Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Rosnące ceny zbóż skutkują wzrostem cen pasz, co pogarsza sytuację przetwórców zwierzęcych – znajdującymi się w trudnej sytuacji ze względu na pandemię COVID-19 i choroby zwierząt (ASF, grypa ptaków).
Badania wykazały, że niewielki dodatek enzymu podczas produkcji chleba poprawia funkcje naczyniowe stawiając go tym samym na równi z innymi superfood. Naukowcy są zdania, że technologię można również zastosować do różnego rodzaju przekąsek i batonów energetycznych, które często zawierają otręby pszenne lub mąkę pełnoziarnistą.
Ostatnie miesiące przynoszą sukcesywne wzrosty cen zbóż na rynkach globalnych.
KE zaprasza producentów rolnych oraz przetwórców rolno-spożywczych, do wypełnienia ankiety nt. wpływu pandemii COVID-19 na podmioty funkcjonujące w łańcuchu dostaw produktów rolno-spożywczych.
Z opublikowanego sprawozdania wynika, że handel produktami rolno-spożywczymi w UE utrzymywał się na wysokim poziomie w okresie od stycznia do lipca 2020 r., w porównaniu z tym samym okresem w ubiegłym roku.
Obecne spadki są efektem poprawy pogody w Rosji i w Ameryce Południowej, oraz wzrostu niepewności związanym z rozwojem pandemii w Europie i USA.
Komisja Europejska zatwierdziła wnioski o wpisanie włoskiego "Limone dell'Etna" oraz "Pampepato di Terni" / "Panpepato di Terni" do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
W ostatniej dekadzie produkcja soi rosła w UE średnio o prawie 14% rocznie.
Federacja Polskich Banków Żywności opublikowała raport „Nie marnuj jedzenia 2020”.
Choć aplikacja Too Good To Go dopiero co ogłaszała nawiązanie współpracy z pierwszą w Polsce siecią handlową Carrefour, mocnym akcentem rozpoczyna działanie w segmencie piekarniczym. Od teraz do walki z marnowaniem jedzenia dołączyła znana i lubiana sieć piekarni Gorąco Polecam z markami Gorąco Polecam Nowakowski i Gorąco Polecam Piekarnia oraz lider mrożonych wyrobów piekarniczych – Aryzta.
Trzech na czterech Europejczyków zna wspólną politykę rolną (WPR) i uważa, że korzystają z niej wszyscy obywatele, zgodnie z najnowszym ogólnounijnym badaniem opinii publicznej na temat rolnictwa i WPR przeprowadzonym przez Eurobarometr, opublikowanym przez Komisję Europejską.
Droższa kukurydza odbija się na cenach produkcji zwierzęcej w Chinach i jest jednym z czynników stojących za wysokim (10-20%) wzrostem cen żywności w 2020 r.
Komisja Europejska zatwierdziła wniosek o wpisanie "Pebre bord de Mallorca"/"Pimentón de Mallorca" z Hiszpanii do rejestru chronionych nazw pochodzenia (ChNP) oraz "Varaždinski klipič" z Chorwacji do rejestru chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG).
W II kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów ciastkarskich i cukierniczych. Objęto nią 72 producentów.
Dziś, po raz pierwszy w historii obchodzimy ustanowiony przez ONZ Dzień Walki z Marnowaniem Jedzenia! To jedno z działań podjętych przez organizację w celu zwiększenia świadomości klimatycznych konsekwencji wynikających z marnowania. Do apelu dołącza aplikacja Too Good To Go, która wraz z partnerami pragnie dać dobitny dowód na to, że marnowanie po prostu nie ma sensu!
Zbliża się koniec okresu przejściowego w relacjach Unii Europejskiej ze Zjednoczonym Królestwem Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej.
Jak rozpocząć produkcję i sprzedaż żywności z własnego gospodarstwa? Każdy rolnik może się tego dowiedzieć z broszury przygotowanej w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi, na polecenie ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego.
Unikalną aplikację komputerową, która pozwoli małym i średnim piekarniom zoptymalizować procesy technologiczne, a tym samym ograniczyć marnotrawienie żywności i emisję CO2, opracowuje międzynarodowy zespół ekspertów z udziałem naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie.
W pierwszych siedmiu miesiącach br. wyprodukowano 9,9% mniej pieczywa niż przed rokiem, za to produkcja makaronu wzrosła aż o 14,3%.
– Bardzo się cieszę, że sprawa wsparcia dla rolników nabiera bardzo konkretnego wymiaru – podkreślił minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski podczas internetowego seminarium AKIS.
Woda odgrywa niezwykle istotną rolę w procesach związanych z przemysłem spożywczym. Jest potrzebna na wielu etapach produkcyjnych, w różnych zastosowaniach. Niejednokrotnie konieczne okazuje się jej szczególne przygotowanie pod względem parametrów. Jakiej wody potrzebuje przemysł spożywczy? Kiedy niezbędne jest uzdatnianie? Jakie metody uzdatniania wody powinny zostać zastosowane w konkretnych sektorach?
Nasi partnerzy