Znakowanie żywności
-
19.08.2022
Wprowadzanie do obrotu oraz oznakowanie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością w 2022 r.
IJHARS sprawdziła prawidłowość wprowadzania do obrotu oraz oznakowania materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością dostępnych na etapie sprzedaży detalicznej, ze szczególnym uwzględnieniem przedmiotów użytku codziennego wykonanych z tworzyw sztucznych.
-
08.08.2022
ZNAKOWANIE ŻYWNOŚCI „Pochodzenia naturalnego”, „składnik barwiący”, „z owoców” – opisy składników w wykazie
Wykaz składników jest jednym z kluczowych elementów oznakowania żywności. To właśnie do niego często sięgają konsumenci (a przynajmniej powinni) aby sprawdzić, jakie komponenty kryją się w produkcie i czy wykaz potwierdza cechy środka spożywczego eksponowane zazwyczaj na froncie opakowania (np. brak dodatków, naturalny charakter itp.).
-
04.08.2022
Negatywna opinia Włoch ws. Nutri-Score
W dokumencie z dnia 1 sierpnia 2022 r. włoski Urząd Ochrony Konkurencji negatywnie ocenił znakowanie żywności przy pomocy systemu Nutri-Score.
-
14.07.2022
Znakowanie żywności. Nazwa witaminy w żywności dla szczególnych grup konsumentów (FSG)
W marcu 2022 TSUE wydał wyrok w sprawie C-533/20 dotyczącej deklarowania witamin w żywności wzbogaconej. Jego sentencja zakłada, że...
-
29.06.2022
Znakowanie żywności opakowanej w związku z brakiem surowców z Ukrainy
Kryzys na Ukrainie wpływa na przemysł spożywczy w zakresie dostaw niektórych artykułów spożywczych, a w szczególności oleju słonecznikowego i innych olejów roślinnych oraz surowców i składników do produkcji niektórych artykułów spożywczych.
-
23.06.2022
„Słodzony stewią” – jak poinformować konsumentów zgodnie z przepisami?
Cukier krzepi! Takie hasło zachęcało do zakupu cukru przed laty. Zgodnie z aktualnymi zaleceniami żywieniowymi jego spożycie należy ograniczać. Słodki smak jest jednak bardzo pożądany, stąd cukier zastępuje się coraz częściej innymi składnikami wnoszącymi słodycz.
-
09.06.2022
Czy Nutri-Score wprowadza w błąd? Wkrótce stanowisko Komisji Europejskiej
System Nutri-Score jest jednym z dobrowolnych systemów oznaczania wartości żywieniowej na froncie opakowań, który zyskuje w Europie coraz większą popularność. Logo systemu (litery od A do E, połączone z kolorami) można znaleźć na etykietach produktów dostępnych w wielu polskich sklepach, w tym w dużych sieciach dystrybucyjnych.
-
17.05.2022
Wymagania dla żywności znakowanej jako „bezglutenowa” lub „o bardzo niskiej zawartości glutenu” – informacje dla konsumentów i obowiązki przedsiębiorcy
Odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności deklarowanej jako bezglutenowa oraz jej oznakowanie, ponosi producent lub podmiot wprowadzający żywność do obrotu.
-
15.04.2022
Strefa Managera: Zasady znakowania żywności genetycznie zmodyfikowanej
Rozszerzenie wymagań dotyczących etykietowania na wszystkie rodzaje żywności było wynikiem rosnącej presji na osiągnięcie wymaganego standardu bezpieczeństwa żywności, zwłaszcza w kontekście wprowadzenia na rynek żywności genetycznie zmodyfikowanej.
-
15.04.2022
Zasady znakowania żywności genetycznie zmodyfikowanej - Abstrakt artykułu
Rozszerzenie wymagań dotyczących etykietowania na wszystkie rodzaje żywności było wynikiem rosnącej presji na osiągnięcie wymaganego standardu bezpieczeństwa żywności, zwłaszcza w kontekście wprowadzenia na rynek żywności genetycznie zmodyfikowanej.
