Mikrobiologia żywności
-
13.08.2024
Niewidzialne zagrożenie w żywności: STEC
Zakażenia Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga stanowią poważny problem zdrowia publicznego na całym świecie. Według WHO w 2010 r. bakterie STEC spowodowały ponad milion chorób i 128 zgonów. Aby odpowiednio zapobiegać zakażeniom przenoszonym przez żywność, ważne jest zwiększenie świadomości społecznej na temat potencjalnych źródeł i sposobów przenoszenia patogenów.
-
06.08.2024
Innowacje bioMérieux
Dlaczego Augmented Diagnostics jest obecnie najlepszą ochroną przed kryzysami związanymi z żywnością oraz zdrowiem? 3 pytania do Guillaume Dancoisne, "Pan Augmented Diagnostics".
-
01.08.2024
Vibrio w owocach morza - zwiększone ryzyko z powodu zmiany klimatu i oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe
Według najnowszej oceny EFSA oczekuje się, że liczba bakterii Vibrio w owocach morza wzrośnie zarówno globalnie, jak i w Europie z powodu zmian klimatycznych, zwłaszcza w wodach o niskim zasoleniu. Ponadto oporność na antybiotyki stosowane w ostateczności jest coraz częściej stwierdzana u niektórych bakterii z gatunku Vibrio.
-
26.07.2024
Nowe wytyczne EFSA dotyczące oceny ryzyka i korzyści w żywności: Co musisz wiedzieć?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) zaktualizował swoje wytyczne dotyczące oceny ryzyka i korzyści związanych z żywnością, wprowadzając nowe metody, które pozwalają na bardziej precyzyjne i kompleksowe analizy. Co to oznacza dla konsumentów?
-
23.07.2024
Usprawnij analizę patogenów w żywności za pomocą zautomatyzowanej metody Thermo Scientific™ SureTect™
Zautomatyzowana procedura jest w pełni zwalidowana przez AFNOR i AOAC dla wszystkich testów SureTect. Elastyczne oprogramowanie, przyjazny dla użytkownika interfejs i łatwa konfiguracja zapewniają maksymalną wydajność, a kompaktowa konstrukcja pozwala zaoszczędzić miejsce w laboratorium.
-
22.07.2024
Obecność Pseudomonas w żywności: ryzyka i konsekwencje
Pseudomonas obecne na żywności mogą nie tylko powodować psucie się produktów, lecz także stanowić zagrożenie dla zdrowia publicznego ze względu na ich potencjalną oporność na antybiotyki.
-
18.07.2024
Biofilm – geneza, przyczyny, usuwanie
Tworzenie się biofilmu stanowi poważny problem dla zakładów produkujących żywność, ponieważ najczęściej powoduje infekcje, często występujące punktowo, incydentalnie przez co są trudne do zlokalizowania. Dodatkowo ze względu na swoją budowę są bardzo trudne do usunięcia i mogą powodować uszkodzenia powierzchni urządzeń i infrastruktury. Z naszego doświadczenia wynika, że kiedy zaczynamy usuwać biofiim drastycznie rośnie liczebność mikroorganizmów na wymazach mikrobiologicznych.
-
17.07.2024
GENE-UP® PEC - Innowacyjne narzędzie bioMérieux wybrane przez USDA-FSIS do wykrywania patogennych E. coli
bioMérieux, światowy lider w dziedzinie diagnostyki in vitro, z dumą ogłasza, że test GENE-UP® Pathogenic E. coli (PEC) został wybrany przez USDA Food Safety and Inspection Service (USDA-FSIS) jako główna metoda wykrywania E. coli produkujących toksynę Shiga (STEC).
-
09.07.2024
Sytuacja epidemiologiczna w Szwecji: wzrost zakażeń Salmonellą i niedobór jaj w 2023 r.
W 2023 roku Szwecja zmagała się z intensywną falą zakażeń Salmonellą, wywołującą poważne problemy zdrowotne i ekonomiczne, oraz niedoborem jaj.
-
05.07.2024
Zmiany w liczbie zakażeń w Irlandii w pierwszym kwartale 2024 roku: Co mówią najnowsze dane?
