Food Fraud
-
28.08.2019
Właściciel zakładu przetwórstwa mięsnego z USA fałszował testy na obecność E. coli
Właściciel zakładu przetwórstwa mięsnego z siedzibą w Stafford przyznał się do fałszowania testów na obecność E. coli. Oskarżenia dotyczyły sfałszowania...
-
21.08.2019
Fałszowanie żywności - szara strefa handlu awokado
Wzrost cen awokado zwrócił uwagę karteli narkotykowych, które chcą kontrolować handel owocem. Rolnicy w Meksyku stoją w obliczu potencjalnej kradzieży i zastraszania...
-
14.08.2019
Pracownicy ONZ oskarżeni o defraudację środków pomocy dla Jemenu
W wyniku dochodzenia Associated Press, kilkunastu pracowników ONZ oskarżono o wzbogacenie się na nielegalnym rozprowadzaniu żywności, leków...
-
07.08.2019
Fałszowanie mleka w Indiach
Dwaj mężczyźni, którzy zaczynali jako rowerowi sprzedawcy mleka, w ciągu 7 lat zostali właścicielami mienia wartego dziesiątki milionów...
-
31.07.2019
Przejęcie w Europie 51 ton zafałszowanego tuńczyka
Szkoccy śledczy pomogli przerwać oszustwo z udziałem tuńczyka o wartości 200 mln euro...
-
24.07.2019
Decyzja IJHARS dotycząca zafałszowania Chronionego Oznaczenia Geograficznego
W ostatnim tygodniu Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywyczych opublikowała ciekawą decyzję dotyczącą zafałszowanego produktu...
-
17.07.2019
Fałszowanie wina powodem aresztowania jedenastu osób
Wspólna operacja wielu włoskich władz doprowadziła do aresztowania jedenastu osób (w tym urzędnika ICQRF) oraz zajęcia czterech firm
-
10.07.2019
Przejęcie 14000 kilogramów zafałszowanych przypraw
Władze Pakistanu zamknęły osiem jednostek produkujących przyprawy w dystryktach Peszawar i Nowshera
-
03.07.2019
Zafałszowane mięso wieprzowe
25 czerwca ambasada Chin zwróciła się do Kanady o zawieszenie eksportu mięsa wieprzowego z powodu wykrycia zafałszowania.
-
26.06.2019
Przejęcie zafałszowanej żywności i napojów o wartości ponad 100 mln euro
W ostatniej wspólnej operacji Europolu i Interpolu przejęto zafałszowaną żywność i napoje o łącznej wartości ponad 100 mln euro. W międzynarodowej operacji OPSON wzięło udział 78 krajów. Przejęto 16 000 ton żywności i 33 mln litrów napojów.
-
24.06.2019
Inspekcja Handlowa wykryła nieprawidłowości w 87% barów i restauracji na dworcach i stacjach benzynowych
UOKiK wraz z Wojewódzkimi Inspektoratami Inspekcji Handlowej oraz Europejskim Centrum Konsumenckim przypominają o czym warto pamiętać podczas letnich wyjazdów.
-
19.06.2019
35% podróbek Prosciutto di Parma i San Daniele
W minionym tygodniu w bazie Probase360 Food Fraud Alert opublikowaliśmy 20 przypadków zafałszowań żywności. Jeden z ciekawszych odnosi się do szynek Prosciutto di Parma i San Daniele (Chroniona Nazwa Pochodzenia).
-
12.06.2019
Ponad 2/3 produktów "Made in Italy" wyprodukowanych w innych krajach
W minionym tygodniu w bazie Probase360 Food Fraud Alert opublikowaliśmy 22 przypadki zafałszowań żywności. Jeden z ciekawszych odnosi się do żywności spoza Włoch, która jest przedstawiana jako włoska. Według analizy Coldiretti i Filiera Italia, wartość podróbek produktów „Made in Italy” na świecie w ciągu ostatniej dekady wzrosła o 70% do ponad 100 miliardów EUR.
