Zapisz się do newslettera
Najważniejsze informacje dla branży spożywczej!
Zapisz się na newsletter FoodFakty i bądź na bieżąco:
Kilkanaście dni temu International Dairy Federation wydało i udostępniło bardzo wartościowe opracowanie dla branży mleczarskiej szeroko traktujące o Listerii Spp oraz Listerii monocytogenes.
Według wstępnych danych Ministerstwa Finansów (za MRiRW) w pierwszych ośmiu miesiącach 2019 r. wolumen eksportu serów dojrzewających z Polski wyniósł 70 tys. t i był o 10 %...
Mleczarstwo jest zdecydowanie głównym działem rolnictwa Nowej Zelandii, a przychody ze sprzedaży zagranicznej produktów mleczarskich stanowią najważniejszą pozycję nie tylko w przypadku sektora spożywczego, ale też w...
Stany Zjednoczone to drugi, pod względem wartości, odbiorca produktów mleczarskich z Unii Europejskiej. Według wstępnych danych Eurostat, w I połowie 2019 r., wartość eksportu produktów mleczarskich...
Według danych Pont-Info w I połowie 2019 r. przychody firm zajmujących się przetwórstwem mleka, zatrudniających co najmniej 10 osób, zwiększyły się...
Według wstępnych danych GUS w czerwcu 2019 r. pogłowie bydła w Polsce wyniosło 6,30 mln sztuk i było o 1,5% większe niż w czerwcu 2018 r.
6 września, na Fermie Krów Langowo (Kombinat Rolny w Kietrzu) odbyła się IV edycja Narodowego Dnia Mlecznej Fermy. Zapraszamy do zapoznania się relacją z wydarzenia...
W pierwszej połowie 2019 r. w Polsce, w dużych zakładach, produkcja jogurtów była o 0,4% mniejsza niż w analogicznym okresie przed rokiem, podczas gdy produkcja innych rodzajów sfermentowanego...
Według danych Eurostat, w I połowie 2019 r. wartość sprzedaży produktów mleczarskich z Unii Europejskiej na rynki krajów trzecich wyniosła 5,6 mld EUR, czyli była o 10,6% większa niż w analogicznym okresie przed rokiem.
Tym razem będzie to województwo opolskie. Już 6 września ponad 500 hodowców, producentów bydła mlecznego oraz specjalistów z sektora mleczarskiego, spotkają się w Kombinacie Rolnym w Kietrzu
Według wstępnych danych MF (za MRiRW) w pierwszych pięciu miesiącach 2019 r. wartość importu produktów mleczarskich do Polski wyniosła...
Według danych GUS, w czerwcu 2019 r. ceny detaliczne nabiału (mleka, serów i jaj) w Polsce były przeciętnie o 0,6%...
W najbliższym dziesięcioleciu globalna produkcja mleka będzie zwiększać się szybciej niż produkcja pozostałych głównych surowców rolnych.
Według danych Eurostat w 2018 r. z Polski wyeksportowano 73,7 tys. t lodów czyli aż o 16,7% więcej niż w 2017 r. W bieżącym roku nadal obserwujemy wzrostowe tendencje w sprzedaży zagranicznej tych produktów.
Według danych Eurostat, w 2018 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Polski na Ukrainę wyniosła 23,8 mln EUR i była o 42% większa niż w 2017 r. Oznacza to, że Ukraina była czwartym największym pozaunijnym odbiorcą produktów mleczarskich z Polski.
Według wstępnych danych Eurostat, w I kwartale 2019 r. wartość eksportu produktów mleczarskich z Unii Europejskiej wyniosła 2,72 mld EUR i była o 7,8% wyższa niż w analogicznym okresie 2018 r...
Z dumą informujemy, że pierwszy zakład mleczarski pomyślnie przeszedł proces certyfikacji „Bez GMO” i ukończył go z wynikiem bardzo dobrym, a w dniu 28 maja 2019 r. w Pałacu Zamoyskich w Warszawie mieliśmy przyjemność wręczyć certyfikat „Bez GMO” Prezesowi Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piątnicy - Panu Zbigniewowi Kalinowskiemu.
Polski rynek mleka i przetworów mleczarskich po wejściu do UE przeszedł znaczące zmiany. Według danych GUS od 2005 do 2018 r. skup mleka w Polsce zwiększył się o 3 mld litrów czyli 35%, podczas gdy pogłowie krów mlecznych zmniejszyło się o 1/5 (według stanu na koniec roku)
08.04.2019 r. rządz Stanów Zjednoczonych, ze względu na niestarczające działania UE w sprawie zaprzestania subsydiowania Airbusa, zaproponował nałożenie dodatkowych ceł na szereg produktów pochodzących ze Wspólnoty, w tym produktów mleczarskich
W pierwszych dwóch miesiącach 2019 r. relacje cen zbytu większości przetworów mleczarskich do cen skupu mleka były podobne jak przed rokiem. Wyjątek stanowiły proszki mleczne oraz masło. Według szacunków Banku BNP Paribas w pierwszych dwóch miesiącach 2019 r. ceny detaliczne mleka, jogurtów i serów były 0,8% wyższe niż przed rokiem, co oznacza, że przeciętnie, produkty mleczarskie potaniały względem innych produktów żywnościowych, gdyż ceny detaliczne żywności ogółem były o 1,5% wyższe niż w pierwszych dwóch miesiącach 2018 r.
Organizacja FAO opublikowała raport na temat wpływu sektora mleczarskiego na emisję gazów cieplarnianych, która obejmuje zarówno bezpośrednią ich emisję pochodzącą ze zwierząt, jak i emisję pośrednią, związaną z wytwarzaniem pasz, nawozów, pozostałych środków produkcji oraz ich dystrybucję
Nasi partnerzy