Badania żywności
-
03.11.2020
Zastosowanie bioprotekcji w przemyśle mięsnym
Bioprotekcja polega na wprowadzeniu do produktu spożywczego monokultury lub kultury mieszanej mikroorganizmów i/lub ich metabolitów w celu poprawy bezpieczeństwa mikrobiologicznego oraz wydłużenia okresu trwałości. Duży potencjał w tym zakresie posiadają bakterie kwasu mlekowego, które są bezpieczne do spożycia, a w czasie przechowywania w naturalny sposób dominują mikroflorę w wielu produktach spożywczych.
-
28.10.2020
Fałszowanie szałwii liśćmi oliwki
Naukowcy z Belfastu stwierdzili zafałszowania ponad 25% pobranych przez nich próbek szałwii.
-
26.10.2020
UE zainwestuje 2,7 mln EUR w mięso z probówki - projekt Meat4All
Hiszpańska firma biotechnologiczna BioTech Foods otrzyma grant w wysokości 2,7 mln EUR o na badania nad mięsem hodowanym komórkowo, które nie pochodzi od zwierząt.
-
23.10.2020
Ogniska Salmonelli związane z orzechami brazylijskimi z Boliwii w kilku krajach UE
W kilku krajach UE zgłoszono ogniska Salmonelli Typhimurium związane z orzechami brazylijskimi importowanymi z Boliwii, co skłoniło Komisję Europejską do uruchomienia systemu wczesnego ostrzegania.
-
22.10.2020
Organizacje pozarządowe wzywają UE do wstrzymania eksportu zakazanych pestycydów
Organizacje pozarządowe wzywają UE do wstrzymania produkcji i wywozu zakazanych pestycydów do krajów trzecich, z których część, jak twierdzą, można wykryć w żywności sprzedawanej ponownie na rynku UE.
-
16.10.2020
KE publikuje badanie opinii publicznej na temat żywności i rolnictwa w UE
Trzech na czterech Europejczyków zna wspólną politykę rolną (WPR) i uważa, że korzystają z niej wszyscy obywatele, zgodnie z najnowszym ogólnounijnym badaniem opinii publicznej na temat rolnictwa i WPR przeprowadzonym przez Eurobarometr, opublikowanym przez Komisję Europejską.
-
06.10.2020
Jakość handlowa wyrobów ciastkarskich i cukierniczych
W II kwartale 2020 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej wyrobów ciastkarskich i cukierniczych. Objęto nią 72 producentów.
-
05.10.2020
Arsen nieorganiczny w produktach ryżowych dla niemowląt – wytyczne FDA dla przemysłu spożywczego
Opublikowano wytyczne FDA zawierające informacje dla producentów żywności na temat poziomu dla nieorganicznego arsenu w produktach ryżowych dla niemowląt, które mają na celu pomóc w ochronie zdrowia publicznego poprzez zmniejszenie narażenia niemowląt na arsen nieorganiczny z dietą. Wytyczne dotyczą wszystkich rodzajów produktów ryżowych dla niemowląt i odzwierciedlają obecne podejście FDA, które producenci mogą osiągnąć przy zastosowaniu dobrych praktyk produkcyjnych.
-
01.10.2020
Spożycie wątroby owczej lub wołowej może znacznie przyczynić się do całkowitego spożycia PFAS
BfR stwierdza, że wątroba owcza lub wołowa o zidentyfikowanych stężeniach mogą znacznie przyczynić się do zwiększenia całkowitego spożycia PFAS u osób spożywających tę żywność.
-
28.09.2020
Edukacyjna przerwa na kawę z 3M – Seria Bezpłatnych webinariów na żywo
Zapraszamy na serię 5-ciu BEZPŁATNYCH webinariów z zakresu Monitoringu Środowiska Produkcyjnego. W każdy czwartek października o godz. 12:30 za pośrednictwem platformy GoToWebinar odbędą się 30-40 min. sesje na żywo, które poprowadzi dr Sebastian Antoń - Lider ds. Naukowych i Szkoleń 3M.
-
24.09.2020
Stan sanitarny zakładów żywności, żywienia, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością – raport GIS za 2019 r.
GIS opublikował swój coroczny raport „Stan sanitarny kraju w roku 2019”. Opracowanie powstało na podstawie informacji i materiałów nadesłanych przez państwowych, wojewódzkich, powiatowych i granicznych inspektorów sanitarnych i stanowi swego rodzaju kompendium wiedzy na temat działań organów Państwowej Inspekcji Sanitarnej, zawiera dane statystyczne oraz analizy.
-
23.09.2020
Technologie zdefiniowanych substratów w wykrywaniu Escherichia coli
Konwencjonalne testy na obecność bakterii grupy coli i E. coli, wykorzystujące metodę filtracji membranowej i wzrost w obecności substratów chromogennych, są czasochłonne gdyż wymagają potwierdzenia. Wobec tego poszukiwane są nowe metody dające jednoznaczne wyniki w wykrywaniu i identyfikacji tych bakterii. Ta strategia badawcza została zastosowana w komercyjnym teście Colilert, pozwalającym na jednoczesne badanie ilościowe liczby bakterii grupy coli i E. coli w wodzie bez potrzeby przeprowadzania badań potwierdzających.
