Badania żywności
-
20.06.2023
FFSW: Wyzwania dla systemów żywności – produkt, konsument, własność intelektualna - nagranie
FoodFakty Safety Week: Wyzwania dla systemów żywności – produkt, konsument, własność intelektualna - dzień 2 - nagranie z dnia 13.06.2023
-
19.06.2023
Udział laboratorium kontrolnego w aspekcie pozostałości pestycydów oraz zapewnienia bezpieczeństwa żywności i środowiska
Produkcja pestycydów i ich wprowadzanie do obrotu stanowi jedną z najbardziej kontrolowanych i uregulowanych gałęzi przemysłu chemicznego. Są objęte podobnymi restrykcjami, jak produkty lecznicze, a wprowadzenie do obrotu nowego produktu trwa prawie 10 lat i związane jest z długotrwałym procesem badawczym, prowadzonym w reżimie Dobrej Praktyki Laboratoryjnej.
-
19.06.2023
FFSW: Standardy i Kultura Bezpieczeństwa Żywności - nagranie
FoodFakty Safety Week: Standardy i Kultura Bezpieczeństwa Żywności - dzień 1 - nagranie z dnia 12.06.2023
-
16.06.2023
Challenge test, potencjał wzrostu i mikrobiologia prognostyczna
Challenge test, potencjał wzrostu i mikrobiologia prognostyczna żywności to nieobligatoryjne, a zalecane dodatkowe testy i badania, które producenci żywności mogą wykonać w przypadku swoich produktów. Cecha wspólna ww. testów to ilościowe, mikrobiologiczne wyrażenie charakterystyki produktu.
-
15.06.2023
Monitoring parametrów mikrobiologicznych w zakładzie produkcyjnym – droga od przyjęcia surowca do produktu gotowego
Monitorowanie parametrów mikrobiologicznych w każdym zakładzie produkcyjnym, niezależnie od produkowanego asortymentu powinno być rutynowym działaniem. Pobierając wymazy, zbierając wyniki, prowadząc analizy, każdy zakład jest w stanie oszacować ryzyko pojawienia się zagrożeń związanych z drobnoustrojami. Mając odpowiednie dane, można przewidzieć i zapobiec zatrzymaniu produktu w magazynie lub wycofaniu z rynku.
-
14.06.2023
Informowanie klienta o środku spożywczym sprzedawanym bez opakowania – WYZWANIE DLA GASTRONOMII
Nadchodzi lato, a wraz z okresem wakacyjnym wzmożony ruch w restauracjach, barach, innych punktach gastronomicznych (np. na stacjach benzynowych). Czy klienci otrzymają wszystkie wymagane prawem informacje o środku spożywczym zanim dokonają wyboru? Jest duże ryzyko, że nie. Jak widzimy w sprawozdaniu rocznym IJHARS za rok 2022 największy odsetek nieprawidłowości w zakresie znakowania stwierdzono w punktach gastronomicznych.
-
14.06.2023
Raport tygodniowy RASFF (05.06-11.06.2023)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
14.06.2023
Prawie 70% próbek oleju z awokado było zjełczałych lub zmieszanych z innymi olejami według badania przeprowadzonego w USA
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis przebadali oleje z awokado sprzedawane pod markami własnymi. Prawie 70% próbek było zjełczałych lub zmieszanych z innymi olejami.
-
09.06.2023
Ocena bezpieczeństwa EFSA paramylonu jako nową żywność zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283
Na wniosek Komisji Europejskiej panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych został poproszony o wydanie opinii na temat paramylonu jako nowej żywności zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283.
-
08.06.2023
Nowe napoje probiotyczne na bazie bakterii z oliwek
Naukowcy z Hiszpanii opracowali nowy rodzaj probiotycznych napojów na bazie pochodzącej z oliwek bakterii Lactiplantibacillus pentosus LPG1.
