Badania żywności
-
20.12.2024
Sustain-a-bite rozpoczyna działalność – nowy projekt UE wprowadza zdrowsze, minimalnie przetworzone produkty roślinne do Europy
-
16.12.2024
WHO aktualizuje światowe dane o chorobach przenoszonych przez żywność: nowe wyniki w 2025 Roku
WHO prowadzi globalne badania nad skalą chorób przenoszonych przez żywność, które mają dostarczyć aktualnych danych w 2025 roku. Nowe szacunki pomogą określić źródła zakażeń i priorytety w strategiach bezpieczeństwa żywności na całym świecie.
-
13.12.2024
Life Science Open Space 2024: Kraków ponownie miejscem spotkań innowatorów life science
Po raz kolejny wydarzenie przyciągnęło szerokie grono profesjonalistów i entuzjastów branży life science, a zwłaszcza innowacji z obszaru zdrowia i jakości życia.
-
12.12.2024
Mięso hodowlane wkracza do Hongkongu
Australijski startup Vow wprowadził mięso hodowlane na rynek Hongkongu, otwierając nowy rozdział w rozwoju alternatywnych białek w Azji. Produkty takie jak kremowy pasztet z japońskiej przepiórki pokazują, jak innowacyjne technologie mogą zmieniać przyszłość gastronomii.
-
12.12.2024
EFSA: Kreatyna a poprawa funkcji poznawczych
Czy kreatyna może poprawiać funkcje poznawcze? Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ocenił wniosek o autoryzację oświadczenia zdrowotnego i stwierdził, że brak jest wystarczających dowodów naukowych potwierdzających taki wpływ suplementacji kreatyny na zdrowych dorosłych.
-
11.12.2024
JRC opracowało nowe metody laboratoryjne do pomocy w wykrywaniu zafałszowań żywności
Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej (JRC) opracowało nowe metody laboratoryjne do wykrywania zafałszowań w sześciu powszechnie stosowanych przyprawach i ziołach. Ponadto JRC opracowało dwa nowe certyfikowane materiały referencyjne, które pomogą wykryć substytucję ryb.
-
10.12.2024
Olej z migdałów ziemnych (Cyperus esculentus) – novel food zatwierdzony przez EFSA
-
05.12.2024
Konsumenci we współpracy z naukowcami z SGGW zaprojektowali innowacyjne wypieki dla alergików i wegan
To pierwszy tego typu projekt w Polsce dotyczący opracowania przekąsek piekarniczych przez konsumentów. W ramach tak zwanej ko-kreacji, czyli tworzenia nowych produktów spożywczych z udziałem konsumentów, zaprojektowano 13 innowacyjnych produktów, z których wybrany trafi na rynek w przyszłym roku.
-
03.12.2024
Niemcy: mniej ognisk zakażeń w 2023, ale więcej zachorowań i ofiar
W 2023 roku Niemcy odnotowały spadek liczby ognisk zakażeń przenoszonych przez żywność, jednak liczba zachorowań i ofiar wzrosła. Norowirus, Salmonella i Bacillus cereus były najczęstszymi przyczynami wybuchów, które dotknęły tysiące osób i ujawniły problemy związane z higieną i przechowywaniem żywności.
-
02.12.2024
Aktualizacja przepisów dotyczących kwasu undekafluoroheksanowego (PFHxA), jego soli i substancji pochodnych w materiałach wykorzystywanych do kontaktu z żywnością
W dniu 20 września 2024 r. Unia Europejska (UE) wydała rozporządzenie (UE) 2024/2462 w celu uregulowania zapisów dotyczących kwasu undekafluoroheksanowego (PFHxA), jego soli i substancji pochodnych PFHxA w wielu różnych produktach i materiałach do kontaktu z żywnością, w tym np. tekturach i papierze.
-
25.11.2024
Salmonella w rukoli i szpinaku z Włoch: międzynarodowy wybuch zakażeń w Europie
Wybuch zakażeń Salmonellą Umbilo w dziewięciu krajach europejskich, w tym w Niemczech, Austrii i Danii, został powiązany z rukolą i młodym szpinakiem pochodzącymi z Włoch. Skażone produkty doprowadziły do około 200 przypadków zachorowań, w tym jednej ofiary śmiertelnej.
