Badania żywności
-
22.05.2019
Rozszerzone walidacje macierzy dla testu molekularnego 3M na wykrywanie Salmonella
Firma 3M ogłosiła, że test detekcji molekularnej 3M™ Molecular Detection Assay 2 - Salmonella uzyskał, od francuskiego stowarzyszenia normalizacyjnego ANFOR, rozszerzenie walidacji macierzy w ramach certyfikacji NF VALIDATION. W lutym 2017 r. test został po raz pierwszy certyfikowany przez AFNOR...
-
09.05.2019
Jak epigenetyka może pomóc ograniczyć straty plonów
Naukowcy z Uniwersytetu w Sheffield zbadali w jaki sposób rośliny przekazują kolejnym pokoleniom cechy odpowiedzialne za odporność na choroby. Po raz pierwszy udało się zidentyfikować w ich DNA konkretne loci o zmniejszonym stopniu metylacji, które wpływają na wzmocnienie układu odpornościowego. Ten typ dziedziczenia zachodzi epigenetycznie, co oznacza, że nie pociąga ono za sobą zmian w strukturze samej podwójnej helisy.
-
29.04.2019
Algi morskie źródłem białek przyszłości?
Obserwuje się nieustanny wzrost liczby ludności. Według FAO, aby zaspokoić potrzeby żywieniowe populacji w 2030 roku, konieczny jest co najmniej dwukrotny wzrost produkcji żywności. Zmniejsza się powierzchnia gruntów rolnych, wyczerpują się światowe zasoby wodne, a hodowla zwierząt staje się coraz bardziej utrudniona [1]. Ratunkiem dla nadciagającego kryzysu zasobów pożywienia jest rozwój nowych technologii oraz lepsze wykorzystanie nowych i zagospodarowanie istniejących zasobów żywności.
-
16.04.2019
Innowacyjna metoda badania patogenów żywności
Konieczność pewnych i szybkich wyników napędza rozwój nowych technologii umożliwiających wykrywanie patogenów w żywności. Obecnie najczulszymi metodami do oznaczania bakterii patogennych są rozwiązania oparte na biologii molekularnej. Znana od ponad 35 lat technika łańcuchowej reakcji polimerazy (PCR) jest powszechnie stosowana w badaniach żywności...
-
05.04.2019
Jak ograniczyć ilość cukru w ciastkach?
Centrum Technologii Zbóż Kastylii i Leónu w Hiszpanii (CETECE) rozpoczyna prace nad dwoma dużymi projektami badawczymi, których celem jest opracowanie skutecznych metod obniżania zawartości cukru w ciastkach oraz optymalizacja technik analizy próbek ziaren zbóż oraz mąk.
-
29.03.2019
Alergia na czerwone mięso a ryzyko chorób serca
Ukąszenie kleszcza z gatunku Amblyomma americanum może powodować u ludzi rozwój reakcji alergicznej na czerwone mięso. Okazuje się jednak, że wiele osób, które nie przejawiają widocznych symptomów alergii, również może być wrażliwych na pewne substancje znajdujące się w mięsie. Nowe badanie naukowców z Uniwersytetu Wirginii (UVA) dowodzi
-
13.03.2019
Żywność wysoko przetworzona może zwiększać ryzyko przedwczesnej śmierci
Opublikowane niedawno przez francuskich naukowców badanie wskazuje, że 10% wzrost spożycia wysoko przetworzonych produktów zwiększa ryzyko wczesnego zgonu o 14%. Okazuje się również, że żywność tego typu odpowiada za aż 29% kalorii dostarczanych z przeciętną dietą. Wysoko przetworzone produkty to przede wszystkim przekąski, desery i gotowe do spożycia dania...
-
08.03.2019
Słodziki są bezpieczne i nie wpływają negatywnie na mikroflorę jelitową
Obecny stan wiedzy naukowej nie pozwala stwierdzić, by bezkaloryczne substancje słodzące zwiększały apetyt, przyczyniały się na krótką metę do wzrostu spożycia pokarmu, podnosiły ryzyko cukrzycy czy nowotworów. Takie wnioski płyną z opublikowanej niedawno pracy przeglądowej hiszpańskich naukowców z Uniwersytetu w Grenadzie
-
23.01.2019
Testy na obecność patogenów – którą technikę wybrać?
„Sekwencjonowanie całego genomu” (WGS, ang. Whole Genome Sequencing) i „sekwencjonowanie nowej generacji” (NGS, ang. Next Generation Seuqencing) to dwa popularne w obszarze bezpieczeństwa żywności pojęcia. Wokół obu z nich narosło jednak wiele nieporozumień i nawet eksperci nierzadko stosują...
