Dieta i zdrowie
-
11.08.2022
Czy podatek cukrowy jest korzystny dla mniej zamożnych gospodarstw domowych?
Rezultaty analiz pokazały, że podatek cukrowy stanowił większy odsetek całkowitych dochodów uboższych gospodarstw domowych w porównaniu z gospodarstwami zamożniejszymi.
-
04.08.2022
Obiecujące wyniki badań nad zastosowaniem naturalnych substancji w leczeniu cukrzycy
Cukrzyca to choroba charakteryzująca się nadmiarem glukozy w krwiobiegu, który może powodować uszkodzenia wielu organów. Badania naukowców z Argentyny wskazują, że pochodne związków naturalnie występujących w wielu produktach roślinnych mogą przeciwdziałać niektórym ze skutków tego schorzenia.
-
01.08.2022
Duńscy naukowcy w poszukiwaniu najlepszych surowców do produktów plant-based
Składniki roślinne używane obecnie w produktach, takich jak burgery czy kiełbaski roślinne zostały pierwotnie opracowane i hodowane z przeznaczeniem na paszę dla zwierząt gospodarskich.
-
29.07.2022
Czy przerywany post to skuteczna metoda odchudzania?
Post przerywany (ang. intermittent fasting), czyli praktyka żywieniowa polegająca na przeplataniu okresów spożywania pokarmów z cyklami celowego powstrzymywania się od jedzenia, stał się w ostatnim czasie jedną z najpopularniejszych strategii redukcji masy ciała.
-
29.07.2022
PrzyGotujmy Lepszy Świat!
Ponad 37 mln litrów wody i 303 tys. kg CO2 – tyle zaoszczędzili uczniowie z polskich szkół, przygotowując blisko 38 tys. roślinnych posiłków w ramach drugiej edycji ogólnopolskiego programu edukacyjnego PrzyGotujmy Lepszy Świat. Do udziału w kampanii, mającej na celu zmianę nawyków żywieniowych najmłodszego pokolenia, zarejestrowało się w ciągu dwóch lat ponad 1 700 szkół z całej Polski.
-
28.07.2022
50% suplementów diety zawiera ukryte składniki pochodzenia zwierzęcego
Raport ujawnił, że firmy zajmujące się suplementami na ogół nie ujawniają składników pochodzenia zwierzęcego w produktach uzupełniających ani sposobu ich pozyskiwania.
-
19.07.2022
Neurony odpowiedzialne za głód mogą być kluczem do walki z epidemią otyłości
W wysoko rozwiniętych społeczeństwach zaburzenia związane z niewłaściwymi zachowaniami żywieniowymi, takie jak otyłość, należą do głównych przyczyn występowania różnorakich chorób i problemów zdrowotnych, w tym schorzeń układu krążenia, zawałów, cukrzycy czy udarów.
-
15.07.2022
Globalna liczba osób cierpiących z powodu głodu wzrosła do 828 mln w 2021 r.
Najnowszy raport FAO o stanie bezpieczeństwa żywnościowego i żywienia pokazuje, że świat cofa się w wysiłkach na rzecz wyeliminowania głodu i niedożywienia. A środki wsparcia nie tylko zniekształcają rynek, ale nie docierają do wielu rolników, szkodzą środowisku i nie promują produkcji pożywnej żywności, która stanowi zdrową dietę.
-
13.07.2022
Stosowanie niecukrowych substancji słodzących – WHO konsultuje projekt wytycznych
WHO opracowała zalecenia dotyczące stosowania niecukrowych substancji słodzących i zaprasza na webinar (15 lipca) podsumowujący proces ich opracowywania.
-
08.07.2022
Danone wprowadził mieszankę mleczno-roślinną dla niemowląt
Jest to pierwsza w branży formuła dla niemowląt, w której ponad połowa (60%) białka pochodzi z roślin. Danone wierzy, że opierając się na większej ilości składników pochodzenia roślinnego, może mieć spory wpływ na zmniejszenie śladu węglowego swoich produktów.
-
01.07.2022
Oświadczenia porównawcze – aspekty prawne i praktyka rynkowa - Abstrakt artykułu
Konsumenci przed dokonaniem zakupu danego produktu często porównują go z jego innymi odpowiednikami. Kryterium wyboru stanowi nie tylko cena, ale również wielkość czy skład środka spożywczego.
