Badania żywności
-
11.04.2023
Opublikowano wydanie 6.1 programu certyfikacji GLOBALG.A.P. Chain of Custody
Komunikat nr 398 z dnia 3.04.2023 r. w sprawie akredytacji jednostek certyfikujących w zakresie programu GLOBALG.A.P. Chain of Custody.
-
10.04.2023
Alkaloidy pirolizydynowe w żywności
Niemiecki Instytut BfR ocenił możliwe zagrożenia dla zdrowia związane z 1,2-nienasyconymi alkaloidami pirolizydynowymi (PA) w żywności – pytania i odpowiedzi.
-
10.04.2023
Wyniki badania diety całkowitej - MEAL przeprowadzonego przez niemiecki Instytut BfR
Total Diet Study (TDS) to nazwa nadana metodzie zalecanej przez FAO oraz WHO w celu określenia średnich stężeń substancji w diecie przeciętnego człowieka.
-
10.04.2023
Czy spożycie błonnika może pomóc w prewencji choroby Alzheimera?
Nowe badanie wskazuje, że spożycie błonnika może przekładać się na niższe ryzyko utraty funkcji poznawczych u osób starszych o genotypie sprzyjającym wystąpieniu choroby Alzheimera.
-
06.04.2023
Ocena bezpieczeństwa enzymu spożywczego pektynesterazy z genetycznie zmodyfikowanego szczepu Aspergillus oryzae AR-962
Enzym wytwarzany przez AB Enzymes GmbH został poddany ocenie bezpieczeństwa przez panel EFSA na wniosek Komisji Europejskiej.
-
06.04.2023
Uzgodnienie wzoru świadectwa dla wytopionych tłuszczów na eksport do Serbii
-
06.04.2023
Mérieux NutriSciences przejmuje Blonk i wzmacnia swoje zaangażowanie w rozwój bardziej zrównoważonych systemów żywnościowych
Mérieux NutriSciences, światowy lider w dziedzinie bezpieczeństwa, jakości i zrównoważonego rozwoju żywności, ogłasza przejęcie firmy Blonk, wiodącego międzynarodowego eksperta w dziedzinie rozwoju zrównoważonych systemów żywnościowych.
-
03.04.2023
Ocena bezpieczeństwa enzymu spożywczego zawierającego endo-poligalakturonazę i celulazę z niezmodyfikowanego genetycznie szczepu Talaromyces cellulolyticus NITE BP-03478
Enzym spożywczy zawierający endo-poligalakturonazę i celulazę jest wytwarzany przez niezmodyfikowany genetycznie Talaromyces cellulolyticus szczep NITE BP-03478 firmy Meiji Seika Pharma Co., Ltd. Przeznaczony jest do stosowania w ośmiu procesach produkcji żywności.
-
03.04.2023
Znaczenie weterynaryjnej ochrony zdrowia publicznego. Jaką rolę spełniają urzędowi lekarze weterynarii?
Urzędowy lekarz weterynarii przede wszystkim zajmuje się badaniem mięsa zwierząt rzeźnych. Zgodnie z unijnym prawem żywnościowym, decyzję o uznaniu przydatności do spożycia mięsa i innych surowców odzwierzęcych mogą wydawać jedynie urzędowi lekarze weterynarii.
-
31.03.2023
Piwo z puszki czy z butelki, które smakuje lepiej?
Browary używają do dystrybucji produktów zarówno aluminiowych puszek, jak i szklanych butelek. Wyniki badań pokazują, że rodzaj opakowania znacząco wpływa na metabolity piwa, a tym samym na jego stabilność.
-
30.03.2023
Naukowcy pracują nad metodą peklowania mięsa bez dodatku azotynów
Naukowcy z amerykańskiego Texas A&M University opracowują metodę peklowania mięsa bez dodatku azotynów.
-
28.03.2023
Klasyfikacja tusz wołowych w systemie EUROP w 2022 r.
W 2022 r. przeprowadzono 545 wizyt kontrolnych w zakładach ubojowych, w trakcie których sprawdzono poprawność klasyfikacji przeprowadzonej przez 116 rzeczoznawców.
-
27.03.2023
Ocena zagrożeń występujących w żywności – raporty hiszpańskiej agencji AESAN
Hiszpańska Agencja Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (AESAN) opublikowała ostatnio serię raportów oceniających różne zagrożenia w żywności.
-
27.03.2023
KE publikuje wyniki dotyczące skali zafałszowań w sektorze importowanego miodu - blisko 50% próbek podejrzanych o zafałszowanie
Opublikowano wyniki skoordynowanej akcji Komisji Europejskiej ukierunkowanej na importowany miód zafałszowany cukrami. Analiza wykazała, że 147 ze 320 próbek (46%) było podejrzanych o zafałszowanie. Ponad 100 próbek zostało wysłanych przez Polskę.
-
23.03.2023
FDA dopuściło drugi produkt z kurczaka hodowanego w laboratorium do spożycia przez ludzi
Po starannej i rygorystycznej ocenie FDA zaakceptowała wniosek firmy uznając, że jej pierwszy produkt drobiowy, hodowany kurczak, jest bezpieczny do spożycia.
-
23.03.2023
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii produktu Kefir 200 g
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek.
-
21.03.2023
Węglowodory olejów mineralnych w żywności – opinia EFSA skierowana do konsultacji
Eksperci EFSA wstępnie doszli do wniosku, że węglowodory nasycone olejów mineralnych (MOSH) nie stanowią zagrożenia dla zdrowia. Potwierdzili również, że niektóre substancje z grupy tzw. węglowodory aromatyczne olejów mineralnych (MOAH) mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia.
-
17.03.2023
eFORUM Postęp w analityce żywności. Dzień 3. - Fizykochemia i Automatyzacja Laboratoriów - nagranie
eFORUM Postęp w analityce żywności. Dzień 3. - Fizykochemia i Automatyzacja Laboratoriów - nagranie z dnia 10.03.2023
-
16.03.2023
eFORUM Postęp w analityce żywności. Dzień 2. - Mikrobiologia - nagranie
eFORUM Postęp w analityce żywności. Dzień 2. - Mikrobiologia - nagranie z dnia 09.03.2023 r.
-
15.03.2023
Sprawozdanie roczne dotyczące zafałszowań żywności w Kanadzie za lata 2021–2022
W ramach swojej inicjatywy dotyczącej zafałszowań żywności Kanadyjska Agencja Kontroli Żywności (CFIA) przeprowadziła szereg działań w latach 2021-2022, których celem było zapobieganie, wykrywanie i powstrzymywanie oszustw związanych z żywnością.
-
15.03.2023
eFORUM Postęp w analityce żywności. Dzień 1. - Sensoryka - nagranie
eFORUM Postęp w analityce żywności. Dzień 1. - Sensoryka - nagranie z dnia 08.03.2023 r.
Nasi partnerzy