Badania żywności
-
23.05.2022
Jakość handlowa mięsa wprowadzanego do obrotu luzem w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową mięsa wieprzowego i drobiowego w elementach, wprowadzanego do obrotu luzem w 16 sklepach.
-
19.05.2022
Potwierdzenie FASFC: produkty marki Kinder zidentyfikowane jako przyczyna epidemii salmonellozy, a EFSA wskazuję maślankę jako źródło skażenia
Belgijska agencja FASFC potwierdziła w dn. 13 maja, że produkty marki Kinder z belgijskiej fabryki Ferrero były przyczyną epidemii salmonellozy, a EFSA/ECDC wskazała maślankę jako surowiec będący źródłem zakażenia salmonellą.
-
17.05.2022
Wymagania dla żywności znakowanej jako „bezglutenowa” lub „o bardzo niskiej zawartości glutenu” – informacje dla konsumentów i obowiązki przedsiębiorcy
Odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności deklarowanej jako bezglutenowa oraz jej oznakowanie, ponosi producent lub podmiot wprowadzający żywność do obrotu.
-
17.05.2022
Jakość handlowa żywności oferowanej w cateringu i oznakowanie opakowań stosowanych w cateringu w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową dań opakowanych wprowadzanych do obrotu na zasadzie cateringu oraz oznakowanie opakowań stosowanych w cateringu.
-
17.05.2022
Bezpieczeństwo żywności, co to takiego?
Przedsiębiorstwa sektora spożywczego, kreując żywność na miarę XXI wieku, powinny zaoferować konsumentom żywność smaczną, zdrową, funkcjonalną, ale przede wszystkim bezpieczną żywność, która spełnia najwyższe normy jakościowe.
-
16.05.2022
Laboratoria urzędowe w dziedzinie zdrowia roślin - nowe przepisy
Po blisko roku od chwili sporządzenia oraz po upływie 8 miesięcy od opublikowania, zaczęto stosować nowe przepisy dotyczące akredytacji laboratoriów
-
13.05.2022
Dlaczego konsumenci wybierają / lub nie roślinne alternatywy mięsa?
Wbrew powszechnemu przekonaniu, nowe badania sugerują, że troska o środowisko nie jest głównym motywatorem dla ludzi do wyboru mięsnych alternatyw. W porównaniu do tradycyjnych produktów spożywczych, takich jak mięso, ryby i ser, substytuty mięsa zostały również ocenione jako mniej naturalne.
-
11.05.2022
Rewolucja czy ewolucja? Cytometria przepływowa i weryfikacja czystości w zakładach produkcji żywności
Bezpieczeństwo żywności zależy w dużej mierze od warunków higienicznych panujących w zakładach produkujących żywność. Obecność wysokich poziomów bakterii niepatogennych może mieć wpływ na trwałość i jakość artykułów żywnościowych przeznaczonych dla konsumentów.
-
09.05.2022
eFORUM FoodFakty - Sensoryczna jakość żywności - nagranie
eFORUM FoodFakty - Sensoryczna jakość żywności - nagranie z dnia 28.04.2022 r.
-
05.05.2022
Warunki transportu i jakość handlowa przewożonej żywności w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych (we współpracy z Inspekcją Transportu Drogowego) przeprowadziła kontrolę warunków transportu oraz jakości handlowej przewożonych artykułów rolno-spożywczych.
-
04.05.2022
Niezadeklarowane mięso rekina w prawie co trzeciej próbce karmy dla zwierząt w Singapurze
Naukowcy z Singapuru przebadali karmy dla zwierząt domowych, używając techniki kodów kreskowych DNA do identyfikacji DNA rekina w badanych karmach.
-
02.05.2022
Nowe urządzenie do szybkiej i taniej detekcji alergenów w żywności
Urządzenie pozwala na prowadzenie analiz zarówno jakościowych, jak i ilościowych. Wykrycie alergenu w próbce żywności zajmuje zaledwie 12 minut.
-
29.04.2022
Detekcja bakterii Salmonella spp. z użyciem techniki real-time PCR – postęp w analizie żywności
Metody molekularne, w tym qPCR mają wiele zalet w porównaniu z tradycyjną procedurą wykrywania patogenów w żywności. PCR jest skutecznym narzędziem w detekcji bakterii Salmonella spp., gdyż uzyskany wynik jest obiektywny i niezależny od stanu fizjologicznego mikroorganizmów.
-
28.04.2022
Pozytywna opinia EFSA dla metody utrwalania HPP, jednak dla produktów mlecznych lepsza jest pasteryzacja
Zmniejszenie ilości patogenów w mleku/colostrum poprzez metodę HPP stosowaną w przemyśle jest niższe niż to, które osiąga się dzięki wymaganej obecnie prawne pasteryzacji termicznej.
-
22.04.2022
Profilowanie składników odżywczych – opinia naukowa EFSA
Wg opinii naukowej EFSA spożycie kcal, tłuszczów nasyconych, sodu i dodanych/wolnych cukrów w Europie jest zbyt wysokie, a spożycie błonnika pokarmowego i potasu jest jednak zbyt niskie w większości populacji dorosłych w Europie, więc ich zmiany ich poziomów przyczyniłoby się do poprawy stanu zdrowia Europejczyków.
-
15.04.2022
Czy wzbogacanie żywności błonnikiem może zmniejszać ryzyko chorób?
Nowe badania naukowców z Wielkiej Brytanii wskazują, że wzbogacanie żywności w błonnik może sprzyjać obniżaniu ryzyka rozwoju poważnych schorzeń cywilizacyjnych – cukrzycy typu 2 i chorób serca.
-
14.04.2022
KE opublikowała zalecenie w sprawie monitorowania obecności furanu i alkilofuranów w żywności
Ze względu na potencjalne zagrożenie zdrowia publicznego ze względu na obecność zanieczyszczeń w postaci furanu i alkilofuranów, Komisja Europejska zaleciła monitorowanie ich poziomów w żywności
-
14.04.2022
Mniej niż połowa polskich konsumentów ma zaufanie do systemu żywnościowego — wynika z ogólnoeuropejskiego badania
Nowe ogólnoeuropejskie badanie ponad 20 000 konsumentów wykazało, że mniej niż połowa z nich ma zaufanie do branży spożywczej, a zaledwie jedna trzecia uważa, że spożywana przez nich żywność jest zrównoważona.
-
12.04.2022
EFSA opublikowała coroczny raport dot. pestycydów w żywności
Najnowszy raport roczny EFSA na temat pozostałości pestycydów w żywności obejmuje ponad 88 000 próbek żywności zebranych w Unii Europejskiej w 2020 r. Analiza wyników pokazuje, że 94,9% próbek mieściło się w dozwolonych prawnie poziomach.
-
07.04.2022
Ferrero rozszerza wycofanie o dodatkowe produkty z linii Kinder
FSAI ostrzega konsumentów, którzy mogą mieć w domu wycofane produkty, aby ich nie spożywali.
-
31.03.2022
Analiza potencjalnego zagrożenia zdrowia konsumentów wynikającego z obecności pozostałości pestycydów w żywności dostępnej na polskim rynku w 2019 - raport
W 2019 roku badaniom na obecność pozostałości pestycydów w ramach urzędowej kontroli i monitoringu poddano łącznie 2624 próbki żywności. Badania wykonano na obecność łącznie 448 pozostałości pestycydów. W 1194 próbkach (45,5%) nie stwierdzono pozostałości żadnego pestycydu.
Nasi partnerzy