Badania żywności
-
27.10.2022
Stwierdzenie obecności substancji alergennej – glutenu w jednej partii produktu pn. Chipsy kukurydziane solone
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
-
25.10.2022
eFORUM - FoodFakty Summit - Największe globalne zagrożenia w łańcuchach żywności - wyzwania i rozwiązania cz. 2 - nagranie
eFORUM - FoodFakty Summit - Największe globalne zagrożenia w łańcuchach żywności - wyzwania i rozwiązania cz. 2 - nagranie z dnia 20.10.2022 r.
-
25.10.2022
Które gatunki ryb zawierają najmniej rtęci?
Zespół naukowców z Katalonii przeanalizował stężenie rtęci w 58 gatunkach ryb i owoców morza dostępnych w handlu w Hiszpanii, Włoszech i Francji. Spośród przebadanych próbek zaledwie 13 zawierało dopuszczalne według unijnego prawa ilości tego pierwiastka.
-
24.10.2022
Ocena bezpieczeństwa EFSA enzymu spożywczego mukorpepsyny ze szczepu Rhizomucor miehei DSM 29547
Mukorpepsyna przeznaczona jest do stosowania w przemyśle mleczarskim do produkcji serów. Inaczej nazywana jest podpuszczką Mucor.
-
24.10.2022
Dlaczego warto pamiętać o warzywach, owocach i sokach w codziennej diecie i co na ten temat mówią badania?
Choć aż 98% Polaków ma świadomość roli warzyw i owoców w diecie, sięgamy po nie zbyt rzadko, a tylko 1 osoba na 4 wie, ile wynosi zalecane dzienne spożycie tych produktów.
-
21.10.2022
Monitoring obecności antybiotyków w mleku
Aby ułatwić zakładom mleczarskim zmierzenie się z takim wyzwaniem belgijska firma Unisensor wprowadziła na rynek metodę Extenso, która w zaledwie w 13 minut pozwala na wykrycie około 100 antybiotyków z wielu grup antybiotykowych. Wykonanie analizy nie różni się zbytnio od tej paskowej, standardowo stosowanej w zakładach mleczarskich.
-
20.10.2022
Obesogeny – zanieczyszczenia żywności, które mogą przyczyniać się do epidemii otyłości
Badania naukowe wskazują, że poza predyspozycjami genetycznymi i stylem życia, istotną rolę w rozwoju otyłości mogą odgrywać także chemiczne zanieczyszczenia środowiskowe występujące powszechnie m.in. w żywności. Związki te określane są mianem „obesogenów”, ponieważ poprzez bezpośrednie (np. zwiększenie liczby komórek tłuszczowych), jak i pośrednie mechanizmy (np. modulowanie apetytu, zmianę tempa metabolizmu oraz zaburzenia mikrobioty jelitowej) mogą sprzyjać zwiększaniu masy ciała.
-
17.10.2022
Konsultacje społeczne dotyczące nitrozoamin w żywności – wyjaśnienie projektu opinii
W opinii oceniono ryzyko i ocenę potencjalnych zagrożeń spowodowanych nitrozoaminami dla ludności w UE.
-
12.10.2022
Czy testy immunologiczne mogą ograniczyć zanieczyszczenia mykotoksynami w żywności?
Powszechne użycie testów immunologicznych sprawdzających poziom mykotoksyn na każdym etapie produkcji roślinnej i zwierzęcej ma szereg korzyści. Całkowite wyeliminowanie mykotoksyn jest niemożliwe, jednak stosując się do odpowiednich zasad bezpieczeństwa można ograniczać ich stężenie do minimum, zapewniając przy tym bezpieczny surowiec konsumentom. ProGnosis Biotech konsekwentnie od lat wprowadza innowacje i utrzymuje unikalny system opracowywania zestawów testowych.
-
06.10.2022
Jakie ryzyka niesie afera fałszowania pasz i czy to pierwszy taki proceder?
Jak sytuacja wygląda w systemie RASFF oraz jakie podobne afery związane z paszami miały miejsce w latach ubiegłych? W artykule także komentarz ekspercki - Pestycydy to jedno z większych ryzyk związanych z nielegalnym wykorzystaniem tłuszczy technicznych.
-
06.10.2022
Zafałszowania nasion i oleju z czarnuszki (Nigella sativa)
W ramach Programu Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom ABC-AHP-NCNPR opublikowano biuletyn na temat zafałszowań nasion i oleju z czarnuszki (Nigella sativa).
