Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Zespół badawczy ocenił poziom skażenia PFAS w wodach powierzchniowych i gruntowych na całym świecie i stwierdził, że znaczna część naszej globalnej wody źródłowej przekracza limity bezpiecznego spożycia PFAS.
Komitet do spraw Zanieczyszczeń Żywności zajął się tematami toksyn przemysłowych, środowiskowych oraz naturalnie występujących w wybranych produktach spożywczych, w tym najwyższymi dopuszczalnymi poziomami ołowiu w przyprawach i ziołach oraz planami pobierania próbek dla metylortęci w rybach.
W przestrzeni medialnej często pojawiają się publikacje i dyskusje dotyczące miodu oraz jego produkcji, sprzedaży, znakowania, jakości i kontroli. Niestety, niektóre z tych publikacji stanowią wręcz antyreklamą tego „pszczelego złota”. Często też trafiają do IJHARS zapytania medialne dotyczące tych zagadnień. Odpowiedzi na nie w publikacji.
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego z określonej partii.
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) opublikowała raport odnośnie importowanego miodu i jego świadomego fałszowania w celach ekonomicznych. Zawiera on informacje o 107 próbkach pochodzących z 25 krajów, które posiadały status importowy.
Niemiecki Federalny Instytut ds. Oceny Ryzyka (BfR) opublikował nowy raport dotyczący bezpieczeństwa produktów roślinnych. Jednym z najważniejszych tematów przedstawionych przez ekspertów BfR jest kwestia niebezpiecznych dla zdrowia mykotoksyn.
Zastosowanie nowych TEF do ograniczonego zestawu stężeń substancji chemicznych podobnych do dioksyn mierzonych w ludzkim mleku i owocach morza wskazuje, że całkowite równoważniki toksyczności będą zazwyczaj niższe niż w przypadku stosowania TEF z 2005 r.
Podczas audytów przeprowadzonych w Luksemburgu i na Węgrzech stwierdzono pozytywne aspekty systemów kontroli mięsa, jak i wskazano na obszary wymagające poprawy w obu krajach.
Badania wykazały, że zwiększenie temperatury przechowywania mrożonek może pomóc w ograniczeniu emisji dwutlenku węgla bez ryzyka dla bezpieczeństwa lub konieczności zmiany składu produktu.
Firma Auchan wycofuje produkt - Galaretka w cukrze 180 g , z uwagi na niewłaściwe wyniki organoleptyczne.
Zespół naukowców z Uniwersytetu Technicznego w Monachium (TUM) w Niemczech zidentyfikował składnik kawy, który może służyć jako nowy biomarker jej spożycia.
WHO dokonała przeglądu danych toksykologicznych i powiązanych oraz w celu oszacowania akceptowalnych dziennych pobrań (ADI) i ostrych dawek referencyjnych (ARfD) pestycydów dla ludzi.
Naukowcy z Kanady zastosowali technologię zimnej plazmy do eliminacji mykotoksyn z ziaren zbóż. Metoda ta może okazać się pomocna w poprawie bezpieczeństwa żywności i ograniczaniu strat w przemyśle rolno-spożywczym.
Specjaliści z Argentyny opracowali innowacyjną metodę, która w naturalny i przyjazny dla środowiska sposób chroni owoce i warzywa przed zepsuciem.
Kontrole, przeprowadzone na terenie całego kraju w III kwartale 2023 r., objęły łącznie 45 lokali gastronomicznych. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 31 z nich (68,9 %).
Nowe badania sugerują, że prebiotyki mogą wpływać na skład mikrobioty jelitowej w sposób, który zmienia funkcjonowanie mózgu.
W gminie Tondela Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywnościowego i Gospodarczego (ASAE) przeprowadził operację kontrolną, która doprowadziła do przejęcia około 11 ton żywności.
Komisja Europejska opublikowała pierwszy miesięczny raport, w którym uwzględniono potencjalne zafałszowania żywności w styczniu 2024 r., odnoszące się do podejrzeń nadużyć finansowych o charakterze transgranicznym.
Jak dotąd istnieje niewiele badań skupiających się na jakości mikrobiologicznej i bezpieczeństwie analogów mięsa, pomimo stosunkowo dużego rozwoju tych produktów na rynku w ciągu ostatnich kilku lat. Roślinne analogi mięsa są klasyfikowane inaczej niż produkty mięsne zgodnie z rozporządzeniem UE (WE) 2073/2005.
Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki przeprowadził w grudniu ubiegłego roku kontrole chłodni przechowujących żywność. Zakończone w lutym dochodzenia doprowadziły do konfiskaty dużych ilości produktów w kilku gminach.
Brytyjski Departament ds. Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich opublikował dokument, w którym przedstawiono ustrukturyzowany zarys podejścia do oceny ciężaru dowodu (Weight of Evidence) w celu sprawdzenia autentyczności próbek żywności i napojów, w przypadku gdy nie jest dostępny pojedynczy wynik testu potwierdzającego.
Nasi partnerzy