampanii szczepień przeciwko COVID-19 w całej UE, usługi gastronomiczne są ponownie otwierane, a ograniczenia w podróżowaniu stopniowo znoszone.
-
08.07.2021
Dwie wyjątkowe - hybrydowe edycje Narodowego Dnia Mlecznej Fermy
Wreszcie, po długiej przerwie spowodowanej pandemią COVID-19, zespół InConventus Group miał przyjemność po raz piąty oraz szósty zrealizować Narodowy Dzień Mlecznej Fermy.
-
08.07.2021
Santander AGROskop Czerwiec: Kwestie horyzontalne
Kwiecień był kolejnym miesiącem, po marcu, w którym eksport żywności był wyższy r/r. Według wstępnych danych, wartość sprzedaży zagranicznej wyniosła 2,9 mld euro i była wyższa o 10% r/r. W rezultacie udało się nadrobić słabszy początek roku i w całym okresie I-IV 2021 eksport osiągnął...
Nasi partnerzy