Badania żywności
-
26.01.2022
Aseptyczne pobieranie próbek w przemyśle mleczarskim
Firma Qualitru oferuje system do aseptycznego pobierania próbek w przemyśle mleczarskim. Dowiedz się więcej jak za darmo przetestować ten system w Twoim zakładzie.
-
21.01.2022
FDA: Raport omawiający epidemię Salmonelli Typhimurium związanej z warzywami liściastymi produkowanymi metodami hydroponicznymi
W lipcu i sierpniu 2021 r. Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) przeprowadziła dochodzenie w sprawie epidemii Salmonelli Typhimurium powiązanej z warzywami liściastymi produkowanymi metodami hydroponicznymi. Raport i wnioski z tego dochodzenia został opublikowany 14 stycznia 2022 r.
-
21.01.2022
Rolnictwo komórkowe kluczem do zrównoważonej produkcji białka z jaj
Naukowcy z Uniwersytetu Helsińskiego oraz VTT Technical Research Centre of Finland znaleźli rozwiązanie problemu negatywnego wpływu przemysłu jajecznego na środowisko – kluczem jest rolnictwo komórkowe.
-
17.01.2022
Śmiertelna E. coli 0157 w Danii
Duński instytut Statens Serum Institut (SSI) prowadzi dochodzenie w sprawie epidemii bakterii E. coli (STEC) O157 wytwarzającej toksynę Shiga. Epidemia rozpoczęła się w grudniu 2021 r.,a ostatni przypadek chorego zgłoszono 4 stycznia 2022 r.
-
07.01.2022
Naukowcy łamią kod naturalnego niebieskiego barwnika
Naukowcy ustalili jak ustabilizować fikocyjaninę, naturalny barwnik żywności, który zapewnia żywy niebieski pigment. Nie tylko istnieje zaledwie kilka źródeł naturalnego błękitu, to dodatkowo te, które istnieją, często nadają odcienie, które nie są tak żywe, jak ich sztuczne odpowiedniki.
-
05.01.2022
24% przebadanych próbek oleju w Indiach podejrzanych o zafałszowanie
Z 4461 przebadanych w Indiach próbek oleju przez FSSAI, podejrzewa się, że nawet 24,2% mogło zostać zafałszowanych.
-
31.12.2021
Jakość handlowa przetworów pomidorowych w 2021 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej koncentratów i przecierów pomidorowych, ketchupów, sosów pomidorowych oraz soków pomidorowych. Objęto nią 116 podmiotów (31 producentów i 85 sklepów).
-
23.12.2021
Czy rtęć w rybach rzeczywiście zagraża zdrowiu?
Badania naukowe rzucają nowe światło na potencjalne ryzyko zdrowotne związane z zanieczyszczeniem ryb rtęcią. Coraz większe grono badaczy jest bowiem zdania, że ostrzeganie przed jedzeniem ryb ze względu na zawartą w nich rtęć jest nieuzasadnione.
-
22.12.2021
Suplementy diety nie zawierają tego, co jest deklarowane – „katastrofalne niedobory jakościowe”
Zespół naukowców z Uniwersytetu w Münster zidentyfikował liczne niedobory jakościowe w suplementach diety. Badacze znaleźli również próbki suplementów diety, które zostały zafałszowane np. antocyjanami z innych źródeł botanicznych.
-
17.12.2021
Bisfenol A: EFSA proponuje obniżenie tolerowanego dziennego spożycia
EFSA dokonała ponownej oceny ryzyka związanego z bisfenolem A (BPA) w żywności i proponuje znaczne obniżenie tolerowanego dziennego spożycia (TDI) w porównaniu z poprzednią oceną z 2015 r. Wnioski EFSA dotyczące BPA wyjaśniono w projekcie opinii naukowej, która skierowana została do konsultacji społecznych, które potrwają do 8 lutego 2022 r.
