Badania żywności
-
12.07.2021
EFSA rozpoczęła przegląd oceny odnowienia glifosatu
Glifosat obecnie jest dopuszczony do stosowania w UE do 15 grudnia 2022 r. Grupa oceniająca złożyła niedawno swój projekt sprawozdania, na podstawie której Komisja Europejska podejmie decyzję o odnowieniu glifosatu.
-
09.07.2021
Innowacje żywnościowe jako know-how i ich ochrona /cz. III/ - Abstrakt artykułu
Wiele aspektów dotyczących produkcji żywności jest przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how.
-
09.07.2021
Zmniejsza się stosowanie antybiotyków u zwierząt
Według najnowszego raportu przygotowanego wspólnie przez EFSA, ECDC i EMA, stosowanie antybiotyków spadło i jest obecnie niższe u zwierząt służących do produkcji żywności niż u ludzi.
-
05.07.2021
Innowacyjna metoda detekcji glutenu
Zespół hiszpańskich badaczy pod kierunkiem prof. Ramona Martíneza Máñeza z Politechniki w Walencji pracuje nad inteligentnymi metodami detekcji glutenu, które z jednej strony pomogą uchronić osoby z celiakią przed przypadkowym spożyciem zanieczyszczonych nim produktów, a z drugiej poprawią skuteczność kontroli żywności.
-
01.07.2021
Patogenne szczepy E. coli w niemieckiej mące
Naukowcy odkryli szeroką dystrybucję i dużą różnorodność bakterii E. coli wytwarzających toksynę Shiga (STEC) w niemieckiej mące. Ostatnie epidemie związane z skażoną mąką i niedogotowanym ciastem zostały zgłoszone w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.
-
25.06.2021
Przetworzone mięso może zwiększać ryzyko demencji
Na podstawie danych zebranych od 500 tys. osób naukowcy z angielskiego Uniwersytetu w Leeds wykazali, że spożywanie 25 g przetworzonego mięsa dziennie – ilości odpowiadającej jednemu plastrowi bekonu – jest powiązane ze wzrostem ryzyka demencji o 44%.
-
23.06.2021
Koncentracja kadmu, ołowiu i arsenu w tkance mięśniowej ryb spożywanych na terenie Polski
Istnieje wiele współczesnych doniesień naukowych potwierdzających, że nieunikniona obecność zanieczyszczeń środowiskowych w rybach może również oznaczać pewne ryzyko dla zdrowia konsumentów. Metale ciężkie zawarte w tkankach spożywanych ryb nie ulegają biodegradacji, dlatego dochodzi do ich akumulacji w organizmie ludzkim.
-
21.06.2021
Nowe wytyczne WHO dotyczące zawartości soli w produktach spożywczych
„Większość ludzi nie wie jak dużo soli zjada, ani jakie zagrożenie się z tym wiąże. Poszczególne kraje muszą koniecznie wprowadzić działania na rzecz ograniczenia spożycia sodu oraz edukować swoich obywateli, by byli oni w stanie podejmować świadome i trafne decyzje dotyczące komponowania swoich posiłków”, podkreślił dyrektor generalny WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
-
15.06.2021
Jednoczesny pomiar ekstraktu, alkoholu, CO2 i innych parametrów w piwach alkoholowych i bezalkoholowych za pomocą PBA – B
Pomiary alkoholu, ekstraktu, ekstraktu brzeczki podstawowej i CO2 są niezwykle ważne dla kontroli jakości w przemyśle browarniczym.
-
07.06.2021
Piwo bezalkoholowe – bezpiecznym i zdrowym napojem na każdą okazję
Piwo jest jednym z najczęściej spożywanych napojów alkoholowych. Jednak na przestrzeni ostatnich lat, na całym świecie obserwuje się dynamiczny rozwój rynku piw bezalkoholowych. Piwo bezalkoholowe ma dużo do zaoferowania. Każdy może znaleźć to „coś” dla siebie według upodobań i preferencji, bo piwo bezalkoholowe bezspornie wygrywa z każdym sokiem owocowym czy słodkim napojem gazowanym pod wieloma względami.
-
03.06.2021
Czy picie kakao może uchronić przed szkodliwymi skutkami stresu?
Nowe badania wskazują, że spożycie bogatego we flawanole napoju kakaowego oddziałuje korzystnie na naczynia krwionośne w sytuacji stresu psychicznego.
