Dieta i zdrowie
-
16.02.2021
EFSA dokonała oceny chronicznego narażenia żywieniowego na Arsen nieorganiczny
EFSA dokonała oceny chronicznego narażenia żywieniowego na arsen nieorganiczny (iAs) w populacji europejskiej. Próbki były pobierane w całej Europie w latach 2013-2018.
-
11.02.2021
Lidl opracowuje pierwszy standard bioróżnorodności dla rolnictwa konwencjonalnego w ramach GLOBALG.A.P.
Wspólnie z partnerami Lidl opracowuje pierwszy standard rolniczy skoncentrowany na bioróżnorodności dla konwencjonalnej produkcji owoców i warzyw. Standard będzie dostępny dla wszystkich producentów Lidla w Europie. Prace potrwają do końca 2021 roku.
-
09.02.2021
Opinia naukowa EFSA dotycząca zharmonizowanego znakowania Front-of-Pack i ograniczenia oświadczeń dotyczących żywności
EFSA ma obowiązek wydania opinii naukowej do marca 2022 r. W sprawie projektu będzie prowadzić konsultacje publicznie do końca 2021 r.
-
05.02.2021
Co powinieneś wiedzieć o cukrach w sokach?
Bać się cukru w sokach czy nie? Kto nie słyszał w ostatnim czasie o konieczności ograniczania cukru w diecie? Czy jednak powinniśmy całkowicie rezygnować nawet z tego, który naturalnie występuje w przyrodzie? Przecież zgodnie z zaleceniami żywieniowymi powinniśmy spożywać co najmniej 5 porcji warzyw i owoców dziennie, w stosunku 3 porcje warzyw i 2 porcje owoców. Te ostatnie szczególnie zawierają naturalny cukier, więc jak to jest z sokami, które powstają z owoców? Aby rozwiać wszystkie wątpliwości, zapytaliśmy ekspertów ds. żywienia, co sądzą na ten temat.
-
03.02.2021
Oświadczenia zdrowotne rozszyfrowane
Oświadczenia zdrowotne mają pomagać konsumentom zrozumieć jaki wpływ na zdrowie ma kupowana przez nich żywność. Badania naukowców z międzynarodowego projektu „Health Claims Unpacked” pokazują, że wielu z nas ma wciąż duże problemy z ich przetrawieniem.
-
27.01.2021
Rynek mlecznych alternatyw w Polsce
W Polsce mocno rośnie rynek produktów alternatywach dla mleka krowiego. W 2020 r. wartość sprzedaży detalicznej roślinnych napojów (bez sprzedaży w gastronomii) wyniosła 82,8 mln zł, co oznacza wzrost o 21% w relacji rocznej. W ciągu ostatnich pięciu lat średnioroczne tempo wzrostu wyniosło 18%.
-
21.01.2021
Nowe badania pokazują, że guma arabska powinna być klasyfikowana jako błonnik pokarmowy
Dostawcy gumy arabskiej złożyli nową petycję do FDA (Agencja Żywności i Leków) dołączając dodatkowe wyniki badań naukowych. Mają być poparciem twierdzenia, że substancja ta powinna być klasyfikowana jako błonnik pokarmowy na etykiecie. Podkreślili również jej dobroczynny wpływ na poziom glukozy i insuliny we krwi po spożyciu posiłku.
-
14.01.2021
Wydawanie opinii w zakresie przyznania znaku „Poznaj Dobrą Żywność”
Oznaczenie znakiem jakości „Poznaj Dobrą Żywność” jest wyróżnieniem produktu przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz informacją, która pomaga konsumentom w wyborze żywności o wysokiej jakości.
-
11.01.2021
Badania naukowe ujawniają wzrost spożycia warzyw i owoców oraz tłuszczów nasyconych podczas pandemii, a jak na tle świata wypada Polska?
Pandemia Covid-19 doprowadziła do wielu zmian społecznych. Wprowadzone ograniczenia wpłynęły na zmiany w praktykach żywieniowych konsumentów, co może mieć potencjalnie szkodliwy wpływ na ich zdrowie i systemy żywnościowe.
-
05.01.2021
Podatek cukrowy
Od 1 stycznia 2021 r. wprowadzanie na rynek krajowy napojów z dodatkiem substancji o właściwościach słodzących bądź kofeiny lub tauryny podlega obowiązkowej opłacie.
-
01.01.2021
Postanowienia noworoczne są przereklamowane
Zdecydowana większość nie praktykuje postanowień noworocznych. Nie upatrujemy w nich szansy na realne zmiany. Kojarzą się z szybkim wypaleniem i zawodem. Wśród barier pojawia się poczucie niepotrzebnej presji i percepcja z góry przegranej walki. Według ekspertów...
