Badania żywności
-
27.05.2021
3M Food Safety News: Znaczenie szybkich i pewnych badań mikrobiologicznych wskaźników jakości w żywności
Analizy mikrobiologiczne żywności oraz poprawnie skonstruowany plan monitorowania środowiska produkcyjnego stanowią podstawę dla skutecznych i dobrze działających systemów bezpieczeństwa w przemyśle spożywczym.
-
27.05.2021
Czy musimy bać się E171 (dwutlenek tytanu) - sytuacja na polskich półkach - raport specjalny FoodFakty
Sprawdź w jakich produktach obecnie stosowany jest w Polsce dwutlenek tytanu (E171). Chroń siebie i swoje dzieci.
-
26.05.2021
Wykrywanie autentyczności tajskiego ryżu jaśminowego za pomocą VideometerLab
Wraz z rosnącą tendencją, fałszowanie produktów spożywczych stało się bardziej wyrafinowane, co utrudnia ich wykrycie za pomocą tradycyjnych metod. Obrazowanie spektralne oferuje rozwiązanie tego problemu, pozwalając na nieniszczącą kontrolę jakości.
-
20.05.2021
Żywność ekologiczna – przetwórstwo, różnice w składzie i wpływ na zdrowie
W przypadku żywności pochodzenia zwierzęcego wykazano, że gdyby przeciętny Europejczyk żywił się wyłącznie mięsem ekologicznym spożywałby od kilku do kilkunastu procent mniej szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych i kilkanaście procent więcej niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych.
-
17.05.2021
Czynniki ryzyka chorób przenoszonych przez żywność w sklepach delikatesowych – raport FDA
Raport jest efektem 10-letniej inicjatywy mającej na celu zbadanie wpływ czynników ryzyka chorób przenoszonych przez żywność, takich jak: niedostateczne przestrzeganie zasad higieny osobistej przez pracowników; praktyk związanych z bezpieczeństwem żywności (niewłaściwe mycie rąk) oraz ich związek z systemami zarządzania bezpieczeństwem żywności (FSMS) oraz sklepów posiadających certyfikowanych managerów ds. ochrony żywności (CFPM).
-
17.05.2021
Jaka ilość orzeszków ziemnych wywołuje reakcję alergiczną?
Konsumenci muszą być odpowiednio poinformowani o ryzyku reakcji alergicznej, dlatego na etykietach produktów spożywczych znajdziemy określenia takie jak „produkt zawiera orzeszki ziemne” czy „może zawierać orzeszki ziemne”. Tego typu ostrzeżenia są niezbędne dla osób o wysokim stopniu wrażliwości, jednak nie są użyteczne dla tych, którzy tolerują pewne minimalne ilości orzechów arachidowych.
-
12.05.2021
Prawie co drugi produkt oznaczony jako cukier z kwiatów kokosa zawiera obcy cukier
Niemiecki magazyn "Öko-Test" zlecił przebadanie dwudziestu produktów. Przeprowadzone analizy wykazały, że prawie co drugi produkt oznaczony jako cukier z kwiatów kokosa zawiera obcy cukier.
-
11.05.2021
Żywność ekologiczna - czy jest bezpieczniejsza? - odpowiedź FAO
Broszura FAO omawia społeczne i ekonomiczne aspekty rolnictwa ekologicznego i jego związek z bezpieczeństwem żywności. A także wskazuje, że termin „ekologiczny” sam w sobie nie jest gwarancją bezpieczeństwa żywności.
-
10.05.2021
Dwutlenek tytanu nie jest bezpieczny, gdy stosowany jako dodatek do żywności - opinia EFSA
Jeszcze w maju br. Komisja Europejska ma rozpocząć konsultacje z krajami członkowskimi UE dotyczące zakazu stosowania dwutlenku tytanu - barwnika spożywczego E171.
-
06.05.2021
Zoonozy wciąż aktualnym zagrożeniem dla bezpieczeństwa żywności
Modę na spożywanie produktów surowych lub poddanych niepełnej obróbce termicznej można uznać obecnie za jedno z największych zagrożeń w kontekście bezpieczeństwa żywności.
-
04.05.2021
EFSA doradza producentom w zakresie podawania konsumentom informacji o terminie przydatności do spożycia po otwarciu opakowania produktu żywnościowego
Dostępne są nowe wytyczne i narzędzie, które pomogą dostawcom żywności zdecydować, jakie informacje przekazać konsumentom na temat przechowywania żywności i terminów jej spożycia po otwarciu opakowania.
