Przemysł napojowy
-
12.03.2021
Trendy w produkcji wody i napojów bezalkoholowych (podsumowanie 2020)
Ze względu na pandemię Covid-19 oraz wprowadzenie tzw. opłaty cukrowej minione miesiące były trudne dla producentów wody i napojów bezalkoholowych.
-
11.03.2021
Jakość handlowa fermentowanych napojów winiarskich
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej fermentowanych napojów winiarskich (w tym cydru, miodów pitnych, aromatyzowanych napojów winnych owocowych i win owocowych). Objęto nią łącznie 55 podmiotów, w tym 31 sklepów i 24 producentów.
-
05.03.2021
Nowe badania naukowe dotyczące genomu chmielu mogą dostarczyć piwowarom więcej aromatów chmielowych
Naukowcy z Oregon State University i amerykańskiego Departamentu Rolnictwa znacznie poszerzyli wiedzę na temat genomu chmielu, co ma istotne konsekwencje dla przemysłu piwowarskiego i naukowców badających potencjalne korzyści medyczne chmielu.
-
23.02.2021
Coca-Cola rozpoczyna sprzedaż swoich napojów w papierowych butelkach
Seria 2000 butelek napoju roślinnego AdeZ będzie oferowana w pionierskim opakowaniu za pośrednictwem sklepu internetowego Kifli.hu.
-
16.02.2021
Eksport żywności do Wielkiej Brytanii
Brexit spowodował nową sytuację prawną związaną z wyzwaniami jakie obecnie stawia przed przedsiębiorcami z branży spożywczej prowadzenie handlu z Wielką Brytanią. W celu zapewnienia niezakłóconej wymiany handlowej oraz możliwości dalszego kontynuowania wspólnych interesów konieczne było ustalenie odpowiednich wytycznych w tym zakresie.
-
15.02.2021
KE zatwierdza trzy nowe oznaczenia geograficzne z Cypru i Chorwacji
Komisja Europejska zatwierdziła trzy nowe oznaczenia geograficzne z Cypru ("Λουκάνικο Πιτσιλιάς" i "Λούντζα Πιτσιλιάς") i Chorwacji ("Ponikve").
-
09.02.2021
Włoski i polski rynek żywności – to trzeba wiedzieć
Polska Izba Biznesowa we Włoszech CAPI wraz z partnerami Centrum Prawa Żywnościowego| Food Law, Kancelaria RPMS, Prokonsument, EIT Food, FOOD LAW LATEST oraz partnerem technicznym Kiss The Rat sp. z o.o. zapraszają w dniu 10 lutego od godziny 10.00 na pierwszą z cyklu konferencję
-
05.02.2021
Co powinieneś wiedzieć o cukrach w sokach?
Bać się cukru w sokach czy nie? Kto nie słyszał w ostatnim czasie o konieczności ograniczania cukru w diecie? Czy jednak powinniśmy całkowicie rezygnować nawet z tego, który naturalnie występuje w przyrodzie? Przecież zgodnie z zaleceniami żywieniowymi powinniśmy spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, w stosunku 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców. Te ostatnie szczególnie zawierają naturalny cukier, więc jak to jest z sokami, które powstają z owoców? Aby rozwiać wszystkie wątpliwości, zapytaliśmy ekspertów ds. żywienia, co sądzą na ten temat.
-
29.01.2021
Jaki wpływ Brexit będzie miał na polską branżę spożywczą?
Zrealizowanie wyjścia Zjednoczonego Królestwa ze wspólnoty może oznaczać straty dla wielu polskich eksporterów, w tym m.in. z branży spożywczej. Każde 10% ewentualnego spadku sprzedaży żywności na rynek brytyjski oznacza w praktyce ok. 300 mln euro rocznie, które trzeba będzie nadrobić na innych rynkach.
-
15.01.2021
Recykling opakowań – jak to się robi?
Czy opakowania produktów, które codziennie kupujemy nadają się do dalszego przetworzenia? Czasami niełatwo to stwierdzić. Spojrzenie producentów opakowań oraz firm zajmujących się ich recyklingiem pozwala rozwiać część mitów na ten temat.
-
14.01.2021
Rok 2021 w branży napojowej pod znakiem zrównoważonego rozwoju
Zrównoważony rozwój, certyfikowane surowce i optymalizacja procesów będą dominującymi trendem wpływającym na przemysł napojowy w tym roku w branży spożywczej. Według badania grupy Mintel 44% amerykańskich Millenialsów uważa, że marki przyjazne dla środowiska najlepiej odzwierciedlają osobiste wartości ich pokolenia.
