Badania żywności
-
13.09.2021
Jakie są kluczowe priorytety badań nad nadwrażliwością pokarmową?
Nadwrażliwość pokarmowa, w tym alergia pokarmowa, celiakia i nietolerancja pokarmowa, to poważne problemy zdrowia publicznego. Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności określiła priorytety badawcze w dziedzinie nadwrażliwości pokarmowej.
-
10.09.2021
Givaudan uruchamia Protein Hub w swoim Centrum Innowacji w Zurychu
Givaudan rozwija swoją globalną działalność w zakresie innowacji w dziedzinie białek roślinnych - w Centrum Innowacji w Zurychu otwarto Protein Hub.
-
08.09.2021
Zapach burgera roślinnego najbardziej przypominającego wołowinę – naukowcy przeanalizowali związki zapachowe
Jak odtworzyć zapach hamburgerów? Naukowcy zastosowali podejście analityczne (GC/MS w połączeniu z olfaktometrią), aby dowiedzieć się, w jaki sposób alternatywy na bazie roślin mogą naśladować zapach świeżo grillowanego burgera.
-
07.09.2021
Kadm i ołów w środkach spożywczych - zmiana rozporządzenia dot. maksymalnych poziomów
Środki spożywcze, które zgodnie z prawem zostały wprowadzone do obrotu przed wejściem w życie rozporządzeń mogą pozostać na rynku do 28 lutego 2022 r.
-
27.08.2021
Nowe zalecane przez FAO/WHO poziomy progowe alergenów pokarmowych
Eksperci określili również potrzebę lepszego zrozumienia wydajności testów w różnych matrycach żywnościowych i większej przejrzystości w zakresie odczynników specyficznych dla testów, takich jak przeciwciała stosowane w metodzie ELISA, które mają kluczowe znaczenie dla wydajności testów.
-
25.08.2021
USDA-FSIS ogłosiło nowe wytyczne w celu zmniejszenia występowania Salmonelli oraz Campylobacter w mięsie
Wytyczne USDA-FSIS dotyczą kontroli Salmonelli oraz Campylobacter w surowym drobiu oraz minimalizacji ryzyka powstawania toksyn Shiga Escherichia coli (STEC) w operacjach uboju wołowiny (w tym cielęciny), a także podczas jej przetwarzania. FSIS opracowując wyżej wspomniane wskazówki skupiło się na pomocy małym firmom, aby te też miały dostęp do odpowiedniego wsparcia naukowego i technicznego. Dokładnie przeanalizowana zostanie skuteczność i wydajność systemu HACCP.
-
25.08.2021
Wykrycie pałeczek Salmonella w partii produktu pn. „Kurkuma”, 100 g - ostrzeżenie GIS
Obecność bakterii Salmonella spp. wykryto w trakcie badań urzędowych w 1 z 5 badanych próbek. Spożycie produktu zanieczyszczonego pałeczkami Salmonella spp. wiąże się z ryzykiem zatrucia pokarmowego.
-
24.08.2021
Holandia wprowadza system Nutri-Score, a w Polsce Biedronka
Biedronka od 16 sierpnia zaczęła oznaczać produkty marek własnych systemem Nutri-Score. Także Holandia popiera i wprowadza ten system, co zgłosiła niedawno do Komisji Europejskiej.
-
23.08.2021
Czy raport Komisji Europejskiej zmieni nastawienie społeczeństwa do nowych technik genomowych?
W kwietniu br. Komisja Europejska opublikowała długo oczekiwany raport nt. nowych technik genomowych (ang. new genomic techniques, NGT). Sformułowane przez ekspertów konkluzje wzbudziły jednak niemałe kontrowersje – Komisja stwierdziła bowiem, że technologie te mogą przyczynić się do „zrównoważonego rozwoju” przyszłego rolnictwa poprzez zwiększenie odporności roślin na „choroby, warunki środowiskowe czy zmiany klimatu”.
-
18.08.2021
Fałszowanie ryb i owoców morza nadal stanowi duży problem w Kanadzie – 46% błędnych próbek w badaniu Oceana Canada
Badania przeprowadzone przez organizację pozarządową Oceana Canada wiosną 2021 r. przyniosły podobne wyniki do poprzedniego badania z lat 2017-2019. W 2021 r. stwierdzono błędne oznakowanie lub substytucję w przypadku 46% przebadanych próbek ryb i owoców morza.
