Food Fraud
-
19.08.2020
11 ton zafałszowanych winogron
Przejęcie we Włoszech 11 ton zafałszowanych winogron z Egiptu.
-
12.08.2020
Oset w gotowym do spożycia jarmużu
W Wielkiej Brytanii oraz w Irlandii wycofano cięty, gotowy do spożycia jarmuż z powodu możliwego zanieczyszczenia ostem.
-
05.08.2020
Fałszowanie wołowego mięsa mielonego siarczynami
Producenta i hurtownię żywności „Machi” (Diversity Foods Limited) ukarano grzywną w wysokości 10 tys. dolarów nowozelandzkich za fałszowanie...
-
03.08.2020
Co zawiera mięso, które jemy? Start-up z branży spożywczej opracował narzędzie szybkiej weryfikacji oświadczeń
Start-up naukowy, współzałożony przez pioniera naturalnej żywności Billa Nimana, wdraża platformę, która testuje 95% najpopularniejszych antybiotyków i innych nielegalnych substancji podawanych w paszy i wodzie.
-
27.07.2020
12 000 ton potencjalnie niebezpiecznych produktów wycofane z rynku w ramach operacji OPSON IX
Podrabiana i niespełniająca norm żywność i napoje można znaleźć na półkach w sklepach na całym świecie. Rosnąca sprzedaż online tych potencjalnie niebezpiecznych produktów stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia publicznego. W tegorocznych działaniach OPSON pojawił się niepokojący trend - przenikanie do łańcucha dostaw produktów niskiej jakości, co wiąże się z COVID-19.
-
15.07.2020
Jakie są nowe sposoby fałszowania żywności w czasie pandemii koronawirusa - 5 ciekawych przypadków z całego świata
Wzrost ryzyka przestępstwa żywnościowego podczas pandemii COVID-19 według Food Standards Scotland i nietypowe przypadki fałszowania w czasach pandemii.
-
15.07.2020
Analiza ryzyka żywności
Amaliza ryzyka żywności składa się z 3 elementów: oceny ryzyka, zarządzania ryzykiem i informowaniu o ryzyku. W poniższym tekście przedstawiamy w oparciu o informacje z WHO jak właściwie ocenić ryzyko w przypadku produktu spożywczych oraz jak powinien wyglądać proces zarządzania i informowania o ryzyku żywności?
-
08.07.2020
Operacja OPSON IX i zafałszowane włoskie wina premium
W ramach operacji OPSON IX karabinierzy NAS z Florencji, wspierani przez Europol zlikwidowali sieć fałszerzy włoskich win premium.
-
02.07.2020
Zafałszowania żywności – podrabianie herbaty Darjeeling w Indiach i nielegalna fabryka herbaty w Pakistanie
Fałszowanie indyjskiej herbaty Darjeeling nepalską herbatą z przemytu oraz zamknięcie nielegalnej fabryki w Pakistanie.
-
24.06.2020
Zafałszowania żywności – aktualizacje IJHARS i zafałszowany ekologiczny ryż z Włoch
Aktualizacje na stronie internetowej IJHARS oraz przypadek fałszowania ekologicznego ryżu we Włoszech.
-
17.06.2020
Zafałszowania – środek do dezynfekcji rąk w butelkach ginu
Do butelek ginu dodano 80% etanolu, glicerol i nadtlenek wodoru...
-
10.06.2020
Organizacja przestępcza sprzedawała na Węgrzech soję po konkurencyjnej cenie
Szara strefa zafałszowań żywności. Na Węgrzech aresztowano trzy osoby za nadużycia finansowe na kwotę 1,4 mln EUR przy zakupach i sprzedaży soi.
-
03.06.2020
Kontrole IJHARS - Jakość handlowa świeżych owoców i warzyw, piwa oraz napojów bezalkoholowych
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała podsumowania kontroli z I kwartału 2020 roku – świeżych owoców i warzyw, piwa oraz napojów bezalkoholowych.
-
02.06.2020
Oszustwa związane z żywnością – raport POSTnote
Dowody wskazują, że fałszowanie żywności nadal stanowi problem w globalnym łańcuchu dostaw żywności. Brytyjski raport POSTnote zawiera przegląd oszustw związanych z żywnością, w tym ich czynników i skutków. Omówiono w nim metody badania autentyczności żywności, szersze strategie zapobiegania oszustwom żywnościowym oraz skutki wyjścia Wlk. Brytanii z UE.
-
27.05.2020
Raport KE dot. porównania międzylaboratoryjnego metody LC-IRMS – wykrywającej zafałszowania miodu
Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej zorganizowało porównanie międzylaboratoryjne (ILC), aby zapewnić zainteresowanym laboratoriom możliwość oceny i porównania ich kompetencji w zakresie określania proporcji fruktozy, glukozy, di- i trisacharydów 13C / 12C w miodzie za pomocą chromatografii cieczowej (LC-IRMS).
-
27.05.2020
Najnowszy raport Unii Europejskiej dotyczący zafałszowań żywności w roku 2019
Od roku 2016 w ramach systemu wymiany informacji o oszustwach żywnościowych w UE, rozpatrzono 861 spraw dotyczących zafałszowań, a liczba zapytań każdego roku rośnie.
-
20.05.2020
Nowość - Bezpieczeństwo żywności – Europa Kwiecień 2020 - Rasff - Analizy FoodFakty - Tablica Managera
System Rasff pozostaje najważniejszym elementem zarzadzania ryzykiem bezpieczeństwa żywności, mimo że jest to system otwarty, wymaga dużo czasu i znajomości języka angielskiego.Postanowiliśmy pokazać wszystkie najważniejsze elementy ryzyka żywności niezbędne dla decyzji Managera branży spożywczej na jednej syntetycznej Tablicy Managera. To nowy element naszych Raportów Food Risk analizujących i podsumowujących sytuację na rynku EU. Zapraszamy do zapoznania się z Tablicą Kwiecień
-
20.05.2020
Wzrost zafałszowań z koniną w tle
W maju odnotowaliśmy doniesienia o wykryciu dwóch oszukańczych dostaw koniny w Europie oraz nielegalnej ubojni koni w...
-
13.05.2020
Fałszowanie tofu w Norwegii – nielegalna sieć produkcji i sprzedaży
Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności 5 maja 2020 r. wydał ostrzeżenie dotyczące nielegalnej produkcji i sprzedaży tofu...
-
06.05.2020
Blue Bell Creameries przyznaje się do winy i zapłaci grzywnę w wysokości ponad 19 mln USD z powodu wybuchu listeriozy
Wytwórnia lodów ze Stanów Zjednoczonych z siedzibą w Teksasie, Blue Bell Creameries przyznała się do dystrybucji produktów skażonych Listerią monocytogenes, związanych z wybuchem listeriozy...
-
30.04.2020
Zbyt wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w kiełbasie
Zafałszowanie kiełbasy - władze Hongkongu wykryły znacznie wyższą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych od wartości zadeklarowanej na etykiecie produktu.
Nasi partnerzy