-
01.07.2022
Za nami IV edycja kampanii “Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje”
Wspólne gotowanie, smażenie, grillowanie i pieczenie. Naukowe eksperymenty, świąteczne przepisy i nieoczekiwanepołączenia smaków. Oficjalne spotkania i nieformalne pikniki. IV edycja kampanii „Marka Polskie Mięso. Polska Smakuje” za nami.
-
30.06.2022
Jak zastąpić tłuszcze nasycone zdrowszymi zamiennikami w słodyczach i wypiekach?
W produkcji rogalików, cukierków i innych słodyczy na szeroką skalę wykorzystywane są tłuszcze stałe, takie jak olej palmowy, olej kokosowy, masło czy twarda margaryna.
-
21.06.2022
Naukowcy ostrzegają, że wpływ witaminy D na zdrowie może zależeć od jej formy chemicznej
Korzyści z przyjmowania witaminy D mogą być różne w zależności od jej formy chemicznej. Mimo że niektóre rodzaje żywności, takie jak płatki śniadaniowe, jogurty czy pieczywo, wzbogacane są w witaminę D, niewiele z nich stanowi naturalne źródło tego składnika.
-
17.06.2022
Innowacje tematem przewodnim targów SIAL. 10 trendów w branży spożywczej
10 trendów w sektorze spożywczym w Polsce, które odpowiadają na oczekiwania nowego konsumenta. Tak też będzie w październiku w Paryżu, gdzie podczas SIAL odbędą się wydarzenia prezentujące główne globalne problemy, trendy i innowacje, które mają kształtować przemysł spożywczy przyszłości.
-
02.06.2022
Czy spożycie nabiału może wiązać się z zachorowaniem na nowotwór?
Wcześniejsze badania, głównie w populacjach zachodnich, wykazały przeciwstawne powiązania spożycia nabiału z niektórymi nowotworami, w tym pozytywny związek z rakiem prostaty i odwrotny związek z rakiem jelita grubego oraz rakiem piersi przed menopauzą.
-
31.05.2022
100 mln zł na innowacje w żywieniu. NCBR ogłasza I konkurs NUTRITECH
Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) ogłosiło I konkurs w ramach Programu rządowego NUTRITECH – żywienie w świetle wyzwań poprawy dobrostanu społeczeństwa oraz zmian klimatu. Przedsiębiorcy i naukowcy mogą uzyskać atrakcyjne granty m.in. na opracowanie nowoczesnych rozwiązań żywieniowych stanowiących podstawę zdrowej diety, a także istotnych w leczeniu i profilaktyce chorób, w tym chorób cywilizacyjnych. Środki na dofinansowanie projektów wyłonionych w konkursie to 100 mln zł.
-
20.05.2022
Napoje typu „light” cennym sprzymierzeńcem w walce z otyłością i cukrzycą
Okazuje się również, że korzyści z zamiany są porównywalne do rezygnacji ze słodkich napojów na rzecz wody.
-
17.05.2022
Wymagania dla żywności znakowanej jako „bezglutenowa” lub „o bardzo niskiej zawartości glutenu” – informacje dla konsumentów i obowiązki przedsiębiorcy
Odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności deklarowanej jako bezglutenowa oraz jej oznakowanie, ponosi producent lub podmiot wprowadzający żywność do obrotu.
-
17.05.2022
Jakość handlowa żywności oferowanej w cateringu i oznakowanie opakowań stosowanych w cateringu w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową dań opakowanych wprowadzanych do obrotu na zasadzie cateringu oraz oznakowanie opakowań stosowanych w cateringu.
-
13.05.2022
Dlaczego konsumenci wybierają / lub nie roślinne alternatywy mięsa?
Wbrew powszechnemu przekonaniu, nowe badania sugerują, że troska o środowisko nie jest głównym motywatorem dla ludzi do wyboru mięsnych alternatyw. W porównaniu do tradycyjnych produktów spożywczych, takich jak mięso, ryby i ser, substytuty mięsa zostały również ocenione jako mniej naturalne.
Nasi partnerzy