Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Wynik tych badań może potencjalnie doprowadzić do usunięcia glutenu pszennego z preparatów roślinnych analogów mięsa, zwiększając dostępność dla osób chorych na celiakię i zmniejszając obawy związane z alergennością.
E. coli wytwarzająca toksynę Shiga (STEC), Taenia solium i produkty pochodzenia roślinnego były jednymi z tematów omawianych podczas ostatniego spotkania europejskiej sieci skupiającej się na ocenie ryzyka.
Nowa platforma do modelowania i przewidywania toksyczności chemikaliów i tego, co dzieje się z nimi wewnątrz ludzi i zwierząt, stanowi ważny kamień milowy na drodze do przyszłości, w której bezpieczeństwo żywności będzie ograniczane lub nie będzie przeprowadzane wcale na zwierzętach.
Agencja ds. Standardów Żywności (FSA) jako kolejny już organ przestrzega przed napojami energetycznymi marki Prime z USA. Ponadto zgłoszono podrobioną czekoladę tej samej marki.
Przewodniczący grupy roboczej EFSA ds. środków aromatyzujących wyjaśnia co ustalono i jakie są kolejne kroki.
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała kompleksowy przewodnik dotyczący wykorzystania sekwencjonowania całego genomu (WGS) jako narzędzia do wzmocnienia nadzoru i reagowania na choroby przenoszone przez żywność.
Naukowcy z Norwegii przeprowadzili badania, z których wynika, że surowe ryby i owoce morza znajdujące się w sushi mogą być źródłem patogennych bakterii.
Dyskutowano m.in. nt. opracowywania dokumentacji dotyczącej bezpieczeństwa żywności zgodnie z wymogami regulacyjnymi.
IJHARS przedstawia wyniki planowej kontroli w zakresie jakości handlowej fermentowanych napojów winiarskich, która została przeprowadzona w II kwartale 2023 r.
W dzisiejszej szybko zmieniającej się rzeczywistości, pełnej różnorodnych produktów spożywczych, jesteśmy stawiani przed licznymi wyzwaniami dotyczącymi naszych nawyków żywieniowych.
Utrzymanie jakości mikrobiologicznej wody procesowej w celu zapewnienia bezpieczeństwa owoców, warzyw i ziół ma duze znaczenie. Stosowanie zabiegów dezynfekcji wody należy podejmować zgodnie z odpowiednią strategią zarządzania wodą, obejmującą walidację, monitorowanie operacyjne i weryfikację.
Rząd Wielkiej Brytanii opracował protokół pobierania próbek referencyjnych miodu w celu utworzenia baz danych do oceny autentyczności.
W II kw. br. Sekretariat INFOSAN był zaangażowany w 53 incydenty dotyczące bezpieczeństwa żywności dotyczące 58 państw członkowskich WHO i terytoriów ze wszystkich regionów WHO.
Te toksyczne związki powszechnie występują w uprawach, środkach spożywczych i środowiskach skażonych pleśnią, a obecne w żywności i paszy stwarzają znaczne ryzyko dla zdrowia ludzi i zwierząt, co czyni je ważnym czynnikiem, który należy wziąć pod uwagę w dziedzinie bezpieczeństwa żywności.
Autorzy przeprowadzili badanie mające na celu zrozumienie, czy codzienna suplementacja ekstraktem z czarnego czosnku może pomóc w kontrolowaniu ciśnienia krwi u osób z nadciśnieniem.
Agencji Standardów Żywności zaleca zdrowym osobom dorosłym ograniczenie spożycia CBD z pożywienia do 10 mg dziennie
Brazylijskie Ministerstwo Rolnictwa i Hodowli poinformowało o wysokim odsetku niezgodności importowanej oliwy z oliwek. Ponad 80% przebadanych próbek było niższej jakości od zadeklarowanej.
Nowa opinia naukowa ocenia dostępne szczepionki i ich skuteczność przeciwko wirusowi wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu oraz zawiera porady dotyczące możliwych strategii szczepień.
W ramach Programu Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom (BAPP) opublikowano wytyczne laboratoryjne, ukierunkowane na wykrywanie zafałszowań olejku eterycznego z lawendy.
IJHARS, w ramach swoich kompetencji, od wielu lat prowadzi systematyczne kontrole jakości handlowej pieczywa. Przez długi czas Inspekcja realizowała je tylko na etapie produkcji, lecz od 2021 r. kontroluje również sklepy. Jakie wypływają z tego wnioski?
Na wniosek Komisji Europejskiej Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Żywnościowych został poproszony o wydanie opinii w sprawie częściowo hydrolizowanego białka z młóta jęczmiennego jako nową żywność (NF) zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283.
Nasi partnerzy