Mikrobiologia żywności
-
23.09.2020
Technologie zdefiniowanych substratów w wykrywaniu Escherichia coli
Konwencjonalne testy na obecność bakterii grupy coli i E. coli, wykorzystujące metodę filtracji membranowej i wzrost w obecności substratów chromogennych, są czasochłonne gdyż wymagają potwierdzenia. Wobec tego poszukiwane są nowe metody dające jednoznaczne wyniki w wykrywaniu i identyfikacji tych bakterii. Ta strategia badawcza została zastosowana w komercyjnym teście Colilert, pozwalającym na jednoczesne badanie ilościowe liczby bakterii grupy coli i E. coli w wodzie bez potrzeby przeprowadzania badań potwierdzających.
-
15.09.2020
Uzdatnianie wody w przemyśle spożywczym – przegląd najważniejszych zagadnień związanych z jakością wody
Woda odgrywa niezwykle istotną rolę w procesach związanych z przemysłem spożywczym. Jest potrzebna na wielu etapach produkcyjnych, w różnych zastosowaniach. Niejednokrotnie konieczne okazuje się jej szczególne przygotowanie pod względem parametrów. Jakiej wody potrzebuje przemysł spożywczy? Kiedy niezbędne jest uzdatnianie? Jakie metody uzdatniania wody powinny zostać zastosowane w konkretnych sektorach?
-
10.09.2020
Epidemia Salmonelli we Francji związana z hiszpańską kiełbasą
Urzędnicy ds. Zdrowia publicznego we Francji badają epidemię choroby przenoszonej przez żywność, co do której podejrzewa się, że jest spowodowana przez fuet, rodzaj kiełbasy z Hiszpanii. Produkt wysłano również do Belgii.
-
03.09.2020
Piwa kwaśne i ich profil smakowy – najnowsze doniesienia naukowców
Piwo kwaśne - cierpki wynik procesu warzenia stosowanego od wieków w Europie, zyskało ostatnio popularność w USA. Naukowcy donoszą o postępach w badaniach nad ewolucją kwasów i innych składników smakowych podczas starzenia się napoju, co, jak twierdzą, pomoże piwowarom zrozumieć i uzyskać większą kontrolę nad smakiem kwaśnego piwa.
-
01.09.2020
Stanowisko Polskiego Centrum Akredytacji w sprawie krajowych programów zwalczania Salmonelli
Stanowisko Polskiego Centrum Akredytacji na temat trwającej dyskusji pomiędzy Krajową Radą Drobiarstwa - Izbą Gospodarczą a Krajową Izbą Producentów Drobiu i Pasz w sprawie krajowych programów zwalczania salmonelli.
-
28.08.2020
Komunikat Krajowej Rady Drobiarstwa - Izby Gospodarczej do stanowiska Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz w sprawie Krajowych Programów Zwalczania Salmonelli
W związku z publikacją przez Krajową Izbę Producentów Drobiu i Pasz (KIPDIP) Listu Otwartego do Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi i Głównego Lekarza Weterynarii oraz komunikatu prasowego pt. „Stop podważaniu wiarygodności GIW!”, Krajowa Rada Drobiarstwa – Izba Gospodarcza (KRD-IG) pragnie odnieść się do nieprawdziwych i zmanipulowanych tez zawartych w przedmiotowych dokumentach.
-
25.08.2020
List otwarty i protest Krajowej Izby Producentów Drobiu i Pasz - badania Salmonelli
Producenci żywca drobiowego apelują o nieoddawanie kontroli nad bezpieczeństwem polskiej żywności podmiotom zewnętrznym. Hodowcy drobiu wyrażają najwyższe zaniepokojenie wobec planowanego przez Główny Inspektorat Weterynarii przekazania badań i nadzoru nad występowaniem Salmonelli w stadach kurcząt rzeźnych w prywatne ręce.
-
25.08.2020
3M Food Safety News: Postęp w molekularnej diagnostyce patogenów w sektorze spożywczym – od PCR do LAMP
Zapewnienie jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego żywności jest obecnie kluczowym aspektem zarówno dla producentów żywności, organów kontrolnych jak i konsumentów. Środki spożywcze pochodzenia roślinnego i zwierzęcego mogą stanowić zagrożenie dla ogólnego stanu i zdrowia człowieka, będąc wektorem wielu mikroorganizmów chorobotwórczych.
-
24.08.2020
Nowe zagrożenia mikrobiologiczne mięsa drobiowego
Rynek mięsa jest ważnym segmentem gospodarki żywnościowej na całym świecie, ze szczególnym uwzględnieniem mięsa drobiowego. W 2014 r. wytworzono 95,5 mln. ton mięsa drobiowego. Szacuje się, że do 2023 r. globalna produkcja drobiu ma osiągnąć 130,7 mln. ton.
