Food Fraud
-
22.01.2020
Spożycie toksycznego piwa doprowadziło do śmierci 4 osób
Brazylijskie ministerstwo rolnictwa potwierdziło obecność toksyn (glikolu etylenowego i glikolu dietylenowego) w 21 partiach ośmiu marek piwa.
-
10.01.2020
Sieć przestępcza zamieszana w dystrybucję skażonych małż, które spowodowały zatrucie pokarmowe
Władze w Hiszpanii i Portugalii zdemaskowały sieć przestępczą obejmującą dystrybucję skażonych małż, które spowodowały zachorowanie 30 osób.
-
07.01.2020
AOCS rozszerza dostęp do narzędzi do weryfikacji autentyczności żywności
AOCS oficjalnie przyjął dwie ustalone metody analityczne od Japońskiego Stowarzyszenia Chemików Olejów (JOCS), a także Zalecane Praktyki tworzenia oficjalnych wspólnych metod JOCS / AOCS. To ostatecznie rozszerza dostęp do cennych narzędzi do weryfikacji autentyczności żywności i wykrywania zanieczyszczeń.
-
20.12.2019
Rada UE zatwierdziła nowy dokument dotyczący fałszowania żywności
Rada UE dnia 16.12.2019 przyjęła konkluzje dotyczące dalszych kroków na rzecz lepszego zwalczania oszukańczych praktyk w łańcuchu rolno-spożywczym i odstraszania od takiej działalności.
-
18.12.2019
30 ton kminu rzymskiego z trawy służącej do produkcji miotły
Indie, w mieście Raebareli policja przejęła 30 ton zafałszywego kminu rzymskiego. Kmin fałszowano...
-
11.12.2019
Największy na świecie eksporter kurczaków oskarżony o fałszowanie w latach 2012-2018
Zarzuty skierowane przeciwko BRF SA, dotyczące unikania kontroli bezpieczeństwa żywności, fałszowania etykiet i dokumentów oraz dodawania do pasz nieautoryzowanych składników.
-
04.12.2019
Oszuści przyznali się do fałszowania owoców morza o wartości 1,1 mln USD
Właściciele firm Anchor Frozen Foods Inc oraz Advanced Frozen Foods Inc z USA przyznali się do fałszowania głowonogów
-
28.11.2019
Globalne perspektywy oszustw związanych z żywnością: wyniki badania WHO przeprowadzonego wśród członków INFOSAN
W lipcu 2019 r. opublikowano badanie Spink’a i wsp., w którym uwzględniono wyniki ankiety przeprowadzonej w 2017 r. wśród członków INFOSAN, dotyczącej zapobiegania oszustwom żywnościowym...
-
27.11.2019
Jakie zafałszowania żywności czekają nas w 2020 roku?
Rynek zalewany jest informacjami o kolejnych zafałszowaniach żywności. Wszelkie standardy i historyczne przekonania o braku takich fałszerstw są obalane przez kolejne sensacyjne informacje. Co w takim razie czeka nas w 2020 roku.
-
20.11.2019
Przejęcie z włoskich winnic zafałszowanych produktów o wartości ponad 4 mln euro
Włoskie Ministerstwo Zdrowia 18 listopada poinformowało o dwóch akcjach włoskich służb, w ramach których przejęto 90000 litrów sfermentowanego produktu winnego...
-
13.11.2019
Fałszowanie oregano i olejku eterycznego – Opinia 19 ekspertów, Najnowszy biuletyn zapobiegania fałszerstwom botanicznym
Program Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom opublikował biuletyn na temat ziół oregano i olejków eterycznych.
-
06.11.2019
Ogromna skala substytucji i błędnego oznakowania ryb w Kanadzie – raport Oceana Canada
Testy DNA przeprowadzone przez Oceana Canada w latach 2017-2019 ujawniły, że 47% z 472 przebadanych próbek ryb i owoców morza, pobranych z restauracji i sklepów spożywczych było...
-
30.10.2019
Części innych roślin w oregano – decyzje IJHARS
W ciągu ostatniego tygodnia Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała trzy decyzje, dotyczące fałszowania oregano. We wszystkich...
-
23.10.2019
Ostatnie przypadki fałszowania oliwy z oliwek
Włoski Unaprol (Konsorcjum Włoskiej Oliwy z oliwek) 15 października poinformował o konfiskacie ponad 2 ton fałszywej oliwy z oliwek extra virgin. W ciągu ostatniego miesiąca na portalach czeskiego SZPI i polskiego IJHARSu równiez opublikowano przypadki niespełnienia wymagań jakościowych oliwy extra virgin.
-
16.10.2019
Fałszywe jaja ekologiczne we Włoszech i złe traktowanie kur
W fermie w San Zaccaria w prowincji Rawenna produkowano jaja ekologiczne, pomimo braku ogrodzonych obszarów zewnętrznych, sąsiadujących z szopą.
-
09.10.2019
Fałszowanie ryżu premium
Według źródła, eksperci ds. Bezpieczeństwa żywności szacują, że fałszowane jest od 20 do 50% najwyższej jakości ryżu, a 20% niskiej jakości ryżu jest sprzedawane jako ryż wyższej jakości.
-
02.10.2019
Fałszowanie kurkumy chromianem ołowiu
Kurkuma jest żółtą przyprawą o licznych korzyściach zdrowotnych, w tym przeciwzapalnych i antykancerogennych. Jednak ostatnie badania pokazują, że kurkuma uprawiana w Bangladeszu może zawierać wysokie stężenia ołowiu.
-
25.09.2019
Przekroczony limit zawartości wody w kotletach z kurczaka, które trafiały do potrzebujących we Francji
Po aferze fałszowania żywności związanej z polskim mięsem wołowym francuskie służby wykryły zbyt dużą zawartość wody w kotletach z kurczaka.
-
23.09.2019
Śledztwo w sprawie fałszowania mleka w SM Gostyń
Jak donosi serwis gostynska.pl w Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu trwa śledztwo dotyczące fałszowania mleka poprzez rozcieńczanie go z wodą...
-
18.09.2019
Fałszowanie żywności - włoskie kontrole w sektorze warzyw i owoców
Włoskie Ministerstwo Zdrowia przekazało informację o ostatnio przeprowadzonych kontrolach w sektorze warzyw i owoców. Stwierdzono niezgodności, w tym fałszowanie...
-
04.09.2019
Ministerstwo Zdrowia Izraela ostrzega przed fałszowanymi napojami alkoholowymi
Sprzedaż podrabianych napojów alkoholowych, zawierających niebezpieczne stężenia metanolu, zarówno w supermarketach, jak i w sklepach jest bardzo rozpowszechniona w Izraelu. Poza tym trudno jest oszacować...
Nasi partnerzy