Znakowanie żywności
-
29.12.2022
Komisja zatwierdza nowe oznaczenie geograficzne z Hiszpanii: "Nuez de Pedroso"
Komisja zatwierdziła nową chronioną nazwę pochodzenia (ChNP) Hiszpanii: orzech "Nuez de Pedroso", produkowany w autonomicznej wspólnocie La Rioja.
-
09.12.2022
Debata w Brukseli ujawnia brak porozumienia co do kierunku reformy unijnego znakowania wartością odżywczą
Debata na temat reformy etykietowania przedniej części opakowania w UE, zorganizowana pod koniec listopada przez Euractiv w Brukseli, ujawniła zamieszanie i brak konsensusu w sprawie podejścia UE do wstrzymanej propozycji etykietowania żywności.
-
30.11.2022
„Poznaj Dobrą Żywność” – zmiana trybu postępowania
Zmiana ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych wprowadziła możliwość umieszczania znaku jakości „Poznaj Dobrą Żywność” bez konieczności uzyskania decyzji Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi na niektórych produktach.
-
29.11.2022
Nowe przepisy w walce z marnowaniem żywności. Data minimalnej trwałości
Wyniki różnych badań wskazują, że niejasności dotyczące określeń „należy spożyć do” i „najlepiej spożyć przed (końcem)” oraz obecnego sposobu oznaczania dat przyczyniają się do niepotrzebnego marnowania żywności przez konsumentów
-
22.11.2022
Data produkcji żywności na etykiecie środka spożywczego. Czy data produkcji zastąpi termin przydatności?
Zgodnie z rozporządzeniem 1169/2011 w oznakowaniu środka spożywczego podaje się: datę minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia
-
14.11.2022
Produkcja fermentowanych napojów winiarskich oraz ich klasyfikacja i znakowanie - nowe przepisy
Na podstawie przepisów ustawy o wyrobach winiarskich wydano rozporządzenie ws. szczegółowego sposobu wyrobu fermentowanych napojów winiarskich, rodzajów tych napojów, ich dodatkowego znakowania oraz szczegółowych wymagań, które powinny spełniać te napoje
-
08.11.2022
Zmiana przepisów przejściowych na rynku UK
Wielka Brytania występując z Unii Europejskiej zaczęła przyjmować własne wymogi dotyczące znakowania produktów spożywczych
-
07.11.2022
Komisja zatwierdza "Oktoberfestbier" jako nowe chronione oznaczenie geograficzne Niemiec
Komisja zatwierdziła nowe chronione oznaczenie geograficzne (PGI) Niemiec: "Oktoberfestbier". Proces produkcji piwa, który odbywa się w mieście Monachium, rozpoczyna się od mielenia słodu i maceracji, a kończy po okresie przechowywania trwającym od około czterech do jedenastu tygodni, podczas którego młode piwo jest naturalnie wzbogacane dwutlenkiem węgla i dojrzewa aż do uzyskania ostatecznego smaku.
-
04.11.2022
Preparaty do żywienia niemowląt w świetle wymagań prawnych - Abstrakt artykułu
Żywność przeznaczona dla niemowląt musi odpowiadać na unikalne potrzeby i ograniczenia stale rozwijającego się organizmu. Produkty dedykowane najmłodszym konsumentom powinny zatem charakteryzować się dostosowaną do ich potrzeb wiekowych wartością odżywczą oraz wysoką jakością handlową.
-
31.10.2022
Zharmonizowany unijny system etykietowania na przedniej części opakowania - debata "Politics meets Nutrition Science"
Stałe Przedstawicielstwo Włoch przy Unii Europejskiej 26 października 2022 zorganizowało w Parlamencie Europejskim spotkanie "Politics meets Nutrition Science", którego gospodarzem była wiceprzewodnicząca Pina Picierno, pod patronatem włoskich delegacji grup politycznych Parlamentu Europejskiego.
