Znakowanie żywności
-
23.09.2022
Oznaczanie wartości odżywczej z przodu opakowania - uzupełnienie sprawozdania
Dokument stanowi uzupełnienie pochodzącego z 2020 r. kompleksowego przeglądu w zakresie oznaczania wartości odżywczej z przodu opakowania
-
22.09.2022
System znakowania produktów Nutri-Score może wprowadzać w błąd – stwierdzili eksperci ds. żywienia
System graficznego znakowania produktów na froncie opakowania Nutri-Score może wprowadzać konsumentów w błąd poprzez m.in. promocję produktów ultra przetworzonych na niekorzyść żywności naturalnej czy nisko przetworzonej – wynika z badania ekspertów na co dzień pracujących na uczelniach wyższych i w instytutach specjalizujących się w naukach o żywieniu człowieka. Argumenty zebrali w raporcie badacze z Wydziału Nauk o Zdrowiu Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.
-
02.09.2022
Znakowanie jaj w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania jaj, którą objęto 93 podmioty detaliczne.
-
02.09.2022
Znakowanie żywności. Jak udowodnić, że dodatek nie pełni funkcji w produkcie?
Większość producentów żywności przetworzonej dobrze zna artykuł 20 rozporządzenia 1169/2011[1] w sprawie informacji dla konsumentów (nazwa skrótowa), który pozwala na pominięcie niektórych komponentów żywności. Dobrze wiemy: im krótszy, prostszy skład, tym lepszy w oczach konsumentów. Z tego też powodu powyższy artykuł cieszy się takim zainteresowaniem.
-
31.08.2022
Oznakowanie na froncie etykiety Nutri-Score. Biedronka i Nestlé ogłaszają wyniki badania
W dniu 29 sierpnia w siedzibie firmy Nestle odbyło się spotkanie prasowe zorganizowane wspólnie przez Nestle i Biedronkę pt. Prosty i skuteczny sposób na optymalne wybory żywieniowe
-
25.08.2022
Co nowego w Nutri-score?
Komitet Naukowy Nutri-Score wypracował nowe wytyczne w zakresie algorytmu obliczania wyniku dla modelu znakowania przy pomocy sygnalizacji świetlnej
-
22.08.2022
ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI – nazwa piwa „OKTOBERFESTBIER” wkrótce tylko dla piwa z Monachium
1 lipca został opublikowany wniosek o rejestrację nazwy „”Oktoberfestbier” jako Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG) zgodnie z art. 50 ust. 2 lit. a) rozporządzenia 1151/2012 w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych.
-
19.08.2022
Wprowadzanie do obrotu oraz oznakowanie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w 2022 r.
IJHARS sprawdziła prawidłowość wprowadzania do obrotu oraz oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością dostępnych na etapie sprzedaży detalicznej, ze szczególnym uwzględnieniem przedmiotów użytku codziennego wykonanych z tworzyw sztucznych.
-
08.08.2022
ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI „Pochodzenia naturalnego”, „składnik barwiący”, „z owoców” – opisy składników w wykazie
Wykaz składników jest jednym z kluczowych elementów oznakowania żywności. To właśnie do niego często sięgają konsumenci (a przynajmniej powinni) aby sprawdzić, jakie komponenty kryją się w produkcie i czy wykaz potwierdza cechy środka spożywczego eksponowane zazwyczaj na froncie opakowania (np. brak dodatków, naturalny charakter itp.).
-
04.08.2022
Negatywna opinia Włoch ws. Nutri-Score
W dokumencie z dnia 1 sierpnia 2022 r. włoski Urząd Ochrony Konkurencji negatywnie ocenił znakowanie żywności przy pomocy systemu Nutri-Score.
-
14.07.2022
Znakowanie żywności. Nazwa witaminy w żywności dla szczególnych grup konsumentów (FSG)
W marcu 2022 TSUE wydał wyrok w sprawie C-533/20 dotyczącej deklarowania witamin w żywności wzbogaconej. Jego sentencja zakłada, że...