-
18.01.2019
Kawa w prewencji choroby Alzheimera i choroby Parkinsona
Badania kanadyjskich naukowców wskazują, że substancje bioaktywne zawarte w kawie, fenylindany, mogą przeciwdziałać agregacji dwóch rodzajów białek związanych z rozwojem choroby Alzheimera i choroby Parkinsona. Dr Donald Weaver z Instytutu Mózgu im. Krembilów w Toronto wraz z biologiem Yanfeiem Wangiem...
-
16.01.2019
BPA zagrożeniem dla zdrowia jelit?
Naukowcy z Uniwersytetu A&M w Teksasie odkryli, że ekspozycja na bisfenol A (BPA) w diecie może pogarszać symptomy zespołu jelita drażliwego (IBS). „Jest to pierwsze badanie, które wskazuje, że BPA ma negatywny wpływ na metabolizm mikroflory jelitowej, co może przyczyniać się do nasilenia objawów IBS...
-
20.12.2018
Właściwości biobójcze kwasu mlekowego - badania EFSA
Naukowcy Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) stwierdzili, że opryskiwanie i zanurzanie tusz wieprzowych w kwasach mlekowym oraz octowym nie stanowią zagrożenia dla bezpieczeństwa, ale jedynie kwas mlekowy jest bardziej skuteczny w zwalczaniu patogenów niż czyszczenie tusz wieprzowych wodą...
-
09.10.2018
"Badanie towarów spożywczych" - recenzja nowej publikacji PWN
Nowa książka PWN, przygotowana przez ekspertów Akademii Górniczo-Hutniczej w Krakowie, wprowadza czytelników w podstawy wiedzy z zakresu badania jakości towarów spożywczych.
-
03.09.2018
„Badanie towarów spożywczych” – najnowsza publikacja PWN z zakresu jakości żywności
Państwowe Wydawnictwo Naukowe (PWN) przedstawia przewodnik po najważniejszych badaniach z zakresu jakości i wartości odżywczej wybranych towarów spożywczych.
-
24.08.2018
Spór wokół GMO – kontrowersyjny wyrok Trybunału Sprawiedliwości UE
Wyrok europejskiego Trybunału Sprawiedliwości w sprawie technik mutagenezy ponownie rozbudził dyskusje na temat stosowania inżynierii genetycznej w UE. W lipcu br. sędziowie Trybunału orzekli, że organizmy uzyskane na drodze mutagenezy należy uznać za organizmy zmodyfikowane genetycznie (GMO) i w związku z tym powinny podlegać one regulacjom dotyczącym GMO.
-
12.07.2018
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie bakterii Salmonella Enteritidis w jajach spożywczych
Ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności: Stwierdzenie bakterii Salmonella Enteritidis w jajach spożywczych
-
09.07.2018
NOWE i WAŻNE – Kolejne śmiertelne przypadki - Listeria w pięciu krajach UE związana z mrożonymi warzywami
Zamrożona kukurydza i potencjalnie inne zamrożone warzywa wyprodukowane przez spółkę na Węgrzech są prawdopodobnym źródłem zanieczyszczenia bakterią Listeria monocytogenes, które dotknęło Austrię, Danię, Finlandię, Szwecję i Wielką Brytanię. Zodnie z zaktualizowaną oceną ryzyka opublikowaną przez ECDC i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA, pomimo wycofania produktu przez węgierski Urząd ds. Bezpieczeństwa Łańcucha Żywnościowego, wciąż mogą pojawić się nowe przypadki.
-
27.06.2018
Metody wykrywania i oznaczania Campylobacter w żywności
Bakterie z rodzaju Campylobacter od wielu lat są najczęstszą przyczyną zoonoz występujących w Europie. W Polsce kampylobakterioza jest chorobą rzadko diagnozowaną i rejestrowaną. Campylobacter spp. są szeroko rozpowszechnione w środowisku. Ich głównym rezerwuarem jest przewód pokarmowy ptaków i ssaków, w tym zwierząt hodowlanych.
-
12.06.2018
Różnice w kolorze rukoli – badania żywności z wykorzystaniem technologii spektralnej
Rukola jest popularnym produktem spożywczym, dostępnym w sprzedaży przez cały rok. Poszczególne rodzaje surowca różnią się jednak często pod względem jakości sensorycznej – naukowcy z Danii przeprowadzili badanie, mające...
-
08.05.2018
Wycofanie produktu spożywczego z rynku! Jak odpowiednio wcześnie wykryć skażenie żywności Salmonellą?
Gram-ujemne pałeczki z rodzaju Salmonella są głównym z ponad 30 patogennych czynników zakażających żywność. W ostatnich miesiącach w branży spożywczej mieliśmy do czynienia z masowym wycofaniem...
-
21.11.2017
Akrylamid w żywności – Nowe Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/2158
Portal spożywczy FoodFakty informuje: 20 listopada 2017 r. ukazało się Rozporządzenie Komisji (UE) 2017/2158 ustanawiające środki łagodzące i poziomy odniesienia służące ograniczeniu obecności akryloamidu w żywności
Nasi partnerzy