Przemysł mleczarski
-
06.03.2023
Niezbędna jest większa autonomia i dywersyfikacja źródeł pasz dla zwierząt w UE
Potrzeba większej autonomii i dywersyfikacji źródeł pasz dla zwierząt oraz rosnący nacisk na zrównoważony rozwój rolniczych łańcuchów dostaw i obieg zamknięty zachęcają do innowacji w żywieniu zwierząt. Coraz większą rolę odgrywają produkty uboczne, które pokrywają 12% potrzeb przemysłu.
-
03.03.2023
Pozostałości leków weterynaryjnych w żywności – wg raportu EFSA utrzymuje się tendencja spadkowa
Raport obejmuje różne grupy substancji, w tym hormony, środki przeciwbakteryjne, zanieczyszczenia środowiskowe, substancje zabronione i inne leki weterynaryjne.
-
02.03.2023
FDA opublikowała projekt wytycznych w zakresie znakowania roślinnych zamienników mleka
Projekt przewodnika zawiera rekomendacje dotyczące informowania konsumentów na temat roślinnych zamienników mleka na rynku amerykańskim
-
01.03.2023
Przegląd zafałszowań mleka krowiego oraz wpływ substancji fałszujących na jakość i bezpieczeństwo mleka
Badanie opublikowane w styczniu 2023 r. przedstawia przegląd zafałszowań mleka krowiego oraz wpływ substancji fałszujących na jakość i bezpieczeństwo mleka.
-
28.02.2023
Bezpieczeństwo i jakość użytkowania oraz ponownego wykorzystania wody w produkcji i przetwórstwie produktów mleczarskich – raport FAO/WHO
Raport ma na celu wsparcie producentów wyrobów mleczarskim w ponownym wykorzystaniu wody w procesie produkcyjnym i przetwórstwie mleka.
-
24.02.2023
Panel obywatelski przedstawia 23 zalecenia mające na celu przyspieszenie ograniczania marnotrawienia żywności w UE
W dniach 10, 11 i 12 lutego Komisja zorganizowała w Brukseli sesję zamykającą pierwszy europejski panel obywatelski, podczas którego obywatele mogli wyrazić swoją opinię na temat zintensyfikowania działań na rzecz ograniczenia marnotrawienia żywności w UE. J
-
06.02.2023
Opakowanie mleka wpływa na jego smak
Badania amerykańskich naukowców wykazały, że opakowanie wpływa na smak – a papierowe kartony nie zachowują świeżości mleka tak dobrze, jak pojemniki szklane i plastikowe.
-
27.01.2023
Chiny – rynek mleczarski – perspektywy rozwoju współpracy handlowej
KOWR, we współpracy z Ambasadą RP w Pekinie, planuje organizację webinarium na temat perspektyw rozwoju współpracy handlowej z Chinami w zakresie rynku mleczarskiego.
-
09.01.2023
Jak dbać o dobrostan bydła? Nowy program certyfikacji SGS Polska
Zanim mięso wołowe trafi na sklepowe półki, musi przejść wiele etapów produkcji. Pierwszym z nich jest transport i ubój bydła w ubojni, który odbywać powinien się w sposób humanitarny, z troską o dobrostan zwierząt. Wychodząc naprzeciw wymaganiom producentów mięsa, zarówno krajowych, jak i zagranicznych, firma SGS Polska opracowała program niezależnej certyfikacji dobrostanu bydła. Program ten powstał na podstawie wymagań prawnych i praktyki firmy SGS w tym zakresie.
-
30.12.2022
Co Polacy robią u podnóża Kilimandżaro? Mniej znane oblicza rozwoju mleczarstwa w Tanzanii
Dzięki zaangażowaniu Fundacji Ekonomicznej Polska - Afryka Wschodnia oraz wsparciu finansowemu Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP w ramach programu Polska Pomoc działająca u podnóża Kilimandżaro mleczarnia Kondiki zakłada wzrost skupu i przetwórstwa mleka z 4 tys. litrów do 8 tys. litrów dziennie w 2023 roku.
