Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Etykiety sugerujące brak określonego alergenu – zwłaszcza określenia „wolne od” i „wegańskie” – potencjalnie wprowadzają w błąd.
W produkcie zbadanym przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność dwutlenku siarki (E 220). Na etykiecie produktu nie umieszczono odpowiedniej informacji dotyczącej obecności tego składnika alergennego.
Deser sprzedawany jako wegański, ale zawierający - według wstępnych analiz – śladowe ilości produktów mlecznych, spowodował niedawno śmierć 20-letniej dziewczyny uczulonej na mleko.
Naukowcy z Hiszpanii opracowali nowy test paskowy, który pozwala na wykrywanie alergenów w żywności przy pomocy smartfona. Metoda charakteryzuje się dużą wiarygodnością i szybkością, jest prosta w użyciu i niedroga.
Naukowcy pogłębili wiedzę na temat dawek alergenów pokarmowych, które mogą powodować reakcje alergiczne.
eFORUM Monitoring środowiskowy i postęp w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Dzień 1 - nagranie z dnia 14.12.2022 r.
Naukowcy z firmy ProGnosis Biotech, wychodząc naprzeciw wymaganiom producentów żywności chcących spełniać powyższe wymogi, przygotowali 20 testów działających w technice ELISA, które pozwalają zmierzyć obecność alergenów w większości potencjalnie zakażonych matryc żywnościowych.
Spożycie siarczynów w diecie może stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa konsumentów środków spożywczych zawierających te dodatki, podsumowali eksperci EFSA w zaktualizowanej ocenie dwutlenku siarki (E220) i siarczynów (E221-228).
Bakterie kwasu mlekowego są bakteriami mającymi zdolność do przeprowadzania fermentacji mlekowej (fermentacja węglowodanów z wytworzeniem kwasu mlekowego) w warunkach beztlenowych.
W wyniku kontroli Państwowej Inspekcji Sanitarnej stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
Alergie pokarmowe stanowią istotny problem zdrowia publicznego, dla którego wciąż nie znaleziono skutecznego rozwiązania. Wychodząc naprzeciw licznym wyzwaniom w tym obszarze Organizacja Narodów Zjednoczonych ds. Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wraz z Danone Food Security Center przygotowały wspólnie przegląd aktualnych oraz przyszłych trendów związanych z pojawianiem się nowych alergenów pokarmowych. Publikacja ukazała się w recenzowanym czasopiśmie naukowym Trends in Food Science & Technology.
57,6% przypadków wycofań żywności w UK w latach 2016-2021 r. było z powodu alergenów. Analiza wskazuje obszary, na których firmy spożywcze muszą skoncentrować swoje wysiłki, by ograniczyć szkody ekonomiczne i reputacyjne spowodowane wycofaniem.
Niniejsza opinia naukowa jest odpowiedzią na prośbę Komisji Europejskiej o przeprowadzenie oceny bezpieczeństwa enzymu spożywczego chymozyny z genetycznie zmodyfikowanej odmiany K. lactis (szczep CHY).
Specjalistka w zakresie technologii żywności, inż. Carolina Motto, wyjaśnia jak w bezpieczny i wiarygodny sposób znakować produkty spożywcze jako „bezglutenowe” z wykorzystaniem jej autorskiego Modelu Czterech Etapów (M4E).
W związku z powszechnym zanieczyszczeniem lecytyny sojowej na różnych poziomach FSA i FSS doradzają, aby brytyjskie przedsiębiorstwa spożywcze, które kupują lecytynę sojową z Indii, pobierały próbki i badały produkt po jego przybyciu do Wielkiej Brytanii.
Pomimo tego, że spożywanie pokarmów jest dla każdego człowieka czynnością naturalną, dla niektórych może się to wiązać z ryzykiem ze względu na alergeny, które powodują coraz większe zagrożenie dla zdrowia i życia wielu osób. W 1995 r. Europejska Akademia Alergologii i Immunologii dokonała klasyfikacji zaburzeń występujących w organizmie człowieka, które są wywoływane spożywanym jedzeniem.
GIS został poinformowany, że firma FRITO LAY Sp. z o.o. podjęła decyzję o wycofaniu z rynku wskazanej poniżej partii produktu pn. Lay’s Oven Baked Grilled vegetables flavoured 50% less fat – pieczone formowane chipsy ziemniaczane o smaku grillowanych warzyw, 125 g, ze względu na bezpieczeństwo konsumentów z alergią na białko mleka krowiego.
Głowny Inspektorat Sanitarny przygotował tłumaczenie dokumentu Kodeksu Żywnościowego CXC 80-2020 „Kodeks postępowania w zakresie zarządzania alergenami pokarmowymi dla podmiotów działających na rynku spożywczym”.
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany, że firma Herbalife Nutrition rozpoczęła wycofywanie ze sprzedaży określonej poniżej partii batonów proteinowych o smaku waniliowo-migdałowym, ponieważ niewielka ilość batonów o smaku cytrynowym została nieprawidłowo zapakowana jako batony o smaku waniliowo-migdałowym.
Według naukowców z UPV testy laboratoryjne nowej metody dowodzą, że system biodetekcji jest wysoce skuteczny i może przyczynić się do poprawy kontroli bezpieczeństwa żywności.