-
06.06.2023
Badania wskazują na obecność mykotoksyn w produktach spożywczych z pyłku pszczelego
Badania naukowe wskazują, że pyłek pszczeli może być zanieczyszczony substancjami niebezpiecznymi dla zdrowia konsumentów.
-
06.06.2023
Raport tygodniowy RASFF (29.05-04.06.2023)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
05.06.2023
Raport bezpieczeństwa żywności w Austrii ujawnia obecność patogenów w mleku i mięsie
Austriacka Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES) opublikowała raport dotyczący bezpieczeństwa żywności w Austrii. Organy kontroli żywności przeprowadziły 41 244 kontroli i zbadano 22 667 próbek. A przeprowadzone kontrole wykryły m.in. Campylobacter w surowym mleku, Salmonellę u kurczaków.
-
02.06.2023
EFSA poddała ocenie bezpieczeństwa ekstrakt z żółtych/pomarańczowych pomidorów jako nową żywność
Na wniosek Komisji Europejskiej panel EFSA ds. żywienia, nowej żywności i alergenów pokarmowych został poproszony o opinię w sprawie ekstraktu z pomidorów żółto-pomarańczowych stosowanego jako nowa żywność zgodnie z rozporządzeniem Unii Europejskiej 2283/2015
-
31.05.2023
Raport tygodniowy RASFF (22.05-28.05.2023)
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
-
25.05.2023
Oznaczanie zawartości tłuszczu metodą NMR za pomocą Oracle
Laboratorium SGS Polska w ramach ciągłego rozwoju i doskonalenia zakupiło analizator tłuszczu ORACLE, który zapewnia wyjątkowo precyzyjny wynik podczas pomiaru tłuszczu przy wykorzystaniu metody NMR. Ogromną zaletą tego urządzenia jest fakt, że pozwala ono na uzyskanie dokładnych wyników pomiarów w krótkim czasie.
-
19.05.2023
Ponowna ocena EFSA gumy ksantanowej (E 415) jako dodatku do żywności dla niemowląt w wieku poniżej 16 tygodni i działania związane z jej ponowną oceną jako dodatku dla wszystkich grup ludności
Zgodnie z rozporządzeniem (UE) nr 257/2010 EFSA przeprowadza obecnie ponowną ocenę bezpieczeństwa dodatków do żywności już dopuszczonych w Unii przed dniem 20 stycznia 2009 r. i wydaje opinie naukowe dotyczące ich bezpieczeństwa w przypadku stosowania w żywności zgodnie z załącznikami II i III do rozporządzenia (WE) nr 1333/2008.
-
19.05.2023
Porozumienie MRiRW i GIJHARS dot. modernizacji infrastruktury analityczno-laboratoryjnej
Przedsięwzięcie polegać będzie na modernizacji infrastruktury analityczno-laboratoryjnej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Pozyskane z KPO środki umożliwią zakup nowego wyposażenia badawczo - pomiarowego oraz niezbędną modernizację budowlaną pomieszczeń laboratoryjnych.
-
18.05.2023
Najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w żywności - nowe rozporządzenie
Rozporządzenie nr 1881/2006 ustalające najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach spożywczych zostało w całości zastąpione przez rozporządzenie 2023/915
-
15.05.2023
Nowa, szybsza metoda wykrywania Salmonelli w żywności
Zespół naukowców opracował nową metodę wykrywania obecności Salmonelli w produktach spożywczych.
-
08.05.2023
Pestycydy w żywności - najnowsze dane EFSA
W 2021 r. w Unii Europejskiej pobrano łącznie 87 863 próbek żywności. Ogólny wskaźnik przekraczania NDP przez pozostałości pestycydów wzrósł z 1,4% w 2018 r. do 2,1% w 2021 r. Z wyłączeniem grejpfrutów średni wskaźnik przekroczenia NDP wyniósł 1,4% w 2021 r., tyle samo co w 2018 r.
Nasi partnerzy