Badania żywności
-
18.10.2021
Monitorowanie Bacillus cereus w przetworach mlecznych
Jakość i bezpieczeństwo przetworów mlecznych w dużym stopniu zależy od początkowej jakości mleka, ponieważ wzrost patogenów jest bardzo prawdopodobny podczas jego przetwarzania. Jako źródło składników odżywczych o wysokiej aktywności wody i prawie obojętnym pH, mleko stanowi idealne środowisko dla rozwoju wielu mikroorganizmów.
-
13.10.2021
Owoce chronią przed pogorszeniem funkcji poznawczych
Zakończone niedawno długoterminowe badanie prospektywne, przeprowadzone przez naukowców z amerykańskiego Uniwersytetu Harvarda i opublikowane w czasopiśmie naukowym „Neurology”, wskazuje na związek między dietą zasobną w owoce o dużej zawartości flawonoidów a ryzykiem utraty funkcji poznawczych. W projekcie wzięło udział kilkadziesiąt tysięcy uczestników (49 493 kobiet i 27 842 mężczyzn), którzy przez okres 20 lat obserwacji raportowali częstotliwość spożycia różnego rodzaju żywności.
-
11.10.2021
Nowa metoda usuwania ołowiu z wody pitnej
Inżynierowie z MIT opracowali stosunkowo tanią i energooszczędną metodę oczyszczania wody zanieczyszczonej metalami ciężkimi.
-
08.10.2021
Naukowcy ujawniają zafałszowania ryb na rynku europejskim
Naukowcy ujawnili niepokojące przypadki zafałszowań popularnych w Europie gatunków ryb. Analiza materiału genetycznego pochodzącego z mrożonego tuńczyka, morszczuka, anchoa oraz błękitka wykazała, że 1,9% próbek było fałszywie oznakowanych.
-
08.10.2021
Czeski Lidl wycofuje 17,5 t wieprzowiny pochodzącej z Polski
Czeska Państwowa Administracja Weterynaryjna (SVS) nakazała wycofanie z rynku mielonego mięsa wieprzowego sprzedawanego w sklepach sieci Lidl pochodzącego z Polski. Badania wykazały znacznie powyżej limitu zawartość amoksycyliny w próbkach - wykryta wartość była 60 razy wyższa niż granica 50 µg/kg.
-
07.10.2021
Mieszanka pestycydów w prawie wszystkich pomarańczach i winogronach - wynika z brytyjskich badań
Pesticide Action Network (PAN) UK przeanalizował dane i wykrył 122 różne pestycydy w 12 najbardziej zanieczyszczonych produktach. Wiele z nich jest niebezpiecznych dla zdrowia ludzkiego; 61% jest klasyfikowanych jako wysoce niebezpieczne pestycydy (HHPs).
-
06.10.2021
Czy kontrola jakości może być łatwa i skuteczna?
Wykonując setki pomiarów dziennie, producent żywności jest w stanie w pełni oceniać proces produkcyjny, kontrolować każdą partię surowca, półproduktu, tak aby z góry zapobiec wyprodukowaniu niezgodnego wyrobu. Idealnym rozwiązaniem do tego celu jest analizator Foodscan2 od FOSS: szybki i wiarygodny analizator, wykorzystujący do pomiaru bliską podczerwień. Sama analiza trwa 50 sekund.
-
06.10.2021
Deklaracja zawartości ekstraktu w oznakowaniu koncentratu pomidorowego
Informacją charakteryzującą koncentrat pomidorowy i determinującą wybór konsumenta jest informacja o zawartości ekstraktu.
-
24.09.2021
Austriacka Agencja ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (AGES) przedstawiła sytuację Campylobacter - raport
Od 2004 zauważalny jest wzrost empidemii przenoszonych przez żywność spowodowanych przez Campylobacter. Jednak w 2020 r. zaobserwowano spadek liczby zakażeń, który wynikać może z mniejszej liczby podróży oraz ograniczeń związanych z COVID-19.
-
13.09.2021
Jakie są kluczowe priorytety badań nad nadwrażliwością pokarmową?
Nadwrażliwość pokarmowa, w tym alergia pokarmowa, celiakia i nietolerancja pokarmowa, to poważne problemy zdrowia publicznego. Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności określiła priorytety badawcze w dziedzinie nadwrażliwości pokarmowej.
-
10.09.2021
Givaudan uruchamia Protein Hub w swoim Centrum Innowacji w Zurychu
Givaudan rozwija swoją globalną działalność w zakresie innowacji w dziedzinie białek roślinnych - w Centrum Innowacji w Zurychu otwarto Protein Hub.
