Badania żywności
-
26.01.2021
Nowe zasady dotyczące transparentności oceny ryzyka wg EFSA – szczegółowe ustalenia dla zainteresowanych stron
Nowe rozporządzenie mające na celu zwiększenie transparentności oceny ryzyka w łańcuchu żywnościowym zacznie obowiązywać w dniu 27 marca 2021 r.
-
25.01.2021
50 lat technologii ISFET — rozwój odpornych na stłuczenie czujników poziomu pH
Elektrody ISFET pozbawione szkła dla najwyższego bezpieczeństwa produktu w branży spożywczej. 50 lat doświadczenia dla bezpieczeństwa w aplikacjach higienicznych.
-
22.01.2021
WHO opracowała globalny protokół laboratoryjny do pomiaru zawartości tłuszczów trans w żywności
Nowy protokół laboratoryjny WHO zatytułowany „Globalny protokół pomiaru profili kwasów tłuszczowych w żywności z naciskiem na monitorowanie tłuszczów trans pochodzących z częściowo uwodornionych olejów” zapewnia globalnie zharmonizowaną metodę pomiaru tłuszczów trans w żywności.
-
21.01.2021
Nowe badania pokazują, że guma arabska powinna być klasyfikowana jako błonnik pokarmowy
Dostawcy gumy arabskiej złożyli nową petycję do FDA (Agencja Żywności i Leków) dołączając dodatkowe wyniki badań naukowych. Mają być poparciem twierdzenia, że substancja ta powinna być klasyfikowana jako błonnik pokarmowy na etykiecie. Podkreślili również jej dobroczynny wpływ na poziom glukozy i insuliny we krwi po spożyciu posiłku.
-
19.01.2021
Jadalne owady: nauka o ocenie nowej żywności
Niedawno wydana seria opinii naukowych EFSA dotyczących zastosowań nowej żywności obejmuje pierwszą zakończoną ocenę proponowanego produktu spożywczego pochodzącego z owadów. Oceny bezpieczeństwa EFSA są niezbędnym krokiem w procesie regulacji nowej żywności, ponieważ porady naukowe EFSA wspierają unijnych i krajowych decydentów, którzy dopuszczają produkty tego typu na rynek europejski.
-
12.01.2021
Dezaktywacja mikroorganizmów na migdałach i orzechach sprężonym dwutlenkiem węgla
Niemieccy naukowcy opracowali proces zabijania mikroorganizmów na migdałach i orzechach przy użyciu sprężonego dwutlenku węgla do odkażania żywności. Zaletą tego procesu jest to, że orzechy zachowują swój charakterystyczny smak i jakość.
-
12.01.2021
Raport CFIA: Wyniki nadzoru nad autentycznością miodu w latach 2019-2020
Wyniki działań CFIA, prowadzonych w latach 2019-2020 i ukierunkowanych na wykrywanie zafałszowań miodu poprzez dodatek cukrów obcych. Analizy 275 próbek przeprowadzono metodami SIRA i NMR.
-
30.12.2020
Fałszowanie składników botanicznych - jak niektórzy dostawcy próbują oszukać powszechnie stosowane techniki analityczne
Czasopismo naukowe Acta Horticulturae opublikowało artykuł, w którym opisano w jaki sposób oszuści fałszują niektóre składniki roślinne w celu oszukania powszechnie stosowanych metod analitycznych.
-
28.12.2020
Ocena metod wzbogacania i pobierania próbek środowiskowych do wykrywania Listeria monocytogenes – wyniki pracy amerykańskich naukowców
Wyniki tego badania dostarczają danych do oceny skuteczności różnych procedur wzbogacania i pomagają w ocenie pobierania próbek środowiskowych na mokro i na sucho stosowanych w zakładach produkcji i przetwórstwa żywności w ramach planu kontroli Listeria.
-
09.12.2020
Mięso hodowane komórkowo zatwierdzone w Singapurze
Singapur jako pierwszy kraj na świecie dopuszcza do sprzedaży mięso hodowane komórkowo.
-
08.12.2020
Lokalni producenci, rodzime firmy z tradycją, rolnicy - komu i dlaczego ufają polscy konsumenci?
Zarówno konsumenci, jak i przedsiębiorcy wyrażają przekonanie i potrzebę budowania zaufania do sektora rolno-spożywczego i żywności. Obecnie brakuje jednak świadomych działań mających na celu budowanie zaufania, co w konsekwencji prowadzi do zmniejszania jego poziomu.
