Suplementy diety
-
02.03.2021
Nowy limit ilości witaminy D w suplementach diety
GIS ogłosił nowy limit poziomu witaminy D. Obecnie może być ona stosowana w dawce 4 000 IU w suplementach diety przeznaczonych wyłącznie dla osób zdrowych powyżej 75 roku życia
-
01.03.2021
Czy wprowadzenie na rynek syropów w kategorii suplementu diety, w celu uniknięcia opłaty cukrowej to rozwiązanie zgodne z przepisami?
Do 25 lutego br. firmy powinny złożyć pierwszą informację o wysokości opłaty cukrowej. Ten nowy obowiązek wynika z ustawy o zdrowiu publicznym i dotyczy wybranych kategorii środków spożywczych zawierających dodatek cukru, substancji słodzących, tauryny lub kofeiny.
-
15.02.2021
E-commerce i inne formy sprzedaży żywności (w tym suplementów) na odległość – rejestracja działalności
Sprzedaż żywności na odległość to wszelkie formy sprzedaży, w których brak jest jednoczesnej fizycznej obecności dostawcy i konsumenta. Do najbardziej popularnych zalicza się sprzedaż internetową (np. sklepy on-line) i telesprzedaż (np. telemarketing i telewizja interaktywna), a w dalszej kolejności tradycyjne formy sprzedaży wysyłkowej (np. katalogowa).
-
11.02.2021
Składniki żywności: Nowe warunki stosowania trans – resweratrolu w suplementach diety
W Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej z dnia 25 stycznia 2021 r. opublikowano ROZPORZĄDZENIE WYKONAWCZE KOMISJI (UE) 2021/51 z dnia 22 stycznia 2021 r. zezwalające na zmianę w warunkach stosowania nowej żywności „trans-resweratrol”.
-
29.10.2020
Wyrok WSA - wprowadzenie suplementu do obrotu
Wojewódzki Sąd Administracyjny we Wrocławiu orzekł, że właściwy powiatowy Inspektor Sanitarny nie ma obowiązku prowadzenia postępowania dowodowego w celu ustalenia, czy dany produkt spełnia przewidziane dla niego wymagania jako suplement diety. Do oceny produktu uprawniony jest GIS.
-
25.08.2020
Instytut Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN członkiem międzynarodowego zespołu, który opracowuje suplement diety hamujący infekcje SARS-CoV-2
Międzynarodowe konsorcjum z udziałem naukowców z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie opracowuje w 100% naturalny suplement diety o działaniu hamującym infekcje SARS-CoV-2.
-
26.06.2020
Obawy EFSA dotyczące bezpieczeństwa stosowania trójglicerydów selenitu w suplementach żywnościowych
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) odrzucił stosowanie trójglicerydów selenitu jako źródła selenu (Se) jako składnika suplementu żywnościowego z powodu obaw dotyczących bezpieczeństwa.
-
17.06.2020
Żywność, Suplementy, Opakowania - Produkty niebezpieczne raport maj 2020
To comiesięczna analiza wszystkich przypadków produktów niebezpiecznych zgłoszonych do systemu RASFF, przegląd analiz ryzyka EFSA, zestawienie nowych limitów prawnych pozostałości w żywności, podsumowanie nowych przypadków zafałszowań, najciekawsze case study.
-
10.03.2020
CBD w suplementach w USA – prace nad przepisami - aktualna sytuacja
W amerykańskiej ustawie budżetowej na rok 2020 przewidziano opracowanie raportu na temat prac FDA (Food and Drug Administration) dotyczących pozyskania i analizy odpowiednich danych umożliwiających opracowanie polityki i uregulowań prawnych dotyczącego zastosowania kannabidiolu (CBD)...
-
09.03.2020
Nowe maksymalne dawki w suplementach diety
Działający przy Głównym Inspektorze Sanitarnym Zespół do spraw Suplementów Diety wydał cztery nowe opinie dotyczące maksymalnej dawki witaminy E i K, chromu, boru, fluoru oraz fosforu w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety.
-
03.03.2020
Międzynarodowe Targi Suplementów Diety i Żywności Funkcjonalnej - NutraFood Poland w dniach 21-23 kwietnia 2020 w EXPO XXI Warszawa
NutraFood Poland jest pierwszym i na ten moment jedynym w Polsce wydarzeniem targowym dedykowanym sektorowi nutraceutyków, gdzie prezentowane są zarówno surowce i jak również produkty finalne – żywność i napoje funkcjonalne, suplementy diety i inne produkty o działaniu prozdrowotnym.
-
20.02.2020
Jakość handlowa suplementów diety– raport Narodowego Instytutu Leków
Na początku roku Narodowy Instytut Leków (NIL) poinformował o wynikach swoich badań dotyczących jakości suplementów diety. Jak wynika z doniesień przedmiotem badań było 50 ze 100 najczęściej kupowanych w Polsce suplementów diety.
-
28.01.2020
Suplementy z ubikwinolem i lukrecją wspomagają wysiłek fizyczny?
Zwiększona regeneracja powysiłkowa, lepsza odporność i rozbudowa masy mięśniowej – takie efekty zadeklarowali konsumenci w nowym badaniu dotyczącym wykorzystania suplementu z ubikwinolem i ekstraktem z lukrecji opracowanego przez...
-
23.01.2020
Orzeczenie ws sprzedaży suplementów diety przez Internet
Opublikowano uzasadnienie do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Białymstoku z dnia 19 listopada 2019 r. (II SA/Bk 590/19).
-
16.01.2020
Nowe maksymalne dawki w suplementach diety
Działający przy Głównym Inspektorze Sanitarnym Zespół do spraw Suplementów Diety wydał cztery nowe opinie dotyczące maksymalnej dawki witaminy B6, magnezu, żelaza i miedzi w zalecanej dziennej porcji w suplementach diety.
-
15.01.2020
Napoje z dodatkiem cukru i składnikami aktywnymi oraz suplementy – NOWY PODATEK, nowe przepisy
8 stycznia 2020r. w Ministerstwie Zdrowia odbyło się spotkanie dotyczące prac nad ustawą o zmianie niektórych ustaw w związku z promocją prozdrowotnych wyborów konsumentów.
-
22.11.2019
GIS - ustalono maksymalne poziomy witamin i innych składników w suplementach diety
Zespół ds. Suplementów Diety podjął 7 uchwał dotyczących maksymalnych ilości witamin, składników mineralnych i innych substancji wykazujących efekt odżywczy lub inny efekt fizjologiczny w suplementach diety.
-
22.11.2019
Wprowadzono limity kobalaminy w suplementach diety
Zespół Suplementów Diety działający przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej GIS wydał nową uchwałę nr 14/2019 w sprawie kobalaminy (witaminy B12) w suplementach diety.
-
21.11.2019
Wprowadzono limity kofeiny w suplementach diety
Zespół Suplementów Diety działający przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej GIS wydał nową uchwałę nr 16/2019 w sprawie kofeiny w suplementach diety.
-
20.11.2019
Nowe warunki stosowania morwy białej w suplementach diety
Zespół Suplementów Diety działający przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej GIS wydał nową uchwałę nr 17/2019 w sprawie warunków stosowania preparatów z rośliny Morus alba L. (morwa biała) w suplementach diety.
-
19.11.2019
Wprowadzono limity ryboflawiny w suplementach diety
Zespół Suplementów Diety działający przy Radzie Sanitarno-Epidemiologicznej GIS wydał nową uchwałę nr 13/2019 w sprawie ryboflawiny (witaminy B2) w suplementach diety.
Nasi partnerzy