Znakowanie żywności
-
25.01.2024
Greenwashing: PE przegłosował nową dyrektywę
Celem dyrektywy jest m.in. ustanowienie zakazu stosowania wprowadzających w błąd oświadczeń środowiskowych oraz poprawa etykietowania produktów
-
11.01.2024
Orzechy pekan - zmiana nazewnictwa
Sprostowano przepisy rozporządzenia nr 1169/2011 w odniesieniu do warunków znakowania orzechów pekan
-
21.12.2023
Oznakowanie miodu – regulacje prawne z którymi mierzą się producenci - Abstrakt artykułu
W Polsce, jakość handlowa miodu oraz jego oznakowanie są regulowane przez szczegółowe przepisy, które zapewniają konsumentom dostęp do produktów wysokiej jakości oraz do niezbędnych informacji na temat kupowanego miodu
-
13.12.2023
Oznakowanie żywności zawierającej owady - projekt rozporządzenia
Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi proponuje wprowadzenie obowiązkowego znaku graficznego, który miałby towarzyszyć oznakowaniu środków spożywczych zawierających owady
-
30.11.2023
Etykietowanie wina - zawiadomienie Komisji
Już od 8 grudnia 2023 r. zaczną obowiązywać nowe przepisy dotyczące etykietowania wina. W związku z tym Komisja opracowała dokument zawierający odpowiedzi techniczne na pytania związane z wdrożeniem nowych przepisów
-
24.11.2023
Oznaczenie "naturalny" w znakowaniu środków spożywczych - Abstrakt artykułu
Mając na względzie fakt, że używanie określenia „naturalny” w znakowaniu środków spożywczych nie jest precyzyjnie uregulowane przez obowiązujące przepisy prawa żywnościowego (...), można spotkać się z rozbieżnymi interpretacjami zasad jego stosowania
-
17.11.2023
Status oświadczeń zdrowotnych dla substancji pochodzenia botanicznego w suplementach diety - Abstrakt artykułu
Rynek suplementów diety w Polsce dynamicznie się rozwija. Coraz bardziej świadomi konsumenci chętnie sięgają po preparaty będące skoncentrowanym źródłem witamin lub składników mineralnych lub innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny fizjologiczny
-
02.11.2023
Znakowanie napojów alkoholowych - projekt rozporządzenia
Planowane zmiany mają dotyczyć m.in. warunków znakowania i produkcji nalewek oraz nowych wymagań dla napojów o zawartości alkoholu powyżej 1,2%
-
30.10.2023
Znakowanie miodu - zmiana wymogów
Nowelizacja dotyczy warunków znakowania miodu w odniesieniu do państwa pochodzenia. Przepisy wejdą w życie od 18 kwietnia 2024 r.
-
27.10.2023
Zmiany dotyczące oznakowania produktów branży winiarskiej wynikające z rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 2021/2117 - Abstrakt artykułu
Już w dniu 8 grudnia 2023 r. rozpocznie się stosowanie przepisów rozporządzenia 2021/2117, które wprowadza zmiany z oznakowaniu wielu produktów z branży winiarskiej
-
13.10.2023
Aktualizacja wymogów dla ekologicznej karmy dla zwierząt domowych - planowane zmiany
Parlament Europejski wraz z Radą wypracował wstępne porozumienie w zakresie zmian dotyczących ekologicznych karm dla zwierząt domowych. Głosowanie nad zmianą ma odbyć się jeszcze we wrześniu 2023 r.
-
12.10.2023
Brytyjska Agencja ds. Standardów Żywności aktualizuje wytyczne dotyczące alergenów pokarmowych
FSA zaktualizowała swoje wytyczne dotyczące oznaczania alergenów po konsultacjach przeprowadzonych na początku tego roku. Nowe wytyczne wyjaśniają, kiedy należy stosować zapobiegawcze etykiety alergenów (PAL) i jak należy je sformułować.
-
09.10.2023
Ocena stosowania przepisów ws. oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych - badanie PE
Ustalenia dotyczą wdrażania i stosowania przepisów rozporządzenia nr 1924/2006. Choć jego uchwalenie poskutkowało wieloma pozytywnymi zmianami, to jednak nadal wiele kwestii wymaga dalszego rozwoju i ulepszenia
-
20.09.2023
Wyniki badania podwójnej jakości markowej żywności w UE
Wspólne Centrum Badawcze opublikowało wyniki dotyczące badania podwójnej jakości markowej żywności w UE.
-
14.09.2023
Etykietowanie żywności – co powinny zawierać wykazy i jak to czytać?
Współczesny konsument musi być konsumentem świadomym. Napierają na nas informacje z każdej strony. Nawet na opakowaniach żywności. Które informacje powinny być zamieszczane na etykietach obligatoryjnie, a które dobrowolnie? Jak je czytać?
-
13.09.2023
Etykietowanie alergenów w żywności - nowe wytyczne FSA
Celem wytycznych jest określenie najlepszych praktyk w zakresie realizacji przepisów rozporządzenia 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
-
08.09.2023
Oznaczenie "tradycyjny" w znakowaniu środków spożywczych - Abstrakt artykułu
Znakowanie dobrowolne środków spożywczych, pomimo, że było przedmiotem różnych opracowań czy wytycznych, to jednak nadal budzi szerokie wątpliwości w zakresie prawidłowego stosowania
-
05.09.2023
Napoje z dodatkiem kofeiny lub tauryny - nowe przepisy
Nowelizacja ustawy o zdrowiu publicznym będzie określać m.in. zasady ustalania i pobierania opłaty od napojów z dodatkiem substancji o właściwościach słodzących oraz sprzedaży i oznaczenia napojów z dodatkiem kofeiny lub tauryny w produkcie gotowym do spożycia
-
09.08.2023
Francja zwraca się do TSUE o legalność zakazu używania terminów np. „stek” w odniesieniu do żywności plant-based
Organ rządowy prosi o informacje, czy poszczególne państwa członkowskie mogą wprowadzić tego typu prawo, czy też uniemożliwia to harmonizacja na poziomie UE.
-
07.08.2023
Sieć Aldi usuwa „należy spożyć do” z opakowań świeżego mleka, aby pomóc ograniczyć marnowanie żywności
Zmiana dotyczy wszystkich opakowań mleka– z wyjątkiem mleka filtrowanego – w sklepach sieci Aldi w Anglii i Walii, aby pomóc ograniczyć marnowanie żywności. Produkty ze zmienionym oznakowaniem zaczną pojawiać się w sklepach pod koniec roku.
-
21.07.2023
Oznaczenie "wiejski" w znakowaniu środków spożywczych cz. II - Abstrakt artykułu
Producenci żywności coraz chętniej sięgają po oznakowanie sugerujące naturalny charakter produktu takie jak np. „domowy” lub „wiejski”. Jakie produkty mogą być w ten sposób znakowane? Jakie wymogi muszą spełniać?
Nasi partnerzy