Badania żywności
-
01.02.2023
Przegląd metod oznaczania gatunków podrobów
Brytyjski Departament Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich opublikował raport końcowy, który jest przeglądem nowoczesnych metod identyfikacji gatunków podrobów i określa metodologię, która jest odpowiednia do identyfikacji podrobów w produktach mięsnych.
-
31.01.2023
Naturalne dodatki do żywności. Jakie wymagania obowiązują na rynku europejskim cz. 3
Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu. Jakie są wymagania i certyfikaty dla niszowych rynków naturalnych dodatków do żywności?
-
26.01.2023
Nowy test paskowy do wykrywania alergenów w żywności
Naukowcy z Hiszpanii opracowali nowy test paskowy, który pozwala na wykrywanie alergenów w żywności przy pomocy smartfona. Metoda charakteryzuje się dużą wiarygodnością i szybkością, jest prosta w użyciu i niedroga.
-
25.01.2023
Fałszowanie oliwy z oliwek przez portugalskie przedsiębiorstwo
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki poinformował o przeprowadzonej akcji kontrolnej, którą ukierunkowano na produkcję, pakowanie i komercjalizację oliwy z oliwek. W wyniku działań zidentyfikowano podmiot gospodarczy, który napełniał pojemniki oznaczone jako oliwa z oliwek extra virgin podejrzaną substancją.
-
24.01.2023
Naturalne dodatki do żywności. Jakie wymagania obowiązują na rynku europejskim cz. 2
Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu. O jakie dodatkowe wymagania i certyfikaty proszą kupujący w europejskim sektorze naturalnych dodatków do żywności?
-
20.01.2023
Studia podyplomowe na Wydziale Technologii Żywności SGGW
Na Wydziale Technologii Żywności SGGW w Warszawie trwa rekrutacja (do końca lutego 2023 r.) na studia podyplomowe rozpoczynające się w semestrze letnim 2022/2023. W ofercie przygotowano trzy rodzaje studiów.
-
19.01.2023
Symmetric Green – nowa, innowacyjna linia szybkich testów paskowych do wykrywania mykotoksyn
Stosowanie zestawu testów paskowych Symmetric Green jest metodą bezpieczną i szybką, charakteryzującą się jednocześnie bardzo dużą dokładnością i powtarzalnością wyników, co potwierdzają liczne wielomacierzowe testy biegłości organizowane przez prestiżowe organizacje, takie jak Fapas i A.I.A.
-
17.01.2023
Komisja Europejska kwestionuje tureckie podejście do kontroli mykotoksyn
Kontrola UE, przeprowadzona przez DG Sante w maju i czerwcu 2022, wzbudziła obawy dotyczące podejścia Turcji do kontroli mykotoksyn w jej dostawach żywności. Mykotoksyny są toksycznymi związkami wytwarzanymi przez niektóre rodzaje pleśni, które mogą porastać uprawy i mogą mieć negatywny wpływ na zdrowie ludzi, jeśli są spożywane w dużych ilościach.
-
13.01.2023
Narażenie dietetyczne i charakterystyka ryzyka wielu zanieczyszczeń chemicznych w chlebie żytnio-pszennym sprzedawanym w Polsce
Działania opisane w niniejszym raporcie zostały zrealizowane w ramach Europejskiego Programu Stypendialnego ds. Oceny Ryzyka Żywnościowego (EU-FORA) 2021–2022. Celem pracy było zebranie danych o występowaniu zanieczyszczeń chemicznych w chlebie żytnio-pszennym sprzedawanym w Polsce…
-
11.01.2023
Wytyczne naukowe dotyczące danych wymaganych do oceny ryzyka środków aromatyzujących stosowanych w żywności lub na jej powierzchni
Na wniosek Komisji Europejskiej EFSA opracował nowe wytyczne naukowe, aby pomóc wnioskodawcom w przygotowaniu wniosków o zezwolenie na stosowanie środków aromatyzujących w żywności lub na jej powierzchni.
