Dodatki i składniki
-
24.01.2023
Naturalne dodatki do żywności. Jakie wymagania obowiązują na rynku europejskim cz. 2
Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu. O jakie dodatkowe wymagania i certyfikaty proszą kupujący w europejskim sektorze naturalnych dodatków do żywności?
-
23.01.2023
Substancje wzbogacające dodawane do żywności - projekt rozporządzenia
Projekt określa środki spożywcze, do których są obligatoryjnie dodawane witaminy lub składniki mineralne oraz ich maksymalne poziomy, w szczególności w odniesieniu do suplementów diety
-
18.01.2023
EIT Food opublikowało Białą księgę na temat dywersyfikacji białek
Raport prezentuje spojrzenie na obecny stan rozwoju technologicznego, biznesowy i społeczny potencjał dywersyfikacji białek oraz identyfikację potrzeb i możliwości w zakresie badań i innowacji w celu dalszego przyspieszenia innowacji w tym rozwijającym się strategicznym sektorze.
-
17.01.2023
Naturalne dodatki do żywności. Jakie wymagania obowiązują na rynku europejskim cz. 1
Dla Unii Europejskiej (UE) zapewnienie najwyższych standardów bezpieczeństwa żywności dla jej obywateli jest kluczowym priorytetem politycznym. Jako eksporter naturalnych dodatków do żywności należy wykazać, że naturalne dodatki do żywności są bezpieczne w użyciu.
-
11.01.2023
Wytyczne naukowe dotyczące danych wymaganych do oceny ryzyka środków aromatyzujących stosowanych w żywności lub na jej powierzchni
Na wniosek Komisji Europejskiej EFSA opracował nowe wytyczne naukowe, aby pomóc wnioskodawcom w przygotowaniu wniosków o zezwolenie na stosowanie środków aromatyzujących w żywności lub na jej powierzchni.
-
10.01.2023
Projekt GIANT LEAPS ma przyspieszyć proces przejścia na białka alternatywne
W ramach programu Horizon Europe rozpoczął się właśnie projekt GIANT LEAPS, którego celem jest zmiana diety na roślinną, zgodnie ze strategią „od pola do stołu” i ma on przyczynić się do osiągnięcia celu Zielonego Ładu, jakim jest osiągnięcie neutralności klimatycznej do 2050 r.
-
02.01.2023
Popyt na produkty roślinne rośnie - prognozy w tej kategorii żywności na 2023 rok
Przewiduje się, że w 2023 r. na rynek trafi więcej innowacji z branży żywności roślinnej niż kiedykolwiek. Ten rok był rokiem wegańskich kurczaków, ale w 2023 ro. to wegańskie ryby i owoce morza będą prosperować rynkowo.
-
28.12.2022
Obszerne badanie zafałszowań w branży mięsnej na rynku chińskim w latach 2012-2021
Chińskie Centrum Badań nad Mięsem zebrało informacje o 1987 przypadkach zafałszowań mięsa w Chinach i za granicą w latach 2012-2021. Przeprowadzono zbiorczą analizę fałszerstw uwzględniając metody oszustw, rodzaje zafałszowań, zafałszowane składniki, produkty i ich kategorie.
-
26.12.2022
Większość wegańskich zamienników mięsa ma niską przyswajalność – wyniki badań
Uzyskane przez szwedzkich naukowców wyniki wskazują zarówno na zalety i wady żywieniowe substytutów mięsa. Głównym obszarem budzącym niepokój jest bardzo niska szacowana biodostępność żelaza i cynku w substytutach mięsa, spowodowana bardzo wysoką zawartością fitynianów w produktach opartych na białkach soi, grochu i pszenicy
-
22.12.2022
Opinia EFSA w sprawie ponownej oceny soli sodowej karboksymetylocelulozy (E466) jako dodatku do żywności w żywności dla niemowląt poniżej 16 tyg. życia
Karboksymetyloceluloza sodowa (E 466) została ponownie oceniona w 2018 r. przez były panel EFSA ds. dodatków do żywności i źródeł składników odżywczych dodawanych do żywności. W następstwie tej oceny panel ds. dodatków do żywności i środków aromatyzujących (FAF) został poproszony o ocenę bezpieczeństwa stosowania E 466 jako dodatku do żywności w żywności dla niemowląt w wieku poniżej 16 tygodni należących do kategorii żywności 13.1.5.1.