-
10.06.2019
780 ton zafałszowanego mielonego mięsa z Polski rozdane potrzebującym we Francji
Władze francuskie wszczęły dochodzenie w sprawie przypadku zafałszowania żywności z udziałem francuskich i polskich firm podejrzanych o dostarczanie na cele dobroczynne mielonego mięsa o wyjątkowo niskiej jakości.
-
05.06.2019
Zafałszowana „najlepsza herbata na świecie” ze Szkocji
W minionym tygodniu w bazie Food Fraud Probase360 opublikowaliśmy 24 przypadki zafałszowań żywności. Jednym z ciekawych jest wykrycie po 4 latach fałszerstwa dotyczącego prestiżowej herbaty ze Szkocji, której przypisano nieistniejącą nagrodę...
-
29.05.2019
Ponad 100 ton polskich jabłek zatrzymanych na białorusko-rosyjskiej granicy
W ostatnim tygodniu oddział szybkiego reagowania rosyjskiej służby celnej zatrzymał na granicy białorusko-rosyjskiej dziewięć tirów, w których znajdowały się 104 tony jabłek, głównie z Polski. Zgodnie z informacjami podanymi przez rzecznika prasowego Północnozachodniego Zarządu Federalnej Służby Celnej, przemytnicy...
-
27.05.2019
Zafałszowania żywności w Unii Europejskiej – raport za rok 2018
Złożoność globalnego łańcucha żywnościowego i ciągłe dążenie do obniżania cen produktów spożywczych sprawiają, że pokusa fałszowania żywności w celu maksymalizacji zysku jest bardzo duża. W wyniku nieuczciwych praktyk światowy przemysł spożywczy traci rocznie około 30 miliardów euro (129 miliardów złotych), co przyczynia się do zaburzenia prawidłowego funkcjonowania rynku żywności.
-
23.05.2019
Eurojust zamyka działalność zorganizowanej grupy przestępczej, która sprzedawała skażone ryby w sześciu krajach UE
W operacji koordynowanej przez Eurojust, we współpracy z władzami z Rumunii, Hiszpanii, Francji, Włoch, Węgier i Portugalii podjęto działania przeciwko zorganizowanej grupie przestępczej, zaangażowanej w nielegalne połowy na skażonych wodach, unikanie podatków i pranie pieniędzy.
-
09.05.2019
Decyzje GIJHARS o zafałszowanej żywności: pieprz ziołowy i oregano
W marcu 2019 r. opublikowano szereg nowych decyzji Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. Prezentujemy najciekawsze decyzje jakie zostały opublikowane. Decyzja z dnia 8 stycznia 2019 r., znak KO.8230.23.2.2018 dotycząca zafałszowanego produktu „Pieprz ziołowy”.
-
17.04.2019
Pierwsza polska baza produktów zafałszowanych Food Fraud Probase360 – ponad 100 produktów zafałszowanych w 2019 roku
Wymogi najważniejszych standardów jakości w tym BRC i IFS wymagają od producentów przeprowadzania analizy ryzyka wystąpienia zafałszowań produktów. Jednym z niezbędnych elementów do jej wykonania jest rzetelna informacja o występujących przypadkach zafałszowań produktów pojawiających się na rynku.
-
14.04.2019
Wzrost ryzyka zafałszowań oliwy z oliwek z powodu spadku produkcji w wielu krajach
W wyniku niekorzystnych warunków pogodowych oraz licznych zakażeń upraw bakterią Xylella fastidiosa prognozowany jest znaczny spadek zbiorów oliwki w sezonie 2018/2019. Według danych UE przewiduje się spadek produkcji oliwy we Włoszech, Turcji i Tunezji o 50%, w Grecji o 35% i w Portugalii o 20%. Wyjątkiem są...
Nasi partnerzy