Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - czerwiec 2023"
Komisja Europejska opublikowała roczne sprawozdanie, obejmujące wszystkie informacje udostępnione w 2022 r. w ramach iRASFF między członkami Sieci Ostrzegania i Współpracy (ACN).
Naukowcy z Uniwersytetu Kalifornijskiego w Davis przebadali oleje z awokado sprzedawane pod markami własnymi. Prawie 70% próbek było zjełczałych lub zmieszanych z innymi olejami.
Hiszpańska Gwardia Cywilna prowadzi śledztwo przeciwko dziewięciu osobom w sprawie fałszowania oliwy z oliwek. Przejęto 70 000 litrów zafałszowanej oliwy.
Hiszpańska Gwardia Cywilna przejęła 25 ton migdałów z bardzo wysokim poziomem aflatoksyn. Produkt był niebezpieczny dla zdrowia konsumentów i miał sfałszowaną dokumentację. Aresztowano cztery osoby w tej sprawie.
Bułgarska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności w kwietniu przeprowadziła wzmożone kontrole i wykryła ponad 30 ton mrożonej jagnięciny z Macedonii Północnej, która była fałszywie oznakowana jako bułgarska.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - maj 2023"
Indyjskie władze przejęły 62 000 kg zafałszowanych sproszkowanych przypraw - chili, kurkumy, kolendry i mieszanki masala. Przyprawy były fałszowane oleożywicą, skrobią i rozdrobnionym papierem, a następnie pakowane w opakowania znanych lokalnie marek.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca oraz Warsztat Strefy Managera - kwiecień 2023"
Wspólne Centrum Badawcze (JRC) Komisji Europejskiej udostępniło publikację na temat uwierzytelniania pochodzenia geograficznego z wykorzystaniem elementarnego „odcisku palca” żywności.
Komisja Europejska opublikowała raport techniczny, który jest wynikiem projektu mającego na celu gromadzenie informacji na temat potencjalnych zagrożeń oszustw żywnościowych, stwierdzonych przez organy państw członkowskich oraz metod kontroli służących do wykrywania oszustw w łańcuchu rolno-spożywczym.
Na brytyjskim portalu Farmers Weekly ujawniono dochodzenie dotyczące fałszowania wieprzowiny na dużą skalę. Główne problemy dotyczyły fałszowania pochodzenia oraz przetwarzania zepsutych produktów mięsnych w celu ich ponownego wprowadzenia na rynek.
Brytyjski Departament ds. Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich opublikował dwa raporty, przedstawiające wszechstronny i dokładny przegląd problemu fałszowania żywności.
Opublikowano wyniki skoordynowanej akcji Komisji Europejskiej ukierunkowanej na importowany miód zafałszowany cukrami. Analiza wykazała, że 147 ze 320 próbek (46%) było podejrzanych o zafałszowanie. Ponad 100 próbek zostało wysłanych przez Polskę.
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca oraz Warsztat Strefy Managera - marzec 2023"
Międzynarodowe Forum Akredytacyjne w swoim dokumencie zatytułowanym „Dealing with Fraudulent Behaviour” przedstawia kompleksowe ramy zarządzania nieuczciwymi działaniami w akredytowanej certyfikacji.
Brytyjskie władze prowadzą dochodzenie w sprawie potencjalnego oszustwa w branży spożywczej, dotyczącego paczkowanej wołowiny w plastrach, która była fałszywie oznakowana jako brytyjska.
W ramach swojej inicjatywy dotyczącej zafałszowań żywności Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) przeprowadziła szereg działań w latach 2021-2022, których celem było zapobieganie, wykrywanie i powstrzymywanie oszustw związanych z żywnością.
Włoskie media opublikowały informacje odnośnie wielomilionowych oszustw w branży żywności ekologicznej. Oszustwa dotyczyły głównie rzekomo ekologicznych migdałów, pomidorów, suszonych owoców, brzoskwiń i truskawek, które eksportowano do krajów UE.
Badanie opublikowane w styczniu 2023 r. przedstawia przegląd zafałszowań mleka krowiego oraz wpływ substancji fałszujących na jakość i bezpieczeństwo mleka.
Narodowy Program Ekologiczny USDA (NOP) opublikował aktualizację, mającą na celu wzmocnienie egzekwowania przepisów dotyczących produkcji ekologicznej. Aktualizacja wzmacnia nadzór i egzekwowanie w obszarach produkcji, obsługi i sprzedaży produktów ekologicznych.
Nasi partnerzy