Dieta i zdrowie
-
03.06.2021
Czy picie kakao może uchronić przed szkodliwymi skutkami stresu?
Nowe badania wskazują, że spożycie bogatego we flawanole napoju kakaowego oddziałuje korzystnie na naczynia krwionośne w sytuacji stresu psychicznego.
-
31.05.2021
Czy miód to dobry wybór dla alergików?
Alergia na miód odnotowywana jest zazwyczaj u osób, u których stwierdzono wcześniej alergie pokarmowe, wziewne oraz owadzie. Osoby, u których stwierdzono nadwrażliwość po spożyciu miodu, najczęściej uczulone są także na pyłek drzew, roślin i traw, czy białka występujące w jadzie i mleczku pszczelim.
-
28.05.2021
Szokujący performance obrońców praw zwierząt w Madrycie
W niedzielny poranek 16 maja br. na spacerujących ulicą Cuesta de Moyano w stolicy Hiszpanii czekał niecodzienny widok. Na chodniku pojawiły się olbrzymie styropianowe tacki przypominające te, w których zwykle sprzedawane jest świeże mięso. Zakrwawieni nadzy ludzie „przeznaczeni do spożycia” mieli skłonić przechodniów do refleksji nad „stale rosnącym apetytem na mięso” oraz konsekwencjami, jakie niepohamowana konsumpcja niesie dla zwierząt gospodarskich.
-
27.05.2021
Czy musimy bać się E171 (dwutlenek tytanu) - sytuacja na polskich półkach - raport specjalny FoodFakty
Sprawdź w jakich produktach obecnie stosowany jest w Polsce dwutlenek tytanu (E171). Chroń siebie i swoje dzieci.
-
25.05.2021
Przetworzone mięso zwiększa ryzyko zgonu i chorób serca
Ogólnoświatowe badanie przeprowadzone przez międzynarodowy zespół naukowców, w tym ekspertów z Uniwersytetu Medycznego im. Piastów Śląskich we Wrocławiu, wykazało istnienie związku między spożyciem przetworzonego mięsa a podwyższonym ryzykiem chorób układu krążenia.
-
20.05.2021
Żywność ekologiczna – przetwórstwo, różnice w składzie i wpływ na zdrowie
W przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego wykazano, że gdyby przeciętny Europejczyk żywił się wyłącznie mięsem ekologicznym spożywałby od kilku do kilkunastu procent mniej szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych i kilkanaście procent więcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
-
17.05.2021
Jaka ilość orzeszków ziemnych wywołuje reakcję alergiczną?
Konsumenci muszą być odpowiednio poinformowani o ryzyku reakcji alergicznej, dlatego na etykietach produktów spożywczych znajdziemy określenia takie jak „produkt zawiera orzeszki ziemne” czy „może zawierać orzeszki ziemne”. Tego typu ostrzeżenia są niezbędne dla osób o wysokim stopniu wrażliwości, jednak nie są użyteczne dla tych, którzy tolerują pewne minimalne ilości orzechów arachidowych.
-
12.05.2021
Ocena systemów żywnościowych państw członkowskich UE – raport fundacji Barilla
Fundacja Barilla opublikowała raport, którego celem jest wywołanie debaty i osiągnięcie wymiernych postępów, tak aby system żywnościowy UE był w stanie spełnić wymagania Europejskiego Zielonego Ładu i strategii „od pola do stołu”.
-
11.05.2021
Żywność ekologiczna - czy jest bezpieczniejsza? - odpowiedź FAO
Broszura FAO omawia społeczne i ekonomiczne aspekty rolnictwa ekologicznego i jego związek z bezpieczeństwem żywności. A także wskazuje, że termin „ekologiczny” sam w sobie nie jest gwarancją bezpieczeństwa żywności.
-
06.05.2021
Zoonozy wciąż aktualnym zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywności
Modę na spożywanie produktów surowych lub poddanych niepełnej obróbce termicznej można uznać obecnie za jedno z największych zagrożeń w kontekście bezpieczeństwa żywności.
