Znakowanie żywności
-
30.10.2023
Znakowanie miodu - zmiana wymogów
Nowelizacja dotyczy warunków znakowania miodu w odniesieniu do państwa pochodzenia. Przepisy wejdą w życie od 18 kwietnia 2024 r.
-
27.10.2023
Zmiany dotyczące oznakowania produktów branży winiarskiej wynikające z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2021/2117 - Abstrakt artykułu
Już w dniu 8 grudnia 2023 r. rozpocznie się stosowanie przepisów rozporządzenia 2021/2117, które wprowadza zmiany z oznakowaniu wielu produktów z branży winiarskiej
-
13.10.2023
Aktualizacja wymogów dla ekologicznej karmy dla zwierząt domowych - planowane zmiany
Parlament Europejski wraz z Radą wypracował wstępne porozumienie w zakresie zmian dotyczących ekologicznych karm dla zwierząt domowych. Głosowanie nad zmianą ma odbyć się jeszcze we wrześniu 2023 r.
-
12.10.2023
Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności aktualizuje wytyczne dotyczące alergenów pokarmowych
FSA zaktualizowała swoje wytyczne dotyczące oznaczania alergenów po konsultacjach przeprowadzonych na początku tego roku. Nowe wytyczne wyjaśniają, kiedy należy stosować zapobiegawcze etykiety alergenów (PAL) i jak należy je sformułować.
-
09.10.2023
Ocena stosowania przepisów ws. oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych - badanie PE
Ustalenia dotyczą wdrażania i stosowania przepisów rozporządzenia nr 1924/2006. Choć jego uchwalenie poskutkowało wieloma pozytywnymi zmianami, to jednak nadal wiele kwestii wymaga dalszego rozwoju i ulepszenia
-
20.09.2023
Wyniki badania podwójnej jakości markowej żywności w UE
Wspólne Centrum Badawcze opublikowało wyniki dotyczące badania podwójnej jakości markowej żywności w UE.
-
14.09.2023
Etykietowanie żywności – co powinny zawierać wykazy i jak to czytać?
Współczesny konsument musi być konsumentem świadomym. Napierają na nas informacje z każdej strony. Nawet na opakowaniach żywności. Które informacje powinny być zamieszczane na etykietach obligatoryjnie, a które dobrowolnie? Jak je czytać?
-
13.09.2023
Etykietowanie alergenów w żywności - nowe wytyczne FSA
Celem wytycznych jest określenie najlepszych praktyk w zakresie realizacji przepisów rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
-
08.09.2023
Oznaczenie "tradycyjny" w znakowaniu środków spożywczych - Abstrakt artykułu
Znakowanie dobrowolne środków spożywczych, pomimo, że było przedmiotem różnych opracowań czy wytycznych, to jednak nadal budzi szerokie wątpliwości w zakresie prawidłowego stosowania
-
05.09.2023
Napoje z dodatkiem kofeiny lub tauryny - nowe przepisy
Nowelizacja ustawy o zdrowiu publicznym będzie określać m.in. zasady ustalania i pobierania opłaty od napojów z dodatkiem substancji o właściwościach słodzących oraz sprzedaży i oznaczenia napojów z dodatkiem kofeiny lub tauryny w produkcie gotowym do spożycia
-
09.08.2023
Francja zwraca się do TSUE o legalność zakazu używania terminów np. „stek” w odniesieniu do żywności plant-based
Organ rządowy prosi o informacje, czy poszczególne państwa członkowskie mogą wprowadzić tego typu prawo, czy też uniemożliwia to harmonizacja na poziomie UE.
-
07.08.2023
Sieć Aldi usuwa „należy spożyć do” z opakowań świeżego mleka, aby pomóc ograniczyć marnowanie żywności
Zmiana dotyczy wszystkich opakowań mleka– z wyjątkiem mleka filtrowanego – w sklepach sieci Aldi w Anglii i Walii, aby pomóc ograniczyć marnowanie żywności. Produkty ze zmienionym oznakowaniem zaczną pojawiać się w sklepach pod koniec roku.
