Badania żywności
-
05.01.2023
Raport dotyczący chorób odzwierzęcych Unii Europejskiej „One health 2021”
Niniejsze sprawozdanie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób przedstawia wyniki monitorowania i nadzoru chorób odzwierzęcych przeprowadzonych w 2021 r. w 27 państwach członkowskich, Zjednoczonym Królestwie (Irlandia Północna) i dziewięciu państwach niebędących państwami członkowskimi.
-
02.01.2023
Pomiar lepkości w kontroli jakości i wytwarzaniu produktów spożywczych
Stabilność, konsystencja i stopień płynności to tylko niektóre z czynników, jakie składają się na pożądane zachowanie próbki produktów spożywczych. Są one zatem ważnymi parametrami kontroli jakości we wszystkich procesach produkcyjnych, jak również w fazie opracowywania produktu.
-
29.12.2022
GIS: Obecność wysokiego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w produkcie pn. Propollen plus, suplement diety
W badaniach Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono przekroczenie dopuszczalnego poziomu alkaloidów pirolizydynowych w przedmiotowym suplemencie diety.
-
28.12.2022
Zepsute mięso może być łatwiejsze do wykrycia dzięki nowemu systemowi biosensorów
Naukowcy z Shih Microfluidics Lab stworzyli jednorazowy, szybki i niezawodny system do identyfikacji putrescyny w próbkach wołowiny.
-
28.12.2022
Obszerne badanie zafałszowań w branży mięsnej na rynku chińskim w latach 2012-2021
Chińskie Centrum Badań nad Mięsem zebrało informacje o 1987 przypadkach zafałszowań mięsa w Chinach i za granicą w latach 2012-2021. Przeprowadzono zbiorczą analizę fałszerstw uwzględniając metody oszustw, rodzaje zafałszowań, zafałszowane składniki, produkty i ich kategorie.
-
26.12.2022
Większość wegańskich zamienników mięsa ma niską przyswajalność – wyniki badań
Uzyskane przez szwedzkich naukowców wyniki wskazują zarówno na zalety i wady żywieniowe substytutów mięsa. Głównym obszarem budzącym niepokój jest bardzo niska szacowana biodostępność żelaza i cynku w substytutach mięsa, spowodowana bardzo wysoką zawartością fitynianów w produktach opartych na białkach soi, grochu i pszenicy
-
23.12.2022
eFORUM Monitoring środowiskowy i postęp w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Dzień 2 - nagranie
eFORUM Monitoring środowiskowy i postęp w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Dzień 2 - nagranie z dnia 15.12.2022 r.
-
22.12.2022
Opinia EFSA w sprawie ponownej oceny soli sodowej karboksymetylocelulozy (E466) jako dodatku do żywności w żywności dla niemowląt poniżej 16 tyg. życia
Karboksymetyloceluloza sodowa (E 466) została ponownie oceniona w 2018 r. przez były panel EFSA ds. dodatków do żywności i źródeł składników odżywczych dodawanych do żywności. W następstwie tej oceny panel ds. dodatków do żywności i środków aromatyzujących (FAF) został poproszony o ocenę bezpieczeństwa stosowania E 466 jako dodatku do żywności w żywności dla niemowląt w wieku poniżej 16 tygodni należących do kategorii żywności 13.1.5.1.
-
22.12.2022
eFORUM Monitoring środowiskowy i postęp w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Dzień 1 - nagranie
eFORUM Monitoring środowiskowy i postęp w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Dzień 1 - nagranie z dnia 14.12.2022 r.
-
21.12.2022
Wyniki badania miodu importowanego do USA pod kątem zafałszowań żywności
FDA przeprowadziła badanie importowanego miodu pod kątem zafałszowań żywności motywowanych ekonomicznie. Celem było zidentyfikowanie produktów zawierających dodatek niezadeklarowanych substancji słodzących.
-
20.12.2022
Jakość handlowa wyrobów garmażeryjnych w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową wyrobów garmażeryjnych z nadzieniem (typu pierogi, naleśniki, krokiety, pyzy, kartacze) w 76 lokalach gastronomicznych.
-
20.12.2022
Komisja przyjmuje nowe przepisy w celu ochrony obywateli przed niebezpiecznymi zanieczyszczeniami w żywności
Komisja przyjęła nowe przepisy mające na celu ochronę obywateli przed chemikaliami, które mogą mieć negatywny wpływ na układ odpornościowy, rozwój płodu i dziecka lub cholesterol.
-
15.12.2022
Główne źródła występowania Listeria monocytogenes w świetle najnowszych doniesień
Ogromny wpływ na występowanie Listeria monocytogenes w produktach spożywczych mają zakażenia wtórne spowodowane niewystraczającą higieną w zakładach produkcyjnych oraz nieprawidłowo prowadzonym monitoringiem środowiska produkcyjnego.
-
15.12.2022
Wartość odżywcza okiem analityka
Informacja o wartości odżywczej stanowi istotny element oznakowania środków spożywczych. Konsumenci bardzo często na jej podstawie dokonują wyboru środków spożywczych przed ich zakupem, co jest odzwierciedleniem rosnącego zainteresowania prawidłowym odżywianiem i zdrowym stylem życia.
-
14.12.2022
Badania analityczne ELISA jako kluczowy etap w procesie zarządzania alergenami w zakładach produkcyjnych
Naukowcy z firmy ProGnosis Biotech, wychodząc naprzeciw wymaganiom producentów żywności chcących spełniać powyższe wymogi, przygotowali 20 testów działających w technice ELISA, które pozwalają zmierzyć obecność alergenów w większości potencjalnie zakażonych matryc żywnościowych.
-
08.12.2022
FAO oraz IAEA prowadzą badania nad nowymi odmianami roślin uprawnych w kosmosie
W obliczu coraz bardziej dotkliwych zmian klimatu Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej (IAEA) wraz z Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) rozpoczęły badania mające na celu opracowanie nowych odmian roślin jadalnych – projekt realizowany będzie w przestrzeni kosmicznej.
-
01.12.2022
Ponowna ocena dihydrochalkonu neohesperydyny (E 959) jako dodatku do żywności
Niniejsza opinia dotyczy ponownej oceny dihydrochalkonu neohesperydyny (E 959) stosowanego jako dodatek do żywności.
-
01.12.2022
Ubytek masy netto – ważny wyrok WSA
Opublikowano uzasadnienie do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu, w którym sąd odniósł się do nurtującej producentów kwestii związanej z naturalnym ubytkiem masy netto produktu.
-
28.11.2022
Siarczyny - obawy o bezpieczeństwo konsumentów, ale brak danych
Spożycie siarczynów w diecie może stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa konsumentów środków spożywczych zawierających te dodatki, podsumowali eksperci EFSA w zaktualizowanej ocenie dwutlenku siarki (E220) i siarczynów (E221-228).
-
22.11.2022
Strategia FDA odnośnie zapobiegania chorobom wywołanym przez Cronobacter sakazakii w mieszankach mlecznych dla dzieci
Strategia prewencyjna FDA jest opracowywana po wycofaniach na dużą skalę modyfikowanego mleka w proszku dla niemowląt, które miały miejsce między wrześniem 2021 r. a lutym 2022 r.
-
17.11.2022
50% pieczywa w UK zawiera pestycydy
Opierając się na oficjalnych danych, PAN UK ujawnił, że udział pieczywa zawierającego dwa lub więcej pestycydów podwoił się w ciągu ostatniego roku do 50% dostępnego asortymentu.
Nasi partnerzy