-
15.09.2020
Uzdatnianie wody w przemyśle spożywczym – przegląd najważniejszych zagadnień związanych z jakością wody
Woda odgrywa niezwykle istotną rolę w procesach związanych z przemysłem spożywczym. Jest potrzebna na wielu etapach produkcyjnych, w różnych zastosowaniach. Niejednokrotnie konieczne okazuje się jej szczególne przygotowanie pod względem parametrów. Jakiej wody potrzebuje przemysł spożywczy? Kiedy niezbędne jest uzdatnianie? Jakie metody uzdatniania wody powinny zostać zastosowane w konkretnych sektorach?
-
14.09.2020
Proteon Pharmaceuticals – strategiczne partnerstwo handlowe z DuPont Animal Nutrition
Proteon Pharmaceuticals, polska firma biotechnologiczna i lider technologii bakteriofagowej w dodatkach paszowych dla zwierząt hodowlanych, podjęła strategiczne partnerstwo z DuPont Animal Nutrition, oddziałem DuPont Nutrition & Biosciences (DuPont), w zakresie dystrybucji innowacyjnych rozwiązań Proteonu.
-
11.09.2020
Badania pokazują, że młodsze pokolenie nie ma apetytu na mięso z laboratorium
Pomimo ogromnej troski o środowisko i dobrostan zwierząt, 72% Australijczyków z pokolenia Z nie jest gotowych zamienić mięso, na to z hodowli komórkowej, sugerują wyniki projektu badawczego. Jednak pomimo braku entuzjazmu dla nowej alternatywy mięsa, 41% z nich uważa, że może to być realne źródło składników odżywczych ze względu na potrzebę przejścia na bardziej zrównoważone opcje żywnościowe i poprawę dobrostanu zwierząt.
-
10.09.2020
Zatwierdzone przez FDA dodatki stosowane przed zbiorami warzyw są skuteczne w zwalczaniu patogenów żywności
Rolnicy uprawiający warzywa polegają na myciu po zbiorach w celu zmniejszenia liczby patogenów przenoszonych przez żywność. Nowe badania przeprowadzone na University of Georgia pokazują obiecującą redukcję tych patogenów - a także obniżenie kosztów pracy - poprzez stosowanie środków odkażających do produkcji, gdy warzywa są nadal na polach.
-
03.09.2020
Piwa kwaśne i ich profil smakowy – najnowsze doniesienia naukowców
Piwo kwaśne - cierpki wynik procesu warzenia stosowanego od wieków w Europie, zyskało ostatnio popularność w USA. Naukowcy donoszą o postępach w badaniach nad ewolucją kwasów i innych składników smakowych podczas starzenia się napoju, co, jak twierdzą, pomoże piwowarom zrozumieć i uzyskać większą kontrolę nad smakiem kwaśnego piwa.
-
01.09.2020
Nowa instrukcja Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie surowego mleka
Główny Inspektorat Weterynarii opublikował na swojej stronie nową instrukcję dotyczącą bezpieczeństwa żywności pochodzenia zwierzęcego. Jest to instrukcja Głównego Lekarza Weterynarii w sprawie postępowania organów Inspekcji Weterynaryjnej przy weryfikacji bezpieczeństwa surowego mleka.
-
31.08.2020
Fotosynteza a wielkość plonów – nowe odkrycie
Przewiduje się, że do 2050 r. liczba ludności na świecie wzrośnie do ponad 10 miliardów ludzi. Eksperci twierdzą, że tempo produkcji żywności musi znacznie wzrosnąć, aby wyżywić wszystkie te osoby. Brytyjscy naukowcy odkryli składnik w roślinach, który odgrywa istotną rolę w naturalnym procesie wzrostu roślin.
-
27.08.2020
Dłuższy okres przydatności do spożycia mięsa jest bezpieczny i pozwoliłby zmniejszyć skalę marnotrawienia żywności
BMPA – Brytyjskie Stowarzyszenie Przetwórców Mięsa dowodzi, że nowe, wydłużone terminy przydatności do spożycia mięsa okażą się dużą korzyścią dla środowiska i konsumentów, którzy obecnie wyrzucają żywność o wartości 3 mld funtów rocznie. FSA przeprowadza dalsze oceny ryzyka i jesienią opublikuje raport.
-
26.08.2020
3-MCPD w żywności dla niemowląt
Rada Konsumentów z Hongkongu (Consumer Council) przeprowadziła badania na 15 modelach paczkowanych preparatów do żywienia niemowląt. Stwierdzono, że wszystkie były zanieczyszczenie 3-MCPD (3-monochloropropano-1,2-diol). EFSA ustaliła dawkę tolerowanego dziennego pobrania (TDI) dla tego związku.
Nasi partnerzy