-
10.01.2023
Dyskusja na temat bezpieczeństwa aspartamu po publikacji kontrowersyjnego badania
Opublikowane niedawno wyniki badania na zwierzętach po raz kolejny wzbudziły ożywioną dyskusję na temat szkodliwości (lub jej braku) popularnej substancji słodzącej – aspartamu. Głos w tej sprawie zabrało Międzynarodowe Stowarzyszenie Producentów Substancji Słodzących (ISA).
-
09.01.2023
Jakość handlowa przetworów warzywnych w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej sałatek i surówek warzywnych (w tym oferowanych luzem), którą objęto 108 podmiotów (61 lokali gastronomicznych, 47 sklepów).
-
05.01.2023
Raport dotyczący chorób odzwierzęcych Unii Europejskiej „One health 2021”
Niniejsze sprawozdanie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób przedstawia wyniki monitorowania i nadzoru chorób odzwierzęcych przeprowadzonych w 2021 r. w 27 państwach członkowskich, Zjednoczonym Królestwie (Irlandia Północna) i dziewięciu państwach niebędących państwami członkowskimi.
-
02.01.2023
Pomiar lepkości w kontroli jakości i wytwarzaniu produktów spożywczych
Stabilność, konsystencja i stopień płynności to tylko niektóre z czynników, jakie składają się na pożądane zachowanie próbki produktów spożywczych. Są one zatem ważnymi parametrami kontroli jakości we wszystkich procesach produkcyjnych, jak również w fazie opracowywania produktu.
-
29.12.2022
GIS: Obecność wysokiego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w produkcie pn. Propollen plus, suplement diety
W badaniach Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w przedmiotowym suplemencie diety.
-
28.12.2022
Zepsute mięso może być łatwiejsze do wykrycia dzięki nowemu systemowi biosensorów
Naukowcy z Shih Microfluidics Lab stworzyli jednorazowy, szybki i niezawodny system do identyfikacji putrescyny w próbkach wołowiny.
-
28.12.2022
Obszerne badanie zafałszowań w branży mięsnej na rynku chińskim w latach 2012-2021
Chińskie Centrum Badań nad Mięsem zebrało informacje o 1987 przypadkach zafałszowań mięsa w Chinach i za granicą w latach 2012-2021. Przeprowadzono zbiorczą analizę fałszerstw uwzględniając metody oszustw, rodzaje zafałszowań, zafałszowane składniki, produkty i ich kategorie.
-
26.12.2022
Większość wegańskich zamienników mięsa ma niską przyswajalność – wyniki badań
Uzyskane przez szwedzkich naukowców wyniki wskazują zarówno na zalety i wady żywieniowe substytutów mięsa. Głównym obszarem budzącym niepokój jest bardzo niska szacowana biodostępność żelaza i cynku w substytutach mięsa, spowodowana bardzo wysoką zawartością fitynianów w produktach opartych na białkach soi, grochu i pszenicy
-
23.12.2022
eFORUM Monitoring środowiskowy i postęp w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Dzień 2 - nagranie
eFORUM Monitoring środowiskowy i postęp w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Dzień 2 - nagranie z dnia 15.12.2022 r.
-
22.12.2022
Opinia EFSA w sprawie ponownej oceny soli sodowej karboksymetylocelulozy (E466) jako dodatku do żywności w żywności dla niemowląt poniżej 16 tyg. życia
Karboksymetyloceluloza sodowa (E 466) została ponownie oceniona w 2018 r. przez były panel EFSA ds. dodatków do żywności i źródeł składników odżywczych dodawanych do żywności. W następstwie tej oceny panel ds. dodatków do żywności i środków aromatyzujących (FAF) został poproszony o ocenę bezpieczeństwa stosowania E 466 jako dodatku do żywności w żywności dla niemowląt w wieku poniżej 16 tygodni należących do kategorii żywności 13.1.5.1.
-
22.12.2022
eFORUM Monitoring środowiskowy i postęp w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Dzień 1 - nagranie
eFORUM Monitoring środowiskowy i postęp w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Dzień 1 - nagranie z dnia 14.12.2022 r.
Nasi partnerzy