Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Indie, w mieście Raebareli policja przejęła 30 ton zafałszywego kminu rzymskiego. Kmin fałszowano...
Zarzuty skierowane przeciwko BRF SA, dotyczące unikania kontroli bezpieczeństwa żywności, fałszowania etykiet i dokumentów oraz dodawania do pasz nieautoryzowanych składników.
Właściciele firm Anchor Frozen Foods Inc oraz Advanced Frozen Foods Inc z USA przyznali się do fałszowania głowonogów
W lipcu 2019 r. opublikowano badanie Spink’a i wsp., w którym uwzględniono wyniki ankiety przeprowadzonej w 2017 r. wśród członków INFOSAN, dotyczącej zapobiegania oszustwom żywnościowym...
Rynek zalewany jest informacjami o kolejnych zafałszowaniach żywności. Wszelkie standardy i historyczne przekonania o braku takich fałszerstw są obalane przez kolejne sensacyjne informacje. Co w takim razie czeka nas w 2020 roku.
Włoskie Ministerstwo Zdrowia 18 listopada poinformowało o dwóch akcjach włoskich służb, w ramach których przejęto 90000 litrów sfermentowanego produktu winnego...
Program Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom opublikował biuletyn na temat ziół oregano i olejków eterycznych.
Testy DNA przeprowadzone przez Oceana Canada w latach 2017-2019 ujawniły, że 47% z 472 przebadanych próbek ryb i owoców morza, pobranych z restauracji i sklepów spożywczych było...
W ciągu ostatniego tygodnia Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała trzy decyzje, dotyczące fałszowania oregano. We wszystkich...
Włoski Unaprol (Konsorcjum Włoskiej Oliwy z oliwek) 15 października poinformował o konfiskacie ponad 2 ton fałszywej oliwy z oliwek extra virgin. W ciągu ostatniego miesiąca na portalach czeskiego SZPI i polskiego IJHARSu równiez opublikowano przypadki niespełnienia wymagań jakościowych oliwy extra virgin.
W fermie w San Zaccaria w prowincji Rawenna produkowano jaja ekologiczne, pomimo braku ogrodzonych obszarów zewnętrznych, sąsiadujących z szopą.
Według źródła, eksperci ds. Bezpieczeństwa żywności szacują, że fałszowane jest od 20 do 50% najwyższej jakości ryżu, a 20% niskiej jakości ryżu jest sprzedawane jako ryż wyższej jakości.
Kurkuma jest żółtą przyprawą o licznych korzyściach zdrowotnych, w tym przeciwzapalnych i antykancerogennych. Jednak ostatnie badania pokazują, że kurkuma uprawiana w Bangladeszu może zawierać wysokie stężenia ołowiu.
Po aferze fałszowania żywności związanej z polskim mięsem wołowym francuskie służby wykryły zbyt dużą zawartość wody w kotletach z kurczaka.
Jak donosi serwis gostynska.pl w Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu trwa śledztwo dotyczące fałszowania mleka poprzez rozcieńczanie go z wodą...
Włoskie Ministerstwo Zdrowia przekazało informację o ostatnio przeprowadzonych kontrolach w sektorze warzyw i owoców. Stwierdzono niezgodności, w tym fałszowanie...
Sprzedaż podrabianych napojów alkoholowych, zawierających niebezpieczne stężenia metanolu, zarówno w supermarketach, jak i w sklepach jest bardzo rozpowszechniona w Izraelu. Poza tym trudno jest oszacować...
Właściciel zakładu przetwórstwa mięsnego z siedzibą w Stafford przyznał się do fałszowania testów na obecność E. coli. Oskarżenia dotyczyły sfałszowania...
Wzrost cen awokado zwrócił uwagę karteli narkotykowych, które chcą kontrolować handel owocem. Rolnicy w Meksyku stoją w obliczu potencjalnej kradzieży i zastraszania...
W wyniku dochodzenia Associated Press, kilkunastu pracowników ONZ oskarżono o wzbogacenie się na nielegalnym rozprowadzaniu żywności, leków...
Dwaj mężczyźni, którzy zaczynali jako rowerowi sprzedawcy mleka, w ciągu 7 lat zostali właścicielami mienia wartego dziesiątki milionów...
Nasi partnerzy