-
27.12.2022
Organizacja SAFE opublikowała raport dotyczący polityki w zakresie darowizn żywności
W związku z potrzebą ograniczenia marnotrawstwa żywności i pomocy najbardziej potrzebującym grupom społecznym, pojawia się coraz więcej zarówno działań politycznych, jak i prywatnych inicjatywy dotyczące darowizn żywności. Jednak kilka kwestii zniechęca do stosowania tych praktyk. Organizacja SAFE (Safe Food Advocacy Europe) wzywa do wprowadzenia wspólnych zasad i zachęt w zakresie darowizn żywności.
-
08.12.2022
Ocena bezpieczeństwa EFSA enzymu spożywczego podpuszczki zawierającej chymozynę i pepsynę A z żołądka kóz ssących, jagniąt i cieląt
Na podstawie dostarczonych danych, pochodzenia enzymu spożywczego i historii jego bezpiecznego stosowania panel stwierdził, że podpuszczka enzymatyczna zawierająca chymozynę i pepsynę A uzyskana z żołądka kóz ssących, jagniąt i cieląt…
-
22.11.2022
Strategia FDA odnośnie zapobiegania chorobom wywołanym przez Cronobacter sakazakii w mieszankach mlecznych dla dzieci
Strategia prewencyjna FDA jest opracowywana po wycofaniach na dużą skalę modyfikowanego mleka w proszku dla niemowląt, które miały miejsce między wrześniem 2021 r. a lutym 2022 r.
-
18.11.2022
Przewaga kontraktowa - postępowanie Prezesa UOKiK wobec Mlekpolu
Prezes UOKiK Tomasz Chróstny postawił zarzuty Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol. Przedsiębiorca może nieuczciwie wykorzystywać swoją przewagę kontraktową wobec dostawców. Grozi za to kara do 3 proc. rocznego obrotu przedsiębiorcy.
-
14.11.2022
Jakość handlowa przetworów mlecznych i znakowanie wyrobów mlekopodobnych w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową przetworów mlecznych oraz oznakowanie i prezentację wyrobów mlekopodobnych. Kontrolą objęto łącznie 128 podmiotów, w tym 64 producentów i 64 sklepy.
-
21.10.2022
Monitoring obecności antybiotyków w mleku
Aby ułatwić zakładom mleczarskim zmierzenie się z takim wyzwaniem belgijska firma Unisensor wprowadziła na rynek metodę Extenso, która w zaledwie w 13 minut pozwala na wykrycie około 100 antybiotyków z wielu grup antybiotykowych. Wykonanie analizy nie różni się zbytnio od tej paskowej, standardowo stosowanej w zakładach mleczarskich.
-
19.10.2022
Nowe oceny ryzyka mikrobiologicznego FAO dot. Listerii w żywności RTE i E.coli (STEC) w produktach mięsnych i mlecznych
FAO opublikowała dwie nowe publikacje, które pomogą menedżerom ds. ryzyka w rozwiązaniu problemów związanych z mikrobiologicznym bezpieczeństwem żywności.
-
14.09.2022
Wycofanie niektórych partii sera pleśniowego z mleka koziego ze względu na możliwą obecność metalowych ciał obcych
GIS został poinformowany, że firma LACTALIS Polska Sp. z o.o. prowadzi wycofanie sera koziego Sainte Maure Chevre President 200 g, ze względu na informację otrzymaną od francuskiego producenta o możliwej obecności metalowych ciał obcych w produkcie.
-
12.09.2022
Roślinna alternatywa mleka – napój owsiany kosztuje w Niemczech mniej niż mleko pełne
Najtańsze mleko w niemieckim handlu detalicznym po raz pierwszy kosztuje ponad 1 EUR, a roślinny, zamiennik jest tańszy. Żywność plant-based staje się coraz bardziej przystępna w całej Europie.
-
29.08.2022
Ocena bezpieczeństwa EFSA enzymu spożywczego chymozyna z genetycznie zmodyfikowanego szczepu Kluyveromyces lactis CHY
Niniejsza opinia naukowa jest odpowiedzią na prośbę Komisji Europejskiej o przeprowadzenie oceny bezpieczeństwa enzymu spożywczego chymozyny z genetycznie zmodyfikowanej odmiany K. lactis (szczep CHY).
-
25.08.2022
Informacje branżowe #mleko i jego przetwory, lipiec 2022
Podaż mleka u największych eksporterów wciąż pod presją, mimo spodziewanej poprawy sytuacji w Nowej Zelandii.
Nasi partnerzy