Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Władze włoskie w mieście Bra wykryły 3 sklepy mięsne, które fałszowały produkty mięsne…
Wycofanie nigeryjskiego oleju palmowego z powodu zafałszowania barwnikiem Sudan IV
Dzięki tej inwestycji Kanada będzie miała jeden z najnowocześniejszych i najbardziej skutecznych systemów bezpieczeństwa żywności oraz ochrony roślin i zwierząt na świecie, co jeszcze bardziej wzmocni reputację Kanady jako zaufanego partnera handlowego.
Urzędnicy Włoskiej Agencji Celnej i Monopolistycznej przejęli ponad 22 tony świeżych granatów z powodu fałszowania pochodzenia.
W styczniu 2021 r. ukazał się przewodnik IFS przedstawiający wytyczne do oceny według standardu IFS Food w wersji 7. Celem tego przewodnika jest przedstawienie przykładów i interpretacji wspierających firmy podczas przygotowywania się do oceny certyfikacyjnej.
Wyniki działań CFIA, prowadzonych w latach 2019-2020 i ukierunkowanych na wykrywanie zafałszowań miodu poprzez dodatek cukrów obcych. Analizy 275 próbek przeprowadzono metodami SIRA i NMR.
Czasopismo naukowe Acta Horticulturae opublikowało artykuł, w którym opisano w jaki sposób oszuści fałszują niektóre składniki roślinne w celu oszukania powszechnie stosowanych metod analitycznych.
Hiszpańska Gwardia Cywilna wspierana przez Francuską Żandarmerię Narodową i Europol zlikwidowała zorganizowaną grupę przestępczą, zajmującą się produkcją, dystrybucją i sprzedażą zafałszowanych ekologicznych pistacji.
Hiszpańska Gwardia Cywilna wraz z Agencją Podatkową zlikwidowały jedną z największych grup przestępczych odpowiedzialnych za produkcję i dystrybucję nielegalnej whisky.
W Stanach Zjednoczonych wykryto zafałszowanie muffin niedozwolonym barwnikiem - uraniną.
Według organizacji Honey Authenticity Project miody trafiające do znanych brytyjskich sieci handlowych nie są autentyczne
Włoska Guardia di Finanza przejęła 16 listopada 9 ton nieidentyfikowalnej żywności, której pochodzenie zostało sfałszowane.
Substytucja i dodatek barwników to najczęstsze sposoby fałszowania przypraw. Według pracowników Jednostki ds. Wykrywania i Zapobiegania Oszustwom Żywnościowym metody analityczne są kluczem do zapobiegania fałszowaniu żywności.
Kolejny przypadek celowego wprowadzania do obrotu żywności niezdatnej do spożycia. Tym razem sprawa dotyczy holenderskiej firmy, która świadomie dystrybuowała rośliny strączkowe o nadmiernej...
Krajowe Biuro ds. Winorośli i Produktów Winiarskich (ONVPV) wykorzystuje najnowsze holograficzne etykiety, aby promować pochodzenie swoich regionalnych win i chronić pijących przed potencjalnymi podróbkami.
Naukowcy z Belfastu stwierdzili zafałszowania ponad 25% pobranych przez nich próbek szałwii.
Szczegóły fałszowania mrożonych "ekologicznych" malin z Chile. Przypadek fałszowania żywności, który obrazuje w jaki sposób oszuści wykorzystują złożoność łańcucha dostaw, aby utrudnić wykrycie zafałszowania.
Centrum Bezpieczeństwa Żywności z Hongkongu (CFS) wykryło obecność barwników sudanowych w mielonej kurkumie w ilości...
Agencje FSA I FSS opublikowały ocenę przestępstw żywnościowych w Wielkiej Brytanii. Przedstawiono m.in. działania priorytetowe i kluczowe obszary zagrożenia.
W II połowie września 2020 r. odnotowaliśmy kilka przypadków zafałszowań w sektorze ryb i owoców morza
Francja, DGCCRF opublikowała wyniki kontroli mięsa i produktów mięsnych. Sprawdzono łącznie 1926 przedsiębiorstw...
Nasi partnerzy