Dieta i zdrowie
-
29.07.2024
FDA zatwierdza hydrolizaty białka serwatkowego do mleka modyfikowanego dla niemowląt
Firma Arla Foods uzyskała zgodę FDA na stosowanie hydrolizatów białka serwatkowego w mieszankach dla niemowląt, co ułatwia zarządzanie alergiami i zapewnia komfort jelitowy amerykańskim niemowlętom.
-
29.07.2024
Najnowsze konsultacje publiczne ogłoszone przez EFSA
Rozpoczęły się konsultacje publiczne odnośnie: projektu raportu naukowego na temat przeglądu metodologii stosowanej do oszacowania krótkoterminowego (ostrego) narażenia na pozostałości pestycydów w żywności oraz dokumentu obejmującego przegląd opinii w sprawie marginesu narażenia dla substancji chemicznych wykazujących zarówno właściwości genotoksyczne, jak i rakotwórcze.
-
26.07.2024
Nowe wytyczne EFSA dotyczące oceny ryzyka i korzyści w żywności: Co musisz wiedzieć?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaktualizował swoje wytyczne dotyczące oceny ryzyka i korzyści związanych z żywnością, wprowadzając nowe metody, które pozwalają na bardziej precyzyjne i kompleksowe analizy. Co to oznacza dla konsumentów?
-
26.07.2024
Czy dieta bogata w tłuszcz może sprzyjać zachowaniom lękowym?
Nowe badanie naukowe sugeruje, że osoby spożywające nadmierne ilości tłuszczu powinny mieć świadomość, że tego typu dieta wpływa nie tylko na zdrowie metaboliczne i masę ciała, ale może również oddziaływać na mózg.
-
25.07.2024
Moda na zdrowe odżywianie. Pięć trendów, które warto znać
Odpowiednio zbilansowana dieta to jeden z kluczowych elementów zdrowego trybu życia. Jako społeczeństwo jesteśmy tego faktu coraz bardziej świadomi. Zaczynamy z większą uwagą podchodzić do komponowania codziennego jadłospisu. Z rosnącym zainteresowaniem śledzimy nowinki dietetyczne. Wiemy, że zdrowa dieta może znacznie poprawić jakość życia. Jak jeść, by dobrze funkcjonować? Oto pięć dietetycznych trendów, które warto znać i wdrożyć!
-
16.07.2024
Strączki w prewencji cukrzycy typu 2
Nowe badanie opublikowane przez naukowców z Hiszpanii i Stanów Zjednoczonych ujawnia mechanizmy, które stoją za ochronnym działaniem strączków w kontekście cukrzycy typu 2.
-
10.07.2024
Co musisz wiedzieć o małocząsteczkowych związkach arsenu (DMA I MMA) w żywności? - analiza EFSA
EFSA przeanalizowało ryzyko związane z obecnością małocząsteczkowych związków arsenoorganicznych w żywności.
-
09.07.2024
Naukowcy wiążą ultraprzetworzoną żywność z problemami zdrowotnymi i ryzykiem przedwczesnej śmierci
Jak wynika z badania przeprowadzonego przez naukowców z Harvard TH Chan School of Public, a opublikowanych w maju br. w The BMJ, wysokie spożycie ultraprzetworzonej żywności, zwłaszcza przetworzonego mięsa, słodkich produktów śniadaniowych oraz napojów zawierających cukier lub sztucznie słodzonych, może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci.
-
05.07.2024
Pokolenie Nolo? Nowy trend w generacji Z czy szersze zjawisko społeczne
Nolo czyli No alcohol & low to nowy trend wśród konsumentów głównie młodych z Gen Z i Milenialsów.
-
02.07.2024
Jak jeść by zdrowo żyć – czy każda dieta jest dla Ciebie? - nagranie wydarzenia
W dniach 19 i 20 kwietnia odbyło się wydarzenie pt. Jak jeść by zdrowo żyć – czy każda dieta jest dla Ciebie? W poniższym artykule przedstawiamy nagrania z obu dni wydarzenia.
