Badania żywności
-
20.06.2022
Czy czeka nas światowy kryzys spowodowany nieodpowiedzialnym stosowaniem fosforu?
Nowy raport przygotowany przez międzynarodowy zespół naukowców wskazuje, że nieodpowiednie zarządzanie światowymi zasobami fosforu może doprowadzić do poważnego kryzysu na wielu płaszczyznach.
-
17.06.2022
FFSW: Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności - Optymalizacja procesów - 10.06.22 - nagranie
FoodFakty Safety Week: Połącz siły dla bezpieczeństwa żywności - Optymalizacja procesów – nagranie z dnia 10.06.22
-
16.06.2022
FFSW: Informuj, co jest bezpieczne - Znakowanie żywności – 09.06.22 - nagranie
FoodFakty Safety Week: Informuj, co jest bezpieczne - Znakowanie żywności – nagranie z dnia 09.06.22
-
15.06.2022
Zafałszowany miód z dodatkiem barwnika i sacharozy
W Czechach wykryto miody zafałszowane karmelem amoniakalno-siarczynowym oraz sacharozą. Pozostałe niezgodności opisaliśmy w treści artykułu.
-
15.06.2022
FFSW: Zapewnij bezpieczeństwo - Systemy bezpieczeństwa - 08.06.22 - nagranie
FoodFakty Safety Week: Zapewnij, że żywność jest bezpieczna - Kultura bezpieczeństwa żywności - nagranie z dnia 08.06.2022
-
14.06.2022
FFSW: Produkuj bezpiecznie - Biologiczne i chemiczne zanieczyszczenia – 07.06.22 - nagranie
FoodFakty Safety Week: Produkuj bezpiecznie - Biologiczne i chemiczne zanieczyszczenia – nagranie z dnia 07.06.22
-
10.06.2022
Wpływ orzeczenia TSUE w sprawie formy chemicznej witamin na znakowanie żywności - Abstrakt artykułu
Kupując produkty spożywcze bardzo często możemy natknąć się na takie, które w swoim oznakowaniu, a w szczególności na froncie etykiety, mają informację „Źródło witaminy A!”, „Bogactwo witaminy D!” itd. Do tej pory utarło się, że producent podając taką informację na etykiecie swojego produktu, wskazuje na formę chemiczną dodanej witaminy czy minerału.
-
10.06.2022
Nowelizacja dokumentu DA-01 Opis systemu akredytacji
Polskie Centrum Akredytacji informuje, że zostało opublikowane wydanie 13 dokumentu DA-01 Opis systemu akredytacji.
-
07.06.2022
Escherichia coli STEC – Powracające zagrożenie nie tylko w produktach mięsnych
Od dłuższego czasu żyjemy coraz szybciej i szybciej. Brakuje nam czasu na odpoczynek, na przygotowanie posiłków w domu. Coraz częściej korzystamy ze śniadań przygotowywanych przez innych, szybkich obiadów w postaci mrożonych gotowców. Tymczasem po cichu dołącza do tych produktów groźna Escherichia coli STEC. Jest ona jak bumerang, wraca w momencie kiedy najmniej się tego spodziewamy. Stwarza zagrożenie pojawiając się w produktach, które do tej pory uważaliśmy za bezpieczne.
-
07.06.2022
Praktyczne aspekty analizy z wykorzystaniem metod spektrometrii mas (ICP-MS) do oznaczania metali ciężkich, pierwiastków oraz metod chromatograficznych do oznaczania pestycydów w żywności oraz wodzie
Dynamiczny rozwój przemysłu, jak i rolnictwa, zwiększa zagrożenie zanieczyszczenia środowiska zarówno metalami ciężkimi, jak i środkami ochrony roślin (m.in. pestycydami). Zanieczyszczenia te stanowią poważny problemem środowiskowy, który w konsekwencji prowadzi do zagrożenia zdrowia ludzkiego. Metale ciężkie i pestycydy znajdują się na szczycie listy substancji toksycznych dla środowiska zagrażających przyrodzie.
