Food Fraud
-
31.05.2023
70 000 litrów zafałszowanej oliwy z oliwek w Hiszpanii
Hiszpańska Gwardia Cywilna prowadzi śledztwo przeciwko dziewięciu osobom w sprawie fałszowania oliwy z oliwek. Przejęto 70 000 litrów zafałszowanej oliwy.
-
24.05.2023
W Hiszpanii aresztowano cztery osoby za próbę sprzedaży 25 ton zafałszowanych migdałów z wysokim poziomem aflatoksyn
Hiszpańska Gwardia Cywilna przejęła 25 ton migdałów z bardzo wysokim poziomem aflatoksyn. Produkt był niebezpieczny dla zdrowia konsumentów i miał sfałszowaną dokumentację. Aresztowano cztery osoby w tej sprawie.
-
17.05.2023
W Bułgarii wykryto 30 ton mrożonej jagnięciny z Macedonii Północnej fałszywie oznakowanej jako „bułgarska”
Bułgarska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności w kwietniu przeprowadziła wzmożone kontrole i wykryła ponad 30 ton mrożonej jagnięciny z Macedonii Północnej, która była fałszywie oznakowana jako bułgarska.
-
17.05.2023
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - maj 2023 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - maj 2023"
-
10.05.2023
W Indiach przejęto 62 000 kilogramów przypraw zafałszowanych oleożywicą, skrobią i rozdrobnionym papierem
Indyjskie władze przejęły 62 000 kg zafałszowanych sproszkowanych przypraw - chili, kurkumy, kolendry i mieszanki masala. Przyprawy były fałszowane oleożywicą, skrobią i rozdrobnionym papierem, a następnie pakowane w opakowania znanych lokalnie marek.
-
25.04.2023
Syntezy Miesiąca oraz Warsztat Strefy Managera - kwiecień 2023 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca oraz Warsztat Strefy Managera - kwiecień 2023"
-
19.04.2023
Uwierzytelnianie pochodzenia geograficznego poprzez elementarny "odcisk palca" żywności
Wspólne Centrum Badawcze (JRC) Komisji Europejskiej udostępniło publikację na temat uwierzytelniania pochodzenia geograficznego z wykorzystaniem elementarnego „odcisku palca” żywności.
-
12.04.2023
Zwalczanie oszustw w łańcuchu rolno-spożywczym – raport techniczny Wspólnego Centrum Badawczego KE
Komisja Europejska opublikowała raport techniczny, który jest wynikiem projektu mającego na celu gromadzenie informacji na temat potencjalnych zagrożeń oszustw żywnościowych, stwierdzonych przez organy państw członkowskich oraz metod kontroli służących do wykrywania oszustw w łańcuchu rolno-spożywczym.
-
05.04.2023
Dochodzenie w sprawie masowych oszustw związanych z fałszowaniem wieprzowiny w Wielkiej Brytanii
Na brytyjskim portalu Farmers Weekly ujawniono dochodzenie dotyczące fałszowania wieprzowiny na dużą skalę. Główne problemy dotyczyły fałszowania pochodzenia oraz przetwarzania zepsutych produktów mięsnych w celu ich ponownego wprowadzenia na rynek.
-
29.03.2023
Przegląd czynników powodujących oszustwa żywnościowe i narzędzi ograniczających ryzyko
Brytyjski Departament ds. Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich opublikował dwa raporty, przedstawiające wszechstronny i dokładny przegląd problemu fałszowania żywności.
-
27.03.2023
KE publikuje wyniki dotyczące skali zafałszowań w sektorze importowanego miodu - blisko 50% próbek podejrzanych o zafałszowanie
Opublikowano wyniki skoordynowanej akcji Komisji Europejskiej ukierunkowanej na importowany miód zafałszowany cukrami. Analiza wykazała, że 147 ze 320 próbek (46%) było podejrzanych o zafałszowanie. Ponad 100 próbek zostało wysłanych przez Polskę.
-
23.03.2023
Syntezy Miesiąca oraz Warsztat Strefy Managera - marzec 2023 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca oraz Warsztat Strefy Managera - marzec 2023"
-
22.03.2023
Międzynarodowe Forum Akredytacyjne (IAF) publikuje dokument dotyczący postępowania w przypadku nieuczciwych zachowań
Międzynarodowe Forum Akredytacyjne w swoim dokumencie zatytułowanym „Dealing with Fraudulent Behaviour” przedstawia kompleksowe ramy zarządzania nieuczciwymi działaniami w akredytowanej certyfikacji.
-
20.03.2023
Śledztwo w sprawie fałszowania pochodzenia wołowiny, która była oznakowana jako brytyjska
Brytyjskie władze prowadzą dochodzenie w sprawie potencjalnego oszustwa w branży spożywczej, dotyczącego paczkowanej wołowiny w plastrach, która była fałszywie oznakowana jako brytyjska.
-
15.03.2023
Sprawozdanie roczne dotyczące zafałszowań żywności w Kanadzie za lata 2021–2022
W ramach swojej inicjatywy dotyczącej zafałszowań żywności Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) przeprowadziła szereg działań w latach 2021-2022, których celem było zapobieganie, wykrywanie i powstrzymywanie oszustw związanych z żywnością.
-
08.03.2023
Władze włoskie wykryły wielomilionowe oszustwa związane z ekologicznymi migdałami, owocami i warzywami, które dystrybuowano w Unii Europejskiej
Włoskie media opublikowały informacje odnośnie wielomilionowych oszustw w branży żywności ekologicznej. Oszustwa dotyczyły głównie rzekomo ekologicznych migdałów, pomidorów, suszonych owoców, brzoskwiń i truskawek, które eksportowano do krajów UE.
-
01.03.2023
Przegląd zafałszowań mleka krowiego oraz wpływ substancji fałszujących na jakość i bezpieczeństwo mleka
Badanie opublikowane w styczniu 2023 r. przedstawia przegląd zafałszowań mleka krowiego oraz wpływ substancji fałszujących na jakość i bezpieczeństwo mleka.
-
15.02.2023
USDA wzmacnia egzekwowanie przepisów dotyczących produkcji ekologicznej
Narodowy Program Ekologiczny USDA (NOP) opublikował aktualizację, mającą na celu wzmocnienie egzekwowania przepisów dotyczących produkcji ekologicznej. Aktualizacja wzmacnia nadzór i egzekwowanie w obszarach produkcji, obsługi i sprzedaży produktów ekologicznych.
-
14.02.2023
Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty 2023 - nagranie
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - luty 2023"
-
08.02.2023
W Egipcie zamknięto fabrykę produkującą podrobiony napój kawowy marki Nescafé
Egipskie władze w styczniu 2023 r. zamknęły nielicencjonowaną fabrykę produkującą podrobione herbaty i znany napój kawowy marki Nescafe.
-
01.02.2023
Przegląd metod oznaczania gatunków podrobów
Brytyjski Departament Środowiska, Żywności i Spraw Wiejskich opublikował raport końcowy, który jest przeglądem nowoczesnych metod identyfikacji gatunków podrobów i określa metodologię, która jest odpowiednia do identyfikacji podrobów w produktach mięsnych.
Nasi partnerzy