-
21.11.2024
Ponad 20 przypadków zgonów i wykrycie niebezpiecznych produktów spożywczych w sklepach w RPA – rosnące obawy dotyczące bezpieczeństwa żywności
W Republice Południowej Afryki rosną obawy dotyczące bezpieczeństwa żywności, w związku z odnotowaniem od września prawie 900 przypadków chorób przenoszonych drogą pokarmową oraz śmiercią ponad 20 osób, w tym głównie dzieci w wieku od 6 do 9 lat. Przypadki te powiązano z żywnością pochodzącą z lokalnych sklepów.
-
20.11.2024
Salmonella Strathcona: Jak pomidory z Sycylii wywołały kryzys w 16 krajach Europy?
W Europie doszło do poważnego wybuchu zakażeń Salmonellą Strathcona, który dotknął ponad 250 osób w 16 krajach. Źródłem zakażeń są najprawdopodobniej pomidory pochodzące z Sycylii, co skłoniło służby sanitarne do szczegółowych kontroli i badań epidemiologicznych.
-
19.11.2024
FDA aktualizuje Kodeks Żywnościowy: nowe zasady dla bezpieczeństwa żywności w USA
FDA wprowadziła Uzupełnienie do Kodeksu Żywnościowego 2022, mające na celu zaostrzenie standardów bezpieczeństwa żywności w całych Stanach Zjednoczonych. Nowe przepisy obejmują m.in. dezynfekcję powierzchni, zasady ponownego użycia pojemników oraz wdrażanie systemów zarządzania bezpieczeństwem.
-
19.11.2024
Wyniki kontroli jakości przekąsek słonych
Producenci słonych przekąsek pod lupą IJHARS. U prawie połowy z nich ujawniono nieprawidłowości.
-
15.11.2024
FoodFakty Summit food4tomorrow – podsumowanie szczytu łączącego biznes, naukę i administrację – fotorelacja
Zakończył się FoodFakty Summit food4tomorrow - projekt, w którym nauka i biznes, i administracje jednocześnie byli prelegentami, uczestnikami, ale równocześnie były gospodarzami wydarzenia.Wydarzenie miało na celu omówienie kluczowych kwestii związanych z bezpieczeństwem żywnościowym, innowacjami w produkcji żywności oraz perspektywami dla polskiej żywności. Obejmowało ponad 20 merytorycznych sesji w 5 ścieżkach tematycznych, sesje plenarne z panelami dyskusyjnymi, warsztaty i wiele form networkingu.
-
15.11.2024
Wycofanie wody źródlanej Alfred
Dwie partie produktu zostały wycofane ze sprzedaży.
-
14.11.2024
Coraz bardziej złożone przypadki naruszeń związanych z żywnością – wyniki corocznego irlandzkiego raportu
Irlandzki Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (FSAI), który w 2023 r. świętował 25 rocznicę powstania, opublikował swój coroczny raport odnośnie bezpieczeństwa żywności. Podkreślono w nim, że zgłaszane w ostatnim czasie przypadki naruszeń stają się coraz bardziej złożone oraz poważne.
-
13.11.2024
Analiza danych o wycofaniach żywności w USA w latach 2002-2023
Opublikowano badanie na podstawie danych o wycofaniach żywności w USA w latach 2002-2023. Główną przyczyną wycofań żywności z rynku były zanieczyszczenia biologicznie i alergeny.
-
06.11.2024
EFSA: Ocena bezpieczeństwa dodatków do żywności – argonu (E 938) i helu (E 939)
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) ponownie ocenił bezpieczeństwo stosowania argonu (E 938) i helu (E 939) jako dodatków do żywności, potwierdzając ich neutralność toksykologiczną oraz rekomendując wprowadzenie numerów CAS dla precyzyjnej identyfikacji w specyfikacjach unijnych.
-
04.11.2024
Zatrucia grzybami: we Francji alarmujący wzrost, w Polsce sytuacja bardziej stabilna
Nasi partnerzy