Food Fraud
-
24.03.2021
Wycofanie czterech produktów BIO w Belgii z powodu obecności tlenku etylenu w imbirze
W Belgii wycofano kilka produktów BIO z powodu obecności nieautoryzowanego w UE tlenku etylenu w imbirze, który był składnikiem wycofanych produktów.
-
17.03.2021
Ogromna skala błędnego oznakowania gatunków ryb i owoców morza na świecie
Według analizy 44 badań przeprowadzonej przez "The Guardian" prawie 40% z 9000 produktów rybołówstwa było błędnie oznakowanych.
-
03.03.2021
Soki jabłkowe produkcji "ekologicznej" z zepsutych surowców
We Włoszech przyłapano na oszustwach żywnościowych dwie firmy z Trentino, które sprzedawały zafałszowane soki jabłkowe produkcji "ekologicznej".
-
17.02.2021
Regionalne włoskie kiełbasy z zafałszowanego mięsa mielonego
Władze włoskie w mieście Bra wykryły 3 sklepy mięsne, które fałszowały produkty mięsne…
-
10.02.2021
Olej palmowy zafałszowany barwnikiem Sudan IV
Wycofanie nigeryjskiego oleju palmowego z powodu zafałszowania barwnikiem Sudan IV
-
28.01.2021
Rząd Kanady inwestuje 162,6 mln CAD by wzmocnić Kanadyjską Agencję Kontroli Żywności (CFIA)
Dzięki tej inwestycji Kanada będzie miała jeden z najnowocześniejszych i najbardziej skutecznych systemów bezpieczeństwa żywności oraz ochrony roślin i zwierząt na świecie, co jeszcze bardziej wzmocni reputację Kanady jako zaufanego partnera handlowego.
-
27.01.2021
Sfałszowanie pochodzenia 22 ton granatów
Urzędnicy Włoskiej Agencji Celnej i Monopolistycznej przejęli ponad 22 tony świeżych granatów z powodu fałszowania pochodzenia.
-
20.01.2021
Ważny Przewodnik IFS 7 - interpretacja wytycznych standardu IFS Food w wersji 7, impuls do innowacji
W styczniu 2021 r. ukazał się przewodnik IFS przedstawiający wytyczne do oceny według standardu IFS Food w wersji 7. Celem tego przewodnika jest przedstawienie przykładów i interpretacji wspierających firmy podczas przygotowywania się do oceny certyfikacyjnej.
-
12.01.2021
Raport CFIA: Wyniki nadzoru nad autentycznością miodu w latach 2019-2020
Wyniki działań CFIA, prowadzonych w latach 2019-2020 i ukierunkowanych na wykrywanie zafałszowań miodu poprzez dodatek cukrów obcych. Analizy 275 próbek przeprowadzono metodami SIRA i NMR.
-
30.12.2020
Fałszowanie składników botanicznych - jak niektórzy dostawcy próbują oszukać powszechnie stosowane techniki analityczne
Czasopismo naukowe Acta Horticulturae opublikowało artykuł, w którym opisano w jaki sposób oszuści fałszują niektóre składniki roślinne w celu oszukania powszechnie stosowanych metod analitycznych.
-
23.12.2020
W Hiszpanii aresztowano 14-tu członków grupy przestępczej, która fałszowała ekologiczne pistacje
Hiszpańska Gwardia Cywilna wspierana przez Francuską Żandarmerię Narodową i Europol zlikwidowała zorganizowaną grupę przestępczą, zajmującą się produkcją, dystrybucją i sprzedażą zafałszowanych ekologicznych pistacji.
-
16.12.2020
Hiszpańskie władze zlikwidowały jedną z największych grup przestępczych fałszujących whisky
Hiszpańska Gwardia Cywilna wraz z Agencją Podatkową zlikwidowały jedną z największych grup przestępczych odpowiedzialnych za produkcję i dystrybucję nielegalnej whisky.
-
09.12.2020
Zafałszowanie muffin uraniną
W Stanach Zjednoczonych wykryto zafałszowanie muffin niedozwolonym barwnikiem - uraniną.
-
02.12.2020
Problem autentyczności miodu w znanych sieciach handlowych
Według organizacji Honey Authenticity Project miody trafiające do znanych brytyjskich sieci handlowych nie są autentyczne
-
25.11.2020
Przejęcie 9-ciu ton nieidentyfikowalnej żywności we Włoszech
Włoska Guardia di Finanza przejęła 16 listopada 9 ton nieidentyfikowalnej żywności, której pochodzenie zostało sfałszowane.
-
16.11.2020
Zapobieganie oszustwom żywnościowym – Europejska walka z fałszowaniem przypraw
Substytucja i dodatek barwników to najczęstsze sposoby fałszowania przypraw. Według pracowników Jednostki ds. Wykrywania i Zapobiegania Oszustwom Żywnościowym metody analityczne są kluczem do zapobiegania fałszowaniu żywności.
-
04.11.2020
Fałszowanie wyników badań analitycznych roślin strączkowych
Kolejny przypadek celowego wprowadzania do obrotu żywności niezdatnej do spożycia. Tym razem sprawa dotyczy holenderskiej firmy, która świadomie dystrybuowała rośliny strączkowe o nadmiernej...
-
02.11.2020
Holograficzne etykiety pomagają zwalczać fałszowanie wina w Rumunii
Krajowe Biuro ds. Winorośli i Produktów Winiarskich (ONVPV) wykorzystuje najnowsze holograficzne etykiety, aby promować pochodzenie swoich regionalnych win i chronić pijących przed potencjalnymi podróbkami.
-
28.10.2020
Fałszowanie szałwii liśćmi oliwki
Naukowcy z Belfastu stwierdzili zafałszowania ponad 25% pobranych przez nich próbek szałwii.
-
21.10.2020
Złożoność łańcucha dostaw a oszustwa żywnościowe na przykładzie „ekologicznych” malin z Chile
Szczegóły fałszowania mrożonych "ekologicznych" malin z Chile. Przypadek fałszowania żywności, który obrazuje w jaki sposób oszuści wykorzystują złożoność łańcucha dostaw, aby utrudnić wykrycie zafałszowania.
-
14.10.2020
Niedozwolone barwniki sudanowe w kurkumie
Centrum Bezpieczeństwa Żywności z Hongkongu (CFS) wykryło obecność barwników sudanowych w mielonej kurkumie w ilości...
Nasi partnerzy