Dieta i zdrowie
-
06.11.2018
Z myślą o przyszłości – jak zatrzymać epidemię otyłości wśród dzieci i młodzieży?
W dniach 20 i 28 września br. w ramach ogólnopolskiego cyklu konferencji i warsztatów odbyły się spotkania organizowane przez Instytut Żywności i Żywienia (IŻŻ) w ramach Narodowego Programu Zdrowia, których celem było podniesienie świadomości na temat znaczenia norm i zaleceń żywieniowych dla dzieci i młodzieży. Spotkania skierowane były do pracowników instytucji publicznych nadzorujących placówki oświatowe...
-
04.10.2018
Egzotyczny owoc z Amazonii zapobiega otyłości
Zespół kanadyjskich naukowców stwierdził, że ekstrakt z owocu camu camu (Myrciaria dubia), występującego naturalnie w amazońskiej dżungli, zapobiega otyłości u myszy żywionych dietą o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu. Jest to bardzo istotne odkrycie – być może substancje bioaktywne z camu camu zostaną wykorzystane w walce z trwającą na świecie epidemią otyłości.
-
02.10.2018
EFSA zamierza zweryfikować dane toksykologiczne dotyczące BPA
Zespół naukowców z Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ogłosił, że przystąpi do oceny najnowszych danych toksykologicznych dotyczących bezpieczeństwa bisfenolu A (BPA), syntetycznej substancji wykorzystywanej m.in. do produkcji opakowań produktów spożywczych.
-
28.09.2018
Czy probiotyki są bezpieczne?
Wiele osób wychodzi z założenia, że probiotyki i prebiotyki są bezpieczne dla zdrowia, jednak naukowcy z Francji twierdzą, że istnieje bardzo mało badań naukowych, które by to potwierdzały. Niewiele jest również danych na temat ich rzeczywistej skuteczności.
-
10.09.2018
Niewielkie zmiany w porach posiłków mogą pomóc w utracie tkanki tłuszczowej
Zespół naukowców kierowany przez dra Jonathana Johnstona z Uniwersytetu w Surrey w Wielkiej Brytanii zbadał wpływ zmiany pór posiłków, czyli tzw. „przerywanego postu” (ang. intermittent fasting), na wartość energetyczną diety, skład ciała oraz parametry krwi...
-
27.08.2018
Przeciwdepresyjne właściwości szafranu
Międzynarodowy zespół ekspertów z Uniwersytetu Autonomicznego w Madrycie, Uniwersytetu Murdoch w Australii oraz firmy Pharmactive Biotech potwierdził antydepresyjne właściwości ekstraktu z szafranu. Badanie dowodzi, że obecne w przyprawie substancje bioaktywne mogą łagodzić symptomy związane z depresją, lękiem i fobią społeczną u nastolatków w wieku 12-16 lat.
-
24.08.2018
Probiotyki w walce z IBS i objawami lękowymi
Wyniki nowego, trwającego cztery miesiące, badania klinicznego potwierdzają, że stosowanie probiotyków jest bezpieczniejsze i efektywniejsze niż placebo w zwalczaniu objawów u pacjentów chorujących na zespół jelita drażliwego (IBS).
-
23.08.2018
Zmiany maksymalnego tolerowanego poziomu spożycia witaminy D dla niemowląt
Na prośbę Komisji Europejskiej Panel Ekspercki ds. Produktów Dietetycznych, Żywienia i Alergii EFSA został poproszony o skorygowanie ustalonego w 2012 roku poziomu maksymalnego spożycia (UL) witaminy D dla niemowląt (≤1 r.ż.).
-
21.08.2018
Przeciwutleniacze w leczeniu chorób mitochondrialnych
Nowe badanie nad antyoksydantami powszechnie zażywanymi przez osoby dotknięte chorobami mitochondrialnymi sugeruje, że przynajmniej dwa z analizowanych związków powinny zostać przetestowane w dalszych badaniach klinicznych.
