Badania żywności
-
04.11.2024
Czy nowy rodzaj bioplastiku znajdzie zastosowanie w produkcji opakowań do żywności
Zespół badaczy z Málagi w Hiszpanii opracował innowacyjny rodzaj biodegradowalnego, przezroczystego materiału, który z powodzeniem mógłby znaleźć zastosowanie w opakowaniach do żywności.
-
31.10.2024
Przypadki naruszenia bezpieczeństwa w sektorze ryb i owoców morza w 2023 roku – coroczny raport Irish Seafood Agency
Urząd Ochrony Rybołówstwa Morskiego (SFPA) odpowiedzialny za ochronę zrównoważonego rozwoju rybołówstwa oraz zapewnienie bezpieczeństwa ryb i owoców morza opublikował coroczny raport, ujawniający naruszenia mające miejsce w 2023 roku w Irlandii.
-
28.10.2024
EFSA: ocena bezpieczeństwa trzech enzymów stosowanych w produkcji żywności
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił bezpieczeństwo trzech enzymów stosowanych w produkcji żywności, potwierdzając ich zgodność z unijnymi normami i brak zagrożeń dla zdrowia konsumentów. Mimo minimalnego ryzyka alergii, enzymy te uznano za bezpieczne w przewidywanych warunkach użytkowania. -
25.10.2024
Parówka z ziemniaka – innowacja z Poznania, która może zrewolucjonizować rynek roślinnych zamienników mięsa
Naukowcy z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu opracowali innowacyjną parówkę roślinną z ziemniaka, która może stać się przełomem na rynku zamienników mięsa. Wykorzystując zaawansowane technologie przetwarzania, takie jak ekstruzja, stworzyli produkt o wysokiej wartości odżywczej i proekologicznym charakterze, wpisujący się w rosnący trend zdrowej i zrównoważonej żywności.
-
24.10.2024
Ponad 50% produktów niezgodnych z przepisami dotyczącymi etykietowania – wyniki kontroli w Belgii
Federalna Agencja Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego (FASFC) przeprowadziła w Belgii inspekcję etykiet zamieszczanych na produktach spożywczych, która wykazała nieprawidłowości w więcej niż 50% skontrolowanych przypadków.
-
23.10.2024
Bezpieczeństwo stosowania dwutlenku krzemu (E 551) w żywności: najnowsze stanowisko EFSA
-
22.10.2024
Duży wybuch Salmonelli w Holandii: ponad 170 potwierdzonych przypadków
-
21.10.2024
Kontrola GIW produktów pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi, pochodzących z krajów trzecich
We wrześniu br. przebadano 55 próbek z produktów importowanych z krajów trzecich pochodzenia zwierzęcego przeznaczonych do spożycia przez ludzi w ramach planów kontroli na polskim odcinku granicy zewnętrznej UE.
-
17.10.2024
Mérieux NutriSciences przejmuje globalny dział badań żywności Bureau Veritas
Oczekuje się, że transakcja zostanie sfinalizowana do końca czwartego kwartału 2024 r., po spełnieniu zwyczajowych warunków zamknięcia, w tym uzyskaniu zgody organów regulacyjnych w niektórych regionach.
-
16.10.2024
Aktualizacja prac FAO/WHO dotycząca ryzyk i korzyści związanych ze spożywaniem ryb
Raport przedstawia kompleksowy przegląd aktualnej wiedzy na temat spożycia ryb, dostarczając cennych informacji zarówno na temat korzyści, jak i potencjalnych zagrożeń zdrowotnych.
-
14.10.2024
Bezpieczeństwo enzymu β-glukozydazy w procesach produkcji żywności: Ocena EFSA
-
14.10.2024
Przyszłość przemysłu mleczarskiego w Europie - raport
Opublikowano raport, który analizuje się przyszłość europejskiego przemysłu mleczarskiego w kontekście rosnących kosztów produkcji oraz rozwoju alternatyw, takich jak mleko roślinne i produkty oparte na fermentacji precyzyjnej. Jakie możliwości czekają firmy mleczarskie do 2040 r.
-
14.10.2024
Wyznaczanie okresu przydatności do spożycia - bezpłatny webinar
Intertek serdecznie zaprasza 29.10.2024 o godzinie 11:00 na bezpłatny webinar. Link do rejestracji w treści posta.
-
11.10.2024
Nowe wytyczne EFSA: Bezpieczeństwo i biodostępność mikroelementów
-
08.10.2024
Jak produkty roślinne kształtują nawyki żywieniowe w Europie
-
07.10.2024
FDA popiera wprowadzenie WGS w UE, ale branża spożywcza ma sporo obaw
-
04.10.2024
Algi jako zrównoważona alternatywa dla białka sojowego
Białka algowe oferują zrównoważoną i odżywczą alternatywę dla soi, z porównywalnymi efektami w zakresie metabolizmu i sytości, jak wynika z badań przeprowadzonych przez Singapurski Instytut Innowacji Żywności i Biotechnologii (SIFBI) we współpracy z Nową Zelandią
-
03.10.2024
Liczne wycofania spowodowane zanieczyszczeniem surowców dostarczanych z Indii alergenem orzechów ziemnych
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) we współpracy ze Szkocką Agencją ds. Standardów Żywności (FSS) rozpoczęła dochodzenie dotyczące obecności niezadeklarowanego alergenu (orzeszków ziemnych) w wielu produktach. Prowadzone są działania, aby jak najszybciej ustalić źródło, jak i łańcuch dystrybucji danych partii.
-
02.10.2024
Główne tezy Światowego Dnia Żywności FAO - FoodFakty Summit częścią obchodów World Food Day FAO w Polsce
Systemy rolno-spożywcze są bardzo podatne na katastrofy i kryzysy, w szczególności na skutki zmiany klimatu. Światowy Dzień Żywności to święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. FoodFakty przyłączają się do tego święta i zapraszamy w dn. 6-7 listopada do Łodzi.
-
27.09.2024
Salmonella Umbilo: rzadka bakteria powoduje zakażenia w Danii i Austrii
W Danii i Austrii odnotowano wybuch epidemii rzadkiego szczepu Salmonella Umbilo, zakażając 20 osób w Danii i 17 w Austrii, gdzie powiązano to z rukolą z Włoch.
-
26.09.2024
Bisfenole w żywności: nowe wyzwanie i probiotyczne rozwiązania
W ostatnich latach dynamiczny rozwój przemysłu, rosnący konsumpcjonizm oraz szybkie tempo życia przyczyniły się do wzrostu produkcji i powszechnego wykorzystania tworzyw sztucznych we wszystkich aspektach codziennego funkcjonowania.
Nasi partnerzy