Przemysł piekarski
-
09.02.2021
Włoski i polski rynek żywności – to trzeba wiedzieć
Polska Izba Biznesowa we Włoszech CAPI wraz z partnerami Centrum Prawa Żywnościowego| Food Law, Kancelaria RPMS, Prokonsument, EIT Food, FOOD LAW LATEST oraz partnerem technicznym Kiss The Rat sp. z o.o. zapraszają w dniu 10 lutego od godziny 10.00 na pierwszą z cyklu konferencję
-
05.02.2021
Nowa organizacja branżowa na rynku spożywczym – Stowarzyszenie Producentów Produktów Zbożowych
Na polskim rynku pojawiła się nowa organizacja branżowa – Stowarzyszenie Producentów Produktów Zbożowych (SPPZ). Podmiot zrzeszający kluczowych polskich producentów kasz oraz płatków zbożowych będzie działać na rzecz ochrony środowiska i zdrowia, a także rozwoju nowych technologii produkcji. Jednym ze strategicznych obszarów działalności Stowarzyszenia będzie promowanie kategorii kasz i płatków zbożowych, realizowane m.in. poprzez kampanię edukacyjną, popularyzującą wiedzę o tych produktach.
-
29.01.2021
Jaki wpływ Brexit będzie miał na polską branżę spożywczą?
Zrealizowanie wyjścia Zjednoczonego Królestwa ze wspólnoty może oznaczać straty dla wielu polskich eksporterów, w tym m.in. z branży spożywczej. Każde 10% ewentualnego spadku sprzedaży żywności na rynek brytyjski oznacza w praktyce ok. 300 mln euro rocznie, które trzeba będzie nadrobić na innych rynkach.
-
26.01.2021
KE zatwierdza 8 upraw GMO do stosowania w charakterze żywności i paszy
Komisja Europejska zatwierdziła pięć genetycznie zmodyfikowanych upraw oraz odnowiła zatwierdzenie trzech upraw kukurydzy wykorzystywanych jako żywność i pasza.
-
14.01.2021
Wzrost cen zbóż i soi za oceanem napędza ceny w Europie
Okres świąteczny na światowych rynkach zbóż przyniósł silne wzrosty cen, będące wypadkową wydarzeń w obydwu Amerykach. Tani dolar, niekorzystna pogoda w Ameryce Południowej oraz decyzja argentyńskiego resortu rolnictwa o zablokowaniu eksportu kukurydzy do końca lutego – te czynniki wpływały na sytuację nie tylko za oceanem, ale i w Europie.
-
31.12.2020
Polska: rekordowe zbiory zbóż w 2020 r.
Zgodnie z opublikowanym przez GUS wynikowym szacunkiem ziemiopłodów rolnych i ogrodniczych, zbiory zbóż ogółem wyniosły 33,5 mln ton.
-
11.12.2020
Zboża w Polsce: wysokie zbiory, wysokie ceny. Możliwe spadki w grudniu?
Mimo bardzo wysokich zbiorów w sezonie 2020/21, obecne ceny zbóż podstawowych w Polsce należą do najwyższych w ostatnich latach.
-
04.12.2020
GMO na dłużej w Polsce, jednak ceny pasz i tak są wysokie
Rosnące ceny zbóż skutkują wzrostem cen pasz, co pogarsza sytuację przetwórców zwierzęcych – znajdującymi się w trudnej sytuacji ze względu na pandemię COVID-19 i choroby zwierząt (ASF, grypa ptaków).
-
03.12.2020
Chleb wzbogacony w enzymy ma potencjał stać się superfood
Badania wykazały, że niewielki dodatek enzymu podczas produkcji chleba poprawia funkcje naczyniowe stawiając go tym samym na równi z innymi superfood. Naukowcy są zdania, że technologię można również zastosować do różnego rodzaju przekąsek i batonów energetycznych, które często zawierają otręby pszenne lub mąkę pełnoziarnistą.
-
26.11.2020
FAO: wysokie ceny zbóż to skutek niskiego poziomu zbiorów i wzrostu globalnego handlu
Ostatnie miesiące przynoszą sukcesywne wzrosty cen zbóż na rynkach globalnych.
-
23.11.2020
Skutki pandemii COVID-19 w łańcuchu dostaw produktów rolno-spożywczych
KE zaprasza producentów rolnych oraz przetwórców rolno-spożywczych, do wypełnienia ankiety nt. wpływu pandemii COVID-19 na podmioty funkcjonujące w łańcuchu dostaw produktów rolno-spożywczych.
-
18.11.2020
Handel rolno-spożywczy w UE-27 podtrzymuje wzrost gospodarczy
Z opublikowanego sprawozdania wynika, że handel produktami rolno-spożywczymi w UE utrzymywał się na wysokim poziomie w okresie od stycznia do lipca 2020 r., w porównaniu z tym samym okresem w ubiegłym roku.
-
13.11.2020
Ceny pszenicy i kukurydzy – czy to koniec wzrostów?
Obecne spadki są efektem poprawy pogody w Rosji i w Ameryce Południowej, oraz wzrostu niepewności związanym z rozwojem pandemii w Europie i USA.
-
27.10.2020
KE zatwierdza dwa nowe oznaczenia geograficzne z Włoch
Komisja Europejska zatwierdziła wnioski o wpisanie włoskiego "Limone dell'Etna" oraz "Pampepato di Terni" / "Panpepato di Terni" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
23.10.2020
Wzrost produkcji soi nie uchroni Europy przed drogim importem zza oceanu
W ostatniej dekadzie produkcja soi rosła w UE średnio o prawie 14% rocznie.
-
23.10.2020
Marnowanie żywności – raport 2020
Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała raport „Nie marnuj jedzenia 2020”.
-
23.10.2020
Too Good To Go rozpoczyna działania w nowych segmentach i rozszerza współpracę z siecią Carrefour
Choć aplikacja Too Good To Go dopiero co ogłaszała nawiązanie współpracy z pierwszą w Polsce siecią handlową Carrefour, mocnym akcentem rozpoczyna działanie w segmencie piekarniczym. Od teraz do walki z marnowaniem jedzenia dołączyła znana i lubiana sieć piekarni Gorąco Polecam z markami Gorąco Polecam Nowakowski i Gorąco Polecam Piekarnia oraz lider mrożonych wyrobów piekarniczych – Aryzta.
-
16.10.2020
KE publikuje badanie opinii publicznej na temat żywności i rolnictwa w UE
Trzech na czterech Europejczyków zna wspólną politykę rolną (WPR) i uważa, że korzystają z niej wszyscy obywatele, zgodnie z najnowszym ogólnounijnym badaniem opinii publicznej na temat rolnictwa i WPR przeprowadzonym przez Eurobarometr, opublikowanym przez Komisję Europejską.
-
09.10.2020
W Chinach drożeje kukurydza, a wraz z nią żywność. Import receptą?
Droższa kukurydza odbija się na cenach produkcji zwierzęcej w Chinach i jest jednym z czynników stojących za wysokim (10-20%) wzrostem cen żywności w 2020 r.
-
09.10.2020
KE zatwierdza dwa nowe oznaczenia geograficzne z Hiszpanii i Chorwacji
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Pebre bord de Mallorca"/"Pimentón de Mallorca" z Hiszpanii do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) oraz "Varaždinski klipič" z Chorwacji do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
-
06.10.2020
Jakość handlowa wyrobów ciastkarskich i cukierniczych
W II kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów ciastkarskich i cukierniczych. Objęto nią 72 producentów.
Nasi partnerzy