Przemysł mleczarski
-
27.11.2020
Indie – największy producent mleka na świecie
Indie są największym producentem mleka na świecie. Według listopadowych szacunków FAO w 2020 r. produkcja mleka (wszystkich gatunków zwierząt) w Indiach wzrośnie o 2,1% do 195 mln t co będzie odpowiadać 23-proc. światowej produkcji tego surowca.
-
23.11.2020
Skutki pandemii COVID-19 w łańcuchu dostaw produktów rolno-spożywczych
KE zaprasza producentów rolnych oraz przetwórców rolno-spożywczych, do wypełnienia ankiety nt. wpływu pandemii COVID-19 na podmioty funkcjonujące w łańcuchu dostaw produktów rolno-spożywczych.
-
18.11.2020
Handel rolno-spożywczy w UE-27 podtrzymuje wzrost gospodarczy
Z opublikowanego sprawozdania wynika, że handel produktami rolno-spożywczymi w UE utrzymywał się na wysokim poziomie w okresie od stycznia do lipca 2020 r., w porównaniu z tym samym okresem w ubiegłym roku.
-
12.11.2020
Rynek jaj odczuwa skutki COVID-19
W okresie od stycznia do września br. ceny jaj konsumpcyjnych zmniejszyły się o 15%, co było głównie konsekwencją mniejszego wolumenu eksportu.
-
05.11.2020
Produkty mleczarskie z Polski jadą na Ukrainę
Ponad 3-krotny wzrost wartości eksportu. Boom na sery i masło. Szansa na utrwalenie sukcesu.
-
30.10.2020
Produkty na bazie mleka z drukarki 3D – druk na zimno
Zespół naukowców z Singapuru opracował prostą metodę drukowania produktów mlecznych w 3D na bazie mleka. Innowacją metody jest to, że druk odbywa się na zimno, co pozwala zachować jednocześnie składniki odżywcze wrażliwe na temperaturę.
-
30.10.2020
Prognozy dla unijnego rynku mleka
W 2020 r. dostawy mleka do mleczarni w UE zwiększą się o 1,4%. W Polsce tempo wzrostu skupu mleka będzie wyższe. Mniejsza dynamika wzrostu dostaw mleka w UE w 2021 r.
-
23.10.2020
Marnowanie żywności – raport 2020
Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała raport „Nie marnuj jedzenia 2020”.
-
19.10.2020
IW-SYSTEM - prace trwają!
Prace nad nowym systemem informatycznym Inspekcji Weterynaryjnej wchodzą na kolejny stopień zaawansowania.
-
16.10.2020
KE publikuje badanie opinii publicznej na temat żywności i rolnictwa w UE
Trzech na czterech Europejczyków zna wspólną politykę rolną (WPR) i uważa, że korzystają z niej wszyscy obywatele, zgodnie z najnowszym ogólnounijnym badaniem opinii publicznej na temat rolnictwa i WPR przeprowadzonym przez Eurobarometr, opublikowanym przez Komisję Europejską.
-
15.10.2020
Europejskie organizacje reprezentujące sektor hodowli inaugurują kampanię przeciwko nadużywaniu nazw mięsa
Debata na temat stosowaniu nazw mięsa i produktów mleczarskich do określania ich roślinnych imitacji jest dużo bardziej złożona niż może się wydawać na pierwszy rzut oka. W związku z tą sytuacją, europejski sektor hodowli postanowił postawić opór i zainicjować kampanię „ceci n’est pas un steak - to nie jest stek”.
-
15.10.2020
Dobre półrocze dla sektora mleczarskiego
COVID-19 nie odstraszył firm z sektora mleczarskiego przed działalnością inwestycyjną. W I połowie 2020 r. wartość nakładów inwestycyjnych sektora mleczarskiego wzrosła o 8,5% (r/r).
-
06.10.2020
Krajowa Izba Lekarsko-Weterynaryjna popiera pomysł IW-SYSTEM
Pracownicy Głównego Inspektoratu Weterynarii przedstawili założenia projektowanego systemu informatycznego.
-
01.10.2020
Rynek serów w Polsce
Wzrost zapotrzebowania na sery twarogowe na rynku krajowym, mniejsze dostawy serów dojrzewających na rynek krajowy i większa produkcja serów topionych.
-
29.09.2020
Marnowanie 1/3 nie ma sensu!
Dziś, po raz pierwszy w historii obchodzimy ustanowiony przez ONZ Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia! To jedno z działań podjętych przez organizację w celu zwiększenia świadomości klimatycznych konsekwencji wynikających z marnowania. Do apelu dołącza aplikacja Too Good To Go, która wraz z partnerami pragnie dać dobitny dowód na to, że marnowanie po prostu nie ma sensu!
-
28.09.2020
Zmiana warunków handlu ze Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej
Zbliża się koniec okresu przejściowego w relacjach Unii Europejskiej ze Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.
-
25.09.2020
Żywność prosto z gospodarstwa – co trzeba wiedzieć
Jak rozpocząć produkcję i sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa? Każdy rolnik może się tego dowiedzieć z broszury przygotowanej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na polecenie ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego.
-
21.09.2020
Zielony Ład – polityka wielkich wyzwań
– Bardzo się cieszę, że sprawa wsparcia dla rolników nabiera bardzo konkretnego wymiaru – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski podczas internetowego seminarium AKIS.
-
18.09.2020
3 mln szczęśliwych krów i świń, czyli realizacja programu „Dobrostan zwierząt”
Minął właśnie rok od ogłoszenia programu „Dobrostan zwierząt”. To nowy rodzaj pomocy finansowej realizowanej w ramach PROW 2014-2020, której celem jest poprawa warunków chowu zwierząt gospodarskich. W pierwszym naborze wniosków o wsparcie na ten cel wystąpiło ponad 42 tys. hodowców krów i trzody chlewnej.
-
15.09.2020
Uzdatnianie wody w przemyśle spożywczym – przegląd najważniejszych zagadnień związanych z jakością wody
Woda odgrywa niezwykle istotną rolę w procesach związanych z przemysłem spożywczym. Jest potrzebna na wielu etapach produkcyjnych, w różnych zastosowaniach. Niejednokrotnie konieczne okazuje się jej szczególne przygotowanie pod względem parametrów. Jakiej wody potrzebuje przemysł spożywczy? Kiedy niezbędne jest uzdatnianie? Jakie metody uzdatniania wody powinny zostać zastosowane w konkretnych sektorach?
-
10.09.2020
Stany Zjednoczone zwiększają swoją obecność na światowym rynku mleka
W I p. 2020 r. wartość eksportu produktów mleczarskich ze Stanów Zjednoczonych była o 13% większa niż przed rokiem.
Nasi partnerzy