-
29.12.2020
Petycja do FDA by zakazać ołowiu w żywności i we wszystkich materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Petycja wzywa FDA w szczególności do zaprzestania zezwalania na dodawanie ołowiu do materiałów, które mają kontakt z żywnością, do zaktualizowania swoich wytycznych, aby lepiej chronić przed ryzykiem narażenia na ołów oraz do zaostrzenia limitów dla ołowiu w wodzie butelkowanej.
-
22.12.2020
Opublikowano rozporządzenie w sprawie obowiązkowego znakowania produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych objętych Dyrektywą SUP
Rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (18 grudnia br.). Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 3 lipca 2021 r.
-
16.12.2020
Hiszpańskie władze zlikwidowały jedną z największych grup przestępczych fałszujących whisky
Hiszpańska Gwardia Cywilna wraz z Agencją Podatkową zlikwidowały jedną z największych grup przestępczych odpowiedzialnych za produkcję i dystrybucję nielegalnej whisky.
-
07.12.2020
Napoje od PepsiCo w butelkach w 100% z rPET do końca 2021 r.
Jeden z największych producentów żywności i napojów na świecie, firma PepsiCo, w samym tylko 2021 roku zainwestuje 3,6 mln USD oraz 8 mln USD w każdym kolejnym roku na pozyskanie przetworzonego plastiku (rPET), który umożliwi produkcję w Polsce wszystkich butelek napojów Pepsi oraz Mirinda z surowca zawierającego tworzywo w 100% pochodzące z recyklingu.
-
02.12.2020
Okiem eksperta: Trendy smakowe w branży napojowej - napoje roślinne
W związku z Państwa dużym zainteresowaniem artykułem nt. „Trendów smakowych” w kolejnych tygodniach będziemy kontynuować przegląd nowości, światowej prasy w obszarze istotnych trendów nie tylko smakowych, ale też produktowych związanych z żywnością.
-
27.11.2020
KE - Niemcy z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie niemieckiego wina "Würzburger Stein-Berg" do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
-
02.11.2020
KUPS: System depozytowy pomoże producentom napojów i uchroni Polskę przed wysokimi opłatami do budżetu UE
Polska stoi przed implementacją prawa unijnego, które nakłada nowe obowiązki w zakresie ochrony środowiska – dla kraju, jak i dla polskich firm. Polscy producenci soków i napojów popierają proekologiczne inicjatywy, ale apelują o stworzenie systemu depozytowego, który umożliwi im realizację nowych obowiązków.
-
20.10.2020
65 mln euro rocznie oszczędności dla Polski dzięki wprowadzeniu systemu depozytowego
Żywiec Zdrój przedstawił założenia wprowadzenia systemu depozytowego w Polsce. Firma aktywnie działająca na rzecz wdrożenia tego rozwiązania podkreśla, że jest to jedyny sposób zapewniający efektywną zbiórkę odpadów opakowaniowych po napojach i ich recykling, a w konsekwencji – domknięcie obiegu opakowań. Optymalny dla Polski model systemu przedstawił Frédéric Guichard – prezes Żywiec Zdrój, podczas tegorocznej edycji międzynarodowej inicjatywy Circular Week.
-
12.10.2020
Ocena nowych technologii przetwarzania żywności (HPP i PEF) i ich potencjalnych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności
FSAI opublikował raport, w którym komitet naukowy agencji odnosi się do nowych technologii przetwarzania żywności (HPP i PEF) i potencjalnych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności wynikających z ich stosowania. Raport stanowi wzorzec proporcjonalnej i spójnej oceny nowych technologii przetwarzania żywności, które powinny chronić zdrowie publiczne, a jednocześnie wspierać innowacje technologiczne w przemyśle spożywczym.
-
04.09.2020
Zautomatyzowana linia do produkcji zbiorników ze stali nierdzewnej
Ruszyła najnowocześniejsza technologicznie w Europie zautomatyzowana linia do produkcji zbiorników oraz stacji wyparnych ze stali nierdzewnej. Firma B&P Engineering rozpoczęła produkcję na nowoczesnym obiekcie o powierzchni 5200 m2, wyposażonym w najbardziej zaawansowaną technologicznie w Europie linię produkcyjną zaprojektowaną do zautomatyzowanej produkcji.
Nasi partnerzy