Dieta i zdrowie
-
06.01.2023
Orzechy włoskie mogą łagodzić stres i poprawiać zdrowie psychiczne
Nowe badania przeprowadzone przez naukowców z Uniwersytetu Australii Południowej wskazują, że orzechy włoskie mogą pozytywnie wpływać na zdrowie psychiczne i biomarkery metaboliczne.
-
02.01.2023
Popyt na produkty roślinne rośnie - prognozy w tej kategorii żywności na 2023 rok
Przewiduje się, że w 2023 r. na rynek trafi więcej innowacji z branży żywności roślinnej niż kiedykolwiek. Ten rok był rokiem wegańskich kurczaków, ale w 2023 ro. to wegańskie ryby i owoce morza będą prosperować rynkowo.
-
23.12.2022
Czy spożycie ryb może pomóc w prewencji bólu?
Blisko 1,5 miliarda osób na całym świecie zmaga się z przewlekłymi dolegliwościami bólowymi. Liczba ta rośnie z roku na rok, jednak nadal nie dysponujemy skutecznymi metodami prewencji bólu. Nowe badania wskazują, że potencjalnie efektywne może być w tym kontekście większe spożycie ryb.
-
15.12.2022
Wartość odżywcza okiem analityka
Informacja o wartości odżywczej stanowi istotny element oznakowania środków spożywczych. Konsumenci bardzo często na jej podstawie dokonują wyboru środków spożywczych przed ich zakupem, co jest odzwierciedleniem rosnącego zainteresowania prawidłowym odżywianiem i zdrowym stylem życia.
-
06.12.2022
Dieta roślinna może zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego u mężczyzn
Naukowcy nie znaleźli takiego związku w przypadku kobiet, co sugeruje, że związek między dietą a rakiem jelita grubego jest wyraźniejszy w przypadku mężczyzn.
-
02.12.2022
Foodtech.ac organizuje największą foodtechową imprezę roku – nie przegap i zapisz się już teraz!
Kilkanaście startupów zaprezentuje swoje produkty i technologie w trakcie eventu 8 grudnia. Zapraszamy inwestorów, media i ludzi zainteresowanych do wzięcia udziału w wydarzeniu i dzielenia się na social mediach. Wspólnie działajmy na rzecz lepszego świata - ratujmy go nie tylko na święta. Bilety są darmowe, ale ich liczba jest ograniczona.
-
30.11.2022
Dieta roślinna diecie roślinnej nie równa – liczy się jakość
Badania naukowe jednoznacznie pokazują, że osoby ograniczające udział w diecie żywności pochodzenia zwierzęcego mają niższe ryzyko zgonu w porównaniu z osobami, które częściej spożywają tego typu produkty. Nowe dowody wskazują jednak, że dieta roślinna diecie roślinnej nie równa.
-
28.11.2022
Komisja Europejska zarejestrowała „Europejską inicjatywę obywatelską na rzecz wegańskich posiłków”
Inicjatywa spełnia wymogi formalne, dlatego Komisja uznała ją za prawnie dopuszczalną. Na tym etapie wniosek nie był jeszcze analizowany przez Komisję pod względem merytorycznym.
-
25.11.2022
Kwalifikacja produktu jako FSMP. Wyrok TSUE: (Tylko) ogólna korzyść, przeciwdziałanie zaburzeniu lub łagodzenie objawów nie wystarcza do uznania produktu za FSMP
Trybunał Sprawiedliwości Unii Europejskiej (TSUE) stwierdził, że produkt stanowi żywność specjalnego przeznaczenia medycznego, jeżeli z powodu choroby występują zwiększone lub szczególne wymagania żywieniowe, które mają być zaspokojone przez daną żywność (...)
-
18.11.2022
REBREAD i misja ratowania chleba zwróciły uwagę zagranicznych firm
Prestiżowy program BIND 4.0 Open Innovation and Acceleration ogłosił wyniki Finalistów tegorocznego konkursu. Na liście znalazły się trzy startupy z Polski, w tym REBREAD, którego misją jest ratowanie chleba na całym świecie i tym samym przyczynianie się do do zmniejszenia ilości żywności, która jest marnowana.
-
17.11.2022
Przełomowe normy żywienia w Hiszpanii – eksperci zalecają 0-3 porcji mięsa tygodniowo
Hiszpania wprowadza nowe normy żywienia, zgodnie z którymi zalecane spożycie mięsa wynosi 0-3 porcje tygodniowo. Komitet Hiszpańskiej Agencji ds. Bezpieczeństwa Żywności i Żywienia (AESAN) stwierdził, że ograniczenie konsumpcji produktów mięsnych jest korzystne zarówno z punktu widzenia zdrowia człowieka, jak i stanu planety.
