Badania żywności
-
25.08.2020
3M Food Safety News: Postęp w molekularnej diagnostyce patogenów w sektorze spożywczym – od PCR do LAMP
Zapewnienie jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności jest obecnie kluczowym aspektem zarówno dla producentów żywności, organów kontrolnych jak i konsumentów. Środki spożywcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego mogą stanowić zagrożenie dla ogólnego stanu i zdrowia człowieka, będąc wektorem wielu mikroorganizmów chorobotwórczych.
-
24.08.2020
Optymalizacja działalności firmy z branży spożywczej poprzez analizę śladu węglowego (carbon footprint)
Każdego dnia, w wielu polskich firmach, dyskutuje się o możliwościach skutecznego konkurowania z produktami i usługami pochodzącymi z innych krajów. Firmy i organizacje ciężko pracują obecnie nad redukcją emisji dwutlenku węgla.
-
21.08.2020
Jak sprawić aby czekolada mleczna stała się zdrowsza?
Czekolada mleczna jest ulubionym produktem konsumentów na całym świecie, cenionym za słodki smak i kremową konsystencję. Natomiast ciemna czekolada ma wysoki poziom związków fenolowych, które mogą zapewnić przeciwutleniające korzyści zdrowotne, ale jest mniej popularna. Naukowcy znaleźli jednak nowy sposób łączenia czekolady mlecznej z odpadami skórek orzechów ziemnych i innymi odpadami w celu wzmocnienia jej właściwości przeciwutleniających.
-
12.08.2020
Kontrola rentgenowska Ishida a jakość produktów mięsnych
Technologie kontroli rentgenowskiej Ishida i ważenia kontrolnego pozwalają zapewnić najwyższe standardy jakości produktu i dokładność procesu pakowania w przedsiębiorstwie Myasnoy dom Borodina (Zakład Mięsny Borodin), jednym z czołowych przetwórców mięsa w obwodzie moskiewskim.
-
31.07.2020
Innowacyjne proszki miodowe dla przemysłu spożywczego
Honey Innovations Sp. z o.o. jest startup’em założonym w 2020 r. przez pracowników naukowych SGGW w celu komercjalizacji badań na temat suszenia miodu.
-
29.07.2020
Zalecane wartości zdrowotne dla produktów objętych regulacjami, które są również składnikami odżywczymi – konsultacje publiczne EFSA
EFSA opublikowała projekt oświadczenia, którego celem jest zharmonizowanie ocen spożycia składników odżywczych objętych regulacjami, potencjalnie niebezpiecznych właściwości nadmiernego ich spożycia oraz ogólnego ryzyka dla konsumentów.
-
28.07.2020
Komentarz Eksperta do raportu NIK „Czy wiemy co jemy?”
Średni czas oczekiwania na wyniki badań ws. pozostałości po pestycydach wynosi min. 30 dni, a wysokość mandatów karnych oscyluje w przedziale 50-500 zł - tak wynika z najnowszego raportu NIK.
-
22.07.2020
Międzynarodowe konsorcjum z u działem naukowców z Instytutu PAN w Olsztynie bada popularność żywności pochodzenia roślinnego wśród konsumentów w Europie
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie analizuje popularność żywności pochodzenia roślinnego na rynku europejskim oraz poziom jej akceptacji przez konsumentów. Badania są prowadzone wspólnie z partnerami z uniwersytetów Hohenheim (lider), Aarhus i Turynu, firm Danone i Döhler oraz organizacji pozarządowej ProVeg International w ramach projektu „V-PLACE”.
-
22.07.2020
2 miliony euro na finansowanie projektów UE w zakresie bezpieczeństwa żywności
Prawie 2 mln EUR przyznano na trzy europejskie projekty dotyczące bezpieczeństwa żywności w czasie pandemii koronawirusa.
-
03.07.2020
Identyfikowalność żywności – nowa generacja kodów kreskowych DNA
Naukowcy z Harvardu stwierdzili, że umieszczanie kodów kreskowych DNA w zarodnikach drobnoustrojów, wykonanych na zamówienie, jest tanim i łatwo mierzalnym narzędziem do śledzenia produktu w łańcuchu dostaw „od pola do stołu”.