-
29.06.2022
Znakowanie żywności opakowanej w związku z brakiem surowców z Ukrainy
Kryzys na Ukrainie wpływa na przemysł spożywczy w zakresie dostaw niektórych artykułów spożywczych, a w szczególności oleju słonecznikowego i innych olejów roślinnych oraz surowców i składników do produkcji niektórych artykułów spożywczych.
-
23.06.2022
„Słodzony stewią” – jak poinformować konsumentów zgodnie z przepisami?
Cukier krzepi! Takie hasło zachęcało do zakupu cukru przed laty. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi jego spożycie należy ograniczać. Słodki smak jest jednak bardzo pożądany, stąd cukier zastępuje się coraz częściej innymi składnikami wnoszącymi słodycz.
-
09.06.2022
Czy Nutri-Score wprowadza w błąd? Wkrótce stanowisko Komisji Europejskiej
System Nutri-Score jest jednym z dobrowolnych systemów oznaczania wartości żywieniowej na froncie opakowań, który zyskuje w Europie coraz większą popularność. Logo systemu (litery od A do E, połączone z kolorami) można znaleźć na etykietach produktów dostępnych w wielu polskich sklepach, w tym w dużych sieciach dystrybucyjnych.
-
17.05.2022
Wymagania dla żywności znakowanej jako „bezglutenowa” lub „o bardzo niskiej zawartości glutenu” – informacje dla konsumentów i obowiązki przedsiębiorcy
Odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności deklarowanej jako bezglutenowa oraz jej oznakowanie, ponosi producent lub podmiot wprowadzający żywność do obrotu.
-
15.04.2022
Strefa Managera: Zasady znakowania żywności genetycznie zmodyfikowanej
Rozszerzenie wymagań dotyczących etykietowania na wszystkie rodzaje żywności było wynikiem rosnącej presji na osiągnięcie wymaganego standardu bezpieczeństwa żywności, zwłaszcza w kontekście wprowadzenia na rynek żywności genetycznie zmodyfikowanej.
-
15.04.2022
Zasady znakowania żywności genetycznie zmodyfikowanej - Abstrakt artykułu
Rozszerzenie wymagań dotyczących etykietowania na wszystkie rodzaje żywności było wynikiem rosnącej presji na osiągnięcie wymaganego standardu bezpieczeństwa żywności, zwłaszcza w kontekście wprowadzenia na rynek żywności genetycznie zmodyfikowanej.
-
24.03.2022
Wartość odżywcza na froncie. Znaczenie dla stosowania oświadczeń – jakie opcje rozważa KE?
Realizując cele strategii od Pola do Stołu (Farm to Fork) Komisja Europejska pracuje nad zmianą przepisów podstawowego i najważniejszego aktu prawnego dotyczącego znakowania żywności, tj. rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
-
10.03.2022
Znakowanie opakowań to skuteczne narzędzie gospodarki obiegu zamkniętego
To, ile odpadów uda się przetworzyć zamiast wywieźć do spalarni lub na wysypisko zależy od tego, jak skutecznie każdy z nas segreguje zużyte opakowania. Z kolei codzienna segregacja zależy w dużym stopniu od informacji, którą możemy znaleźć na opakowaniu.
-
25.02.2022
Etykiety zawierające znaki towarowe i marki stanowiące oświadczenia - 19 stycznia 2022 r. minął termin na ich zmianę - Abstrakt artykułu
Rozporządzenie 1924/2006 zawiera pewien wyjątek od ogólnych zasad stosowania oświadczeń żywieniowych lub zdrowotnych. Wyjątek ten dotyczy oświadczeń, które jednocześnie stanowią znaki towarowe lub marki.
-
24.01.2022
Kraje azjatyckie - co przyniesie rok 2022?
Rynek żywności w Azji i rejonie Pacyfiku zyskuje coraz większy udział w światowej produkcji i konsumpcji, a uchwalane przez krajowych prawodawców przepisy mają znaczący wpływ zarówno na import jak i eksport produktów spożywczych w tamtych regionach. Jakich trendów należy spodziewać się w ciągu najbliższych miesięcy?
Nasi partnerzy