Mikrobiologia żywności
-
20.07.2023
II Konferencja Naukowa „Postępy w utrwalaniu żywności – na styku nauki i praktyki”
W imieniu Komitetu Naukowego oraz Organizacyjnego mamy zaszczyt zaprosić Państwa na II Konferencję Naukową „Postępy w utrwalaniu żywności – na styku nauki i praktyki”, organizowaną przez Instytut Technologii Fermentacji i Mikrobiologii Politechniki Łódzkiej oraz Komitet Nauk o Żywności i Żywieniu PAN, która odbędzie się w Łodzi w dniu 7 września 2023 r.
-
14.07.2023
Epidemia Salmonelli w Anglii powiązana z jajami z Polski
W Anglii doszło do wybuchu epidemii Salmonelli, która w początkowym okresie tego roku doprowadziła do zachorowania ponad 60 osób. Okazało się, że epidemia została spowodowana jajkami pochodzącymi z Polski.
-
04.07.2023
Czujnik NFC ostrzega o psuciu się żywności w czasie rzeczywistym
Psucie się żywności pozostaje główną przyczyną jej marnotrawstwa, to warunki przetwarzania, transportu i konserwowania żywności nadal wymagają poprawy zgodnie z obecnym postępem technologicznym. Rozwiązaniem może być czujnik, który można zastosować bezpośrednio do żywności i zastąpić monitorowanie laboratoryjne.
-
16.06.2023
Challenge test, potencjał wzrostu i mikrobiologia prognostyczna
Challenge test, potencjał wzrostu i mikrobiologia prognostyczna żywności to nieobligatoryjne, a zalecane dodatkowe testy i badania, które producenci żywności mogą wykonać w przypadku swoich produktów. Cecha wspólna ww. testów to ilościowe, mikrobiologiczne wyrażenie charakterystyki produktu.
-
15.06.2023
Monitoring parametrów mikrobiologicznych w zakładzie produkcyjnym – droga od przyjęcia surowca do produktu gotowego
Monitorowanie parametrów mikrobiologicznych w każdym zakładzie produkcyjnym, niezależnie od produkowanego asortymentu powinno być rutynowym działaniem. Pobierając wymazy, zbierając wyniki, prowadząc analizy, każdy zakład jest w stanie oszacować ryzyko pojawienia się zagrożeń związanych z drobnoustrojami. Mając odpowiednie dane, można przewidzieć i zapobiec zatrzymaniu produktu w magazynie lub wycofaniu z rynku.
-
15.05.2023
Nowa, szybsza metoda wykrywania Salmonelli w żywności
Zespół naukowców opracował nową metodę wykrywania obecności Salmonelli w produktach spożywczych.
-
11.04.2023
Międzynarodowe ognisko zakażeń Salmonella Virchow ST16 związane ze spożyciem produktów mięsnych zawierających mięso z kurczaka
Od czerwca 2017 r. w pięciu krajach Unii Europejskiej/Europejskiego Obszaru Gospodarczego (UE/EOG), Zjednoczonym Królestwie (UK) i Stanach Zjednoczonych (USA) trwa utrzymująca się transgraniczna epidemia Salmonella Virchow ST16.
-
10.03.2023
Bakterie oporne na powszechnie stosowane środki przeciwdrobnoustrojowe wciąż często spotykane u ludzi i zwierząt
Oporność Salmonelli i Campylobacter na powszechnie stosowane środki przeciwdrobnoustrojowe jest często obserwowana u ludzi i zwierząt, ujawnia raport opublikowany przez ECDC oraz EFSA.
-
06.03.2023
Nie pozwól, aby Salmonella zjadła Twoje zyski – testuj z zaufaniem
Szczególne znaczenie przy ocenie bezpieczeństwa wyrobów cukierniczych ma obecność gatunku Salmonella. Solus One Salmonella zapewnia najlepszą w swojej klasie wydajność — ten system testowania patogenów firmy PerkinElmer oferuje wysokiej jakości, solidną, ekonomiczną i szybką metodę, której czas uzyskiwania wyników jest znacznie krótszy niż metody hodowlane.
-
28.02.2023
Bezpieczeństwo i jakość użytkowania oraz ponownego wykorzystania wody w produkcji i przetwórstwie produktów mleczarskich – raport FAO/WHO
Raport ma na celu wsparcie producentów wyrobów mleczarskim w ponownym wykorzystaniu wody w procesie produkcyjnym i przetwórstwie mleka.
