Znakowanie żywności
-
13.01.2022
Prezydencja Francji w Radzie – znaczenie dla przemysłu spożywczego. Co z Nutri-Score?
Prezydent Francji Emmanuel Macron 9 grudnia 2021 r. przedstawił program prezydencji Francji w Radzie Unii Europejskiej, która rozpoczęła się 1 stycznia 2022 r. Prezydent wskazał na 3 osie francuskiej prezydencji zawarte w motto „Odbudowa, siła i poczucie przynależności”.
-
11.01.2022
Eco-Score: nowy sposób znakowania we Francji
Eco-score stanowi nowy trend w znakowaniu produktów spożywczych. Charakterystyczny system oznaczania przy pomocy „sygnalizacji świetlnej” znany z Nutri-Score tym razem nie odnosi się do wartości odżywczej produktu, lecz do jego wpływu na środowisko.
-
16.12.2021
Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje publiczne w sprawie znakowania żywności FoP (np. Nutri-Score)
13 grudnia rozpoczęły się konsultacje publiczne w sprawie znakowania żywności na froncie opakowania, które potrwają do 7 marca 2022 r.
-
03.12.2021
Dieta zdrowa i przyjazna dla środowiska - nowe narzędzie WHO
WHO promuje modele profilowania żywności jako cele zrównoważonego rozwoju...
-
01.12.2021
Czy to początek poważnych problemów systemu znakowania Nutri-Score w UE. Sytuacja we Włoszech, Hiszpanii i Francji
Wiedza o zasadach stosowania oznakowania Nutri-Score jest najważniejszym elementem ewentualnej decyzji o jej stosowaniu. Zapraszamy do zapoznania się z przeglądem sytuacji związanych z systemem Nutri-Score z poziomu różnych krajów UE...
-
19.11.2021
Znakowanie wartością odżywczą na przodzie opakowania – EFSA zaprasza do konsultacji
Dietetycy i eksperci mogą pomóc EFSA w sfinalizowaniu doradztwa naukowego, które wesprze decydentów w opracowaniu przyszłego ogólnounijnego systemu oznaczania wartości odżywczej na przodzie opakowania. Porady zawierać mają również informacje na temat warunków ograniczania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.
-
02.11.2021
Znakowanie żywności i pasz jako wolnych od GMO
Producenci żywności i pasz od stycznia ub.r. mogą dobrowolnie przystąpić do systemu znakowania produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów.
-
21.09.2021
Nutri-Score: A Science-Based Front-of-Pack Nutrition Label – raport IARC
Opierając się na swoich badaniach IARC podkreśla w raporcie wyższość systemu Nutri-Score nad innymi żywieniowymi systemami znakowania i wzywa do jego powszechnego i systematycznego przyjęcia w Europie i poza nią.
-
24.08.2021
Holandia wprowadza system Nutri-Score, a w Polsce Biedronka
Biedronka od 16 sierpnia zaczęła oznaczać produkty marek własnych systemem Nutri-Score. Także Holandia popiera i wprowadza ten system, co zgłosiła niedawno do Komisji Europejskiej.
-
18.08.2021
Znakowanie żywności: NUTRISCORE- Zmiany w warunkach stosowania
Coraz więcej firm decyduje się na znakowanie żywności dobrowolnym oznaczeniem NutriScore. Rozwiązania tego sytemu są również brane pod uwagę w aktualnych pracach Komisji Europejskiej dotyczących wprowadzenia obowiązkowego znakowania wartością odżywczą na froncie opakowania. W lipcu zostały zaktualizowane warunki stosowania systemu.
-
13.08.2021
Planet-Score - nowy system znakowania żywności uwzględniający pestycydy, bioróżnorodność, wpływ na klimat i dobrostan zwierząt
W ramach unijnego zobowiązania, by do 2050 roku osiągnąć zerową emisję dwutlenku węgla netto, KE przygotowuje się do przedstawienia zrównoważonych ram znakowania żywności. Planet-Score jest pomysłem francuskiego Instytutu Żywności Ekologicznej i Rolnictwa, który obejmuje główne skutki środowiskowe produkcji rolno-spożywczej.