-
21.07.2023
Oznaczenie "wiejski" w znakowaniu środków spożywczych cz. II - Abstrakt artykułu
Producenci żywności coraz chętniej sięgają po oznakowanie sugerujące naturalny charakter produktu takie jak np. „domowy” lub „wiejski”. Jakie produkty mogą być w ten sposób znakowane? Jakie wymogi muszą spełniać?
-
07.07.2023
Oznaczenie "wiejski" w znakowaniu środków spożywczych cz. I - Abstrakt artykułu
Znakowanie dobrowolne środków spożywczych, pomimo, że było przedmiotem różnych opracowań czy wytycznych, to jednak nadal budzi szerokie wątpliwości w zakresie prawidłowego stosowania. Jednym z przykładów mogą być zasady i warunki prawidłowego stosowania określenia „wiejski” w znakowaniu środków spożywczych.
-
04.07.2023
Ograniczenia dotyczące zielonej herbaty – o co dokładnie chodzi?
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności stwierdził, że w oparciu o dostępne dane na temat potencjalnego szkodliwego działania katechin zielonej herbaty na wątrobę z interwencyjnych badań klinicznych wynika, że spożycie dawek równych lub wyższych niż 800 mg 3-galusanu (-) epigalokatechiny dziennie w formie suplementu diety wskazuje na statystycznie istotny wzrost aminotransferaz u przyjmujących je osób w porównaniu z osobami z grupy kontrolnej, co świadczy o uszkodzeniu wątroby
-
30.06.2023
Etykietowanie - Komisja proponuje kolejne zmiany
Nowelizacja przepisów miałaby dotyczyć takich produktów jak m.in. miód, owoce, warzywa, soki i dżemy
-
23.06.2023
Jak wygląda ochrona wyrobów regionalnych i tradycyjnych? Nowa ustawa - Abstrakt artykułu
Od 28 kwietnia 2023 r. weszła w życie nowa regulacja – ustawa z dnia 9 marca 2023 r. o rejestracji i ochronie nazw pochodzenia, oznaczeń geograficznych oraz gwarantowanych tradycyjnych specjalności produktów rolnych i środków spożywczych, win lub napojów spirytusowych oraz o produktach tradycyjnych. Na czym ta zmiana polega i o co dokładnie chodzi w nowej ustawie?
-
22.06.2023
Oświadczenie dot. żywności ekologicznej odrzucone
Komisja nie wyraziła zgody na włączenie do unijnego wykazu oświadczenia dotyczącego przyczyniania się do ochrony komórek i molekuł ciała (lipidów i DNA) przed uszkodzeniem oksydacyjnym
-
26.05.2023
Kolejne zmiany w rozporządzeniu 1169/2011? Nowe pomysły na deklarację daty - Abstrakt artykułu
Cała inicjatywna zmian jest częścią unijnej strategii „od pola do stołu”, której celem jest zapewnienie lepszych informacji na etykietach, aby pomóc konsumentom w dokonywaniu zdrowszych i bardziej zrównoważonych wyborów żywieniowych oraz w rozwiązaniu problemu marnotrawienia żywności
-
12.05.2023
Oznaczenie „domowy” w znakowaniu środków spożywczych cz. II - Abstrakt artykułu
Druga część opracowania obejmować będzie wytyczne Food Standards Agency oraz przegląd orzecznictwa sądów administracyjnych. Na koniec, w formie podsumowania, zostaną przedstawione wyniki analizy wszystkich przedstawionych materiałów oraz refleksje w zakresie możliwości używania oznaczenia „domowy” na etykietach środków spożywczych
-
28.04.2023
Oznaczenie „domowy” w znakowaniu środków spożywczych cz. I - Abstrakt artykułu
W aktualnie obowiązujących przepisach prawa żywnościowego brak jest wskazania, jakie produkty mogą zostać oznakowane jako „domowe”. W świetle powyższego konieczna jest refleksja nad przedmiotowym określeniem przez pryzmat odpowiednich regulacji
Nasi partnerzy