-
02.07.2024
Kolejne dowody na prozdrowotne działanie strączków
Wspólne badanie przeprowadzone przez ekspertów ze Stanów Zjednoczonych i Kanady po raz kolejny dowodzi jak istotne znaczenie dla zdrowia ma włączenie do diety nasion roślin strączkowych.
-
01.07.2024
„The Lancet” publikuje nowe badanie dotyczące produktów roślinnych i chorób układu krążenia
W renomowanym czasopiśmie naukowym „The Lancet” ukazała się niedawno publikacja dotycząca żywności wysokoprzetworzonej pochodzenia roślinnego i jej związku z ryzykiem chorób układu krążenia. Mimo że badanie odbiło się w mediach szerokim echem, okazuje się, że jego wyniki niekoniecznie są poprawnie interpretowane.
-
28.06.2024
Według WHO 43% dorosłych na świecie ma nadwagę, a 16% żyje z otyłością. Dlaczego działania mające na celu przeciwdziałanie temu globalnemu problemowi nie są skuteczne?
Otyłość, przyczyna wielu poważnych chorób, jest jednym z najważniejszych wyzwań zdrowotnych współczesnego świata. Mimo licznych inicjatyw, wskaźniki otyłości wciąż rosną. W Warszawie międzynarodowi eksperci omówili kluczowe czynniki wpływające na pozytywne odżywianie i zgodzili się, że konieczne jest indywidualne podejście do diety i stylu życia.
-
24.06.2024
Nowa żywność: proszek z grzybów z witaminą D2 zatwierdzony przez EFSA
EFSA zatwierdza bezpieczeństwo proszku z grzybów zawierającego witaminę D2.
-
21.06.2024
Ile zapłacimy za lody latem 2024? Globalne ceny i trendy
W obliczu rosnących cen lodów na całym świecie, przyglądamy się, jak sytuacja wygląda w różnych krajach i jakie czynniki wpływają na te zmiany.
-
13.06.2024
Czy Europejczycy wybiorą alternatywne białka?
W ramach międzynarodowego projektu naukowcy z SWPS przeanalizowali postawy europejskich konsumentów.
-
10.06.2024
Bezalkoholowe wino premium z Austrii zdobywa uznanie
Austriacka wytwórnia win Heribert Bayer wprowadziła na rynek amerykański wino Zeronimo — pierwsze na świecie wino bezalkoholowe z oceną 98 punktów w przewodniku Falstaff.
-
31.05.2024
Mikrobiologiczna rewolucja: Nowa era żywności funkcjonalnej
Nie ulega wątpliwości, że branża spożywcza przeżywa obecnie epokowy moment, w którym mikrobiologia staje się kluczowym czynnikiem w transformacji i ewolucji przemysłu spożywczego. Wzrost zainteresowania zdrowym odżywianiem oraz rosnąca świadomość konsumentów na temat wpływu diety na zdrowie człowieka coraz częściej skłaniają producentów żywności do poszukiwania nowych rozwiązań, zarówno produktowych, jak i procesowych.
-
20.05.2024
Mięso hodowlane dostępne w sklepie spożywczym w Singapurze
Good Meat rozpoczyna sprzedaż mieszanki kurczaków hodowlanych i składników roślinnych w jednym sklepie spożywczym.
-
17.05.2024
Bifidobacterium pomocne w leczeniu alergii na mleko
Bakterie jelitowe, zwłaszcza Bifidobacterium, odgrywają kluczową rolę w powodzeniu doustnej immunoterapii alergii na mleko, zwiększając skuteczność leczenia.
-
17.05.2024
Pokolenie Z i milenialsi na pierwszym miejscu stawiają wydatki na zdrową żywność
Pokolenie Z i milenialsi w obliczu obecnego kryzysu związanego z kosztami życia bardziej skłaniają się w kierunku zdrowego odżywiania, ograniczając tym samym rzeczy mniej istotne, w tym usługi platform streamingowych.
Nasi partnerzy