Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przedstawił najnowszą opinię naukową dotyczącą srebra (E 174) jako dodatku do żywności. Dokument stanowi kontynuację wcześniejszych ocen i analizuje nowe dane dostarczone przez przemysł w odpowiedzi na wcześniejsze zastrzeżenia.
Dieta i zdrowie
-
16.05.2025
Wysokobiałkowe formulacje kształtują przyszłość żywności i napojów w 2025 r.
Trend ten wpływa na rozwój innowacyjnych produktów spożywczych i napojów, odpowiadając na rosnące zapotrzebowanie na zdrowe, funkcjonalne i zrównoważone opcje żywieniowe.
-
12.05.2025
EFSA aktualizuje ocenę srebra (E174) jako dodatku do żywności
-
06.05.2025
Acesulfam K (E950) jako dodatek do żywności - ponowna ocena EFSA
Zespół orzekający stwierdził, że zgłoszone zastosowania i poziomy stosowania acesulfamu K (E 950) nie budzą obaw co do bezpieczeństwa. Zwiększył też jego dopuszczalne dzienne spożycie.
-
30.04.2025
Marnowanie żywności i zapobieganie powstawaniu odpadów w Polsce – raport EEA
Polska wciąż mierzy się z rosnącą ilością odpadów i ogromną skalą marnowania żywności. Raport EEA pokazuje, jakie działania już wdrożono i co jeszcze trzeba zrobić, by skutecznie ograniczyć straty.
-
29.04.2025
Wpływ diet wegetariańskich na zdrowie i związane z nimi wytyczne dietetyczne wg ANSES
Francuska agencja ANSES (Agence nationale de sécurité sanitaire de l’alimentation, de l’environnement et du travail) opublikowała raport, w którym dokonała przeglądu wpływu diet wegetariańskich na zdrowie oraz zalecenia żywieniowe dla dorosłych stosujących takie diety.
-
25.04.2025
Jak poprawnie informować o alergenach? Przewodnik Food Standards Agency
Jak bezpiecznie informować o alergenach w restauracji, sklepie czy cateringu? Brytyjska Agencja Standardów Żywności (FSA) opublikowała przewodnik dobrych praktyk dla firm oferujących żywność niepakowaną. Dokument zawiera konkretne zalecenia, które pomagają spełniać wymogi prawne i zwiększać bezpieczeństwo osób z alergiami – zarówno na miejscu, jak i przy sprzedaży online.
-
21.04.2025
Wspieranie przemysłu spożywczego za pomocą sztucznej inteligencji - raport MIT
Celem raportu jest wskazanie, w jaki sposób AI może wspierać innowacje, produkcję oraz sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na pożywną i przystępną cenowo żywność, przy jednoczesnym minimalizowaniu wpływu na środowisko.
-
21.04.2025
Żywność jako nośnik opornych bakterii? CPE w unijnym łańcuchu żywnościowym
-
18.04.2025
Foie gras produkowane bez konieczności kontrowersyjnego karmienia
Naukowcom udało się odtworzyć luksusowe właściwości foie gras, wykorzystując wątrobę i tłuszcz kaczek hodowanych i ubijanych w sposób naturalny, unikając kontrowersyjnych technik stosowanych w tradycyjnej produkcji.
-
16.04.2025
W jaki sposób kolor może wpływać na innowacyjność słonych przekąsek?
GNT wyjaśnia, w jaki sposób barwniki roślinne mogą pomóc producentom wpisać się w najpopularniejsze trendy.
-
15.04.2025
Innowacyjne projekty dla rolnictwa regeneratywnego - Granty naukowe programu #NestleDlaNauki przyznane
Ogłoszono laureatów konkursu grantowego pierwszej edycji programu #NestleDlaNauki. Uczestnicy w swoich propozycjach podjęli się zbadania wartości odżywczej roślin uprawianych w systemie rolnictwa regeneratywnego.
-
14.04.2025
Food Allergen Q&A Guidance - FDA zaktualizowała wytyczne dot. alergenów pokarmowych
Wytyczne zostały wydane w formacie strony internetowej z możliwością wyszukiwania, co umożliwia wygodną nawigację po ich zawartości. Nowa wersja ma na celu wsparcie producentów żywności w przestrzeganiu przepisów dotyczących etykietowania produktów zawierających alergeny.Czytaj więcej -
11.04.2025
Sztuczna inteligencja w wykrywaniu ognisk zakażeń – nowe podejście UKHSA do bezpieczeństwa żywności
-
11.04.2025
Nowe badania przedefiniowują klasyfikację błonnika w diecie
W świecie dietetyki i żywienia błonnik od dawna uznawany jest za kluczowy element zdrowej diety. Nowe badania naukowe rzucają jednak nowe światło na tę istotną grupę składników odżywczych, proponując bardziej precyzyjne podejście do ich klasyfikacji.
-
08.04.2025
Sekwencjonowanie genomowe i uczenie maszynowe ujawniają główne źródła zakażeń Salmonellą w USA
-
07.04.2025
Zakażenia na farmach i podejrzenie pryszczycy – intensywny rok dla APHA
-
04.04.2025
NIK podsumowuje wpływy z z opłaty cukrowej i od alkoholu
Działania organów państwa w zakresie dysponowania środkami z opłaty cukrowej i opłaty od napojów alkoholowych nie były realizowane rzetelnie i prawidłowo. Wpływy z obu źródeł – łącznie ponad 5,2 mld zł w latach 2021-2023 – zasiliły budżet NFZ i w założeniu miały być dodatkowym wsparciem leczenia negatywnych skutków zdrowotnych spożywania napojów słodzonych i alkoholu. W rzeczywistości jednak miały charakter fiskalny i stały się kolejnym źródłem finansowania ogółu świadczeń, a nie konkretnych i celowanych działań zawartych w ustawie o zdrowiu publicznym oraz ustawie o przeciwdziałaniu alkoholizmowi.
-
04.04.2025
Aktualizacja maksymalnych poziomów pozostałości (MRLs) dla związków miedzi: ocena ryzyka i rekomendacje EFSA
W dokumencie przedstawiono aktualizację maksymalnych poziomów pozostałości (MRLs) dla związków miedzi w świetle opinii naukowej EFSA dotyczącej ponownej oceny wartości wytycznych opartych na zdrowiu (HBGVs) oraz oceny narażenia ze wszystkich źródeł.
-
01.04.2025
Łotwa walczy z falą zakażeń E. coli – większość przypadków wśród dzieci
-
14.03.2025
Światowy rynek napojów bezalkoholowych przeżywa dynamiczny wzrost
Światowy rynek napojów bezalkoholowych przeżywa dynamiczny wzrost, napędzany zmianami w preferencjach konsumentów oraz rosnącą świadomością zdrowotną. Według danych Grand View Research, wartość tego rynku osiągnęła 1,46 bln dolarów i prognozuje się, że będzie rosła w tempie 6% rocznie w ciągu najbliższych pięciu lat.
-
04.03.2025
Katar uruchamia system oceny bezpieczeństwa żywności
Nasi partnerzy