Badania żywności
-
04.08.2021
Rozbieżność pomiędzy dokumentacją towarzyszącą a etykietą. Czy jest obowiązek sporządzania dokumentu przewozowego? Sprawa w TSUE
Na Firmy ZR i Lidl Italia została nałożona we Włoszech kara 4400 EUR ze względu na rozbieżności pomiędzy oznakowaniem i dokumentacją towarzyszącą w zakresie kraju pochodzenia owoców i warzyw. TSUE ma ustalić, czy przepisy w ogóle obligują do sporządzenia dokumentu towarzyszącego.
-
29.07.2021
Naukowcy opracowali sensor na smartfony do wykrywania Escherichia coli w mleku
Skuteczne narzędzia do testowania Escherichia coli O157:H7 mogą zapobiegać wybuchom chorób przenoszonych przez żywność.
-
23.07.2021
Spożycie cukrów a choroby dietozależne – projekt opinii EFSA skierowany do konsultacji społecznych
Panel ekspertów ds. żywienia EFSA zakończył wstępną ocenę bezpieczeństwa cukrów w diecie po przeprowadzeniu kompleksowego przeglądu naukowego. Poprzednia ocena była przeprowadzana w 2010 r.
-
22.07.2021
Cukier może zaburzać rozwój mózgu
Najnowsze doniesienia wskazują, że do niechlubnej listy schorzeń, takich jak otyłość, choroby serca czy zaburzenia kognitywne dołączyć można kolejny punkt – negatywny wpływ na rozwój mózgu, a konkretnie regionu hipokampu, który związany jest z uczeniem się i pamięcią
-
21.07.2021
Opublikowano działania prewencyjne na poziomie UE dotyczące zanieczyszczenia żywności tlenkiem etylenu
Po licznych zgłoszeniach do RASFF tlenku etylenu w sezamie, w czerwcu br. pojawiły się powiadomienia alarmowe dot. wykrycia ETO w mączce chleba świętojańskiego (E410) pochodzącej z Turcji. KE opracowała jednolite podejścia organów urzędowej kontroli w całej UE – produkty z zanieczyszczoną partią E410 należy wycofać z rynku.
-
21.07.2021
Od ziarna sezamu do lodów, historia tlenku etylenu, jaka jest faktyczna skala problemu?
7000 produktów spożywczych wycofanych z obrotu z powodu wykrycia obecności tlenku etylenu w stabilizatorze stosowanym m.in. w produkcji lodów.
-
20.07.2021
Hiszpańska kiełbasa fuet przyczyną 45 przypadków salmonellozy we Francji
Francuskie władze ds. zdrowia ogłosiły wycofanie wszystkich partii hiszpańskiej suszonej kiełbasy fuet związanych z 45 przypadkami salmonellozy, z których 27 dotyczy dzieci.
-
16.07.2021
Znakowanie jaj
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania jaj, którą objęto 97 sklepów.
-
12.07.2021
EFSA rozpoczęła przegląd oceny odnowienia glifosatu
Glifosat obecnie jest dopuszczony do stosowania w UE do 15 grudnia 2022 r. Grupa oceniająca złożyła niedawno swój projekt sprawozdania, na podstawie której Komisja Europejska podejmie decyzję o odnowieniu glifosatu.
-
09.07.2021
Innowacje żywnościowe jako know-how i ich ochrona /cz. III/ - Abstrakt artykułu
Wiele aspektów dotyczących produkcji żywności jest przedmiotem uregulowań prawa własności intelektualnej. Innowacyjne rozwiązania z obszaru produkcji żywności mogą być chronione patentami, podlegać wyłączności danych naukowych bądź stanowić tajemnicę przedsiębiorstwa i być chronione jako know-how.
-
09.07.2021
Zmniejsza się stosowanie antybiotyków u zwierząt
Według najnowszego raportu przygotowanego wspólnie przez EFSA, ECDC i EMA, stosowanie antybiotyków spadło i jest obecnie niższe u zwierząt służących do produkcji żywności niż u ludzi.