-
08.09.2021
Zapach burgera roślinnego najbardziej przypominającego wołowinę – naukowcy przeanalizowali związki zapachowe
Jak odtworzyć zapach hamburgerów? Naukowcy zastosowali podejście analityczne (GC/MS w połączeniu z olfaktometrią), aby dowiedzieć się, w jaki sposób alternatywy na bazie roślin mogą naśladować zapach świeżo grillowanego burgera.
-
07.09.2021
Kadm i ołów w środkach spożywczych - zmiana rozporządzenia dot. maksymalnych poziomów
Środki spożywcze, które zgodnie z prawem zostały wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie rozporządzeń mogą pozostać na rynku do 28 lutego 2022 r.
-
27.08.2021
Nowe zalecane przez FAO/WHO poziomy progowe alergenów pokarmowych
Eksperci określili również potrzebę lepszego zrozumienia wydajności testów w różnych matrycach żywnościowych i większej przejrzystości w zakresie odczynników specyficznych dla testów, takich jak przeciwciała stosowane w metodzie ELISA, które mają kluczowe znaczenie dla wydajności testów.
-
25.08.2021
USDA-FSIS ogłosiło nowe wytyczne w celu zmniejszenia występowania Salmonelli oraz Campylobacter w mięsie
Wytyczne USDA-FSIS dotyczą kontroli Salmonelli oraz Campylobacter w surowym drobiu oraz minimalizacji ryzyka powstawania toksyn Shiga Escherichia coli (STEC) w operacjach uboju wołowiny (w tym cielęciny), a także podczas jej przetwarzania. FSIS opracowując wyżej wspomniane wskazówki skupiło się na pomocy małym firmom, aby te też miały dostęp do odpowiedniego wsparcia naukowego i technicznego. Dokładnie przeanalizowana zostanie skuteczność i wydajność systemu HACCP.
-
25.08.2021
Wykrycie pałeczek Salmonella w partii produktu pn. „Kurkuma”, 100 g - ostrzeżenie GIS
Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella spp. wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
-
24.08.2021
Holandia wprowadza system Nutri-Score, a w Polsce Biedronka
Biedronka od 16 sierpnia zaczęła oznaczać produkty marek własnych systemem Nutri-Score. Także Holandia popiera i wprowadza ten system, co zgłosiła niedawno do Komisji Europejskiej.
-
23.08.2021
Czy raport Komisji Europejskiej zmieni nastawienie społeczeństwa do nowych technik genomowych?
W kwietniu br. Komisja Europejska opublikowała długo oczekiwany raport nt. nowych technik genomowych (ang. new genomic techniques, NGT). Sformułowane przez ekspertów konkluzje wzbudziły jednak niemałe kontrowersje – Komisja stwierdziła bowiem, że technologie te mogą przyczynić się do „zrównoważonego rozwoju” przyszłego rolnictwa poprzez zwiększenie odporności roślin na „choroby, warunki środowiskowe czy zmiany klimatu”.
-
18.08.2021
Fałszowanie ryb i owoców morza nadal stanowi duży problem w Kanadzie – 46% błędnych próbek w badaniu Oceana Canada
Badania przeprowadzone przez organizację pozarządową Oceana Canada wiosną 2021 r. przyniosły podobne wyniki do poprzedniego badania z lat 2017-2019. W 2021 r. stwierdzono błędne oznakowanie lub substytucję w przypadku 46% przebadanych próbek ryb i owoców morza.
-
11.08.2021
Oszustwa związane z winem - nowe narzędzie kontroli jakości pozwalające na weryfikację autentyczności win
Wspólne Centrum Badawcze (JRC) opracowało nowe narzędzie kontroli jakości pozwalające na weryfikację autentyczności win.
-
04.08.2021
Escherichia coli STEC – nigdy nie ma urlopu
Lato to czas odpoczynku, relaksu i wielu wycieczek. W tej błogości zapominamy, że życie obok nas toczy się dalej. A tego zapomnienia jest bardzo dużo. Nie myjemy rąk po skorzystaniu z toalety, nie myjemy rąk przed posiłkiem. Zapominamy, że każdy owoc lub warzywo należy umyć pod bieżącą wodą. Latem chętnie próbujemy nowych potraw zapominając, że mogą one być źródłem wielu bakterii powodujących zatrucia pokarmowe. Jedną z takich bakterii jest Escherichia coli.
Nasi partnerzy