-
30.04.2021
Polsko-brytyjskie rozmowy na temat jakości i bezpieczeństwa żywności w związku z ogniskiem Salmonelli w mięsie drobiowym z Polski
Polska wdrożyła działania zmierzające do zapewnienia najwyższej jakości i bezpieczeństwa polskich produktów drobiowych w kontekście wystąpienia w przeszłości ognisk bakterii Salmonella w polskim mięsie drobiowym. Aktualnie nie jest planowane wprowadzenie restrykcji importowych na mięso drobiowe z Polski.
-
15.04.2021
Pestycydy w żywności – EFSA opublikowała najnowsze dane
Zgodnie z prawodawstwem UE) EFSA opublikowała roczne sprawozdanie, w którym prezentuje wyniki badań poziomów pozostałości pestycydów w żywności na rynku UE. W 2019 r. przeanalizowano łącznie 96 302 próbek, z czego 96,1% mieściło się w prawnie dozwolonych poziomach. Polska zajęła niechlubne 3. miejsce wśród państw z największą liczbą przekroczeń.
-
14.04.2021
Program Food Hygiene Control – bezpieczeństwo żywności i higiena dla gastronomii
W dzisiejszych trudnych czasach i obecnej sytuacji epidemiologicznej, spowodowanej Covid– 19, sektor gastronomii znalazł się w bardzo trudnym położeniu. W celu zagwarantowania standardów higieny żywności w placówkach gastronomicznych, Intertek opracował specjalny program Food Hygiene Control, gwarantujący konsumentom jakość i bezpieczeństwo zdrowotne potraw spożywanych w danym obiekcie gastronomicznym.
-
02.04.2021
Nowe przepisy ograniczające ilość toksycznych metali ciężkich w żywności dla niemowląt w USA
FDA zaproponuje nową ustawę ograniczającą ilość metali ciężkich zawartych w żywności dla niemowląt po tym, jak dochodzenie Kongresu USA wykazało, że producenci żywności świadomie wprowadzali do obrotu żywność dla niemowląt, która zawierała niebezpieczne poziomy ołowiu, rtęci, arsenu i kadmu.
-
31.03.2021
Zafałszowania produktów zawierających czarny bez i jego ekstrakty
W ramach Programu Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom ostał opublikowany artykuł, zawierający szczegółowe informacje z laboratoriów analitycznych na temat składników i produktów zawierających lub twierdzących, że w ich składzie znajduje się czarny bez.
-
29.03.2021
Przyśpieszone badania przechowalnicze
W trakcie przechowywania artykułów spożywczych mogą zachodzić w nich zmiany, wywierające wpływ na jakość, a także mogące stanowić zagrożenie dla wartości funkcjonalnej produktów, ich akceptacji przez konsumentów, a niejednokrotnie również ludzkiego zdrowia.
-
26.03.2021
Podwójna jakość żywności: Komisja publikuje wyniki badania dotyczącego różnic sensorycznych w produktach spożywczych
Komisja opublikowała wyniki drugiej części ogólnounijnego porównania jakości produktów spożywczych wprowadzanych do obrotu pod tą samą marką - badania przeprowadzonego przez Wspólne Centrum Badawcze (JRC).
-
17.03.2021
Badanie dioksyn w żywności i paszach w zasięgu ręki
Termin „dioksyny” jest powszechnie używany zarówno do polichlorowanych dibenzo-para-dioksyn (PCDD) jak i polichlorowanych dibenzofuranów (PCDF). Skróty PCDD i PCDF pochodzą od angielskich nazw - PolyChlorinated DibenzoparaDioxins i PolyChlorinated DibenzoFurans. Stanowią grupę kongenerów (związków chemicznych o podobnej strukturze chemicznej), różniących się położeniem oraz ilością atomów chloru w cząsteczce.
-
12.03.2021
Inhibitory cholinoesteraz z żywności w prewencji i wspomaganiu leczenia choroby Alzheimera
Choroba Alzheimera jest szybko postępującą chorobą wyniszczającą centralny układ nerwowy osób powyżej 65 roku życia, lecz spotyka się przypadki zachorowania po 40 roku życia, zwykle z powodu predyspozycji genetycznych lub uszkodzeń mechanicznych mózgu. Choroba dotyka 50-60% ogółu chorych cierpiących na różne typy demencji.
-
10.03.2021
Przypadki zachorowań spowodowane Campylobacter i Salmonellą ustabilizowały się w UE – raport EFSA i ECDC
Według najnowszego raportu EFSA i ECDC liczba zgłoszonych przypadków chorób wywoływanych przez bakterie Campylobacter i Salmonella u ludzi w Europie uległa stabilizacji na przestrzeni ostatnich pięciu lat. Kolejnymi najczęściej zgłaszanymi chorobami były infekcje Escherichia coli (STEC) wytwarzające toksynę Shiga, jersinioza i listerioza.
Nasi partnerzy