Badania żywności
-
28.03.2023
Klasyfikacja tusz wołowych w systemie EUROP w 2022 r.
W 2022 r. przeprowadzono 545 wizyt kontrolnych w zakładach ubojowych, w trakcie których sprawdzono poprawność klasyfikacji przeprowadzonej przez 116 rzeczoznawców.
-
27.03.2023
Ocena zagrożeń występujących w żywności – raporty hiszpańskiej agencji AESAN
Hiszpańska Agencja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (AESAN) opublikowała ostatnio serię raportów oceniających różne zagrożenia w żywności.
-
27.03.2023
KE publikuje wyniki dotyczące skali zafałszowań w sektorze importowanego miodu - blisko 50% próbek podejrzanych o zafałszowanie
Opublikowano wyniki skoordynowanej akcji Komisji Europejskiej ukierunkowanej na importowany miód zafałszowany cukrami. Analiza wykazała, że 147 ze 320 próbek (46%) było podejrzanych o zafałszowanie. Ponad 100 próbek zostało wysłanych przez Polskę.
-
23.03.2023
FDA dopuściło drugi produkt z kurczaka hodowanego w laboratorium do spożycia przez ludzi
Po starannej i rygorystycznej ocenie FDA zaakceptowała wniosek firmy uznając, że jej pierwszy produkt drobiowy, hodowany kurczak, jest bezpieczny do spożycia.
-
23.03.2023
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu Kefir 200 g
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek.
-
21.03.2023
Węglowodory olejów mineralnych w żywności – opinia EFSA skierowana do konsultacji
Eksperci EFSA wstępnie doszli do wniosku, że węglowodory nasycone olejów mineralnych (MOSH) nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Potwierdzili również, że niektóre substancje z grupy tzw. węglowodory aromatyczne olejów mineralnych (MOAH) mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia.
-
17.03.2023
eFORUM Postęp w analityce żywności. Dzień 3. - Fizykochemia i Automatyzacja Laboratoriów - nagranie
eFORUM Postęp w analityce żywności. Dzień 3. - Fizykochemia i Automatyzacja Laboratoriów - nagranie z dnia 10.03.2023
-
16.03.2023
eFORUM Postęp w analityce żywności. Dzień 2. - Mikrobiologia - nagranie
eFORUM Postęp w analityce żywności. Dzień 2. - Mikrobiologia - nagranie z dnia 09.03.2023 r.
-
15.03.2023
Sprawozdanie roczne dotyczące zafałszowań żywności w Kanadzie za lata 2021–2022
W ramach swojej inicjatywy dotyczącej zafałszowań żywności Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) przeprowadziła szereg działań w latach 2021-2022, których celem było zapobieganie, wykrywanie i powstrzymywanie oszustw związanych z żywnością.
-
15.03.2023
eFORUM Postęp w analityce żywności. Dzień 1. - Sensoryka - nagranie
eFORUM Postęp w analityce żywności. Dzień 1. - Sensoryka - nagranie z dnia 08.03.2023 r.
-
14.03.2023
Przygotowanie zakładowego zespołu oceniających do oceny parametrów fizycznych produktów
Sprawność sensoryczną możemy zweryfikować poprzez porównanie wyników ocen tej samej próbki przez różne panele sensoryczne o dużym doświadczeniu oraz sprawdzonej wysokiej wrażliwości sensorycznej. Takiego rodzaju porównanie dostarczają nam porównania międzylaboratoryjne.
-
14.03.2023
Innowacyjne techniki w dziedzinie badań sensorycznych - SGGW odpowiedzi na pytania
Odpowiedzi na pytania dotyczące prezentacji dr hab. Elizy Kostyry, prof. SGGW oraz dr inż. Anny Piotrowskiej, wygłoszonej w trakcie 1. dnia eFORUM Postęp w analityce żywności - Sensoryka w dn. 8 marca 2023.
-
13.03.2023
Krajowy program zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach indyków hodowlanych na lata 2023–2025
Celem programu określonego w rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi jest przede wszystkim ograniczenie występowania w dorosłych stadach indyków hodowlanych serotypów Salmonella
-
13.03.2023
Jakość handlowa produktów rybołówstwa w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej konserw, marynat i ryb mrożonych, którą objęto 110 podmiotów (65 sklepów i 45 producentów).
-
10.03.2023
Wyzwania XXI w. w analizie próbek – automatyczne metody oznaczania zawartości białka całkowitego w próbkach spożywczych – porównanie metody DUMASA oraz KIEJDAHALA
Zawartość białka w próbkach żywności, jest jednym z głównych parametrów oceny jakości danego produktu. Metoda Dumasa jest uznaną metodą w wielu rozwiniętych krajach, zapewniając szybszy rozwój laboratoriów oraz dającą możliwości analizy większej ilości próbek w tym samym czasie.
-
09.03.2023
Metoda LAMP jako innowacyjna technika w wykrywaniu patogenów w żywności i środowisku, doświadczenia i perspektywa laboratorium
W laboratoriach coraz częściej rezygnuje się ze standardowych pracochłonnych i materiałochłonnych metod wykrywania drobnoustrojów na rzecz metod alternatywnych, które umożliwiają uzyskanie wiarygodnego i dokładnego wyniku w znacznie krótszym czasie, gdzie wczesne wykrycie drobnoustrojów zapobiega nie tylko stratom finansowym producentów, ale także pozwala uzyskać produkty o wymaganych cechach organoleptycznych bezpiecznych dla zdrowia konsumenta.
-
08.03.2023
Certyfikacja wina w 2022 r.
Unijne prawo zezwala na podawanie w oznakowaniu wina bez chronionej nazwy pochodzenia lub chronionego oznaczenia geograficznego informacji o roczniku i nazwie odmiany winorośli w przypadku, gdy zostanie ono poddane certyfikacji w tym zakresie.
-
07.03.2023
Dlaczego badanie antybiotyków jest ważne? Praktyczne aspekty kontroli pozostałości substancji przeciwbakteryjnych w mleku
Testy immunologiczne charakteryzują się tym, że są tanie, szybkie i stosunkowo łatwe w obsłudze. Testy Symmetric B+T firmy Prognosis Biotech podają wynik już po 5 minutach analizy, bez konieczności przeprowadzania skomplikowanego procesu przygotowania próbki. Innowacją jest eliminacja etapu inkubacji, czyli podgrzewania próbki.
-
06.03.2023
Nie pozwól, aby Salmonella zjadła Twoje zyski – testuj z zaufaniem
Szczególne znaczenie przy ocenie bezpieczeństwa wyrobów cukierniczych ma obecność gatunku Salmonella. Solus One Salmonella zapewnia najlepszą w swojej klasie wydajność — ten system testowania patogenów firmy PerkinElmer oferuje wysokiej jakości, solidną, ekonomiczną i szybką metodę, której czas uzyskiwania wyników jest znacznie krótszy niż metody hodowlane.
-
03.03.2023
Pozostałości leków weterynaryjnych w żywności – wg raportu EFSA utrzymuje się tendencja spadkowa
Raport obejmuje różne grupy substancji, w tym hormony, środki przeciwbakteryjne, zanieczyszczenia środowiskowe, substancje zabronione i inne leki weterynaryjne.
-
01.03.2023
Jakość handlowa ziemniaków w 2022 r. – część 2
Sprawdzono wymagania jakościowe i znakowanie 188 partii ziemniaków oferowanych przez 128 podmiotów działających na początkowych etapach dystrybucji.
Nasi partnerzy