Food Fraud
-
01.04.2019
Wirtualne narzędzie do zarządzania bezpieczeństwem żywności
Spośród 3 835 przypadków zgłoszeń do RASFF, które miały miejsce w 2017 r., aż 942 mogło potencjalne stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia i wymagać natychmiastowej interwencji. Bieżące śledzenie informacji związanych z bezpieczeństwem żywności, w tym dotyczących zafałszowań produktów...
-
25.03.2019
Czy ta rybka to fałszywka? Nie, jeżeli jest certyfikowana!
Czy konsumenci jedzą to, co myślą, że jedzą? Oszustwa związane z nieprawidłowo oznakowanymi rybami i owocami morza to duży problem. Szacuje się, że 30% spożywanych na całym świecie ryb i owoców morza jest błędnie oznakowanych. Najnowsze badania pokazują, że w przypadku produktów z certyfikatem MSC jest to mniej niż 1%.
-
19.02.2019
Trendy ze świata: rynek żywności ekologicznej w USA rozwija się, a wraz z nim rośnie skala zafałszowań
Liczba gospodarstw ekologicznych w USA wzrosła o 56% między 2011 a 2016 r. Według danych Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA) w 2011 r. w całym kraju istniało 9 140 certyfikowanych ekologicznych farm, podczas gdy 5 lat później było ich już 14 000. Kalifornia pozostaje pod tym względem liderem – na terenie tego stanu w 2016 r.
-
01.02.2019
UE wysyła inspektorów do Polski w związku z aferą mięsną
Komisja Europejska poinformowała, że w związku z niedawnymi wydarzeniami ukazanymi przez jednego z reporterów telewizyjnych wyśle do Polski, jednego z największych eksporterów mięsa wołowego, zespół inspektorów w celu zbadania sytuacji związanej z ubojem chorych zwierząt i dalszą dystrybucją skażonego mięsa...
-
17.01.2019
Ważny wyrok NSA w związku z stosowaniem oznaczenia „bez konserwantów”
Niedawno opublikowane uzasadnienie do wyroku Naczelnego Sądu Administracyjnego z 16 października 2018 r. w sprawie skargi A. SA od wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Warszawie z dnia 19 listopada 2015 r. sygn. akt VI SA/Wa 711/15 w przedmiocie kary pieniężnej za wprowadzenie...
-
02.01.2019
Pięć wyroków więzienia w ramach "skandalu z czarnym pieprzem" w Wietnamie
Sąd w Wietnamie wydał pięć wyroków od siedmiu do ośmiu lat więzienia za naruszenie bezpieczeństwa żywności, po tym jak w kwietniu 2018 roku odkryto, że skazani wykorzystali komponenty zużytych baterii oraz łupiny ziaren kawy do zafałszowania czarnego pieprzu, aby sprzedać go z większym zyskiem...
-
16.10.2018
Nowa metoda wykrywania zafałszowań wody kokosowej (Food Fraud)
Ze względu na stale rosnącą popularność wody kokosowej, produkt ten bywa obecnie coraz częściej fałszowany, tym bardziej, że popyt na rynku przekracza możliwości podażowe. Nowe badanie brytyjskich naukowców pokazuje, że do kontroli autentyczności wody kokosowej można zastosować technikę spektroskopową zwaną spektroskopią Ramana...
-
30.08.2018
Elektroniczny język wykrywa zafałszowania miodu (Food Fraud)
Miód jest produktem bardzo często fałszowanym, głównie za pomocą syropów cukrowych lub melasy. W celu wykrywania podobnych oszustw naukowcy z Politechniki w Walencji w Hiszpanii (UPV) opracowali specjalne urządzenie, zwane elektronicznym językiem...
-
23.08.2018
Zafałszowania żywności – we Włoszech od lat podrabiano szynkę dojrzewającą „San Daniele” (Food Fraud)
Trwa śledztwo obejmujące 103 osoby podejrzewane o udział w fałszowaniu ekskluzywnej włoskiej szynki „Prosciutto di San Daniele”. Włoska policja poinformowała, że w masarni w Aviano na północy kraju skonfiskowanych zostało 270 tys. szynek.
