Przemysł mleczarski
-
15.01.2021
Recykling opakowań – jak to się robi?
Czy opakowania produktów, które codziennie kupujemy nadają się do dalszego przetworzenia? Czasami niełatwo to stwierdzić. Spojrzenie producentów opakowań oraz firm zajmujących się ich recyklingiem pozwala rozwiać część mitów na ten temat.
-
07.01.2021
Uzgodnienie nowych wzorów świadectw zdrowia na rynek brazylijski
Polska placówka dyplomatyczna w Brazylii przekazała informację o ostatecznym zatwierdzeniu przez stronę brazylijską wzorów weterynaryjnych świadectw zdrowia.
-
07.01.2021
Prognozy KE – działania na rzecz zrównoważonego rozwoju integralną częścią wzrostu sektora mleczarskiego
W latach 2020-2030 produkcja mleka w UE będzie zwiększać się w tempie 0,6% rocznie, dwa razy wolniej niż w latach 2010-2020.
-
30.12.2020
Wyrok TSUE. Prawo (w pewnych okolicznościach) zakazuje powielania kształtu lub wyglądu produktu posiadającego chronioną nazwę pochodzenia.
Kolejny wyrok TSUE dotyczący interpretacji przepisów prawa żywnościowego i ponownie przyjęta została wykładnia zawężająca. Sprawa dotyczy interpretacji art. 13 ust. 1 lit. d) Rozporządzenia PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY (UE) NR 1151/2012 z dnia 21 listopada 2012 r. w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych zgodnie...
-
24.12.2020
Wpływ braku porozumienia handlowego z Wielką Brytanią na sektor mleczarski
Brak porozumienia w sprawie umowy handlowej między Wielką Brytania a UE może oznaczać spadek eksportu produktów mleczarskich na rynek brytyjski.
-
21.12.2020
Rada UE planuje wprowadzić system znakowania żywności uwzględniający dobrostan zwierząt
Dobrostan zwierząt stanowi coraz częściej przedmiot debaty w krajach członkowskich UE. Z prowadzonych badań wynika, że dla konsumentów europejskich nie jest obojętne to w jakich warunkach hodowane są zwierzęta oraz, że popierają poprawę dobrostanu zwierząt przeznaczonych na żywność.
-
10.12.2020
Eksport pomaga polskim producentom lodów
Polska jest znaczącym producentem i eksporterem lodów w UE. W 2020 r. wartość i wolumen eksportu lodów będzie rekordowy.
-
27.11.2020
Indie – największy producent mleka na świecie
Indie są największym producentem mleka na świecie. Według listopadowych szacunków FAO w 2020 r. produkcja mleka (wszystkich gatunków zwierząt) w Indiach wzrośnie o 2,1% do 195 mln t co będzie odpowiadać 23-proc. światowej produkcji tego surowca.
-
23.11.2020
Skutki pandemii COVID-19 w łańcuchu dostaw produktów rolno-spożywczych
KE zaprasza producentów rolnych oraz przetwórców rolno-spożywczych, do wypełnienia ankiety nt. wpływu pandemii COVID-19 na podmioty funkcjonujące w łańcuchu dostaw produktów rolno-spożywczych.
-
18.11.2020
Handel rolno-spożywczy w UE-27 podtrzymuje wzrost gospodarczy
Z opublikowanego sprawozdania wynika, że handel produktami rolno-spożywczymi w UE utrzymywał się na wysokim poziomie w okresie od stycznia do lipca 2020 r., w porównaniu z tym samym okresem w ubiegłym roku.
-
12.11.2020
Rynek jaj odczuwa skutki COVID-19
W okresie od stycznia do września br. ceny jaj konsumpcyjnych zmniejszyły się o 15%, co było głównie konsekwencją mniejszego wolumenu eksportu.
-
05.11.2020
Produkty mleczarskie z Polski jadą na Ukrainę
Ponad 3-krotny wzrost wartości eksportu. Boom na sery i masło. Szansa na utrwalenie sukcesu.
-
30.10.2020
Produkty na bazie mleka z drukarki 3D – druk na zimno
Zespół naukowców z Singapuru opracował prostą metodę drukowania produktów mlecznych w 3D na bazie mleka. Innowacją metody jest to, że druk odbywa się na zimno, co pozwala zachować jednocześnie składniki odżywcze wrażliwe na temperaturę.
-
30.10.2020
Prognozy dla unijnego rynku mleka
W 2020 r. dostawy mleka do mleczarni w UE zwiększą się o 1,4%. W Polsce tempo wzrostu skupu mleka będzie wyższe. Mniejsza dynamika wzrostu dostaw mleka w UE w 2021 r.
-
23.10.2020
Marnowanie żywności – raport 2020
Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała raport „Nie marnuj jedzenia 2020”.
-
19.10.2020
IW-SYSTEM - prace trwają!
Prace nad nowym systemem informatycznym Inspekcji Weterynaryjnej wchodzą na kolejny stopień zaawansowania.
-
16.10.2020
KE publikuje badanie opinii publicznej na temat żywności i rolnictwa w UE
Trzech na czterech Europejczyków zna wspólną politykę rolną (WPR) i uważa, że korzystają z niej wszyscy obywatele, zgodnie z najnowszym ogólnounijnym badaniem opinii publicznej na temat rolnictwa i WPR przeprowadzonym przez Eurobarometr, opublikowanym przez Komisję Europejską.
-
15.10.2020
Europejskie organizacje reprezentujące sektor hodowli inaugurują kampanię przeciwko nadużywaniu nazw mięsa
Debata na temat stosowaniu nazw mięsa i produktów mleczarskich do określania ich roślinnych imitacji jest dużo bardziej złożona niż może się wydawać na pierwszy rzut oka. W związku z tą sytuacją, europejski sektor hodowli postanowił postawić opór i zainicjować kampanię „ceci n’est pas un steak - to nie jest stek”.
-
15.10.2020
Dobre półrocze dla sektora mleczarskiego
COVID-19 nie odstraszył firm z sektora mleczarskiego przed działalnością inwestycyjną. W I połowie 2020 r. wartość nakładów inwestycyjnych sektora mleczarskiego wzrosła o 8,5% (r/r).
-
06.10.2020
Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna popiera pomysł IW-SYSTEM
Pracownicy Głównego Inspektoratu Weterynarii przedstawili założenia projektowanego systemu informatycznego.
-
01.10.2020
Rynek serów w Polsce
Wzrost zapotrzebowania na sery twarogowe na rynku krajowym, mniejsze dostawy serów dojrzewających na rynek krajowy i większa produkcja serów topionych.
Nasi partnerzy