Znakowanie żywności
-
14.05.2021
Znakowanie – opinia EFSA (cz. 2)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował kolejną opinię naukową dotyczącą znakowania.
-
18.03.2021
Znakowanie słonych przekąsek - kontrola IJHARS
IJHARS przeprowadziła kontrolę znakowania słonych przekąsek (typu chipsy, chrupki, paluszki, krakersy, orzeszki). Objęto nią łącznie 80 podmiotów, w tym 58 sklepów i 22 producentów.
-
08.03.2021
Nowe oznakowanie „DobrostanPlus"
Projekt nowelizacji ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych zakłada wprowadzenie dobrowolnego oznakowania „DobrostanPlus” dla produktów odzwierzęcych. Celem planowanych zmian uznać należy umożliwienie podmiotom przekazania informacji o warunkach podwyższonego dobrostanu utrzymywania zwierząt, a więc niejako wyróżnienie produktów na rynku.
-
09.02.2021
Znakowanie żywności: Ślad węglowy na etykietach?
27 stycznia Komitet Parlamentu Europejskiego ENVI (Ochrony Środowiska Naturalnego, Zdrowia Publicznego i Bezpieczeństwa Żywności) przyjął sprawozdanie w sprawie nowego planu działania UE dotyczącego gospodarki o obiegu zamkniętym, tj. opartej o zapobieganie marnotrawstwu oraz ograniczenie zużycia energii i zasobów. Zakłada się, że produkty – a wśród nich żywność - powinny być projektowane w sposób ograniczający ilość odpadów, szkodliwych substancji i zanieczyszczeń oraz chroniący zdrowie ludzkie.
-
29.01.2021
System Eco-score odpowiedzią na Nutri-score dla środowiska
System Nutri-score służy do oceny wartości odżywczej produktów, z kolei opracowany we Francji Eco-score mierzy wpływ żywności na środowisko.
-
21.01.2021
Znakowanie soków i nektarów, syropów owocowych oraz cukru
W III kwartale 2020 roku IJHARS przeprowadziła kontrolę znakowania soków i nektarów, syropów owocowych oraz produktów przemysłu cukrowniczego (w tym cukru z buraków cukrowych i cukru trzcinowego). Objęto nią łącznie 116 podmiotów, w tym 55 podmiotów zajmujących się produkcją, konfekcjonowaniem i składowaniem oraz 61 sklepów detalicznych.
-
16.12.2020
Jakie dalsze losy systemu NutriScore w Europie?
15 grudnia podczas rady AgriFish Minister Klockner postara się przeforsować konkluzje Rady promujące system znakowania Nutriscore, etykietę z przodu opakowania wprowadzoną na szczeblu krajowym przez niemiecki rząd w listopadzie.
-
10.12.2020
Strefa Managera: System Nutri – Score w świetle prawa i praktyki
Panujące tendencje przyczyniły się do powstania szeregu dodatkowych uproszczonych systemów przekazywania informacji o wartości żywieniowej, stworzonych po to, by pomóc konsumentowi w wyborze zdrowszych produktów. Są to np. trafic light system, keyhole labelling system czy też Nutri – Score. Ten ostatni może mieć dla producentów coraz większe znaczenie nie tylko pod kątem ewentualnego zwiększenia czytelności etykiety, ale także ze względu na inne aspekty.
-
10.12.2020
System Nutri – Score w świetle prawa i praktyki - Abstrakt artykułu
Panujące tendencje przyczyniły się do powstania szeregu dodatkowych uproszczonych systemów przekazywania informacji o wartości żywieniowej, stworzonych po to, by pomóc konsumentowi w wyborze zdrowszych produktów. Są to np. trafic light system, keyhole labelling system czy też Nutri – Score. Ten ostatni może mieć dla producentów coraz większe znaczenie nie tylko pod kątem ewentualnego zwiększenia czytelności etykiety, ale i ze względu na fakt, że pojawiają się propozycje wprowadzenia wskaźnika Nutri – Score jako wspólnego dla wszystkich państw członkowskich Unii Europejskiej.
-
25.11.2020
Znakowanie produktów na rynek Zjednoczonego Królestwa
1 stycznia 2021 r. Zjednoczone Królestwo znajdzie się poza jednolitym rynkiem oraz unią celną UE. Upływający 31 grudnia br. okres przejściowy w relacjach Unia Europejska – Zjednoczone Królestwo to czas nie tylko na ustalenie warunków przyszłej współpracy, ale również czas na przygotowanie przedsiębiorców na nadchodzące zmiany.