Najnowszy raport HPSC pokazuje zmiany w liczbie zakażeń w Irlandii na początku 2024 roku, z rosnącymi przypadkami listeriozy i wirusowego zapalenia wątroby oraz spadkiem zakażeń Salmonellą i Escherichia coli
-
02.07.2024
Śledztwo w sprawie wybuchu epidemii Shiga toksycznej E. coli (STEC) O145 w Wielkiej Brytanii, maj-czerwiec 2024
W maju 2024 roku UK Health Security Agency (UKHSA), Public Health Scotland, Public Health Wales oraz Public Health Agency Northern Ireland (PHA), we współpracy z Food Standards Agency (FSA) i Food Standards Scotland (FSS), rozpoczęły wspólne śledztwo dotyczące wybuchu epidemii Shiga toksycznej Escherichia coli (STEC) O145. Zidentyfikowano go poprzez analizę danych sekwencjonowania całego genomu (WGS).
-
24.06.2024
Epidemia Listerii monocytogenes ST173 obejmująca wiele krajów powiązana z konsumpcją produktów rybnych
Analiza całego genomu (WGS), dowody śledzenia i wykrycie w produktach rybnych w latach 2017–2024 sugerują, że szczep ten był rozprzestrzeniany geograficznie w Europie od kilku lat i najprawdopodobniej pochodził z jednego źródła.
-
18.06.2024
Metodyka pomiaru zawartości mikroplastiku w wodzie przeznaczonej do spożycia przez ludzi - decyzja KE
Metodyka definiuje takie pojęcia jak m.in. mikroplastik, polimer oraz spektroskopia ramanowska, a także określa warunki pobierania próbek w celu przeprowadzenia kompleksowych badań
-
14.06.2024
Test umożliwiający szybkie wykrywanie patogenów pochodzących z owoców morza
Badacze z Szanghajskiej Akademii Nauk Rolniczych opracowali metodę szybkiego wykrywania patogenu owoców morza Vibrio parahaemolyticus, która może znacząco zmniejszyć ryzyko chorób przenoszonych drogą pokarmową przez owoce morza.
-
03.06.2024
Na straży jakości w branży Food Safety. Czym jest Program Monitorowania Środowiska i od czego zacząć jego wdrażanie?
Poprzez systematyczne badania i analizy, można skutecznie kontrolować czynniki środowiskowe, co przekłada się na minimalizację ryzyka zanieczyszczenia produktów spożywczych. W rezultacie, wdrożenie programu monitoringu środowiska produkcyjnego przyczynia się do stałego podnoszenia standardów bezpieczeństwa żywnościowego oraz budowania trwałego zaufania klientów do produktów danej firmy.
-
25.04.2024
Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga w tatarze wołowym
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego z określonej partii.
-
17.04.2024
Nowe zasady dotyczące Listeria monocytogenes w żywności gotowej do spożycia: Komisja Europejska przedstawia plany
Komisja Europejska ogłosiła projekt zmian w przepisach dotyczących Listeria monocytogenes w żywności gotowej do spożycia (RTE) oraz zaprasza do udziału w procesie konsultacji publicznej.
-
22.03.2024
Salmonella w jednej partii hamburgera drobiowego, 250 g
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
-
21.03.2024
Czy warunki chłodnicze zapobiegają zanieczyszczeniu warzyw liściastych bakterią E.coli?
Naukowcy z Uniwersytetu Illinois odkryli, że niektóre warzywa liściaste są bardziej podatne na zakażenie E.coli, gdy są przechowywane w lodówce, niż inne.
-
18.03.2024
Mikrobiota jelitowa i mikroorganizmy środowiskowe w ocenie ryzyka EFSA?
W nowym wydaniu czasopisma EFSA Supporting Publications Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) z lutego br. ukazały się dwa raporty dotyczące włączenia do prowadzonej przez Urząd oceny ryzyka danych związanych z mikrobiotą jelitową ludzi i zwierząt, a także mikroorganizmami występującymi w środowisku.
-
13.03.2024
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe (AMR) u ludzi i zwierząt – raport EFSA i ECDC
Chociaż zaobserwowaliśmy pozytywne rezultaty działań mających na celu ograniczenie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, dalsze wspólne wysiłki są niezbędne, aby stawić czoła temu globalnemu zagrożeniu
Nasi partnerzy