-
14.11.2022
Więcej współpracy w walce z rakiem. Rusza Life Science Open Space - wyjątkowe spotkanie nauki i biznesu
Już po raz dwunasty odbędzie się Life Science Open Space, forum współpracy łączące osoby i firmy różnych branż i sektorów we wspólne innowacyjne przedsięwzięcia dla zdrowia i jakości życia. To ważne i prestiżowe wydarzenie środowiska life science w Polsce.
-
10.11.2022
Bezpieczeństwo spożycia wodorostów – nowy raport WHO/FAO
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) i Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) opublikowały wspólny raport dotyczący ryzyka związanego ze spożyciem glonów i roślin wodnych.
-
07.11.2022
Aspekty bezpieczeństwa żywności opartej na komórkach – prace FAO
Technologie komórkowej produkcji żywności rozwijają się szybko i mogą odegrać ważną rolę w zabezpieczaniu dostępu do białek zwierzęcych dla rosnącej światowej populacji. Niezbędne są jednak dalsze analizy potrzebne do oceny ich trwałości i wpływu na zdrowie ludzkie i zdrowie środowiskowe. FAO / WHO przeprowadzi konsultacje eksperckie, których celem jest opracowanie dokumentu zawierającego aktualną wiedzę techniczną na temat aspektów bezpieczeństwa takiej żywności.
-
01.11.2022
Nowe badania nad mechanizmami regulacji pragnienia
Ile wody powinna wypijać dziennie osoba dorosła? Standardowa odpowiedź brzmi: 8 szklanek, czyli około dwóch litrów. Jak się jednak okazuje, zalecenie to nie ma solidnych podstaw naukowych. To prawda, że każdego dnia musimy dostarczać do organizmu wodę, jednak rzadko kiedy podkreśla się, że może ona pochodzić z różnorakich źródeł – kawy, herbaty, napojów oraz żywności niekoniecznie w formie płynnej.
-
28.10.2022
Rynek alternatyw mięsa z grzybów ma osiągnąć do 2023 r. wartość 1 mld USD
Według firmy badawczej Future Market Insights (FMI), globalny rynek mykoprotein ma osiągnąć do 2032 r. prawie 1 mld USD.
-
27.10.2022
WHO uruchomiła Portal Danych Żywieniowych
Portal Danych Żywieniowych składa się z trzech baz danych, w tym bazy mikroskładników, która dostarcza krajom aktualnych krajowych ocen wielkości niedoborów witamin i minerałów wśród populacji.
-
24.10.2022
Dlaczego warto pamiętać o warzywach, owocach i sokach w codziennej diecie i co na ten temat mówią badania?
Choć aż 98% Polaków ma świadomość roli warzyw i owoców w diecie, sięgamy po nie zbyt rzadko, a tylko 1 osoba na 4 wie, ile wynosi zalecane dzienne spożycie tych produktów.
-
13.10.2022
Agencja Żywności i Leków (FDA) - nowa definicja pojęcia „Zdrowy”
FDA zaproponowała nową definicję oświadczenia „Zdrowy” stosowanego na opakowaniach żywności w celu poprawy diety oraz zapobiegania chorobom przewlekłym i cywilizacyjnym
-
11.10.2022
Oceany możliwości - substytuty ryb stają się coraz bardziej popularne
Segment substytutów ryb rozwija się wolniej niż rynek mięsa roślinnego, ale nie bez przyczyny – produkty rybne są trudniejsze do odtworzenia w wegańskiej wersji. Istnieją jednak wyraźne oznaki, że substytuty ryb stają się coraz bardziej popularne. Spodziewając się, że zainteresowanie konsumentów wyjdzie poza ‘’klasyczne’’ nuggetsy i paluszki – Brenntag pracuje obecnie nad rozwiązaniami dla kolejnych produktów z tej kategorii.
-
15.09.2022
Alternatywne mleko od mikrobów – czy nowy trend zmieni przemysł spożywczy?
Technologia, która zasadniczo zamienia drobnoustroje w fabryki, ma potencjał, by zmienić cały przemysł spożywczy, umożliwiając produkcję nie tylko białek mleka, ale także białek mięsa, tłuszczów zwierzęcych oraz czynników wzrostu stosowanych w mięsie hodowlanym.
Nasi partnerzy