-
17.08.2018
Pij kawę, będziesz żył dłużej – czyli o korzyściach zdrowotnych, które daje regularne picie kawy
Zgodnie z wynikami obserwacji prawie 500 tys. dorosłych Brytyjczyków konsumenci pijący kawę mają nieco niższe ryzyko zgonu, niż osoby, które unikają spożywania tego produktu. Substancje zawarte w kawie mogą też zmniejszać stan zapalny oraz poprawiać sposób, w jaki organizm wykorzystuje insulinę, co może zmniejszyć prawdopodobieństwo wystąpienia cukrzycy.
-
16.08.2018
Prawdziwy cukier bez kalorii – niemiecki start-up przedstawia allulozę
Niemiecki start-up, Savanna Ingredients GmbH, rozpoczyna produkcję monosacharydu psykozy, znanego również jako alluloza, naturalnego węglowodanu opisywanego jako „prawdziwy cukier bez kalorii”.
-
29.06.2018
Ryby w prewencji choroby Parkinsona
Intrygujące badanie naukowców z Uniwersytetu Technologicznego Chalmers w Szwecji rzuca nowe światło na związek pomiędzy spożyciem ryb a długofalowym zdrowiem neurologicznym. Parwalbumina, białko występujące w dużych...
-
30.05.2018
Ujemne kalorie - nowość z USA
Amerykańscy naukowcy są dość blisko opracowania dodatku żywieniowego, który będzie zmieniał wartość kaloryczną każdego pokarmu na ujemną. Wystarczy, w procesie produkcji, dodać ów składnik do kiełbasy, czekolady...
-
11.05.2018
Wielka Brytania wprowadza podatek od cukru w słodzonych napojach
Wielka Brytania wprowadziła nowy podatek od cukru w napojach słodzonych. Zabieg ten ma zmusić firmy spożywcze do obniżenia zawartości sacharozy w tego typu produktach – podobne regulacje prawne zastosowano...
-
08.05.2018
Interakcje pomiędzy składnikami odżywczymi
Zgodnie z Rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 r. składniki odżywcze to białka, węglowodany, tłuszcze, błonnik, sód, witaminy i składniki mineralne...
-
23.02.2018
Zdrowe odżywianie – konsumenci są zdezorientowani
Aktualizowane zalecenia dietetyczne, nowe produkty i trendy – jak wynika z zebranych danych, konsumenci nie nadążają za zmieniającymi się wytycznymi, dotyczącymi zdrowego odżywiania. Wyniki przeprowadzonej w grupie 2000 konsumentów...
-
21.02.2018
Polskie bezglutenowe superfoods
Od kilku lat panuje prawdziwa moda na superżywność: chia, jagody goji i acai, spirulina i wiele innych dotąd mniej znanych w Polsce produktów. Są superzdrowe, supernaturalne, bogate w witaminy i superzwiązki, które nie tylko...
-
06.02.2018
Współczesne odchudzanie – to nie taka prosta sprawa
Dawno już minęły czasy gdy rubensowskie kształty wyznaczały kanon piękna wśród kobiet, a wydatny brzuszek komunikował wysoki stopień zamożności wśród panów. Na przestrzeni stuleci powszechny ideał pięknego ciała zmieniał...
-
29.01.2018
Pionierska Piramida Zdrowego Żywienia dla osób w wieku starszym
Jednym z najważniejszych i najtańszych działań prewencyjnych – umożliwiających ludziom w starszym wieku bycie aktywnym i zdrowym, w miarę możliwości bez obciążeń chorobowych i inwalidztwa – jest powszechna edukacja...
-
19.01.2018
Wino, które nie powoduje bólu głowy
Dzięki wykorzystaniu bakterii mlekowych pochodzących z winorośli z winnicy Pago de Carraovejas w Hiszpanii, zespół naukowców z Politechniki w Madrycie i Uniwersytetu w Walencji uzyskał czerwone wino pozbawione histaminy...
-
09.01.2018
Nowe Normy Żywienia dla Polaków od Instytutu Żywności i Żywienia
Pod koniec grudnia 2017 roku Instytut Żywności i Żywienia opublikował przygotowaną przez polskich ekspertów aktualizację Norm Żywienia dla Populacji Polski. Zastąpiła ona Normy Żywienia wydane w 2012 roku...
Nasi partnerzy