-
03.12.2020
Chleb wzbogacony w enzymy ma potencjał stać się superfood
Badania wykazały, że niewielki dodatek enzymu podczas produkcji chleba poprawia funkcje naczyniowe stawiając go tym samym na równi z innymi superfood. Naukowcy są zdania, że technologię można również zastosować do różnego rodzaju przekąsek i batonów energetycznych, które często zawierają otręby pszenne lub mąkę pełnoziarnistą.
-
02.12.2020
Wykryty w Polsce wirus grypy ptaków nie jest groźny dla ludzi
Badania prowadzone przez naukowców potwierdzają, że wykryty w Polsce szczep wirusa H5N8 nie jest groźny dla konsumentów i nie zagraża zdrowiu publicznemu.
-
25.11.2020
Znajomość zagadnień alergii pokarmowej wśród pracowników restauracji a bezpieczeństwo konsumenta
Temat alergenów jest bardzo złożony, ale i niezmiernie ważny. Nieprawidłowe oznakowanie lub błędna deklaracja o alergenach mogą mieć poważne skutki, przede wszystkim dla zdrowia konsumenta, ale również dla producentów. Zapewnienie konsumentom żywności całkowicie bezpiecznej (w rozumieniu: wolnej od alergenów) nie jest w tej chwili możliwe. Niezbędne są dalsze badania i analiza skali problemu przez wielu specjalistów z różnych środowisk – żywieniowców, lekarzy, restauratorów – celem zapewnienia bezpieczeństwa konsumentom.
-
20.11.2020
Badania naukowe potwierdzają porównywalną jakość białka dla droższych kawałków mięsa oraz tańszych przetworów mięsnych
Naukowcy z Uniwersytetu Illinois przeprowadzili badania oceniające jakość białka różnych mięs. Dowiedziono, że zarówno drogie kawałki mięsa, jak tańsze przetworzone produkty mięsne zawierają równie dobrze przyswajalne aminokwasy.
-
20.11.2020
Coraz większe obawy o bezpieczeństwo żywności – badanie Tetra Pak Index 2020
Coroczne badanie wykazało wzrost globalnego niepokoju dotyczącego bezpieczeństwa żywności i przyszłych dostaw żywności. Badanie zostało przeprowadzone w 9 krajach na całym świecie.
-
17.11.2020
Baza izomerów trans w środkach spożywczych
Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego (NIZP-PZH) dokonał kolejnej aktualizacji ogólnodostępnej „Bazy danych dotyczących izomerów trans w środkach spożywczych”.
-
16.11.2020
Paskalizacja usługowa – rewolucyjny model współpracy biznesowej dla producentów żywności i napojów
Paskalizacja to nowoczesna metoda utrwalania żywności. Firma HPP Services Poland umożliwia korzystanie z technologii HPP w branży spożywczej na zasadzie usługi. Klienci mają dostęp do paskalizacji i nie są zobowiązani do zakupu własnej instalacji HPP. Daje to wiele korzyści.
-
09.11.2020
Aktualizacja oceny ryzyka niklu w żywności i wodzie pitnej
Komisja Europejska zwróciła się do EFSA o aktualizację swojej poprzedniej opinii w sprawie niklu w żywności i wodzie pitnej, uwzględniając nowe dane dotyczące występowania, zaktualizowane wytyczne dotyczące dawki referencyjnej (BMD) oraz nowo dostępne informacje naukowe.
-
09.11.2020
Ostrzeżenie GIS - wycofanie z obrotu dojrzewających serów kozich z białą pleśnią
GIS został poinformowany, iż holenderski producent Bettinehoeve BV zdecydował o konieczności wycofania dojrzewających serów kozich z białą pleśnią oznaczonych datami minimalnej trwałości od 28-10-2020 do 30-12-2020, wyprodukowanych przez ten podmiot, gdyż nie można wykluczyć obecności bakterii Listeria monocytogenes w tych produktach.
-
05.11.2020
Czy spożywając wieprzowinę można zarazić się ASF?
W jaki sposób przenosi się ASF i czy spożywanie mięsa pochodzącego od zakażonych zwierząt może wywołać chorobę? BfR wyjaśnia - bezpośredni kontakt z chorymi zwierzętami lub spożywanie żywności z zakażonych świń domowych lub dzików nie stanowi żadnego zagrożenia dla zdrowia ludzi.
Nasi partnerzy