-
04.08.2020
Cebula źródłem tajemniczej epidemii Salmonelli w USA i Kanadzie
Urzędnicy służby zdrowia USA powiązali trwającą wielostanową i obejmującą wiele krajów epidemię Salmonelli Newport z cebulą. Ogłoszenie pojawiło się dzień po tym, jak kanadyjscy urzędnicy ds. zdrowia wydali podobne oświadczenie.
-
30.07.2020
3M Food Safety News: Badanie wskaźników jakości w przemyśle spożywczym
Na przestrzeni ostatnich lat wśród konsumentów obserwuje się stale wzrastające zainteresowanie aspektami związanymi z bezpieczeństwem i jakością żywności. W dobie szybkiego przepływu informacji, np. na temat wycofywania z obrotu mikrobiologicznie skażonych produktów spożywczych, znaczenie oraz jakość przeprowadzanych analiz żywności wciąż rośnie.
-
20.07.2020
Wykrywanie Salmonella spp. w produktach żywnościowych - metody bioMérieux
Salmonella to rodzaj względnie beztlenowych, Gram-ujemnych bakterii należących do rodziny Enterobacteriacae, które zwykle posiadają peritrichalne orzęsienie i wykazują zdolność ruchu. Salmonella spp. obejmuje około 2541 różnych serotypów, z których każdy jest potencjalnie niebezpieczny dla człowieka.
-
29.06.2020
Jakość mikrobiologiczna i bezpieczeństwo mleka oraz przetworów mlecznych w XXI wieku
Mleko i produkty mleczne są spożywane przez ludzi od wielu tysięcy lat. Wraz z pojawieniem się badań metagenomicznych wzrosła nasza wiedza na temat mikroflory mleka i przetworów mlecznych, szczególnie tych, na które wpływ mają środowisko, parametry produkcji i przechowywania.
-
15.06.2020
Ponowne użycie ściółki w hodowli brojlerów powstrzymuje rozwój Salmonelli
W produkcji brojlerów zużywa się miliony ton materiału ściółkowego. Ponowne użycie ściółki może obniżyć koszty. Istnieją jednak pewne obawy dotyczące zdrowia i bezpieczeństwa.
-
30.04.2020
Podręczny gadżet wykrywa bakterie powodujące zatrucie pokarmowe dwa razy szybciej i 200 razy taniej
Identyfikacja źródła zatrucia pokarmowego zwykle wymaga dni lub tygodni. Naukowcy z Uniwersytetu Kopenhaskiego opracowali metodę, która jest dwa razy szybsza i 200 razy tańsza. Urządzenie wielkości batonika jest testowane przez kilka firm.
-
17.04.2020
Wyciąg z liści oliwki hamuje wzrost patogenów przenoszonych przez żywność
Niedawno opublikowane badania naukowe wykazały, że wyciąg z liści oliwki hamuje wzrost bakterii Listeria monocytogenes. Ponadto, hamuje tworzenie się biofilmu przez Listerię monocytogenes i Salmonellę enteritidis oraz zmniejsza ruchliwość komórek Listeria monocytogenes.
-
13.01.2020
Mikrobiologia w Polskich Normach
W Sektorze Żywności, Rolnictwa i Leśnictwa w PKN/KT 3 ds. Mikrobiologii Żywności oraz w PKN/KT 35 ds. Mleka i Przetworów Mlecznych opracowano trzy normy w polskich wersjach językowych, z których dwie zostały już opublikowane.
-
09.01.2020
Czy zanieczyszczenie mięsa drobiowego Salmonellą Infantis należy uznać za zagrożenie dla bezpieczeństwa żywności? Opracowanie European Journal of Public Health
Rozporządzenie UE dotyczące świeżego mięsa drobiowego za jedyne kryteria bezpieczeństwa żywności uznaje S. enteritidis lub S. typhimurium. I przeciwnie, izolacja innych Salmonella spp. w tej matrycy żywności jest uważana za zgodną. Kilka źródeł bibliograficznych wskazuje na wzrost trendu izolacji S. infantis w przemyśle drobiarskim i produktach pochodnych.
-
18.12.2019
Salmonella - najczęstsza przyczyna wybuchów chorób przenoszonych przez żywność w UE
Prawie co trzeci wybuch epidemii przenoszonych przez żywność w UE w 2018 r. był spowodowany przez Salmonellę. Jest to jedno z głównych ustaleń rocznego raportu EFSA i ECDC
-
06.11.2019
Wykrywanie Yersinia – nowe badania
Naukowcy z Pasteur Institut we Francji opracowali metodę analizy genomowej do klasyfikacji i identyfikacji szczepów Yersinia i oceny patogeniczności.
-
21.10.2019
Nowa forma patogenu Listeria monocytogenes z Chin
Naukowcy odkryli nową, wysoce zaraźliwą formę patogennej Listeria monocytogenes. Bakteria została zidentyfikowana jako przyczyna poważnych chorób owiec na odległym obszarze chińskiej prowincji Jiangsu.
Nasi partnerzy