-
22.08.2018
Zafałszowana żywność na twoim talerzu: ponad 3,6 tys. ton niebezpiecznych produktów wycofanych z rynku (Food Fraud)
W ramach trwającej 4 miesiące (od grudnia 2017 do marca 2018) w 67 krajach operacji OPSON VII skonfiskowano ponad 3 620 ton żywności oraz 9,7 miliona litrów napojów zafałszowanych lub o zaniżonej jakości. Funkcjonariusze Europolu przeprowadzili ponad 41 tys. kontroli w sklepach, marketach, na lotniskach, w portach oraz zakładach przemysłowych. Łącznie aresztowano bądź zatrzymano 749 osób.
-
16.08.2018
Zafałszowania żywności: hiszpańska policja skonfiskowała 45 ton mrożonego tuńczyka (Food Fraud)
Hiszpańska Straż Obywatelska skonfiskowała w kilku portach na Półwyspie Iberyjskim 45 ton mrożonego tuńczyka. W ramach operacji „Atunali” zatrzymano do tej pory cztery osoby podejrzane o popełnienie przestępstwa zagrażającego zdrowiu publicznemu, zafałszowanie żywności, podrobienie dokumentacji i oszukanie konsumentów.
-
01.08.2018
Czy możemy ufać żywności?
Według raportu opublikowanego przez Allied Market Research światowy rynek wykrywania zafałszowań żywności wyceniony został na 5,3 mld dolarów w 2017 roku i szacuje się, że osiągnie 9,8 mld dolarów...
-
11.07.2018
Zafałszowania żywności – wyzwanie dla branży spożywczej (Food Fraud)
Minęło już 5 lat od czasu, gdy skandal związany z fałszowaniem mięsa wołowego koniną wstrząsnął przemysłem spożywczym. W styczniu 2013 roku europejską prasę obiegła wieść, że w mrożonych burgerach sprzedawanych jako...
-
03.07.2018
Zafałszowania żywności - narzędzia i wskazówki dotyczące 7 najczęstszych problemów związanych z bezpieczeństwem żywności (Food Fraud)
Nie masz pewności jak dokładnie zdefiniować pojęcie fałszowania żywności? W przypadku tego typu zagrożenia, należy wziąć pod uwagę dwie główne kategorie: celowe fałszerstwo oraz zafałszowanie motywowane czynnikami finansowymi...
-
12.02.2018
Kolejne decyzje GIJHARS w sprawie zafałszowania środków spożywczych
W ostatnim czasie Główna Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała kolejne wyciągi z decyzji, jakie zostały wydane w zakresie zafałszowania środków spożywczych. Decyzje dotyczyły tym razem zafałszowania...
-
04.12.2017
Decyzje GIJHARS w sprawie zafałszowania
Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych opublikował w ostatnim czasie następujące decyzje dotyczące zafałszowania produktów...
-
22.11.2017
Skandal w fabryce drobiu 2 Sisters Food Group w Wielkiej Brytanii - reakcja polityków
Skandal szeroko opisywany w mediach brytyjskich od kilkunastu dni, odbija się coraz szerszym echem również poprzez opinie sfer politycznych, które za przyczynę skandalu coraz bardziej uważają złą realizację kontroli urzędowej i firm certyfikujących...
-
21.11.2017
Badania żywności - Przełom w wykrywaniu zafałszowania żywności ?
Skuteczne pobieranie oraz analiza próbek są bardzo ważnym aspektem urzędowych kontroli żywności. Istnieje wiele metod fizyko-chemicznych i biologicznych dostępnych do monitorowania żywności oraz pasz, jednak wiele...
-
14.11.2017
Zafałszowania Żywności - Duńska Organizacja Konsumencka ostrzega - 40% badanych próbek oregano zafałszowana
Wyniki badań jakości oregano przeprowadzonych przez duńską organizację konsumencką są niepokojące – w czterech, spośród dziesięciu badanych próbek przyprawy, znajdował się inny materiał roślinny. Ponadto jego ilość wskazuje na to...
-
05.10.2017
Decyzje IJHARS ws. zafałszowania
W minionym miesiącu IJHARS opublikował kolejne decyzje w sprawie zafałszowania wydane przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych (GIJHARS). Decyzje dotyczyły wprowadzenia do obrotu 2 produktów...
-
21.08.2017
Decyzje Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów Rolno – Spożywczych w zakresie zafałszowania
W ostatnim czasie Główny Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych wydał następujące decyzje w zakresie zafałszowania środków spożywczych...
Nasi partnerzy