-
05.07.2021
Innowacyjna metoda detekcji glutenu
Zespół hiszpańskich badaczy pod kierunkiem prof. Ramona Martíneza Máñeza z Politechniki w Walencji pracuje nad inteligentnymi metodami detekcji glutenu, które z jednej strony pomogą uchronić osoby z celiakią przed przypadkowym spożyciem zanieczyszczonych nim produktów, a z drugiej poprawią skuteczność kontroli żywności.
-
01.07.2021
Patogenne szczepy E. coli w niemieckiej mące
Naukowcy odkryli szeroką dystrybucję i dużą różnorodność bakterii E. coli wytwarzających toksynę Shiga (STEC) w niemieckiej mące. Ostatnie epidemie związane z skażoną mąką i niedogotowanym ciastem zostały zgłoszone w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie.
-
25.06.2021
Przetworzone mięso może zwiększać ryzyko demencji
Na podstawie danych zebranych od 500 tys. osób naukowcy z angielskiego Uniwersytetu w Leeds wykazali, że spożywanie 25 g przetworzonego mięsa dziennie – ilości odpowiadającej jednemu plastrowi bekonu – jest powiązane ze wzrostem ryzyka demencji o 44%.
-
23.06.2021
Koncentracja kadmu, ołowiu i arsenu w tkance mięśniowej ryb spożywanych na terenie Polski
Istnieje wiele współczesnych doniesień naukowych potwierdzających, że nieunikniona obecność zanieczyszczeń środowiskowych w rybach może również oznaczać pewne ryzyko dla zdrowia konsumentów. Metale ciężkie zawarte w tkankach spożywanych ryb nie ulegają biodegradacji, dlatego dochodzi do ich akumulacji w organizmie ludzkim.
-
21.06.2021
Nowe wytyczne WHO dotyczące zawartości soli w produktach spożywczych
„Większość ludzi nie wie jak dużo soli zjada, ani jakie zagrożenie się z tym wiąże. Poszczególne kraje muszą koniecznie wprowadzić działania na rzecz ograniczenia spożycia sodu oraz edukować swoich obywateli, by byli oni w stanie podejmować świadome i trafne decyzje dotyczące komponowania swoich posiłków”, podkreślił dyrektor generalny WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.
-
15.06.2021
Jednoczesny pomiar ekstraktu, alkoholu, CO2 i innych parametrów w piwach alkoholowych i bezalkoholowych za pomocą PBA – B
Pomiary alkoholu, ekstraktu, ekstraktu brzeczki podstawowej i CO2 są niezwykle ważne dla kontroli jakości w przemyśle browarniczym.
-
07.06.2021
Piwo bezalkoholowe – bezpiecznym i zdrowym napojem na każdą okazję
Piwo jest jednym z najczęściej spożywanych napojów alkoholowych. Jednak na przestrzeni ostatnich lat, na całym świecie obserwuje się dynamiczny rozwój rynku piw bezalkoholowych. Piwo bezalkoholowe ma dużo do zaoferowania. Każdy może znaleźć to „coś” dla siebie według upodobań i preferencji, bo piwo bezalkoholowe bezspornie wygrywa z każdym sokiem owocowym czy słodkim napojem gazowanym pod wieloma względami.
-
03.06.2021
Czy picie kakao może uchronić przed szkodliwymi skutkami stresu?
Nowe badania wskazują, że spożycie bogatego we flawanole napoju kakaowego oddziałuje korzystnie na naczynia krwionośne w sytuacji stresu psychicznego.
-
01.06.2021
Światowy Dzień Akredytacji 2021
9 czerwca świętujemy World Accreditation Day – Światowy Dzień Akredytacji, w tym roku pod hasłem: „Akredytacja wspiera realizację celów zrównoważonego rozwoju”. Inicjatywa ma charakter międzynarodowy, a koordynatorami obchodów są ILAC – International Laboratory Accreditation Cooperatiom i IAF – International Accreditation Forum.
-
31.05.2021
Czy miód to dobry wybór dla alergików?
Alergia na miód odnotowywana jest zazwyczaj u osób, u których stwierdzono wcześniej alergie pokarmowe, wziewne oraz owadzie. Osoby, u których stwierdzono nadwrażliwość po spożyciu miodu, najczęściej uczulone są także na pyłek drzew, roślin i traw, czy białka występujące w jadzie i mleczku pszczelim.
Nasi partnerzy