Food Fraud
-
10.07.2019
Przejęcie 14000 kilogramów zafałszowanych przypraw
Władze Pakistanu zamknęły osiem jednostek produkujących przyprawy w dystryktach Peszawar i Nowshera
-
03.07.2019
Zafałszowane mięso wieprzowe
25 czerwca ambasada Chin zwróciła się do Kanady o zawieszenie eksportu mięsa wieprzowego z powodu wykrycia zafałszowania.
-
26.06.2019
Przejęcie zafałszowanej żywności i napojów o wartości ponad 100 mln euro
W ostatniej wspólnej operacji Europolu i Interpolu przejęto zafałszowaną żywność i napoje o łącznej wartości ponad 100 mln euro. W międzynarodowej operacji OPSON wzięło udział 78 krajów. Przejęto 16 000 ton żywności i 33 mln litrów napojów.
-
24.06.2019
Inspekcja Handlowa wykryła nieprawidłowości w 87% barów i restauracji na dworcach i stacjach benzynowych
UOKiK wraz z Wojewódzkimi Inspektoratami Inspekcji Handlowej oraz Europejskim Centrum Konsumenckim przypominają o czym warto pamiętać podczas letnich wyjazdów.
-
19.06.2019
35% podróbek Prosciutto di Parma i San Daniele
W minionym tygodniu w bazie Probase360 Food Fraud Alert opublikowaliśmy 20 przypadków zafałszowań żywności. Jeden z ciekawszych odnosi się do szynek Prosciutto di Parma i San Daniele (Chroniona Nazwa Pochodzenia).
-
12.06.2019
Ponad 2/3 produktów "Made in Italy" wyprodukowanych w innych krajach
W minionym tygodniu w bazie Probase360 Food Fraud Alert opublikowaliśmy 22 przypadki zafałszowań żywności. Jeden z ciekawszych odnosi się do żywności spoza Włoch, która jest przedstawiana jako włoska. Według analizy Coldiretti i Filiera Italia, wartość podróbek produktów „Made in Italy” na świecie w ciągu ostatniej dekady wzrosła o 70% do ponad 100 miliardów EUR.
-
10.06.2019
780 ton zafałszowanego mielonego mięsa z Polski rozdane potrzebującym we Francji
Władze francuskie wszczęły dochodzenie w sprawie przypadku zafałszowania żywności z udziałem francuskich i polskich firm podejrzanych o dostarczanie na cele dobroczynne mielonego mięsa o wyjątkowo niskiej jakości.
-
05.06.2019
Zafałszowana „najlepsza herbata na świecie” ze Szkocji
W minionym tygodniu w bazie Food Fraud Probase360 opublikowaliśmy 24 przypadki zafałszowań żywności. Jednym z ciekawych jest wykrycie po 4 latach fałszerstwa dotyczącego prestiżowej herbaty ze Szkocji, której przypisano nieistniejącą nagrodę...
-
29.05.2019
Ponad 100 ton polskich jabłek zatrzymanych na białorusko-rosyjskiej granicy
W ostatnim tygodniu oddział szybkiego reagowania rosyjskiej służby celnej zatrzymał na granicy białorusko-rosyjskiej dziewięć tirów, w których znajdowały się 104 tony jabłek, głównie z Polski. Zgodnie z informacjami podanymi przez rzecznika prasowego Północnozachodniego Zarządu Federalnej Służby Celnej, przemytnicy...
-
27.05.2019
Zafałszowania żywności w Unii Europejskiej – raport za rok 2018
Złożoność globalnego łańcucha żywnościowego i ciągłe dążenie do obniżania cen produktów spożywczych sprawiają, że pokusa fałszowania żywności w celu maksymalizacji zysku jest bardzo duża. W wyniku nieuczciwych praktyk światowy przemysł spożywczy traci rocznie około 30 miliardów euro (129 miliardów złotych), co przyczynia się do zaburzenia prawidłowego funkcjonowania rynku żywności.
-
23.05.2019
Eurojust zamyka działalność zorganizowanej grupy przestępczej, która sprzedawała skażone ryby w sześciu krajach UE
W operacji koordynowanej przez Eurojust, we współpracy z władzami z Rumunii, Hiszpanii, Francji, Włoch, Węgier i Portugalii podjęto działania przeciwko zorganizowanej grupie przestępczej, zaangażowanej w nielegalne połowy na skażonych wodach, unikanie podatków i pranie pieniędzy.