-
11.08.2021
Oszustwa związane z winem - nowe narzędzie kontroli jakości pozwalające na weryfikację autentyczności win
Wspólne Centrum Badawcze (JRC) opracowało nowe narzędzie kontroli jakości pozwalające na weryfikację autentyczności win.
-
04.08.2021
Escherichia coli STEC – nigdy nie ma urlopu
Lato to czas odpoczynku, relaksu i wielu wycieczek. W tej błogości zapominamy, że życie obok nas toczy się dalej. A tego zapomnienia jest bardzo dużo. Nie myjemy rąk po skorzystaniu z toalety, nie myjemy rąk przed posiłkiem. Zapominamy, że każdy owoc lub warzywo należy umyć pod bieżącą wodą. Latem chętnie próbujemy nowych potraw zapominając, że mogą one być źródłem wielu bakterii powodujących zatrucia pokarmowe. Jedną z takich bakterii jest Escherichia coli.
-
04.08.2021
Rozbieżność pomiędzy dokumentacją towarzyszącą a etykietą. Czy jest obowiązek sporządzania dokumentu przewozowego? Sprawa w TSUE
Na Firmy ZR i Lidl Italia została nałożona we Włoszech kara 4400 EUR ze względu na rozbieżności pomiędzy oznakowaniem i dokumentacją towarzyszącą w zakresie kraju pochodzenia owoców i warzyw. TSUE ma ustalić, czy przepisy w ogóle obligują do sporządzenia dokumentu towarzyszącego.
-
29.07.2021
Naukowcy opracowali sensor na smartfony do wykrywania Escherichia coli w mleku
Skuteczne narzędzia do testowania Escherichia coli O157:H7 mogą zapobiegać wybuchom chorób przenoszonych przez żywność.
-
23.07.2021
Spożycie cukrów a choroby dietozależne – projekt opinii EFSA skierowany do konsultacji społecznych
Panel ekspertów ds. żywienia EFSA zakończył wstępną ocenę bezpieczeństwa cukrów w diecie po przeprowadzeniu kompleksowego przeglądu naukowego. Poprzednia ocena była przeprowadzana w 2010 r.
-
22.07.2021
Cukier może zaburzać rozwój mózgu
Najnowsze doniesienia wskazują, że do niechlubnej listy schorzeń, takich jak otyłość, choroby serca czy zaburzenia kognitywne dołączyć można kolejny punkt – negatywny wpływ na rozwój mózgu, a konkretnie regionu hipokampu, który związany jest z uczeniem się i pamięcią
-
21.07.2021
Opublikowano działania prewencyjne na poziomie UE dotyczące zanieczyszczenia żywności tlenkiem etylenu
Po licznych zgłoszeniach do RASFF tlenku etylenu w sezamie, w czerwcu br. pojawiły się powiadomienia alarmowe dot. wykrycia ETO w mączce chleba świętojańskiego (E410) pochodzącej z Turcji. KE opracowała jednolite podejścia organów urzędowej kontroli w całej UE – produkty z zanieczyszczoną partią E410 należy wycofać z rynku.
-
21.07.2021
Od ziarna sezamu do lodów, historia tlenku etylenu, jaka jest faktyczna skala problemu?
7000 produktów spożywczych wycofanych z obrotu z powodu wykrycia obecności tlenku etylenu w stabilizatorze stosowanym m.in. w produkcji lodów.
-
20.07.2021
Hiszpańska kiełbasa fuet przyczyną 45 przypadków salmonellozy we Francji
Francuskie władze ds. zdrowia ogłosiły wycofanie wszystkich partii hiszpańskiej suszonej kiełbasy fuet związanych z 45 przypadkami salmonellozy, z których 27 dotyczy dzieci.
-
16.07.2021
Znakowanie jaj
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę znakowania jaj, którą objęto 97 sklepów.
-
12.07.2021
EFSA rozpoczęła przegląd oceny odnowienia glifosatu
Glifosat obecnie jest dopuszczony do stosowania w UE do 15 grudnia 2022 r. Grupa oceniająca złożyła niedawno swój projekt sprawozdania, na podstawie której Komisja Europejska podejmie decyzję o odnowieniu glifosatu.
Nasi partnerzy