-
16.07.2021
Znakowanie jaj
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania jaj, którą objęto 97 sklepów.
-
14.05.2021
Znakowanie – opinia EFSA (cz. 2)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował kolejną opinię naukową dotyczącą znakowania.
-
18.03.2021
Znakowanie słonych przekąsek - kontrola IJHARS
IJHARS przeprowadziła kontrolę znakowania słonych przekąsek (typu chipsy, chrupki, paluszki, krakersy, orzeszki). Objęto nią łącznie 80 podmiotów, w tym 58 sklepów i 22 producentów.
-
08.03.2021
Nowe oznakowanie „DobrostanPlus"
Projekt nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych zakłada wprowadzenie dobrowolnego oznakowania „DobrostanPlus” dla produktów odzwierzęcych. Celem planowanych zmian uznać należy umożliwienie podmiotom przekazania informacji o warunkach podwyższonego dobrostanu utrzymywania zwierząt, a więc niejako wyróżnienie produktów na rynku.
-
09.02.2021
Znakowanie żywności: Ślad węglowy na etykietach?
27 stycznia Komitet Parlamentu Europejskiego ENVI (Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności) przyjął sprawozdanie w sprawie nowego planu działania UE dotyczącego gospodarki o obiegu zamkniętym, tj. opartej o zapobieganie marnotrawstwu oraz ograniczenie zużycia energii i zasobów. Zakłada się, że produkty – a wśród nich żywność - powinny być projektowane w sposób ograniczający ilość odpadów, szkodliwych substancji i zanieczyszczeń oraz chroniący zdrowie ludzkie.
-
29.01.2021
System Eco-score odpowiedzią na Nutri-score dla środowiska
System Nutri-score służy do oceny wartości odżywczej produktów, z kolei opracowany we Francji Eco-score mierzy wpływ żywności na środowisko.
-
21.01.2021
Znakowanie soków i nektarów, syropów owocowych oraz cukru
W III kwartale 2020 roku IJHARS przeprowadziła kontrolę znakowania soków i nektarów, syropów owocowych oraz produktów przemysłu cukrowniczego (w tym cukru z buraków cukrowych i cukru trzcinowego). Objęto nią łącznie 116 podmiotów, w tym 55 podmiotów zajmujących się produkcją, konfekcjonowaniem i składowaniem oraz 61 sklepów detalicznych.
-
16.12.2020
Jakie dalsze losy systemu NutriScore w Europie?
15 grudnia podczas rady AgriFish Minister Klockner postara się przeforsować konkluzje Rady promujące system znakowania Nutriscore, etykietę z przodu opakowania wprowadzoną na szczeblu krajowym przez niemiecki rząd w listopadzie.
-
10.12.2020
Strefa Managera: System Nutri – Score w świetle prawa i praktyki
Panujące tendencje przyczyniły się do powstania szeregu dodatkowych uproszczonych systemów przekazywania informacji o wartości żywieniowej, stworzonych po to, by pomóc konsumentowi w wyborze zdrowszych produktów. Są to np. trafic light system, keyhole labelling system czy też Nutri – Score. Ten ostatni może mieć dla producentów coraz większe znaczenie nie tylko pod kątem ewentualnego zwiększenia czytelności etykiety, ale także ze względu na inne aspekty.
-
10.12.2020
System Nutri – Score w świetle prawa i praktyki - Abstrakt artykułu
Panujące tendencje przyczyniły się do powstania szeregu dodatkowych uproszczonych systemów przekazywania informacji o wartości żywieniowej, stworzonych po to, by pomóc konsumentowi w wyborze zdrowszych produktów. Są to np. trafic light system, keyhole labelling system czy też Nutri – Score. Ten ostatni może mieć dla producentów coraz większe znaczenie nie tylko pod kątem ewentualnego zwiększenia czytelności etykiety, ale i ze względu na fakt, że pojawiają się propozycje wprowadzenia wskaźnika Nutri – Score jako wspólnego dla wszystkich państw członkowskich Unii Europejskiej.
Nasi partnerzy