Przemysł mleczarski
-
07.08.2023
Sieć Aldi usuwa „należy spożyć do” z opakowań świeżego mleka, aby pomóc ograniczyć marnowanie żywności
Zmiana dotyczy wszystkich opakowań mleka– z wyjątkiem mleka filtrowanego – w sklepach sieci Aldi w Anglii i Walii, aby pomóc ograniczyć marnowanie żywności. Produkty ze zmienionym oznakowaniem zaczną pojawiać się w sklepach pod koniec roku.
-
31.07.2023
Cyfrowe dane poprawiające stabilność mleka w proszku
Szybkie, nieinwazyjne pomiary z wykorzystaniem obrazowania spektralnego powinny pomóc działom badawczo-rozwojowym i produkcyjnym w opracowaniu modeli przewidywania jakości proszku mlecznego. Firma Videometer jest partnerem przemysłowym w finansowanym przez IFD projekcie AMUSE - Advanced Methodologies to Understand Dairy Powder Stability and Promote Exports.
-
22.05.2023
EFSA: Potrzebne są lepsze pomieszczenia dla krów mlecznych, kaczek, gęsi i przepiórek, aby poprawić ich dobrostan
Krowy mleczne, kaczki, gęsi i przepiórki potrzebują więcej przestrzeni i lepszych warunków bytowania, zgodnie z zaleceniami dotyczącymi dobrostanu zwierząt opublikowanymi dziś w dwóch nowych opiniach naukowych Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Opinie te stanowią część serii poświęconej gatunkom zwierząt hodowlanych, które wspierają trwający przegląd przepisów Unii Europejskiej dotyczących dobrostanu zwierząt.
-
27.04.2023
Najnowsze miesięczne sprawozdanie KE pokazuje, że w 2022 r. handel rolno-spożywczy UE miał się dobrze pomimo wyzwań
Komisja opublikowała najnowsze miesięczne sprawozdanie dotyczące handlu rolno-spożywczego, z którego wynika, że w 2022 r. unijny handel rolno-spożywczy wyniósł 401,5 mld euro, a dodatnie saldo handlowe wyniosło 58 mld euro.
-
25.04.2023
Informacje branżowe #mleko i jego przetwory, marzec 2023
Przewiduje się, że obniżki cen mleka w skupie mogą doprowadzić do większej skali ubojów i pogłowie krów mlecznych może obniżyć się o 1%.
-
03.04.2023
Znaczenie weterynaryjnej ochrony zdrowia publicznego. Jaką rolę spełniają urzędowi lekarze weterynarii?
Urzędowy lekarz weterynarii przede wszystkim zajmuje się badaniem mięsa zwierząt rzeźnych. Zgodnie z unijnym prawem żywnościowym, decyzję o uznaniu przydatności do spożycia mięsa i innych surowców odzwierzęcych mogą wydawać jedynie urzędowi lekarze weterynarii.
-
23.03.2023
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu Kefir 200 g
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek.
-
06.03.2023
Niezbędna jest większa autonomia i dywersyfikacja źródeł pasz dla zwierząt w UE
Potrzeba większej autonomii i dywersyfikacji źródeł pasz dla zwierząt oraz rosnący nacisk na zrównoważony rozwój rolniczych łańcuchów dostaw i obieg zamknięty zachęcają do innowacji w żywieniu zwierząt. Coraz większą rolę odgrywają produkty uboczne, które pokrywają 12% potrzeb przemysłu.
-
03.03.2023
Pozostałości leków weterynaryjnych w żywności – wg raportu EFSA utrzymuje się tendencja spadkowa
Raport obejmuje różne grupy substancji, w tym hormony, środki przeciwbakteryjne, zanieczyszczenia środowiskowe, substancje zabronione i inne leki weterynaryjne.
-
02.03.2023
FDA opublikowała projekt wytycznych w zakresie znakowania roślinnych zamienników mleka
Projekt przewodnika zawiera rekomendacje dotyczące informowania konsumentów na temat roślinnych zamienników mleka na rynku amerykańskim
-
01.03.2023
Przegląd zafałszowań mleka krowiego oraz wpływ substancji fałszujących na jakość i bezpieczeństwo mleka
Badanie opublikowane w styczniu 2023 r. przedstawia przegląd zafałszowań mleka krowiego oraz wpływ substancji fałszujących na jakość i bezpieczeństwo mleka.
