Badania żywności
-
11.03.2022
EFSA ponownie ocenia poziom bezpieczeństwa stosowania etoksychiny
EFSA wydał opinię ws. oceny bezpieczeństwa stosowania etoksychiny jako dodatku paszowego dla wszystkich gatunków zwierząt, a także jego wpływu na ludzi, środowisko oraz pewne konkretne gatunki zwierząt
-
08.03.2022
Specjalista od witaminy D stworzy w Olsztynie Centrum Nutrigenomiki
Prof. Carsten Carlberg, światowej klasy biochemik w badaniach nad witaminą D, w ramach prestiżowego europejskiego grantu ERA Chair WELCOME2 stworzy w Instytucie Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN Centrum Doskonałości w nutrigenomice. Będą tam prowadzone badania nad wpływem odżywiania na (epi)genetyczne predyspozycje do tzw. chorób dietozależnych.
-
07.03.2022
NIK o funkcjonowaniu regionalnych laboratoriów finansowanych z budżetu państwa
NIK wnosi do Prezesa Rady Ministrów o podjęcie działań legislacyjnych zmierzających do wdrożenia systemu laboratoriów regionalnych, specjalizujących się w zakresie bezpieczeństwa żywności i ochrony środowiska, wykonujących analizy na potrzeby różnych inspekcji, w celu poprawy efektywności wykorzystania środków finansowych z budżetu państwa.
-
03.03.2022
Prosta i tania metoda uwierzytelniania pochodzenia geograficznego oliwy z oliwek
Naukowcy z hiszpańskich i włoskich uniwersytetów opracowali prostą, a przy tym tanią metodę uwierzytelniania pochodzenia geograficznego oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
-
23.02.2022
Problem autentyczności miodu i nieprzejrzystość raportów analitycznych
Skład miodu, złożonego produktu naturalnego rzuca wyzwanie metodom analitycznym jego autentyczności, zwłaszcza w obliczu wyrafinowanego zafałszowania.
-
22.02.2022
Organizm odróżnia cukier od słodzików dzięki komórkom w jelitach
Choć zarówno cukier, jak i słodziki, charakteryzują się intensywnie słodkim smakiem, organizmy ssaków, w tym ludzi i szczurów, zostały w toku ewolucji wyposażone w zaskakująco skuteczny mechanizm rozróżniania tych substancji. Takie wnioski płyną z opublikowanego niedawno badania, w którym opisano wyspecjalizowane komórki odpowiedzialne za identyfikację źródła słodkiego smaku.
-
22.02.2022
Wprowadzenie zakazu dodawania azotanów do wyrobów wędliniarskich we Francji
W środę 26 stycznia 2022 r. francuska Komisja Spraw Gospodarczych zbadała, a następnie przyjęła ustawę mającą na celu stopniowe zakazanie dodatków azotanowych w produktach wędliniarskich. Projekt ustawy został przyjęty na posiedzeniu 3 lutego 2022 r.
-
17.02.2022
Badanie węgla-14 pomaga wykryć zafałszowania olejku z kory cynamonowej
Ze względu na duży popyt na autentyczny składnik i wysoką cenę, olejek z kory cynamonowej jest podatny na fałszowanie. Aby upewnić się, że olejek z kory cynamonowej jest autentyczny i pochodzi ze źródeł roślinnych, stosuje się analizę węgla-14 w celu rozróżnienia między składnikami pochodzącymi z biomasy a petrochemicznymi.
-
14.02.2022
Francja najbardziej dotknięta wielopaństwową epidemią Salmonelli - przypadki śmiertelne
Prawie 300 osób zachorowało w sześciu krajach, a dwie zmarły w wyniku epidemii zakażeń Salmonella Enteritidis ST11 związaną z jajami.
-
11.02.2022
Jakość handlowa napojów
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową soków i nektarów, napojów bezalkoholowych oraz piwa. Kontrolą objęto łącznie 408 podmiotów (142 lokale gastronomiczne, 141 sklepów i 125 producentów).
-
03.02.2022
Szybsza metoda detekcji Listeria opracowana przez norweskich naukowców
Listeria monocytogenes jest dużym wyzwaniem dla producentów żywności, ponieważ może przetrwać i rosnąć w produktach spożywczych o długim okresie przydatności do spożycia i charakteryzuje się wysoką śmiertelnością u ludzi. Naukowcy z norweskiego instytutu Nofima opracowali metodę, która jest znacznie szybsza niż obecnie stosowane do wykrywania tej bakterii.