-
29.06.2020
Redukcja soli przy zachowaniu smaku - nowa technologia
Spożywanie zbyt dużej ilości soli może mieć znaczący negatywny wpływ na zdrowie, a nowoczesne przetworzone jedzenie zazwyczaj zawiera duże ilości soli, aby poprawić smak i zachowanie.
-
26.06.2020
Jakie związki chemiczne odpowiedzialne są za smak i zapach spirytusu?
Spirytusem (potocznie) nazywana jest mieszanina ok. 95% alkoholu etylowego z wodą. Ponieważ etanol tworzy z wodą tzw. mieszaninę azeotropową, maksymalne stężenie, które można uzyskać w wyniku prostej destylacji wynosi 97,2% objętościowo (lub 95,6% wag, lub 89,5% mol.)
-
22.06.2020
Nowe, szybkie testy do wykrywania toksyny botulinowej
W przemyśle spożywczym toksyna botulinowa jest związana z ciężką postacią zatrucia pokarmowego spowodowanego nieprawidłowo konserwowaną żywnością. Naukowcy opracowali technologię, która odnosi się do roli toksyny botulinowej zarówno w zastosowaniach spożywczych, jak i kosmetycznych.
-
15.06.2020
Zmiany w Rozporządzeniu ws pobierania próbek
Opublikowano rozporządzenie Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi z dnia 1 czerwca 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych warunków pobierania próbek artykułów rolno-spożywczych.
-
14.06.2020
Przyspieszony program do oceny zestawów testowych COVID-19
AOAC INTERNATIONAL ogłosił uruchomienie projektu oceniającego i certyfikującego działanie zestawów testowych wykrywających koronawirusa SARS-CoV-2
-
08.06.2020
Naukowcy identyfikują sezonowe szczyty infekcji przenoszonych przez żywność
Nowe podejście analityczne opracowane przez naukowców z Tufts University Friedman School of Nutrition Science and Policy w Bostonie może pomóc w określeniu, kiedy i gdzie przeprowadzić inspekcje bezpieczeństwa żywności.
-
03.06.2020
Nowa, szybka metoda detekcji Salmonelli – efekt pracy naukowców
W Journal of Molecular Diagnostics ukazał się artykuł prezentujący badania nad nową, wysoce czułą metodą detekcji oraz określania pięciu dominujących serotypów Salmonelli.
-
27.05.2020
Raport KE dot. porównania międzylaboratoryjnego metody LC-IRMS – wykrywającej zafałszowania miodu
Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej zorganizowało porównanie międzylaboratoryjne (ILC), aby zapewnić zainteresowanym laboratoriom możliwość oceny i porównania ich kompetencji w zakresie określania proporcji fruktozy, glukozy, di- i trisacharydów 13C / 12C w miodzie za pomocą chromatografii cieczowej (LC-IRMS).
-
25.05.2020
Spożycie kawy podbija odczuwanie słodkiego smaku – ustalenia naukowców
Duńscy naukowcy dowodzą, że picie kawy zmienia postrzeganie smaku słodkiego, czyniąc słodką żywność jeszcze słodszą.
-
19.05.2020
Połowa dostępnego w brytyjskich sklepach ryżu z przekroczeniem limitu arsenu, ostrzegają naukowcy
Naukowcy zaapelowali o specjalne oznakowanie, aby ostrzec opinię publiczną o poziomach arsenu w ryżu, po tym jak ich badania wykazały, że połowa badanych odmian ryżu przekroczyła maksymalne limity dotyczące tej śmiertelnej toksyny.
-
07.05.2020
100 ton izraelskich pomarańczy skażonych pestycydami
Ponad 100 ton pomarańczy z Izraela zostało zablokowanych przez organy celne Finlandii z powodu obecności bromopropylatu - pestycydu zakazanego w UE.
Nasi partnerzy