-
24.02.2023
Wykryto ognisko zachorowań spowodowanych Shigella sonnei
Zwiększyła się liczba przypadków shigellozy, spowodowanej głównie przez Shigella sonnei, wśród podróżnych powracających z Wysp Zielonego Przylądka, została zgłoszona w UE/EOG, Zjednoczonym Królestwie (UK) i Stanach Zjednoczonych (USA) od września 2022 r.
-
14.02.2023
Czy polski rynek badań żywności będzie monopolem? Eurofins przejmuje J.S. Hamilton
UOKiK poinformował o planowanym przejęciu - sprawa jest w toku. Po połączeniu powstanie firma o dominującej pozycji na rynku polskim.
-
09.02.2023
Rekordowa kara w związku z niehigienicznymi warunkami w fabryce producenta dodatków do żywności, będącymi przyczyną epidemii Salmonelli
Firma produkująca żywność i dodatki do żywności przyznała się do zarzutu, że produkowała płatki śniadaniowe w niehigienicznych warunkach. Jeśli przyznanie się do winy zostanie zaakceptowane przez sąd, co ma nastąpić 14 marca 2023 r., grzywna zasądzona w kwocie 19,228 mln USD będzie największą w historii karą w sprawie dotyczącej bezpieczeństwa żywności.
-
01.02.2023
Epidemia Salmonellozy w Słowenii – wyniki śledztwa
Ponad 130 osób zachorowało w wyniku wybuchu epidemii Salmonelli w Słowenii pod koniec ubiegłego roku - ujawniły władze. Zaktualizowane wyniki dochodzenia zostały przedstawione przez władze w ostatnich dniach.
-
20.01.2023
Studia podyplomowe na Wydziale Technologii Żywności SGGW
Na Wydziale Technologii Żywności SGGW w Warszawie trwa rekrutacja (do końca lutego 2023 r.) na studia podyplomowe rozpoczynające się w semestrze letnim 2022/2023. W ofercie przygotowano trzy rodzaje studiów.
-
05.01.2023
Raport dotyczący chorób odzwierzęcych Unii Europejskiej „One health 2021”
Niniejsze sprawozdanie Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Europejskiego Centrum ds. Zapobiegania i Kontroli Chorób przedstawia wyniki monitorowania i nadzoru chorób odzwierzęcych przeprowadzonych w 2021 r. w 27 państwach członkowskich, Zjednoczonym Królestwie (Irlandia Północna) i dziewięciu państwach niebędących państwami członkowskimi.
-
03.01.2023
Raport WHO: Listeria monocytogenes w żywności gotowej do spożycia (RTE): przypisywanie, charakterystyka i monitorowanie
Listeria monocytogenes to bakteria, która powszechnie występuje w glebie i wodzie, a także może być obecna w niektórych rodzajach żywności. Stanowi ona poważny problem w przemyśle spożywczym, ponieważ może powodować listeriozę, potencjalnie śmiertelną chorobę przenoszoną przez żywność.
-
28.12.2022
Zepsute mięso może być łatwiejsze do wykrycia dzięki nowemu systemowi biosensorów
Naukowcy z Shih Microfluidics Lab stworzyli jednorazowy, szybki i niezawodny system do identyfikacji putrescyny w próbkach wołowiny.
-
23.12.2022
eFORUM Monitoring środowiskowy i postęp w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Dzień 2 - nagranie
eFORUM Monitoring środowiskowy i postęp w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Dzień 2 - nagranie z dnia 15.12.2022 r.
-
22.12.2022
eFORUM Monitoring środowiskowy i postęp w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Dzień 1 - nagranie
eFORUM Monitoring środowiskowy i postęp w zarządzaniu bezpieczeństwem żywności. Dzień 1 - nagranie z dnia 14.12.2022 r.
-
15.12.2022
Główne źródła występowania Listeria monocytogenes w świetle najnowszych doniesień
Ogromny wpływ na występowanie Listeria monocytogenes w produktach spożywczych mają zakażenia wtórne spowodowane niewystraczającą higieną w zakładach produkcyjnych oraz nieprawidłowo prowadzonym monitoringiem środowiska produkcyjnego.
Nasi partnerzy