-
04.05.2021
Monosacharyd z zielonych warzyw wpływa na mikrobiotę jelitową
Zielone warzywa są źródłem setki różnego rodzaju związków chemicznych, które po ich spożyciu trafiają do przewodu pokarmowego. Jednym z nich jest sulfochinowoza, którą można wykorzystać do stymulacji wzrostu bardzo konkretnych rodzajów bakterii, stanowiących istotny element mikrobioty jelitowej.
-
30.04.2021
Bezpieczna żywność dziś dla zdrowego jutra
Jak zaangażować się w obchody Międzynarodowego Dnia Bezpieczeństwa Żywności 2021?
-
29.04.2021
„Owady jadalne a bezpieczeństwo żywności” – nowa publikacja FAO
Wydanie w 2013 roku pionierskiej publikacji Organizacji Wyżywienia i rolnictwa (FAO) „Owady jadalne – perspektywy na przyszłość w zakresie bezpieczeństwa żywnościowego i paszowego” wywołało znaczne zainteresowanie hodowlą owadów.
-
05.04.2021
Izomery trans kwasów tłuszczowych – limity
Izomery trans kwasów tłuszczowych są substancją mającą szkodliwy wpływ na zdrowie. Dlatego też określono limity ich zawartości w żywności przeznaczonej dla konsumenta finalnego i dostarczanej na potrzeby handlu detalicznego.
-
05.04.2021
Produkty bezglutenowe - kontrola i porady UOKiK
Na 33 przebadane produkty - jeden, wbrew informacjom na etykiecie, zawierał przekroczone normy dla żywności bezglutenowej.
-
26.03.2021
Jedz sezonowo i lokalne - EUFIC wprowadza pierwszą w Europie interaktywną mapę owoców i warzyw
W kontekście Międzynarodowego Roku Owoców i Warzyw 2021 wg FAO Europejska Rada Informacji o Żywności (EUFIC) uruchomiła pierwszą w Europie interaktywną mapę sezonowości owoców i warzyw w całej Europie, która zawiera oparte na nauce informacje, które pomogą konsumentom w dokonywaniu zdrowych i bardziej zrównoważonych wyborów.
-
22.03.2021
Miód w walce z wirusami
Miód to produkt spożywczy naturalnego pochodzenia, który od tysięcy lat znajduje zastosowanie zarówno do celów żywieniowych, jak i leczniczych. W licznych badaniach naukowych wykazano przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze, czy też przeciwutleniające właściwości miodu. Znacznie mniej publikacji dotyczy jego przeciwwirusowych właściwości.
-
17.03.2021
Związki fenolowe, koloidy asocjacyjne i stabilność olejów
Olej rzepakowy jest jednym z trzech najczęściej produkowanych olejów na świecie. Cechuje się wysoką zawartością fitosteroli, tokochromanoli, związków fenolowych oraz polienowych (wielonienasyconych) kwasów tłuszczowych. Ze względu na skład kwasów tłuszczowych olej rzepakowy jest bardzo podatny na proces utleniania, który jest główną przyczyną pogorszenia jakości żywności.
-
12.03.2021
Inhibitory cholinoesteraz z żywności w prewencji i wspomaganiu leczenia choroby Alzheimera
Choroba Alzheimera jest szybko postępującą chorobą wyniszczającą centralny układ nerwowy osób powyżej 65 roku życia, lecz spotyka się przypadki zachorowania po 40 roku życia, zwykle z powodu predyspozycji genetycznych lub uszkodzeń mechanicznych mózgu. Choroba dotyka 50-60% ogółu chorych cierpiących na różne typy demencji.
-
11.03.2021
Naukowcy stworzyli międzynarodową definicję żywności fermentowanej
Panel ekspertów z Międzynarodowego Towarzystwa Naukowego ds. Probiotyków i Prebiotyków (ISAPP) stworzył pierwszą międzynarodową definicję żywności fermentowanej.
-
09.03.2021
Europejski sektor roślinnych alternatyw wzrósł o zawrotne 49% w ciągu dwóch lat
Konsumpcja roślinnych alternatyw produktów odzwierzęcych rośnie w rekordowym tempie w całej Europie. W raporcie przeanalizowano dane z supermarketów z 11 krajów europejskich z ostatnich trzech lat i stanowi on największy i najdokładniejszy jak dotąd przegląd zwyczajów konsumentów produktów roślinnych.
Nasi partnerzy