-
28.02.2023
Bezpieczeństwo i jakość użytkowania oraz ponownego wykorzystania wody w produkcji i przetwórstwie produktów mleczarskich – raport FAO/WHO
Raport ma na celu wsparcie producentów wyrobów mleczarskim w ponownym wykorzystaniu wody w procesie produkcyjnym i przetwórstwie mleka.
-
24.02.2023
Panel obywatelski przedstawia 23 zalecenia mające na celu przyspieszenie ograniczania marnotrawienia żywności w UE
W dniach 10, 11 i 12 lutego Komisja zorganizowała w Brukseli sesję zamykającą pierwszy europejski panel obywatelski, podczas którego obywatele mogli wyrazić swoją opinię na temat zintensyfikowania działań na rzecz ograniczenia marnotrawienia żywności w UE. J
-
06.02.2023
Opakowanie mleka wpływa na jego smak
Badania amerykańskich naukowców wykazały, że opakowanie wpływa na smak – a papierowe kartony nie zachowują świeżości mleka tak dobrze, jak pojemniki szklane i plastikowe.
-
27.01.2023
Chiny – rynek mleczarski – perspektywy rozwoju współpracy handlowej
KOWR, we współpracy z Ambasadą RP w Pekinie, planuje organizację webinarium na temat perspektyw rozwoju współpracy handlowej z Chinami w zakresie rynku mleczarskiego.
-
09.01.2023
Jak dbać o dobrostan bydła? Nowy program certyfikacji SGS Polska
Zanim mięso wołowe trafi na sklepowe półki, musi przejść wiele etapów produkcji. Pierwszym z nich jest transport i ubój bydła w ubojni, który odbywać powinien się w sposób humanitarny, z troską o dobrostan zwierząt. Wychodząc naprzeciw wymaganiom producentów mięsa, zarówno krajowych, jak i zagranicznych, firma SGS Polska opracowała program niezależnej certyfikacji dobrostanu bydła. Program ten powstał na podstawie wymagań prawnych i praktyki firmy SGS w tym zakresie.
-
30.12.2022
Co Polacy robią u podnóża Kilimandżaro? Mniej znane oblicza rozwoju mleczarstwa w Tanzanii
Dzięki zaangażowaniu Fundacji Ekonomicznej Polska - Afryka Wschodnia oraz wsparciu finansowemu Ministerstwa Spraw Zagranicznych RP w ramach programu Polska Pomoc działająca u podnóża Kilimandżaro mleczarnia Kondiki zakłada wzrost skupu i przetwórstwa mleka z 4 tys. litrów do 8 tys. litrów dziennie w 2023 roku.
-
27.12.2022
Organizacja SAFE opublikowała raport dotyczący polityki w zakresie darowizn żywności
W związku z potrzebą ograniczenia marnotrawstwa żywności i pomocy najbardziej potrzebującym grupom społecznym, pojawia się coraz więcej zarówno działań politycznych, jak i prywatnych inicjatywy dotyczące darowizn żywności. Jednak kilka kwestii zniechęca do stosowania tych praktyk. Organizacja SAFE (Safe Food Advocacy Europe) wzywa do wprowadzenia wspólnych zasad i zachęt w zakresie darowizn żywności.
-
08.12.2022
Ocena bezpieczeństwa EFSA enzymu spożywczego podpuszczki zawierającej chymozynę i pepsynę A z żołądka kóz ssących, jagniąt i cieląt
Na podstawie dostarczonych danych, pochodzenia enzymu spożywczego i historii jego bezpiecznego stosowania panel stwierdził, że podpuszczka enzymatyczna zawierająca chymozynę i pepsynę A uzyskana z żołądka kóz ssących, jagniąt i cieląt…
-
22.11.2022
Strategia FDA odnośnie zapobiegania chorobom wywołanym przez Cronobacter sakazakii w mieszankach mlecznych dla dzieci
Strategia prewencyjna FDA jest opracowywana po wycofaniach na dużą skalę modyfikowanego mleka w proszku dla niemowląt, które miały miejsce między wrześniem 2021 r. a lutym 2022 r.
-
18.11.2022
Przewaga kontraktowa - postępowanie Prezesa UOKiK wobec Mlekpolu
Prezes UOKiK Tomasz Chróstny postawił zarzuty Spółdzielni Mleczarskiej Mlekpol. Przedsiębiorca może nieuczciwie wykorzystywać swoją przewagę kontraktową wobec dostawców. Grozi za to kara do 3 proc. rocznego obrotu przedsiębiorcy.
Nasi partnerzy