-
17.12.2021
Aplikacja aparatu VideometerLab w badaniu próbek jęczmienia przez firmę Viking Malt
Nowoczesne technologie oceny jakości surowca do produkcji piwa jakim są ziarna jęczmienia opierają się na technice obrazowania spektralnego. Metody te zastępują proces tradycyjnej oceny manualnej uważanej za czasochłonną , mało wydajną i kosztowną…
-
14.12.2021
Czy makaron może poprawić funkcjonowanie naszego organizmu? Nowa odsłona makaronu – wariant zasadotwórczy
Rosnąca świadomość konsumentów i poszukiwanie nowych, bioaktywnych produktów sprawiają, że konieczne jest szukanie nowych rozwiązań i technologii. W recepturze tych makaronów znalazły się takie dodatki jak np. jarmuż, pokrzywa, pietruszka czy też miąższ dyni. Odpowiednio dopracowana receptura i technologia przygotowania makaronów umożliwiła uzyskanie produktu zasadotwórczego, który może być rekomendowany w diecie każdego człowieka dbającego o stan swojego zdrowia.
-
13.12.2021
eFORUM - Monitoring Środowiskowy - nagranie
eFORUM - Monitoring Środowiskowy - nagranie z dnia 09.12.2021 r.
-
02.12.2021
Jakość handlowa mięsa i przetworów mięsnych w 2021 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa i przetworów mięsnych u 127 producentów.
-
23.11.2021
Jakość handlowa mięsa wieprzowego w 2021 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej mięsa wieprzowego w elementach bez opakowania w 49 sklepach.
-
15.11.2021
Jakość handlowa przetworów owocowych w 2021 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej dżemów, konfitur, marmolad, kompotów, owoców w zalewie lub syropie i innych przetworów słodzonych. Objęto nią 113 podmiotów (49 producentów i 64 sklepy).
-
12.11.2021
Innowacje w rolnictwie: od pomysłu do produkcji
Czas od wdrożenia pomysłu w warunkach laboratoryjnych do produkcji wynosi w Polsce średnio 40 miesięcy, podczas gdy w Królestwie Niderlandów jedynie rok. Jak wygląda transfer i komercjalizacja wyników badań naukowych w polskim sektorze rolno-spożywczym? Na czym w praktyce polega współpraca naukowców i producentów rolnych? O potrzebach, pomysłach oraz barierach dla innowacji w rolnictwie mówi dr hab. Marcin Gołębiewski, profesor SGGW, Dyrektor Instytutu Nauk o Zwierzętach i założyciel kilku start-upów.
-
08.11.2021
FDA przedstawia raport nt. pozostałości pestycydów
FDA opublikowała wyniki swojego rocznego raportu na temat monitoringu pozostałości pestycydów za rok 2019.
-
03.11.2021
Skuteczne i tanie podejście do wykrywania fałszowania pochodzenia - częstego oszustwa w branży spożywczej
Botanicy z Uniwersytetu w Bazylei opracowali model, który może być stosowany do określania pochodzenia żywności w tani i wydajny sposób. Metoda bazująca na nowym modelu została przetestowana i zatwierdzona na truskawkach.
-
02.11.2021
Cronobacter w suszonych owocach, orzechach i nasionach z warszawskich sklepów – wyniki badań
W badaniu określono jakość mikrobiologiczną handlowych gotowych do spożycia produktów spożywczych pochodzenia roślinnego ze szczególnym uwzględnieniem Cronobacter. Występowanie Cronobacter spp. w orzechach detalicznych oraz w mieszankach bakalii, nasion i orzechów stanowiło odpowiednio w 50,0% i 25,0% próbek.
-
22.10.2021
Enzymy spożywcze: aktualizacja wytycznych naukowych
EFSA zaktualizowała wytyczne naukowe dotyczące przedkładania dokumentacji enzymów spożywczych do oceny bezpieczeństwa. Nowy dokument, który aktualizuje poprzednie wytyczne EFSA opublikowane w 2009 r., uwzględnia najnowsze osiągnięcia naukowe w różnych obszarach oceny ryzyka enzymów spożywczych.
Nasi partnerzy