Przemysł napojowy
-
29.12.2020
Petycja do FDA by zakazać ołowiu w żywności i we wszystkich materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością
Petycja wzywa FDA w szczególności do zaprzestania zezwalania na dodawanie ołowiu do materiałów, które mają kontakt z żywnością, do zaktualizowania swoich wytycznych, aby lepiej chronić przed ryzykiem narażenia na ołów oraz do zaostrzenia limitów dla ołowiu w wodzie butelkowanej.
-
22.12.2020
Opublikowano rozporządzenie w sprawie obowiązkowego znakowania produktów jednorazowego użytku z tworzyw sztucznych objętych Dyrektywą SUP
Rozporządzenie wchodzi w życie dwudziestego dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej (18 grudnia br.). Niniejsze rozporządzenie stosuje się od dnia 3 lipca 2021 r.
-
16.12.2020
Hiszpańskie władze zlikwidowały jedną z największych grup przestępczych fałszujących whisky
Hiszpańska Gwardia Cywilna wraz z Agencją Podatkową zlikwidowały jedną z największych grup przestępczych odpowiedzialnych za produkcję i dystrybucję nielegalnej whisky.
-
07.12.2020
Napoje od PepsiCo w butelkach w 100% z rPET do końca 2021 r.
Jeden z największych producentów żywności i napojów na świecie, firma PepsiCo, w samym tylko 2021 roku zainwestuje 3,6 mln USD oraz 8 mln USD w każdym kolejnym roku na pozyskanie przetworzonego plastiku (rPET), który umożliwi produkcję w Polsce wszystkich butelek napojów Pepsi oraz Mirinda z surowca zawierającego tworzywo w 100% pochodzące z recyklingu.
-
02.12.2020
Okiem eksperta: Trendy smakowe w branży napojowej - napoje roślinne
W związku z Państwa dużym zainteresowaniem artykułem nt. „Trendów smakowych” w kolejnych tygodniach będziemy kontynuować przegląd nowości, światowej prasy w obszarze istotnych trendów nie tylko smakowych, ale też produktowych związanych z żywnością.
-
27.11.2020
KE - Niemcy z nowym oznaczeniem geograficznym
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie niemieckiego wina "Würzburger Stein-Berg" do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP).
-
02.11.2020
KUPS: System depozytowy pomoże producentom napojów i uchroni Polskę przed wysokimi opłatami do budżetu UE
Polska stoi przed implementacją prawa unijnego, które nakłada nowe obowiązki w zakresie ochrony środowiska – dla kraju, jak i dla polskich firm. Polscy producenci soków i napojów popierają proekologiczne inicjatywy, ale apelują o stworzenie systemu depozytowego, który umożliwi im realizację nowych obowiązków.
-
20.10.2020
65 mln euro rocznie oszczędności dla Polski dzięki wprowadzeniu systemu depozytowego
Żywiec Zdrój przedstawił założenia wprowadzenia systemu depozytowego w Polsce. Firma aktywnie działająca na rzecz wdrożenia tego rozwiązania podkreśla, że jest to jedyny sposób zapewniający efektywną zbiórkę odpadów opakowaniowych po napojach i ich recykling, a w konsekwencji – domknięcie obiegu opakowań. Optymalny dla Polski model systemu przedstawił Frédéric Guichard – prezes Żywiec Zdrój, podczas tegorocznej edycji międzynarodowej inicjatywy Circular Week.
-
12.10.2020
Ocena nowych technologii przetwarzania żywności (HPP i PEF) i ich potencjalnych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności
FSAI opublikował raport, w którym komitet naukowy agencji odnosi się do nowych technologii przetwarzania żywności (HPP i PEF) i potencjalnych zagrożeń dla bezpieczeństwa żywności wynikających z ich stosowania. Raport stanowi wzorzec proporcjonalnej i spójnej oceny nowych technologii przetwarzania żywności, które powinny chronić zdrowie publiczne, a jednocześnie wspierać innowacje technologiczne w przemyśle spożywczym.
-
04.09.2020
Zautomatyzowana linia do produkcji zbiorników ze stali nierdzewnej
Ruszyła najnowocześniejsza technologicznie w Europie zautomatyzowana linia do produkcji zbiorników oraz stacji wyparnych ze stali nierdzewnej. Firma B&P Engineering rozpoczęła produkcję na nowoczesnym obiekcie o powierzchni 5200 m2, wyposażonym w najbardziej zaawansowaną technologicznie w Europie linię produkcyjną zaprojektowaną do zautomatyzowanej produkcji.
-
03.09.2020
Piwa kwaśne i ich profil smakowy – najnowsze doniesienia naukowców
Piwo kwaśne - cierpki wynik procesu warzenia stosowanego od wieków w Europie, zyskało ostatnio popularność w USA. Naukowcy donoszą o postępach w badaniach nad ewolucją kwasów i innych składników smakowych podczas starzenia się napoju, co, jak twierdzą, pomoże piwowarom zrozumieć i uzyskać większą kontrolę nad smakiem kwaśnego piwa.
-
13.07.2020
Trendy zdrowotne oraz pokolenie milenialsów napędzają popyt na piwo bezalkoholowe
Popularność piwa bezalkoholowego stale rośnie, choć konsumenci nie zawsze akceptowali produkty bezalkoholowe. Dzięki technologii SIGMATEC firmy API Schmidt-Bretten powstaje piwo o zawartości alkoholu na poziomie „absolutnego zera”… 0,0% – i o doskonałym smaku.
-
25.02.2020
Kolejne inicjatywy legislacyjne dotyczące eliminacji cukru z żywności (herbatki, soki, nektary, napoje)
W Polsce trwają prace nad wprowadzeniem „podatku cukrowego” czyli nad ustawą z 14 lutego 2020 r. o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów. Po przyjęciu ustawy przez rząd projekt był dyskutowany w Sejmie a głosowanie nad nim odbyło się 14 lutego
Nasi partnerzy