-
01.06.2021
Światowy Dzień Akredytacji 2021
9 czerwca świętujemy World Accreditation Day – Światowy Dzień Akredytacji, w tym roku pod hasłem: „Akredytacja wspiera realizację celów zrównoważonego rozwoju”. Inicjatywa ma charakter międzynarodowy, a koordynatorami obchodów są ILAC – International Laboratory Accreditation Cooperatiom i IAF – International Accreditation Forum.
-
31.05.2021
Czy miód to dobry wybór dla alergików?
Alergia na miód odnotowywana jest zazwyczaj u osób, u których stwierdzono wcześniej alergie pokarmowe, wziewne oraz owadzie. Osoby, u których stwierdzono nadwrażliwość po spożyciu miodu, najczęściej uczulone są także na pyłek drzew, roślin i traw, czy białka występujące w jadzie i mleczku pszczelim.
-
27.05.2021
3M Food Safety News: Znaczenie szybkich i pewnych badań mikrobiologicznych wskaźników jakości w żywności
Analizy mikrobiologiczne żywności oraz poprawnie skonstruowany plan monitorowania środowiska produkcyjnego stanowią podstawę dla skutecznych i dobrze działających systemów bezpieczeństwa w przemyśle spożywczym.
-
27.05.2021
Czy musimy bać się E171 (dwutlenek tytanu) - sytuacja na polskich półkach - raport specjalny FoodFakty
Sprawdź w jakich produktach obecnie stosowany jest w Polsce dwutlenek tytanu (E171). Chroń siebie i swoje dzieci.
-
26.05.2021
Wykrywanie autentyczności tajskiego ryżu jaśminowego za pomocą VideometerLab
Wraz z rosnącą tendencją, fałszowanie produktów spożywczych stało się bardziej wyrafinowane, co utrudnia ich wykrycie za pomocą tradycyjnych metod. Obrazowanie spektralne oferuje rozwiązanie tego problemu, pozwalając na nieniszczącą kontrolę jakości.
-
20.05.2021
Żywność ekologiczna – przetwórstwo, różnice w składzie i wpływ na zdrowie
W przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego wykazano, że gdyby przeciętny Europejczyk żywił się wyłącznie mięsem ekologicznym spożywałby od kilku do kilkunastu procent mniej szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych i kilkanaście procent więcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
-
17.05.2021
Czynniki ryzyka chorób przenoszonych przez żywność w sklepach delikatesowych – raport FDA
Raport jest efektem 10-letniej inicjatywy mającej na celu zbadanie wpływ czynników ryzyka chorób przenoszonych przez żywność, takich jak: niedostateczne przestrzeganie zasad higieny osobistej przez pracowników; praktyk związanych z bezpieczeństwem żywności (niewłaściwe mycie rąk) oraz ich związek z systemami zarządzania bezpieczeństwem żywności (FSMS) oraz sklepów posiadających certyfikowanych managerów ds. ochrony żywności (CFPM).
-
17.05.2021
Jaka ilość orzeszków ziemnych wywołuje reakcję alergiczną?
Konsumenci muszą być odpowiednio poinformowani o ryzyku reakcji alergicznej, dlatego na etykietach produktów spożywczych znajdziemy określenia takie jak „produkt zawiera orzeszki ziemne” czy „może zawierać orzeszki ziemne”. Tego typu ostrzeżenia są niezbędne dla osób o wysokim stopniu wrażliwości, jednak nie są użyteczne dla tych, którzy tolerują pewne minimalne ilości orzechów arachidowych.
-
12.05.2021
Prawie co drugi produkt oznaczony jako cukier z kwiatów kokosa zawiera obcy cukier
Niemiecki magazyn "Öko-Test" zlecił przebadanie dwudziestu produktów. Przeprowadzone analizy wykazały, że prawie co drugi produkt oznaczony jako cukier z kwiatów kokosa zawiera obcy cukier.
-
11.05.2021
Żywność ekologiczna - czy jest bezpieczniejsza? - odpowiedź FAO
Broszura FAO omawia społeczne i ekonomiczne aspekty rolnictwa ekologicznego i jego związek z bezpieczeństwem żywności. A także wskazuje, że termin „ekologiczny” sam w sobie nie jest gwarancją bezpieczeństwa żywności.
Nasi partnerzy