-
01.06.2022
Obecność pestycydów w żywności w UE rośnie – wskazuje raport PAN Europe
Raport wskazuje na dramatyczny wzrost narażenia na te najbardziej toksyczne substancje w ciągu ostatnich dziesięciu lat. Odsetek owoców i warzyw skażonych pestycydami stale rośnie, choć strategia „od pola do stołu” zakładała ich redukcję o połowę do 2030 r.
-
31.05.2022
Jak łatwiej zarządzać alergenami w przemyśle spożywczym – zastosowanie modelu M4E
Prostym i skutecznym sposobem na uporządkowanie procesu oceny ryzyka jest zastosowanie jej autorskiego Modelu 4 Etapów (M4E), który uwzględnia charakterystykę danego przedsiębiorstwa i ułatwia opracowanie jasnej strategii zarządzania bezpieczeństwem żywności.
-
31.05.2022
100 mln zł na innowacje w żywieniu. NCBR ogłasza I konkurs NUTRITECH
Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) ogłosiło I konkurs w ramach Programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu. Przedsiębiorcy i naukowcy mogą uzyskać atrakcyjne granty m.in. na opracowanie nowoczesnych rozwiązań żywieniowych stanowiących podstawę zdrowej diety, a także istotnych w leczeniu i profilaktyce chorób, w tym chorób cywilizacyjnych. Środki na dofinansowanie projektów wyłonionych w konkursie to 100 mln zł.
-
23.05.2022
Jakość handlowa mięsa wprowadzanego do obrotu luzem w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową mięsa wieprzowego i drobiowego w elementach, wprowadzanego do obrotu luzem w 16 sklepach.
-
19.05.2022
Potwierdzenie FASFC: produkty marki Kinder zidentyfikowane jako przyczyna epidemii salmonellozy, a EFSA wskazuję maślankę jako źródło skażenia
Belgijska agencja FASFC potwierdziła w dn. 13 maja, że produkty marki Kinder z belgijskiej fabryki Ferrero były przyczyną epidemii salmonellozy, a EFSA/ECDC wskazała maślankę jako surowiec będący źródłem zakażenia salmonellą.
-
17.05.2022
Wymagania dla żywności znakowanej jako „bezglutenowa” lub „o bardzo niskiej zawartości glutenu” – informacje dla konsumentów i obowiązki przedsiębiorcy
Odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności deklarowanej jako bezglutenowa oraz jej oznakowanie, ponosi producent lub podmiot wprowadzający żywność do obrotu.
-
17.05.2022
Jakość handlowa żywności oferowanej w cateringu i oznakowanie opakowań stosowanych w cateringu w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową dań opakowanych wprowadzanych do obrotu na zasadzie cateringu oraz oznakowanie opakowań stosowanych w cateringu.
-
17.05.2022
Bezpieczeństwo żywności, co to takiego?
Przedsiębiorstwa sektora spożywczego, kreując żywność na miarę XXI wieku, powinny zaoferować konsumentom żywność smaczną, zdrową, funkcjonalną, ale przede wszystkim bezpieczną żywność, która spełnia najwyższe normy jakościowe.
-
16.05.2022
Laboratoria urzędowe w dziedzinie zdrowia roślin - nowe przepisy
Po blisko roku od chwili sporządzenia oraz po upływie 8 miesięcy od opublikowania, zaczęto stosować nowe przepisy dotyczące akredytacji laboratoriów
-
13.05.2022
Dlaczego konsumenci wybierają / lub nie roślinne alternatywy mięsa?
Wbrew powszechnemu przekonaniu, nowe badania sugerują, że troska o środowisko nie jest głównym motywatorem dla ludzi do wyboru mięsnych alternatyw. W porównaniu do tradycyjnych produktów spożywczych, takich jak mięso, ryby i ser, substytuty mięsa zostały również ocenione jako mniej naturalne.
-
11.05.2022
Rewolucja czy ewolucja? Cytometria przepływowa i weryfikacja czystości w zakładach produkcji żywności
Bezpieczeństwo żywności zależy w dużej mierze od warunków higienicznych panujących w zakładach produkujących żywność. Obecność wysokich poziomów bakterii niepatogennych może mieć wpływ na trwałość i jakość artykułów żywnościowych przeznaczonych dla konsumentów.
Nasi partnerzy