-
24.03.2022
Wartość odżywcza na froncie. Znaczenie dla stosowania oświadczeń – jakie opcje rozważa KE?
Realizując cele strategii od Pola do Stołu (Farm to Fork) Komisja Europejska pracuje nad zmianą przepisów podstawowego i najważniejszego aktu prawnego dotyczącego znakowania żywności, tj. rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
-
10.03.2022
Znakowanie opakowań to skuteczne narzędzie gospodarki obiegu zamkniętego
To, ile odpadów uda się przetworzyć zamiast wywieźć do spalarni lub na wysypisko zależy od tego, jak skutecznie każdy z nas segreguje zużyte opakowania. Z kolei codzienna segregacja zależy w dużym stopniu od informacji, którą możemy znaleźć na opakowaniu.
-
25.02.2022
Etykiety zawierające znaki towarowe i marki stanowiące oświadczenia - 19 stycznia 2022 r. minął termin na ich zmianę - Abstrakt artykułu
Rozporządzenie 1924/2006 zawiera pewien wyjątek od ogólnych zasad stosowania oświadczeń żywieniowych lub zdrowotnych. Wyjątek ten dotyczy oświadczeń, które jednocześnie stanowią znaki towarowe lub marki.
-
24.01.2022
Kraje azjatyckie - co przyniesie rok 2022?
Rynek żywności w Azji i rejonie Pacyfiku zyskuje coraz większy udział w światowej produkcji i konsumpcji, a uchwalane przez krajowych prawodawców przepisy mają znaczący wpływ zarówno na import jak i eksport produktów spożywczych w tamtych regionach. Jakich trendów należy spodziewać się w ciągu najbliższych miesięcy?
-
13.01.2022
Prezydencja Francji w Radzie – znaczenie dla przemysłu spożywczego. Co z Nutri-Score?
Prezydent Francji Emmanuel Macron 9 grudnia 2021 r. przedstawił program prezydencji Francji w Radzie Unii Europejskiej, która rozpoczęła się 1 stycznia 2022 r. Prezydent wskazał na 3 osie francuskiej prezydencji zawarte w motto „Odbudowa, siła i poczucie przynależności”.
-
11.01.2022
Eco-Score: nowy sposób znakowania we Francji
Eco-score stanowi nowy trend w znakowaniu produktów spożywczych. Charakterystyczny system oznaczania przy pomocy „sygnalizacji świetlnej” znany z Nutri-Score tym razem nie odnosi się do wartości odżywczej produktu, lecz do jego wpływu na środowisko.
-
16.12.2021
Komisja Europejska rozpoczęła konsultacje publiczne w sprawie znakowania żywności FoP (np. Nutri-Score)
13 grudnia rozpoczęły się konsultacje publiczne w sprawie znakowania żywności na froncie opakowania, które potrwają do 7 marca 2022 r.
-
03.12.2021
Dieta zdrowa i przyjazna dla środowiska - nowe narzędzie WHO
WHO promuje modele profilowania żywności jako cele zrównoważonego rozwoju...
-
01.12.2021
Czy to początek poważnych problemów systemu znakowania Nutri-Score w UE. Sytuacja we Włoszech, Hiszpanii i Francji
Wiedza o zasadach stosowania oznakowania Nutri-Score jest najważniejszym elementem ewentualnej decyzji o jej stosowaniu. Zapraszamy do zapoznania się z przeglądem sytuacji związanych z systemem Nutri-Score z poziomu różnych krajów UE...
-
19.11.2021
Znakowanie wartością odżywczą na przodzie opakowania – EFSA zaprasza do konsultacji
Dietetycy i eksperci mogą pomóc EFSA w sfinalizowaniu doradztwa naukowego, które wesprze decydentów w opracowaniu przyszłego ogólnounijnego systemu oznaczania wartości odżywczej na przodzie opakowania. Porady zawierać mają również informacje na temat warunków ograniczania oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności.
-
02.11.2021
Znakowanie żywności i pasz jako wolnych od GMO
Producenci żywności i pasz od stycznia ub.r. mogą dobrowolnie przystąpić do systemu znakowania produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów.
Nasi partnerzy