Food Fraud
-
30.08.2018
Elektroniczny język wykrywa zafałszowania miodu (Food Fraud)
Miód jest produktem bardzo często fałszowanym, głównie za pomocą syropów cukrowych lub melasy. W celu wykrywania podobnych oszustw naukowcy z Politechniki w Walencji w Hiszpanii (UPV) opracowali specjalne urządzenie, zwane elektronicznym językiem...
-
23.08.2018
Zafałszowania żywności – we Włoszech od lat podrabiano szynkę dojrzewającą „San Daniele” (Food Fraud)
Trwa śledztwo obejmujące 103 osoby podejrzewane o udział w fałszowaniu ekskluzywnej włoskiej szynki „Prosciutto di San Daniele”. Włoska policja poinformowała, że w masarni w Aviano na północy kraju skonfiskowanych zostało 270 tys. szynek.
-
22.08.2018
Zafałszowana żywność na twoim talerzu: ponad 3,6 tys. ton niebezpiecznych produktów wycofanych z rynku (Food Fraud)
W ramach trwającej 4 miesiące (od grudnia 2017 do marca 2018) w 67 krajach operacji OPSON VII skonfiskowano ponad 3 620 ton żywności oraz 9,7 miliona litrów napojów zafałszowanych lub o zaniżonej jakości. Funkcjonariusze Europolu przeprowadzili ponad 41 tys. kontroli w sklepach, marketach, na lotniskach, w portach oraz zakładach przemysłowych. Łącznie aresztowano bądź zatrzymano 749 osób.
-
16.08.2018
Zafałszowania żywności: hiszpańska policja skonfiskowała 45 ton mrożonego tuńczyka (Food Fraud)
Hiszpańska Straż Obywatelska skonfiskowała w kilku portach na Półwyspie Iberyjskim 45 ton mrożonego tuńczyka. W ramach operacji „Atunali” zatrzymano do tej pory cztery osoby podejrzane o popełnienie przestępstwa zagrażającego zdrowiu publicznemu, zafałszowanie żywności, podrobienie dokumentacji i oszukanie konsumentów.
-
01.08.2018
Czy możemy ufać żywności?
Według raportu opublikowanego przez Allied Market Research światowy rynek wykrywania zafałszowań żywności wyceniony został na 5,3 mld dolarów w 2017 roku i szacuje się, że osiągnie 9,8 mld dolarów...
-
11.07.2018
Zafałszowania żywności – wyzwanie dla branży spożywczej (Food Fraud)
Minęło już 5 lat od czasu, gdy skandal związany z fałszowaniem mięsa wołowego koniną wstrząsnął przemysłem spożywczym. W styczniu 2013 roku europejską prasę obiegła wieść, że w mrożonych burgerach sprzedawanych jako...
-
03.07.2018
Zafałszowania żywności - narzędzia i wskazówki dotyczące 7 najczęstszych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności (Food Fraud)
Nie masz pewności jak dokładnie zdefiniować pojęcie fałszowania żywności? W przypadku tego typu zagrożenia, należy wziąć pod uwagę dwie główne kategorie: celowe fałszerstwo oraz zafałszowanie motywowane czynnikami finansowymi...
-
12.02.2018
Kolejne decyzje GIJHARS w sprawie zafałszowania środków spożywczych
W ostatnim czasie Główna Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała kolejne wyciągi z decyzji, jakie zostały wydane w zakresie zafałszowania środków spożywczych. Decyzje dotyczyły tym razem zafałszowania...
-
04.12.2017
Decyzje GIJHARS w sprawie zafałszowania
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych opublikował w ostatnim czasie następujące decyzje dotyczące zafałszowania produktów...
-
22.11.2017
Skandal w fabryce drobiu 2 Sisters Food Group w Wielkiej Brytanii - reakcja polityków
Skandal szeroko opisywany w mediach brytyjskich od kilkunastu dni, odbija się coraz szerszym echem również poprzez opinie sfer politycznych, które za przyczynę skandalu coraz bardziej uważają złą realizację kontroli urzędowej i firm certyfikujących...
-
21.11.2017
Badania żywności - Przełom w wykrywaniu zafałszowania żywności ?
Skuteczne pobieranie oraz analiza próbek są bardzo ważnym aspektem urzędowych kontroli żywności. Istnieje wiele metod fizyko-chemicznych i biologicznych dostępnych do monitorowania żywności oraz pasz, jednak wiele...
-
14.11.2017
Zafałszowania Żywności - Duńska Organizacja Konsumencka ostrzega - 40% badanych próbek oregano zafałszowana
Wyniki badań jakości oregano przeprowadzonych przez duńską organizację konsumencką są niepokojące – w czterech, spośród dziesięciu badanych próbek przyprawy, znajdował się inny materiał roślinny. Ponadto jego ilość wskazuje na to...
-
05.10.2017
Decyzje IJHARS ws. zafałszowania
W minionym miesiącu IJHARS opublikował kolejne decyzje w sprawie zafałszowania wydane przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych (GIJHARS). Decyzje dotyczyły wprowadzenia do obrotu 2 produktów...
-
21.08.2017
Decyzje Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w zakresie zafałszowania
W ostatnim czasie Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydał następujące decyzje w zakresie zafałszowania środków spożywczych...
Nasi partnerzy