Badania żywności
-
08.07.2024
Rozszerzona ocena bezpieczeństwa enzymu spożywczego glutaminazy: nowe wnioski EFSA
EFSA zaktualizowała ocenę bezpieczeństwa glutaminazy z niemodyfikowanego genetycznie szczepu Bacillus amyloliquefaciens AE-GT, potwierdzając jej bezpieczne zastosowanie w osiemnastu procesach produkcji żywności.
-
03.07.2024
Hospitalizacja ponad 20 osób w USA po spożyciu wyrobów cukierniczych z niezadeklarowanymi substancjami psychoaktywnymi
CDC i FDA otrzymały od wielu ośrodków kontroli raporty o ciężkich, ostrych chorobach i innych niepożądanych skutkach związanych ze spożyciem batonów czekoladowych, nadziewanych rożków i żelków marki Diamond Shruumz.
-
26.06.2024
Nowe wytyczne EFSA: Witamina A i beta karoten pod lupą ekspertów
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaktualizował wytyczne dotyczące bezpiecznego spożycia witaminy A i β-karotenu.
-
18.06.2024
ANSES rozważa nowy system klasyfikacji dobrostanu zwierząt, inspiracją Nutri-Score?
ANSES opublikowała wytyczne dla etykietowania produktów spożywczych, uwzględniające dobrostan zwierząt na podstawie naukowych kryteriów i warunków życia zwierząt hodowlanych oraz ich rodziców.
-
18.06.2024
Metodyka pomiaru zawartości mikroplastiku w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi - decyzja KE
Metodyka definiuje takie pojęcia jak m.in. mikroplastik, polimer oraz spektroskopia ramanowska, a także określa warunki pobierania próbek w celu przeprowadzenia kompleksowych badań
-
14.06.2024
Test umożliwiający szybkie wykrywanie patogenów pochodzących z owoców morza
Badacze z Szanghajskiej Akademii Nauk Rolniczych opracowali metodę szybkiego wykrywania patogenu owoców morza Vibrio parahaemolyticus, która może znacząco zmniejszyć ryzyko chorób przenoszonych drogą pokarmową przez owoce morza.
-
11.06.2024
Zautomatyzowane testowanie wody - zasady, praktyka i studia przypadków - IDEXX zaprasza na bezpłatyny webinar
Jeśli chcielibyście się Państwo dowiedzieć jak działa „laboratorium w pudełku” i sprawdzić czy badania wody mogą być już teraz wykonywane gdziekolwiek, kiedykowlwiek i przez kogokolwiek to zapraszamy do udziału w bezpłatnym webinarium!
-
07.06.2024
Nowa metoda wytwarzania serotoniny z wykorzystaniem drożdży winiarskich
Naukowcy z Hiszpanii opracowali innowacyjną metodę pozyskiwania serotoniny, wykorzystując w tym celu drożdże winiarskie i odpady z przemysłu rolno-spożywczego.
-
06.06.2024
Substancje perfluoroalkilowe (PFAS) w żywności – nurtujące zanieczyszczenie żywności i środowiska
PFAS to istotne zanieczyszczenia środowiskowe, których wpływ na zdrowie człowieka jest przedmiotem ciągłych badań i regulacji prawnych. Ze względu na ich trwałość i powszechne występowanie, konieczne jest dalsze monitorowanie i regulowanie ich obecności w żywności oraz środowisku, aby minimalizować ryzyko zdrowotne dla ludności.
-
05.06.2024
Mykotoksyny w żywności – czy możemy ich uniknąć? Metody wysokosprawnej chromatografii cieczowej
Mykotoksyny są obecne w różnych produktach, głównie pochodzenia roślinnego (zboża, mąki, orzechy, oleje, kakao, ryż, kukurydza, zioła, przyprawy, kawa, herbata), ale także w produktach pochodzenia zwierzęcego. Mykotoksyny, jako naturalne zanieczyszczenie żywności, stanowią poważny problem zarówno dla krajów słabo, jak i dobrze rozwiniętych. W pierwszej kolejności chodzi o straty ekonomiczne, a w drugiej o zagrożenia dla zdrowia i życia ludzi.
