Mikrobiologia żywności
-
03.06.2024
Na straży jakości w branży Food Safety. Czym jest Program Monitorowania Środowiska i od czego zacząć jego wdrażanie?
Poprzez systematyczne badania i analizy, można skutecznie kontrolować czynniki środowiskowe, co przekłada się na minimalizację ryzyka zanieczyszczenia produktów spożywczych. W rezultacie, wdrożenie programu monitoringu środowiska produkcyjnego przyczynia się do stałego podnoszenia standardów bezpieczeństwa żywnościowego oraz budowania trwałego zaufania klientów do produktów danej firmy.
-
25.04.2024
Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga w tatarze wołowym
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Escherichia coli wytwarzające toksynę Shiga (STEC) w 4 z 5 badanych próbek Tatara wołowego z określonej partii.
-
17.04.2024
Nowe zasady dotyczące Listeria monocytogenes w żywności gotowej do spożycia: Komisja Europejska przedstawia plany
Komisja Europejska ogłosiła projekt zmian w przepisach dotyczących Listeria monocytogenes w żywności gotowej do spożycia (RTE) oraz zaprasza do udziału w procesie konsultacji publicznej.
-
22.03.2024
Salmonella w jednej partii hamburgera drobiowego, 250 g
W wyniku działań urzędowych Państwowej Inspekcji Sanitarnej wykryto Salmonella spp. w 1 z 5 próbek wskazanego poniżej produktu.
-
21.03.2024
Czy warunki chłodnicze zapobiegają zanieczyszczeniu warzyw liściastych bakterią E.coli?
Naukowcy z Uniwersytetu Illinois odkryli, że niektóre warzywa liściaste są bardziej podatne na zakażenie E.coli, gdy są przechowywane w lodówce, niż inne.
-
18.03.2024
Mikrobiota jelitowa i mikroorganizmy środowiskowe w ocenie ryzyka EFSA?
W nowym wydaniu czasopisma EFSA Supporting Publications Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) z lutego br. ukazały się dwa raporty dotyczące włączenia do prowadzonej przez Urząd oceny ryzyka danych związanych z mikrobiotą jelitową ludzi i zwierząt, a także mikroorganizmami występującymi w środowisku.
-
13.03.2024
Oporność na środki przeciwdrobnoustrojowe (AMR) u ludzi i zwierząt – raport EFSA i ECDC
Chociaż zaobserwowaliśmy pozytywne rezultaty działań mających na celu ograniczenie oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe, dalsze wspólne wysiłki są niezbędne, aby stawić czoła temu globalnemu zagrożeniu
-
04.03.2024
Raport wieloagencyjny podkreśla znaczenie ograniczenia stosowania antybiotyków
Po raz pierwszy trzy agencje ECDC, EFSA i EMA przeanalizowały tendencje dotyczące spożycia środków przeciwdrobnoustrojowych i oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe (E.coli) zarówno u ludzi, jak i zwierząt, od których lub z których pozyskuje się żywność. Pokazuje on, że tendencje w zakresie oporności na antybiotyki można odwrócić za pomocą odpowiednich działań i polityk.
-
09.02.2024
Trwałość zagrożeń mikrobiologicznych w środowiskach produkcji i przetwarzania żywności i pasz
Dobrze zaprojektowany program pobierania próbek i badań środowiskowych jest najskuteczniejszą strategią identyfikowania źródeł zanieczyszczeń i wykrywania potencjalnie trwałych zagrożeń zaopiniował panel EFSA.
-
12.01.2024
Zwalczanie Salmonella spp. w mięsie drobiowym – raport FAO/WHO
Opublikowano raport ekspertów FAO/WHO “Measures for the control of non-typhoidal Salmonella spp. in poultry meat” Jakie są najważniejsze ustalenia?
-
12.01.2024
Nieodpowiednio przygotowane mleko dla niemowląt może nieść ryzyko zakażenia patogenami
Badanie przeprowadzone w Wielkiej Brytanii wskazuje, że sprzęty kuchenne używane do przygotowywania mleka dla niemowląt mogą nie eliminować ryzyka zakażenia patogennymi bakteriami.