-
28.09.2022
Ryzyka bezpieczeństwa żywności dla produktów z kategorii plant-based
Ilość szkodliwych substancji i zanieczyszczeń różnego pochodzenia występujących w żywności i skutków ubocznych, jakie może wywoływać ich spożycie jest zatrważająca. Należy pamiętać, że zarówno w przypadku warzyw, owoców, jak i ryb ogromne znaczenie wpływające na ich czystość ma pochodzenie oraz metody pozyskiwania chociażby roślinnych zamienników mięsa.
-
14.09.2022
Ruszył projekt badawczy UE HEALTHFERM: Fermentowana żywność pochodzenia roślinnego dla zdrowszej i bardziej zrównoważonej diety
Interdyscyplinarne konsorcjum 22 międzynarodowych partnerów stawia sobie za cel społeczne i przemysłowe przejście od tradycyjnej do zrównoważonej, fermentowanej żywności roślinnej z myślą o zdrowej, codziennej diecie. Tylko dzięki dostępności takiej wiedzy możliwe będzie zaprojektowanie fermentowanej żywności o optymalnych właściwościach zdrowotnych, zamiast polegać na spontanicznych procesach fermentacji.
-
12.09.2022
Ocena i kwalifikacja rodzajowa wód - zmiany od września
Na stronie internetowej NIZP-PZH-PIB opublikowana jest informacja dotycząca zmian w zakresie liczby próbek badanych w kierunku parametrów mikrobiologicznych, których wyniki badań są przedstawiane w procesie oceny i kwalifikacji rodzajowej wody.
-
09.09.2022
Badanie kliniczne wskazuje, że żurawina może poprawiać zdrowie mózgu
Spożywanie dużych ilości żurawiny na przestrzeni kilku tygodni może pozytywnie wpływać na zdrowie mózgu i obniżać „zły” cholesterol LDL.
-
08.09.2022
Fagobiotyki – nowe, aktywne związki przeciwbakteryjne wykazujące potencjał w modulowaniu mikrobioty jelitowej
Mikrobiota jelitowa to złożony ekosystem bilionów komórek drobnoustrojów, takich jak: bakterie, archeony i eukarionty. Wśród organizmów zasiedlających jelita znajdują się również cząstki wirusowe. Mikrobiota jelitowa jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka i bierze udział w wielu procesach metabolicznych, w tym biosyntezie witamin, aminokwasów, krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych, uczestniczy w rozwoju układu immunologicznego czy stanowi barierę ochronną przed patogenami.
-
08.09.2022
Challenge tests- badania obciążeniowe
Challenge tests (badania obciążeniowe), w rozumieniu Rozporządzenia (WE) Nr 2073/2005 w sprawie kryteriów mikrobiologicznych dotyczących środków spożywczych, należą do dodatkowych badań, które poza matematycznym modelowaniem predyktywnym i badaniami trwałościowymi z przerwaniem ciągu chłodniczego, stanowią ważny element w szacowaniu terminu przydatności do spożycia oraz w zapewnieniu bezpieczeństwa produktów.
-
06.09.2022
Mikroorganizmy w środkach ochrony roślin - pakiet czterech rozporządzeń
Mikroorganizmy mogą stanowić alternatywę dla chemicznych pestycydów służących ochronie roślin. W celu promowania takiego rozważania uchwalono 4 rozporządzenia ułatwiające dostęp do mikroorganizmów
-
02.09.2022
Norwegia finansuje projekt badawczy nad rolnictwem komórkowym, aby zwiększyć samowystarczalność
Badacze chcą wprowadzić nowe źródła białka do istniejących produktów spożywczych i przygotować społeczeństwo, konsumentów i przemysł spożywczy na możliwe konsekwencje tej radykalnej zmiany w sposobie wytwarzania żywności.
-
02.09.2022
Znakowanie jaj w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania jaj, którą objęto 93 podmioty detaliczne.
-
31.08.2022
Badanie na obecność włośni mięsa przeznaczonego na użytek własny – bezpłatne
W przypadku pozyskiwania mięsa na użytek własny (świnie, dziki i nutrie), zarówno pochodzącego z uboju, jak i z poddanych odstrzałowi zwierząt łownych, a także w przypadku mięsa będącego przedmiotem sprzedaży bezpośredniej (dziki i nutrie) – nie ma podstawy do pobrania opłaty za samo przeprowadzenie badania mięsa lub tuszy na obecność włośni.
Nasi partnerzy