Badania żywności
-
16.10.2023
EFSA zaleca strategie szczepień w celu zwalczania ptasiej grypy u drobiu
Nowa opinia naukowa ocenia dostępne szczepionki i ich skuteczność przeciwko wirusowi wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) u drobiu oraz zawiera porady dotyczące możliwych strategii szczepień.
-
11.10.2023
Opublikowano wytyczne laboratoryjne ukierunkowane na wykrywanie zafałszowań olejku eterycznego z lawendy
W ramach Programu Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom (BAPP) opublikowano wytyczne laboratoryjne, ukierunkowane na wykrywanie zafałszowań olejku eterycznego z lawendy.
-
10.10.2023
Jakość polskiego pieczywa utrzymuje się na dobrym poziomie, z jego znakowaniem mogłoby być lepiej
IJHARS, w ramach swoich kompetencji, od wielu lat prowadzi systematyczne kontrole jakości handlowej pieczywa. Przez długi czas Inspekcja realizowała je tylko na etapie produkcji, lecz od 2021 r. kontroluje również sklepy. Jakie wypływają z tego wnioski?
-
09.10.2023
Ocena bezpieczeństwa EFSA częściowo hydrolizowanego białka z młóta jęczmiennego i ryżu jako nowej żywności
Na wniosek Komisji Europejskiej Panel EFSA ds. Żywienia, Nowej Żywności i Alergenów Żywnościowych został poproszony o wydanie opinii w sprawie częściowo hydrolizowanego białka z młóta jęczmiennego jako nową żywność (NF) zgodnie z rozporządzeniem (UE) 2015/2283.
-
26.09.2023
Jesienne skarby - grzyby: od zbiorów do talerza - wartość odżywcza i bezpieczeństwo spożycia
Jesień może być słoneczna lub deszczowa. W tym roku trafia nam się słoneczna i ciepła, stanowiąc przedłużenie lata. Ale nie o pogodzie i zjawiskach atmosferycznych dzisiaj mowa. Jesień, jakakolwiek by nie była, kojarzy się ze zbiorami owoców, warzyw i grzybów.
-
22.09.2023
Narażenie na bisfenol A przekracza dopuszczalne poziomy bezpieczeństwa zdrowotnego
W krajach, które wzięły udział w biomonitoringu BPA, poziom przekroczeń wahał się od 71% do 100%. Narażenie ludności na BPA w Europie jest zatem zbyt wysokie i stanowi potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
-
21.09.2023
Największe wyzwania dla kontroli jakości sensorycznej produktów plant-based
Po co badać? Jakie czynniki składają się na kontrolę jakości?
-
21.09.2023
Kontrola suplementów diety w Portugalii – obecność niedozwolonych substancji
Portugalski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności i Gospodarki (ASAE) przeprowadził na początku września 2023 r. akcję kontrolną, mającą na celu zwalczanie nieuczciwych praktyk w sektorze suplementów diety. Przejęto produkty o wartości 28 309 euro.
-
20.09.2023
Wyniki badania podwójnej jakości markowej żywności w UE
Wspólne Centrum Badawcze opublikowało wyniki dotyczące badania podwójnej jakości markowej żywności w UE.
-
14.09.2023
Kontrola w Czechach wykazała wysoki odsetek nieprawidłowości w produkcji lodów i lodu do napojów
Czeska Inspekcja Rolno-Spożywcza w wyniku przeprowadzonych inspekcji stwierdziła, że 45% próbek lodów oraz 64% próbek lodu (np. dodawanego do napojów) nie spełniło wymagań jakościowych.
-
13.09.2023
Wykrycie zafałszowanego miodu w Czechach
Państwowa Inspekcja Rolna i Żywnościowa z Czech poinformowała za pośrednictwem swojego portalu o wykryciu zafałszowania miodu leśnego wielokwiatowego czeskiego producenta.
-
12.09.2023
Ocena jakości odżywczej roślinnych analogów nabiału i mięsa – wyniki badań kanadyjskich naukowców
Analogi pochodzenia roślinnego mogą być częścią zdrowej i przystępnej cenowo diety w celu zmniejszenia spożycia składników odżywczych budzących obawy; jednak mogą być potrzebne dodatkowe wytyczne dotyczące składu i/lub etykietowania, aby podkreślić różnice w poziomach składników odżywczych.
-
04.09.2023
Co to jest mięso hodowane w laboratorium i czy można je bezpiecznie spożywać?
Jak powstaje mięso hodowane w laboratorium? Czy jest modyfikowane genetycznie? Jak smakuje i czy jest bezpieczne? Eksperci odpowiadają na te i inne pytania.
-
30.08.2023
Badania DNA wykazały, że ponad 10% ryb i owoców morza sprzedawanych w Australii jest błędnie oznakowana lub zastąpiona innym gatunkiem
Naukowcy przebadali DNA 672 próbek ryb i owoców morza, które pobrano w australijskich supermarketach, restauracjach i na targach rybnych. Niezgodność informacji na etykiecie stwierdzono w przypadku 11,8% próbek.
-
29.08.2023
Spożywanie cukrów dodanych może zwiększać ryzyko wystąpienia kamieni nerkowych
Wyniki badań naukowych opublikowane w Frontiers in Nutrition po raz pierwszy wykazały, że zwiększone spożycie cukrów dodanych powinno zostać dodane do listy czynników ryzyka kamieni nerkowych.
-
25.08.2023
Organizacja testu zatwierdzającego automatyczną metodę klasyfikacji tusz wołowych
-
23.08.2023
Ponad 1/3 przebadanych w Wielkiej Brytanii produktów wegańskich i plant-based zawierała śladowe ilości składników pochodzenia zwierzęcego
Brytyjska organizacja Chartered Trading Standards Institute (CTSI) opublikowała raport “Żywność wegańska i plant-based”, w którym poinformowano o wykryciu śladowych ilości jaj i mleka w 24 z 61 przebadanych produktów wegańskich i plant-based.
-
21.08.2023
Eksperci FAO/WHO w sprawie oceny ryzyka mikrobiologicznego Listeria monocytogenes w żywności
Niniejszy dokument podsumowuje wnioski i zalecenia wynikające z ocen ryzyka mikrobiologicznego L. monocytogenes dla: warzyw liściastych, melona kantalupa, mrożonych warzyw i rybnych wyrobów RTE.
-
18.08.2023
EFSA: Procesy produkcji żywności i dane techniczne wykorzystywane w ocenie narażenia na enzymy spożywcze
W Unii Europejskiej bezpieczeństwo enzymu spożywczego jest oceniane przez EFSA na podstawie dokumentacji technicznej dostarczonej przez wnioskodawcę.
-
14.08.2023
Niezrównoważona produkcja kawy powoduje, że coraz więcej osób choruje
W Brazylii, która jest największym na świecie producentem kawy i krajem, w którym używa się najwięcej pestycydów, zużycie pestycydów wzrosło o 190% w ciągu jednej dekady. Szacunki pokazują, że w brazylijskiej produkcji kawy zużywa się rocznie ok. 38 mln kg pestycydów.
-
04.08.2023
Spożycie sukralozy może wpływać na układ odpornościowy
Badania międzynarodowego zespołu naukowców sugerują, że wysokie spożycie sukralozy zmniejsza odpowiedź immunologiczną organizmu.
Nasi partnerzy