Znakowanie żywności
-
25.11.2020
Znakowanie produktów na rynek Zjednoczonego Królestwa
1 stycznia 2021 r. Zjednoczone Królestwo znajdzie się poza jednolitym rynkiem oraz unią celną UE. Upływający 31 grudnia br. okres przejściowy w relacjach Unia Europejska – Zjednoczone Królestwo to czas nie tylko na ustalenie warunków przyszłej współpracy, ale również czas na przygotowanie przedsiębiorców na nadchodzące zmiany.
-
14.10.2020
Dlaczego system oznaczania wartości odżywczych Nutriscore może być zły dla polskich rolników i konsumentów – wkład w debatę na podstawie opracowania przygotowanego dla włoskiego zrzeszenia Federalimentare
Dlaczego system oznaczania wartości odżywczych Nutriscore może być zły dla polskich rolników i konsumentów – wkład w debatę na podstawie opracowania przygotowanego dla włoskiego zrzeszenia Federalimentare
-
14.10.2020
Przykładowe tradycyjne polskie produkty spożywcze vs Nutri-Score
Poniżej przedstawiamy Państwu popularne polskie produkty oznaczone system oceny wartości odżywczej NutriScore. Jak wskazują poniższe przykłady system etykietowania może kolidować z polskimi wskazówkami żywieniowymi, preferencjami kulturowymi i odwiecznymi polskimi tradycjami.
-
30.09.2020
Znakowanie nieopakowanego mięsa flagą kraju pochodzenia
30 września 2020 r. wchodzą w życie przepisy nakładające obowiązek prezentowana (na etapie sprzedaży detalicznej) flagi kraju pochodzenia w odniesieniu do nieopakowanego mięsa.
-
28.09.2020
„Climate and Nutri-score labels” – niemieckie zalecenia dotyczące etykiet
Zdrowe żywienie i ochrona środowiska naturalnego – to aktualnie główne trendy konsumenckie kształtujące zarówno skład żywności dostępnej na rynku unijnym i światowym, ale także sposób jej prezentacji i reklamy.
-
25.09.2020
Veto wobec obowiązkowego systemu Nutri-Score
Siedem państw członkowskich UE zgłosiło swój sprzeciw wobec wprowadzenia systemu Nutri-Score jako obowiązkowego modelu znakowania w Unii. Za wprowadzeniem tzw. „sygnalizacji świetlnej” opowiadają się organizacje konsumenckie z całej Europy
-
24.09.2020
Izrael wprowadził obowiązkowy system znakowania FoP labeling
System FoP (Front-of-Pack) polega na znakowaniu czerwonym symbolem umieszczonym na przodzie opakowania produktów zawierających wysokie ilości cukru, soli i tłuszczy nasyconych
-
17.09.2020
Carrefour Polska wprowadza system Nutri-Score do oznaczania produktów marki własnej
Pierwsze produkty marki własnej Carrefour z oznaczeniem Nutri-Score pojawiły się już na półkach sklepów Carrefour. Sieć rozpoczęła wdrażanie produktów z dobrowolnym systemem znakowania wartością odżywczą do sprzedaży. Nutri-Score ma budować większą świadomość żywieniową społeczeństwa i pomagać w wyborze wartościowych pod względem odżywczym produktów.
-
14.09.2020
Danone wprowadza Nutri-Score
Firma Danone zdecydowała się na wdrożenie systemu znakowania przy pomocy tzw. modelu sygnalizacji świetlnej, który poszczególnym wartościom odżywczym produktu przypisuje odpowiednie kolory
-
14.08.2020
ALDI deklaruje obniżenie zawartości soli, cukru i tłuszczu i rozszerzenie oferty produktów wegańskich i wegetariańskich
ALDI stawia na produkty regionalne i promocję zdrowego stylu życia. Sieć obniży zawartość soli, cukru i tłuszczu w produktach marek własnych i zapowiada rozszerzenie oferty produktów ekologicznych, wegańskich i wegetariańskich.
-
14.07.2020
Nowe przepisy – znakowanie mięsa flagą kraju pochodzenia
30 września br. wejdą w życie przepisy nakładające obowiązek znakowania mięsa sprzedawanego na wagę grafiką przedstawiającą flagę kraju pochodzenia produktu.