-
05.06.2024
Analiza związków PFAS w żywności
Per- i poli-fluorowane związki alifatyczne, znane jako PFAS, to wszechobecne syntetyczne związki chemiczne, które znajdują szerokie zastosowanie w produktach konsumenckich i przemysłowych.
-
31.05.2024
Belgia odnotowała spadek liczby wydanych wycofań – podsumowanie 2023 roku
W 2023 roku odnotowano w Belgii niewielki spadek pod względem liczby wycofywanych od konsumentów produktów. Belgijskie firmy spożywcze wycofały ze sprzedaży w minionym roku 254 produkty, podczas gdy w 2022 r. liczba ta wynosiła 289.
-
30.05.2024
Mikroplastik z wody może wpływać nie tylko na przewód pokarmowy
W opublikowanym niedawno badaniu naukowcy ze Stanów Zjednoczonych wykazali, że mikroplastik może w istotny sposób wpływać na przewód pokarmowy, a także trafiać do innych organów, takich jak nerki, wątroba czy mózg.
-
29.05.2024
Czeska Inspekcja Rolno-Spożywcza opublikowała raport podsumowujący kontrole przeprowadzone w 2023 roku
W wyniku przeprowadzonych kontroli w 2023 r. Czeska Inspekcja Rolno-Spożywcza wykryła łącznie 4192 niezgodnych partii żywności. Opublikowano szczegółowy raport podsumowujący kontrole w 2023 r.
-
28.05.2024
43. sesja Komitetu Komisji i Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Metod Analiz i Próbkobrania
Komitet wznowił też prace nad stworzeniem bazy danych zawierającej wymienione w normie CXS-234 metody, które muszą zostać ujednolicone i uproszczone. Dodatkowo, dokonany zostanie przegląd pakietów metod analiz dla grup produktów takich jak: soki owocowe, ryby i produkty rybne, a także zboża i rośliny strączkowe.
-
27.05.2024
Naturalne toksyny w żywności: wielu konsumentów nie jest świadomych zagrożeń dla zdrowia
Wiele osób niepokoi się pozostałościami chemikaliów, zanieczyszczeń lub mikroplastików w żywności. Mniej jednak wiadomo, że wiele produktów spożywczych zawiera także toksyny całkowicie naturalnego pochodzenia.
-
21.05.2024
Napromieniowanie żywności może zmniejszyć epidemie chorób przenoszonych przez żywność
Napromieniowanie może być użytecznym narzędziem poprawy bezpieczeństwa żywności, uzupełniającym istniejące praktyki w zakresie bezpieczeństwa żywności. Zapotrzebowanie konsumentów na napromieniowaną żywność można zwiększyć poprzez edukację.
-
20.05.2024
EFSA oceniła bezpieczeństwo zastosowania enzymów fosfolipazy A1 i lizofosfolipazy w produkcji tłuszczów i olejów
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) przeanalizował bezpieczeństwo enzymów fosfolipazy A1 (1-acylohydrolaza fosfatydycholiny, EC 3.1.1.32) i lizofosfolipazy (acylohydrolaza 2-lizofosfatydylocholiny, EC 3.1.1.5), wytwarzanych z genetycznie zmodyfikowanego szczepu Aspergillus niger PLN przez firmę DSM.
-
17.05.2024
Bifidobacterium pomocne w leczeniu alergii na mleko
Bakterie jelitowe, zwłaszcza Bifidobacterium, odgrywają kluczową rolę w powodzeniu doustnej immunoterapii alergii na mleko, zwiększając skuteczność leczenia.
-
13.05.2024
Ustalono limity zawartości PFAS w wodzie pitnej w USA
EPA wprowadziła po raz pierwszy w historii ograniczenia dotyczące substancji perfluoroalkilowych i polifluoroalkilowych (PFAS) w wodzie pitnej, co stanowi kluczowy krok w ochronie dobra publicznego przed zagrożeniami przenoszonymi przez wodę.
-
09.05.2024
Główne motywy i powody wycofań produktów w Nowej Zelandii – podsumowanie 2023 r.
Krajowa agencja ds. żywności (New Zealand Food Safety) przedstawiła raport podsumowujący wycofania produktów z rynku Nowej Zelandii w 2023 roku.
Nasi partnerzy