-
14.12.2023
Międzynarodowa epidemia Listeria monocytogenes związana z gotowymi do spożycia produktami rybnymi: Wymagane pilne działania
W związku z niepokojącym rozwojem sytuacji, zidentyfikowano ognisko Listeria monocytogenes w wielu krajach, którego prawdopodobnym źródłem są gotowe do spożycia produkty rybne, w szczególności wędzony łosoś.
-
27.11.2023
Sprawozdanie sieci naukowej ds. oceny ryzyka mikrobiologicznego 2023
E. coli wytwarzająca toksynę Shiga (STEC), Taenia solium i produkty pochodzenia roślinnego były jednymi z tematów omawianych podczas ostatniego spotkania europejskiej sieci skupiającej się na ocenie ryzyka.
-
15.11.2023
WHO publikuje wytyczne dotyczące wykorzystania WGS w nadzorze nad chorobami przenoszonymi przez żywność
Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) opublikowała kompleksowy przewodnik dotyczący wykorzystania sekwencjonowania całego genomu (WGS) jako narzędzia do wzmocnienia nadzoru i reagowania na choroby przenoszone przez żywność.
-
14.11.2023
Czy spożywanie sushi jest bezpieczne dla zdrowia?
Naukowcy z Norwegii przeprowadzili badania, z których wynika, że surowe ryby i owoce morza znajdujące się w sushi mogą być źródłem patogennych bakterii.
-
08.11.2023
Epidemia Salmonelli Enteritidis ST11 – polski wątek pochodzenia surowców
W okresie od stycznia do października 2023 r. zgłoszono, przez 14 krajów UE/EOG, Wielką Brytanię i USA, 335 potwierdzonych laboratoryjnie przypadków Salmonella Enteritidis ST11 należących do trzech odrębnych klastrów mikrobiologicznych, dotyczących wszystkich grup wiekowych. Większość przypadków dotyczyła spożycia mięsa z kurczaka, w tym kebabów z kurczaka.
-
06.11.2023
Seryjne rozcieńczenia mikrobiologiczne: kontrola jakości, normy i ergonomia pracy
Seryjne rozcieńczenia stanowią niezastąpione narzędzie w badaniach mikrobiologicznych, wypełniając lukę pomiędzy wysokimi stężeniami a wymiernymi poziomami oraz zapewniając dokładność i powtarzalność badań laboratoryjnych. Należy jednak pamiętać, że staranność i rygor poświęcony kontroli jakości przygotowywanych podłoży są kluczowe, ponieważ niewłaściwe rozcieńczenia mogą prowadzić do zafałszowanych wyników.
-
06.09.2023
Badania laboratoryjne jako narzędzie zapobiegania i zarządzania ryzykiem wystąpienia bakterii z rodzaju Legionella
Bakterie Legionella występują naturalnie w środowisku wodnym i mogą zanieczyszczać systemy wodociągowe, zwłaszcza rurociągi, studnie, zbiorniki i baseny. Nie wszystkie gatunki Legionella są niebezpieczne dla ludzi.
-
30.08.2023
Wykrycie obecności bakterii Salmonella spp. w jednej partii tatara wołowego
Na podstawie badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność pałeczek Salmonella spp. w jednej partii produktu pn. Tatar wołowy Auchan, 200 g.
-
17.08.2023
Informacje o ogniskach zakażeń przenoszonych drogą pokarmową wywołanych przez Salmonellę. Ofiara śmiertelna w Austrii
Obecnie w Austrii, ale także w innych krajach UE, występują ogniska chorób przenoszonych drogą pokarmową, które są prawdopodobnie związane z szaszłykami z kurczaka zakażonymi Salmonellą Enteritidis z Polski. W sumie we wszystkich prowincjach z wyjątkiem Tyrolu zachorowało 27 osób.
-
31.07.2023
Tacka z testem, która ostrzega przed zanieczyszczeniem patogenem w opakowaniach surowej lub gotowanej żywności, takiej jak kurczak
Lab-in-a-Package - nowa technologia umożliwi producentom, sprzedawcom detalicznym i konsumentom stwierdzenie w czasie rzeczywistym, czy zawartość zapieczętowanego opakowania z żywnością jest skażona bez konieczności jego otwierania, zapobiegając narażeniu na skażenie, jednocześnie upraszczając uciążliwe i kosztowne laboratoryjne procesy wykrywania, które obecnie znacznie wydłużają czas i koszt produkcji żywności.
Nasi partnerzy