-
31.12.2020
Rok 2021 Międzynarodowym Rokiem Owoców i Warzyw wg FAO
IYFV 2021 to wyjątkowa okazja by podnieść świadomość ludzi na temat ważnej roli owoców i warzyw w żywieniu ludzi, bezpieczeństwie żywnościowym i zdrowotnym, a także w osiąganiu celów zrównoważonego rozwoju ONZ.
-
25.12.2020
Chemiczne reakcje podczas przygotowywania bożonarodzeniowego indyka
W wielu krajach nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez świątecznego indyka. Skąd pochodzi wilgoć i soczystość w indyku? Co dzieje się z nim podczas pieczenia? Reakcja Maillarda – kluczem odpowiedniego smaku świątecznego indyka.
-
24.12.2020
Wartości odżywcze mięsa karpia
Wszystkie ryby i owoce morza są dobrym źródłem białka i niezbędnych aminokwasów, mikro- i makroelementów, witamin rozpuszczalnych w tłuszczach oraz wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny n-3.
-
24.12.2020
Żywność i napoje podczas świątecznych spotkań w dobie Covid-19 – wskazówki i zalecenia CDC
W tym roku Święta Bożego Narodzenia na całym świecie obchodzić będziemy inaczej, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się Covid-19. Należy unikać działań, które są bardziej ryzykowne i rozważyć alternatywne sposoby świętowania, które stwarzają mniejsze ryzyko rozprzestrzeniania się Covid-19.
-
23.12.2020
Ilu Polaków planuje roślinne święta? Najnowsze badania RoślinnieJemy
Na początku grudnia br. panel Ariadna przeprowadził badania opinii publicznej na zlecenie kampanii RoślinnieJemy, pytając Polaków o charakter potraw, które pojawią się na ich stole w wigilijny wieczór. Czy roślinne alternatywy tradycyjnych dań i produktów zawitają na polskich stołach?
-
15.12.2020
Normy żywienia 2020 – aktualizacja ekspertów NIZP-PZH w ramach realizacji Narodowego Programu Zdrowia na lata 2016–2020
Ciągły rozwój nauki o żywieniu człowieka sprawia, że istnieje potrzeba systematycznej aktualizacji norm. Zaktualizowana publikacja jest źródłem najnowszej wiedzy, na temat zapotrzebowanie na energię i składniki odżywcze oraz od czego to zależy.
-
03.12.2020
Chleb wzbogacony w enzymy ma potencjał stać się superfood
Badania wykazały, że niewielki dodatek enzymu podczas produkcji chleba poprawia funkcje naczyniowe stawiając go tym samym na równi z innymi superfood. Naukowcy są zdania, że technologię można również zastosować do różnego rodzaju przekąsek i batonów energetycznych, które często zawierają otręby pszenne lub mąkę pełnoziarnistą.
-
26.11.2020
Bezpłatne e-szkolenia NIZP-PZH „Poprawa stanu żywienia, stanu odżywienia i aktywności fizycznej”
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego – PZH zaprasza do 12 grudnia 2020 na bezpłatne szkolenia e-learningowe o nazwie „Poprawa stanu żywienia, stanu odżywienia i aktywności fizycznej” przygotowane z myślą o trzech grupach zawodowych...
-
25.11.2020
Znajomość zagadnień alergii pokarmowej wśród pracowników restauracji a bezpieczeństwo konsumenta
Temat alergenów jest bardzo złożony, ale i niezmiernie ważny. Nieprawidłowe oznakowanie lub błędna deklaracja o alergenach mogą mieć poważne skutki, przede wszystkim dla zdrowia konsumenta, ale również dla producentów. Zapewnienie konsumentom żywności całkowicie bezpiecznej (w rozumieniu: wolnej od alergenów) nie jest w tej chwili możliwe. Niezbędne są dalsze badania i analiza skali problemu przez wielu specjalistów z różnych środowisk – żywieniowców, lekarzy, restauratorów – celem zapewnienia bezpieczeństwa konsumentom.
-
24.11.2020
Bardziej soczyste i z mniejszą zawartością tłuszczów nasyconych - nowe burgery od Beyond Meat
Beyond Meat wprowadza nowe wersje burgerów, w których ograniczono zawartość tłuszczów nasyconych. Rynek roślinnych burgerów rośnie dynamicznie, a jaki wpływ będzie mieć pojawienie się już na początku przyszłego roku burgerów McPlant w sieci McDonald’s?
Nasi partnerzy