-
14.10.2020
Dlaczego system oznaczania wartości odżywczych Nutriscore może być zły dla polskich rolników i konsumentów – wkład w debatę na podstawie opracowania przygotowanego dla włoskiego zrzeszenia Federalimentare
Dlaczego system oznaczania wartości odżywczych Nutriscore może być zły dla polskich rolników i konsumentów – wkład w debatę na podstawie opracowania przygotowanego dla włoskiego zrzeszenia Federalimentare
-
14.10.2020
Przykładowe tradycyjne polskie produkty spożywcze vs Nutri-Score
Poniżej przedstawiamy Państwu popularne polskie produkty oznaczone system oceny wartości odżywczej NutriScore. Jak wskazują poniższe przykłady system etykietowania może kolidować z polskimi wskazówkami żywieniowymi, preferencjami kulturowymi i odwiecznymi polskimi tradycjami.
-
30.09.2020
Znakowanie nieopakowanego mięsa flagą kraju pochodzenia
30 września 2020 r. wchodzą w życie przepisy nakładające obowiązek prezentowana (na etapie sprzedaży detalicznej) flagi kraju pochodzenia w odniesieniu do nieopakowanego mięsa.
-
28.09.2020
„Climate and Nutri-score labels” – niemieckie zalecenia dotyczące etykiet
Zdrowe żywienie i ochrona środowiska naturalnego – to aktualnie główne trendy konsumenckie kształtujące zarówno skład żywności dostępnej na rynku unijnym i światowym, ale także sposób jej prezentacji i reklamy.
-
25.09.2020
Veto wobec obowiązkowego systemu Nutri-Score
Siedem państw członkowskich UE zgłosiło swój sprzeciw wobec wprowadzenia systemu Nutri-Score jako obowiązkowego modelu znakowania w Unii. Za wprowadzeniem tzw. „sygnalizacji świetlnej” opowiadają się organizacje konsumenckie z całej Europy
-
24.09.2020
Izrael wprowadził obowiązkowy system znakowania FoP labeling
System FoP (Front-of-Pack) polega na znakowaniu czerwonym symbolem umieszczonym na przodzie opakowania produktów zawierających wysokie ilości cukru, soli i tłuszczy nasyconych
-
17.09.2020
Carrefour Polska wprowadza system Nutri-Score do oznaczania produktów marki własnej
Pierwsze produkty marki własnej Carrefour z oznaczeniem Nutri-Score pojawiły się już na półkach sklepów Carrefour. Sieć rozpoczęła wdrażanie produktów z dobrowolnym systemem znakowania wartością odżywczą do sprzedaży. Nutri-Score ma budować większą świadomość żywieniową społeczeństwa i pomagać w wyborze wartościowych pod względem odżywczym produktów.
-
14.09.2020
Danone wprowadza Nutri-Score
Firma Danone zdecydowała się na wdrożenie systemu znakowania przy pomocy tzw. modelu sygnalizacji świetlnej, który poszczególnym wartościom odżywczym produktu przypisuje odpowiednie kolory
-
14.08.2020
ALDI deklaruje obniżenie zawartości soli, cukru i tłuszczu i rozszerzenie oferty produktów wegańskich i wegetariańskich
ALDI stawia na produkty regionalne i promocję zdrowego stylu życia. Sieć obniży zawartość soli, cukru i tłuszczu w produktach marek własnych i zapowiada rozszerzenie oferty produktów ekologicznych, wegańskich i wegetariańskich.
-
14.07.2020
Nowe przepisy – znakowanie mięsa flagą kraju pochodzenia
30 września br. wejdą w życie przepisy nakładające obowiązek znakowania mięsa sprzedawanego na wagę grafiką przedstawiającą flagę kraju pochodzenia produktu.
-
09.07.2020
Nowe trendy w prezentowaniu informacji na temat wartości odżywczej żywności
Producenci żywności coraz częściej decydują się na powielenie informacji z etykiety na froncie opakowania. Szczególnie interesującą formą prezentowania walorów odżywczych produktu jest tzw. „model sygnalizacji świetlnej”, w którym określone wartości powiązane są odpowiednimi kolorami.
Nasi partnerzy