-
21.10.2022
Etykietowanie napojów spirytusowych – jak to robić dobrze i na czym polega? - Abstrakt artykułu
Oprócz napojów winiarskich i piwa na rynku mamy szeroką gamę innych napojów alkoholowych, które są dostępne dla konsumentów. Prawodawca bardzo dba o to, aby zabezpieczyć konsumenta pod każdym kątem i ściśle reguluje kwestie związane z napojami spirytusowymi.
-
20.10.2022
Brazylia: nowe zasady znakowania żywności pakowanej
Od 9 października w Brazylii obowiązują nowe przepisy dotyczące znakowania żywności. Nowe przepisy dotyczą m.in. oświadczeń żywieniowych oraz tabeli wartości odżywczych
-
13.10.2022
Nutri-Score to przeszłość ? – edukacja konsumentów, a nie skala punktowa supermarketów – konferencja Empowering Consumers - kolejny głos w debacie na temat FOP
Wpływ i kontrola nad wyborami europejskich obywateli w supermarketach był tematem debaty w Parlamencie Europejskim podczas konferencji Empowering Consumers - FoP labelling reform, która obyła się 12 października 2022. Gospodarzem konferencji byli hiszpański europarlamentarzysta Jordi Canas oraz think-tank, Competere.eu.
-
23.09.2022
Znakowanie na froncie. Znakowanie alkoholi. Deklaracja pochodzenia. Informacje poza etykietą. Nowe raporty JRC ważne dla zmiany rozporządzenia 1169/2011
Naukowcy przeprowadzili przegląd literatury na temat alternatywnych źródeł informacji o żywności dostępnych na rynku oprócz etykiet na opakowaniach. Przyjrzeli się, w jaki sposób konsumenci wykorzystują te źródła informacji, rozumieją je i są pod wpływem tych źródeł.
-
23.09.2022
Oznaczanie wartości odżywczej z przodu opakowania - uzupełnienie sprawozdania
Dokument stanowi uzupełnienie pochodzącego z 2020 r. kompleksowego przeglądu w zakresie oznaczania wartości odżywczej z przodu opakowania
-
22.09.2022
System znakowania produktów Nutri-Score może wprowadzać w błąd – stwierdzili eksperci ds. żywienia
System graficznego znakowania produktów na froncie opakowania Nutri-Score może wprowadzać konsumentów w błąd poprzez m.in. promocję produktów ultra przetworzonych na niekorzyść żywności naturalnej czy nisko przetworzonej – wynika z badania ekspertów na co dzień pracujących na uczelniach wyższych i w instytutach specjalizujących się w naukach o żywieniu człowieka. Argumenty zebrali w raporcie badacze z Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
-
02.09.2022
Znakowanie jaj w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania jaj, którą objęto 93 podmioty detaliczne.
-
02.09.2022
Znakowanie żywności. Jak udowodnić, że dodatek nie pełni funkcji w produkcie?
Większość producentów żywności przetworzonej dobrze zna artykuł 20 rozporządzenia 1169/2011[1] w sprawie informacji dla konsumentów (nazwa skrótowa), który pozwala na pominięcie niektórych komponentów żywności. Dobrze wiemy: im krótszy, prostszy skład, tym lepszy w oczach konsumentów. Z tego też powodu powyższy artykuł cieszy się takim zainteresowaniem.
-
31.08.2022
Oznakowanie na froncie etykiety Nutri-Score. Biedronka i Nestlé ogłaszają wyniki badania
W dniu 29 sierpnia w siedzibie firmy Nestle odbyło się spotkanie prasowe zorganizowane wspólnie przez Nestle i Biedronkę pt. Prosty i skuteczny sposób na optymalne wybory żywieniowe
-
25.08.2022
Co nowego w Nutri-score?
Komitet Naukowy Nutri-Score wypracował nowe wytyczne w zakresie algorytmu obliczania wyniku dla modelu znakowania przy pomocy sygnalizacji świetlnej
-
22.08.2022
ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI – nazwa piwa „OKTOBERFESTBIER” wkrótce tylko dla piwa z Monachium
1 lipca został opublikowany wniosek o rejestrację nazwy „”Oktoberfestbier” jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG) zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
Nasi partnerzy