-
08.12.2022
Ocena bezpieczeństwa EFSA enzymu spożywczego podpuszczki zawierającej chymozynę i pepsynę A z żołądka kóz ssących, jagniąt i cieląt
Na podstawie dostarczonych danych, pochodzenia enzymu spożywczego i historii jego bezpiecznego stosowania panel stwierdził, że podpuszczka enzymatyczna zawierająca chymozynę i pepsynę A uzyskana z żołądka kóz ssących, jagniąt i cieląt…
-
06.12.2022
Dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego u mężczyzn
Naukowcy nie znaleźli takiego związku w przypadku kobiet, co sugeruje, że związek między dietą a rakiem jelita grubego jest wyraźniejszy w przypadku mężczyzn.
-
01.12.2022
Ponowna ocena dihydrochalkonu neohesperydyny (E 959) jako dodatku do żywności
Niniejsza opinia dotyczy ponownej oceny dihydrochalkonu neohesperydyny (E 959) stosowanego jako dodatek do żywności.
-
29.11.2022
Oficjalne porozumienie w sprawie nazewnictwa mięsa hodowanego komórkowo w regionie Azji i Pacyfiku
Producenci mięsa in vitro z regionu Azji i Pacyfiku (APAC) osiągnęli konsensus w zakresie stosowanej przez branżę terminologii – jako oficjalne określenie na tę kategorię produktów wybrano ostatecznie nazwę mięso „hodowane” (ang. cultivated).
-
28.11.2022
Siarczyny - obawy o bezpieczeństwo konsumentów, ale brak danych
Spożycie siarczynów w diecie może stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa konsumentów środków spożywczych zawierających te dodatki, podsumowali eksperci EFSA w zaktualizowanej ocenie dwutlenku siarki (E220) i siarczynów (E221-228).
-
18.11.2022
REBREAD i misja ratowania chleba zwróciły uwagę zagranicznych firm
Prestiżowy program BIND 4.0 Open Innovation and Acceleration ogłosił wyniki Finalistów tegorocznego konkursu. Na liście znalazły się trzy startupy z Polski, w tym REBREAD, którego misją jest ratowanie chleba na całym świecie i tym samym przyczynianie się do do zmniejszenia ilości żywności, która jest marnowana.
-
17.11.2022
Cargill wspiera redukcję cukru w diecie otwierając linię do produkcji błonnika rozpuszczalnego w podwrocławskiej fabryce
Nowy błonnik rozpuszczalny powstał w odpowiedzi na rosnący w Polsce popyt na produkty zawierające mniej cukrów, a więcej błonnika.
-
28.10.2022
Rynek alternatyw mięsa z grzybów ma osiągnąć do 2023 r. wartość 1 mld USD
Według firmy badawczej Future Market Insights (FMI), globalny rynek mykoprotein ma osiągnąć do 2032 r. prawie 1 mld USD.
-
27.10.2022
Opłata za dodatek kofeiny – ważny wyrok WSA
Opublikowano uzasadnienie do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Gliwicach (I SA/Gl 1312/21) w sprawie ustalania opłaty za dodatek kofeiny do napoju
-
25.10.2022
UE ustala limit dodatków E300, E301, E302 w tuńczyku w celu zwalczania oszustw
Komisja Europejska ustaliła maksymalne poziomy trzech dodatków do tuńczyka w celu zwalczania oszustw związanych z żywnością. Zdaniem Komisji nadmierne poziomy mogą narazić konsumentów na ryzyko zatrucia histaminą. Ograniczenia dotyczą stosowania kwasu askorbinowego, askorbinianu sodu i askorbinianu wapnia jako przeciwutleniaczy w tuńczyku.
-
24.10.2022
Ocena bezpieczeństwa EFSA enzymu spożywczego mukorpepsyny ze szczepu Rhizomucor miehei DSM 29547
Mukorpepsyna przeznaczona jest do stosowania w przemyśle mleczarskim do produkcji serów. Inaczej nazywana jest podpuszczką Mucor.
Nasi partnerzy