-
09.05.2019
Decyzje GIJHARS o zafałszowanej żywności: pieprz ziołowy i oregano
W marcu 2019 r. opublikowano szereg nowych decyzji Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Prezentujemy najciekawsze decyzje jakie zostały opublikowane. Decyzja z dnia 8 stycznia 2019 r., znak KO.8230.23.2.2018 dotycząca zafałszowanego produktu „Pieprz ziołowy”.
-
17.04.2019
Pierwsza polska baza produktów zafałszowanych Food Fraud Probase360 – ponad 100 produktów zafałszowanych w 2019 roku
Wymogi najważniejszych standardów jakości w tym BRC i IFS wymagają od producentów przeprowadzania analizy ryzyka wystąpienia zafałszowań produktów. Jednym z niezbędnych elementów do jej wykonania jest rzetelna informacja o występujących przypadkach zafałszowań produktów pojawiających się na rynku.
-
14.04.2019
Wzrost ryzyka zafałszowań oliwy z oliwek z powodu spadku produkcji w wielu krajach
W wyniku niekorzystnych warunków pogodowych oraz licznych zakażeń upraw bakterią Xylella fastidiosa prognozowany jest znaczny spadek zbiorów oliwki w sezonie 2018/2019. Według danych UE przewiduje się spadek produkcji oliwy we Włoszech, Turcji i Tunezji o 50%, w Grecji o 35% i w Portugalii o 20%. Wyjątkiem są...
-
01.04.2019
Wirtualne narzędzie do zarządzania bezpieczeństwem żywności
Spośród 3 835 przypadków zgłoszeń do RASFF, które miały miejsce w 2017 r., aż 942 mogło potencjalne stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i wymagać natychmiastowej interwencji. Bieżące śledzenie informacji związanych z bezpieczeństwem żywności, w tym dotyczących zafałszowań produktów...
-
25.03.2019
Czy ta rybka to fałszywka? Nie, jeżeli jest certyfikowana!
Czy konsumenci jedzą to, co myślą, że jedzą? Oszustwa związane z nieprawidłowo oznakowanymi rybami i owocami morza to duży problem. Szacuje się, że 30% spożywanych na całym świecie ryb i owoców morza jest błędnie oznakowanych. Najnowsze badania pokazują, że w przypadku produktów z certyfikatem MSC jest to mniej niż 1%.
-
19.02.2019
Trendy ze świata: rynek żywności ekologicznej w USA rozwija się, a wraz z nim rośnie skala zafałszowań
Liczba gospodarstw ekologicznych w USA wzrosła o 56% między 2011 a 2016 r. Według danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w 2011 r. w całym kraju istniało 9 140 certyfikowanych ekologicznych farm, podczas gdy 5 lat później było ich już 14 000. Kalifornia pozostaje pod tym względem liderem – na terenie tego stanu w 2016 r.
-
01.02.2019
UE wysyła inspektorów do Polski w związku z aferą mięsną
Komisja Europejska poinformowała, że w związku z niedawnymi wydarzeniami ukazanymi przez jednego z reporterów telewizyjnych wyśle do Polski, jednego z największych eksporterów mięsa wołowego, zespół inspektorów w celu zbadania sytuacji związanej z ubojem chorych zwierząt i dalszą dystrybucją skażonego mięsa...
-
17.01.2019
Ważny wyrok NSA w związku z stosowaniem oznaczenia „bez konserwantów”
Niedawno opublikowane uzasadnienie do wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z 16 października 2018 r. w sprawie skargi A. SA od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 19 listopada 2015 r. sygn. akt VI SA/Wa 711/15 w przedmiocie kary pieniężnej za wprowadzenie...
-
02.01.2019
Pięć wyroków więzienia w ramach "skandalu z czarnym pieprzem" w Wietnamie
Sąd w Wietnamie wydał pięć wyroków od siedmiu do ośmiu lat więzienia za naruszenie bezpieczeństwa żywności, po tym jak w kwietniu 2018 roku odkryto, że skazani wykorzystali komponenty zużytych baterii oraz łupiny ziaren kawy do zafałszowania czarnego pieprzu, aby sprzedać go z większym zyskiem...
-
16.10.2018
Nowa metoda wykrywania zafałszowań wody kokosowej (Food Fraud)
Ze względu na stale rosnącą popularność wody kokosowej, produkt ten bywa obecnie coraz częściej fałszowany, tym bardziej, że popyt na rynku przekracza możliwości podażowe. Nowe badanie brytyjskich naukowców pokazuje, że do kontroli autentyczności wody kokosowej można zastosować technikę spektroskopową zwaną spektroskopią Ramana...
Nasi partnerzy