-
09.07.2020
Nowe trendy w prezentowaniu informacji na temat wartości odżywczej żywności
Producenci żywności coraz częściej decydują się na powielenie informacji z etykiety na froncie opakowania. Szczególnie interesującą formą prezentowania walorów odżywczych produktu jest tzw. „model sygnalizacji świetlnej”, w którym określone wartości powiązane są odpowiednimi kolorami.
-
21.05.2020
Wartość odżywcza na froncie każdego opakowania? Jesteśmy o krok bliżej…
20 maja br. na stronie Komisji Europejskiej (KE) opublikowano SPRAWOZDANIE KOMISJI DLA PARLAMENTU EUROPEJSKIEGO I RADY w sprawie stosowania dodatkowych form wyrażania i prezentacji informacji o wartości odżywczej (dalej „Sprawozdanie”). Dotyczy ono tzw. systemów FoPL – z ang. Front of the Pack Labelling – które w różny sposób prezentują informacje o wartości odżywczej danego produktu na froncie.
-
19.05.2020
Etykietowanie produktów: jak oszczędzać pieniądze wdrażając ekologiczne rozwiązania
Zanim rozpoczniemy rewolucję, warto przyjrzeć się, jak dzisiaj wygląda etykietowanie produktów. Mam na myśli nie tylko etykiety na produkt końcowy, ale przede wszystkim znakowanie opakowań zbiorczych, takich jak karton, zgrzewka lub paleta. Wiele osób może nie być świadomych, ile etykiet pojawia się na opakowaniach zanim towar trafi do sklepu czy paczkomatu.
-
06.05.2020
Nutri-Score systemem obowiązkowym?
27 kwietnia zwolennicy systemu Nutri-Score przesłali do unijnej komisarz ds. zdrowia Stelli Kyriakides pismo wyrażając swoje poparcie dla obowiązkowego znakowania żywności zgodnie z tym systemem.
-
18.02.2020
Znakowanie żywności w kontekście podawania informacji dotyczących alergenów
Teoretycznie rzecz biorąc zasady oznakowania alergenów w produktach spożywczych są znane od kilku lat, niemniej jednak statystyki pokazujące ilość wycofywanych produktów z rynku wskazują, że jest to cały czas temat, który należy monitorować.
-
03.12.2019
Nestlé ogłasza wprowadzenie systemu Nutri-Score w Europie
Nestlé rozpocznie umieszczanie oznakowania wartością odżywczą w systemie Nutri-Score na opakowaniach swoich produktów.
-
08.07.2019
Dobrowolne systemy znakowania wartością odżywczą w Europie - Część III: działania firm i oczekiwania konsumentów
Pięć największych firm spożywczych na świecie zarzuciło prace nad nowym systemem znakowania żywności w Europie. Coca-Cola, Mondelēz, Nestlé, PepsiCo oraz Unilever przez dwa lata wspólnie opracowywały „Evolved Nutrition Label”, który miał
-
01.07.2019
Dobrowolne systemy znakowania wartością odżywczą w Europie Część II: sytuacja w wybranych krajach
Brytyjska organizacja konsumencka Which? postuluje wprowadzenie obowiązku stosowania systemu „sygnalizacji świetlnej” na etykietach żywnościowych po Brexicie. Według jej przedstawicieli byłoby to korzystne dla konsumentów, którzy otrzymywaliby jasną informację czy...
-
19.06.2019
Żywność wolna od GMO będzie specjalnie oznakowana
W czwartek, 13 czerwca Sejm uchwalił ustawę pozwalającą na informowanie konsumentów, że dany produkt wytworzono bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych. Znakowanie będzie dobrowolne.
-
18.12.2018
Określenie „tradycyjny” w znakowaniu żywności
Wiele produktów znajdujących się na rynku spożywczym oznakowano na opakowaniu, jako produkty „tradycyjne” lub inną informacją z użyciem tego określenia. Warto wiedzieć, iż umieszczenie takiej informacji na opakowaniu środka spożywczego nie powinno być przeprowadzonym w dowolny...
Nasi partnerzy