Food Fraud
-
22.06.2022
Podrobione czekolady Wonka Bars w Wielkiej Brytanii
Władze Wielkiej Brytanii w czerwcu 2022 r. przejęły podrobione czekolady "Wonka Bars" o wartości około 100 000 funtów.
-
15.06.2022
Zafałszowany miód z dodatkiem barwnika i sacharozy
W Czechach wykryto miody zafałszowane karmelem amoniakalno-siarczynowym oraz sacharozą. Pozostałe niezgodności opisaliśmy w treści artykułu.
-
10.06.2022
Nielegalna sprzedaż koniny w Belgii
W Belgii aresztowano sześć osób podejrzanych o fałszowanie paszportów i pochodzenia koni, aby sprzedawać je jako zdatną do spożycia.
-
01.06.2022
Skala fałszowania żywności w Kanadzie w latach 2020-2021
W maju 2022 r. Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności opublikowała raport dotyczący zafałszowań żywności za lata 2020-2021, który przedstawia wyniki wzmożonych działań nadzorczych. W działaniach tych uwzględniono miód, ryby, przyprawy, oliwę z oliwek i drogie tłuszcze.
-
25.05.2022
Przejęcie we Włoszech 3,3 mln litrów wyrobów winiarskich o wartości ponad 5 mln euro
Włoska Guardia di Finanza z Palermo i urzędnicy Inspektoratu ds. Ochrony Jakości i Zwalczania Nadużyć w Przemyśle Rolno-Spożywczym (ICQRF) przejęli zafałszowane produkty winiarskie o wartości ponad 5 mln euro.
-
19.05.2022
Raport Komisji Europejskiej – kontrole urzędowe żywności wymagają poprawy
Komisja Europejska opublikowała raport dotyczący kontroli żywności, pasz, zwierząt i roślin. Autorzy raportu twierdzą, że programy kontroli wymagają poprawy.
-
18.05.2022
Ponad 2 miliony litrów zafałszowanej oliwy z oliwek we Włoszech
Włoska Guardia di Finanza wraz z Departamentem Głównego Inspektoratu Ochrony Jakości i Zwalczania Nadużyć w Przemyśle Rolno-Spożywczym (ICQRF) przeprowadziły wspólnie operację „Verum et Oleum”, która doprowadziła do zajęcia ponad 2 milionów litrów zafałoszwanej oliwy z oliwek.
-
11.05.2022
23% próbek oleju palmowego w Ghanie z niedozwolonym barwnikiem Sudan IV
Urząd ds. Żywności i Leków Ghany pod koniec 2021 r. przeprowadził ogólnokrajowe kontrole na obecność niedozwolonego barwnika Sudan IV w olejach palmowych badając 306 próbek.
-
04.05.2022
Niezadeklarowane mięso rekina w prawie co trzeciej próbce karmy dla zwierząt w Singapurze
Naukowcy z Singapuru przebadali karmy dla zwierząt domowych, używając techniki kodów kreskowych DNA do identyfikacji DNA rekina w badanych karmach.
-
27.04.2022
Przejęcie ponad 1 000 000 sztuk jaj z powodu błędnego oznakowania i braku identyfikowalności w Portugalii
W Portugalii przejęto 1 338 120 jaj o wartości ponad 100 000 euro z powodu błędnego oznakowania i braku identyfikowalności.
-
20.04.2022
Warsztaty Strefy Managera - kwiecień 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - kwiecień 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca.
-
14.04.2022
FAO - Międzynarodowe i krajowe strategie regulacyjne w celu przeciwdziałania oszustwom żywnościowym
W publikacji obszernie omówiono międzynarodowe i wybrane krajowe dokumenty związane z walką z oszustwami żywnościowymi. FAO podkreśla potrzebę współpracy na szczeblu międzynarodowym w celu zwiększenia zdolności do zapobiegania oszustwom żywnościowym.
-
13.04.2022
Ponad 3 miliony euro zysku ze sprzedaży zafałszowanego szafranu. Hiszpańska Gwardia Cywilna rozbija grupę przestępczą
Hiszpańska Gwardia Cywilna rozbiła grupę przestępczą, która sprzedawała sproszkowany ekstrakt z gardenii jako szafran.
-
30.03.2022
120 ton przemysłowej skóry zwierzęcej jako nigeryjski przysmak „Ponmo”
Władze nigeryjskie przejęły 120 ton przemysłowej skóry, która trafiała do konsumentów jako lokalny przysmak zwany „Ponmo”.
-
23.03.2022
Zafałszowanie 20 ton pomarańczy z chloropiryfosem w Hiszpanii
Hiszpańska Gwardia Cywilna skonfiskowała w Alicante 20 ton pomarańczy skażonych chloropiryfosem, które zostały zafałszowane i przeznaczone do sprzedaży.
-
23.03.2022
Warsztaty Strefy Managera - marzec 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - marzec 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Goście Specjalni w marcu: Tomasz Haiduk, prof. Mariusz Bednarek - Instytut Industry 4.0 - Panel ekspercki - Metody optymalizacji produkcji w przemyśle 4.0
-
09.03.2022
Skażony narkotykiem szampan spowodował w Niemczech śmierć jednej osoby
Holenderski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Produktów Konsumenckich (NVWA) ostrzega konsumentów, aby bardzo uważali na 3-litrowe butelki szampana marki Moët & Chandon Ice Impérial. W Niemczech i Holandii odnotowano 11 zachorowań.
-
03.03.2022
Prosta i tania metoda uwierzytelniania pochodzenia geograficznego oliwy z oliwek
Naukowcy z hiszpańskich i włoskich uniwersytetów opracowali prostą, a przy tym tanią metodę uwierzytelniania pochodzenia geograficznego oliwy z oliwek najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia oraz oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia.
-
23.02.2022
Problem autentyczności miodu i nieprzejrzystość raportów analitycznych
Skład miodu, złożonego produktu naturalnego rzuca wyzwanie metodom analitycznym jego autentyczności, zwłaszcza w obliczu wyrafinowanego zafałszowania.
-
21.02.2022
Warsztaty Strefy Managera - luty 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - Nagranie
Nagranie warsztatu eksperckiego "Warsztaty Strefy Managera - luty 2022 - Prawo żywnościowe, RASFF, zafałszowania - branża spożywcza, opakowania, suplementy diety". Podsumowanie poprzedniego miesiąca. Gość Specjalny - Marzena Chacińska - Dyrektor Biura Współpracy Międzynarodowej GIJHARS - "Praktyczny przewodnik po normach Kodeksu Żywnościowego".
-
17.02.2022
Badanie węgla-14 pomaga wykryć zafałszowania olejku z kory cynamonowej
Ze względu na duży popyt na autentyczny składnik i wysoką cenę, olejek z kory cynamonowej jest podatny na fałszowanie. Aby upewnić się, że olejek z kory cynamonowej jest autentyczny i pochodzi ze źródeł roślinnych, stosuje się analizę węgla-14 w celu rozróżnienia między składnikami pochodzącymi z biomasy a petrochemicznymi.
Nasi partnerzy