-
27.01.2022
Nowe szybkie testy wykrywające zafałszowania produktów mięsnych
Weryfikacja autentyczności produktów spożywczych jest niezbędna ze względu na wzrost liczby zafałszowanych produktów mięsnych. Istniejące metody analizy mają szereg wad. Dlatego potrzebne są proste, tanie i czułe metody wykrywania różnych rodzajów mięsa. Rosyjscy naukowcy z RAS opracowali szybkie i proste podejście – analiza trwa tylko 33 min.
-
27.01.2022
Nowy pomysł na rynku edukacyjnym związanym z żywnością!
Przemysł spożywczy należy do najbardziej dynamicznie rozwijających się branż gospodarki światowej. Szacuje się, że każdego roku na rynek wprowadzane jest ponad 30 000 nowych produktów spożywczych. Wprowadzanie nowego produktu spożywczego na rynek jest procesem niezwykle skomplikowanym i wymagającym zaangażowania specjalistów z wielu obszarów. Jak pokazują badania, tylko ok. 5-10% nowych produktów znajdzie swoje stałe miejsce na rynku.
-
26.01.2022
Aseptyczne pobieranie próbek w przemyśle mleczarskim
Firma Qualitru oferuje system do aseptycznego pobierania próbek w przemyśle mleczarskim. Dowiedz się więcej jak za darmo przetestować ten system w Twoim zakładzie.
-
21.01.2022
FDA: Raport omawiający epidemię Salmonelli Typhimurium związanej z warzywami liściastymi produkowanymi metodami hydroponicznymi
W lipcu i sierpniu 2021 r. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) przeprowadziła dochodzenie w sprawie epidemii Salmonelli Typhimurium powiązanej z warzywami liściastymi produkowanymi metodami hydroponicznymi. Raport i wnioski z tego dochodzenia został opublikowany 14 stycznia 2022 r.
-
21.01.2022
Rolnictwo komórkowe kluczem do zrównoważonej produkcji białka z jaj
Naukowcy z Uniwersytetu Helsińskiego oraz VTT Technical Research Centre of Finland znaleźli rozwiązanie problemu negatywnego wpływu przemysłu jajecznego na środowisko – kluczem jest rolnictwo komórkowe.
-
17.01.2022
Śmiertelna E. coli 0157 w Danii
Duński instytut Statens Serum Institut (SSI) prowadzi dochodzenie w sprawie epidemii bakterii E. coli (STEC) O157 wytwarzającej toksynę Shiga. Epidemia rozpoczęła się w grudniu 2021 r.,a ostatni przypadek chorego zgłoszono 4 stycznia 2022 r.
-
07.01.2022
Naukowcy łamią kod naturalnego niebieskiego barwnika
Naukowcy ustalili jak ustabilizować fikocyjaninę, naturalny barwnik żywności, który zapewnia żywy niebieski pigment. Nie tylko istnieje zaledwie kilka źródeł naturalnego błękitu, to dodatkowo te, które istnieją, często nadają odcienie, które nie są tak żywe, jak ich sztuczne odpowiedniki.
-
05.01.2022
24% przebadanych próbek oleju w Indiach podejrzanych o zafałszowanie
Z 4461 przebadanych w Indiach próbek oleju przez FSSAI, podejrzewa się, że nawet 24,2% mogło zostać zafałszowanych.
-
31.12.2021
Jakość handlowa przetworów pomidorowych w 2021 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej koncentratów i przecierów pomidorowych, ketchupów, sosów pomidorowych oraz soków pomidorowych. Objęto nią 116 podmiotów (31 producentów i 85 sklepów).
-
23.12.2021
Czy rtęć w rybach rzeczywiście zagraża zdrowiu?
Badania naukowe rzucają nowe światło na potencjalne ryzyko zdrowotne związane z zanieczyszczeniem ryb rtęcią. Coraz większe grono badaczy jest bowiem zdania, że ostrzeganie przed jedzeniem ryb ze względu na zawartą w nich rtęć jest nieuzasadnione.
Nasi partnerzy