Bezpieczeństwo stosowania dwutlenku krzemu (E 551) w żywności: najnowsze stanowisko EFSA
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Informacje główne
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
EFSA jest autorem czterech dokumentów dotyczących szczególnych kategorii żywności - dla niemowląt, dla osób z nadwagą i otyłością oraz żywności specjalnego przeznaczenia medycznego. Dostępne są już polskie wersje tych dokumentów przygotowane na zlecenie Polskiego Punktu Koordynacyjnego EFSA.
Kategoria: Innowacje, Prawo Żywnościowe
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności opublikował wytyczne dotyczące nowej żywności, a w szczególności oceny bezpieczeństwa i procedury składania wniosków
Kategoria: Biznes
24 października w Centrum Kreatywności Targowa w Warszawie odbędzie się już siódma edycja konferencji Plant-Powered Perspectives organizowanej przez kampanię RoślinnieJemy.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Kwas behenowy pozyskiwany z nasion gorczycy został wyłączony z wykazu substancji lub produktów powodujących alergie lub reakcje nietolerancji
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Komisja Europejska opublikowała raport pt. Protein supply and demand, który ukazuje kluczowe kwestie związane z produkcją białka, jego źródłami oraz tendencjami konsumpcyjnymi w Unii Europejskiej.
Kategoria: Biznes
Już 29 X w Warszawie odbędzie się Kongres Światowy Dzień Mięsa – World Meat Day. To pierwsze tego typu wydarzenie, które zjednoczy sektor mięsny z całego świata, tworząc platformę do wymiany poglądów, wypracowania globalnych rozwiązań oraz celebracji branży. Punktem kulminacyjnym Kongresu będzie podpisanie Deklaracji ustanawiającej Światowy Dzień Mięsa (World Meat Day) przez przedstawicieli sektora mięsnego z Polski i z zagranicy.
Kategoria: Prawo Żywnościowe
We wrześniu 2024 r. wprowadzono przepisy dotyczące m.in. etykiet cyfrowych; znowelizowano metody analiz laboratoryjnych, które mają być stosowane podczas kontroli urzędowych oraz zmieniono warunki etykietowania w odniesieniu do alergenów
Kategoria: Biznes
SIAL Innovation to globalne obserwatorium innowacji żywności organizowane we współpracy z ProtéinesXTC, które co 2 lata analizuje kilka tysięcy wniosków składanych przez wystawców targów. Ceremonia wręczenia nagród odbędzie się 19 października podczas targów SIAL w Paryżu.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności, Opakowania, Prawo Żywnościowe, Strefa Managera
Nagranie webinarium eksperckiego "Syntezy Miesiąca Strefy Managera - październik 2024"
Kategoria: Prawo Żywnościowe
Rada poparła propozycję przesunięcia terminu rozpoczęcia stosowania przepisów EUDR o 12 miesięcy
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Francuska żandarmeria (Gendarmerie Nationale) wraz z włoskimi karabinierami (NAS Carabinieri) i szwajcarską policją federalną (Police Federale Swiss) przeprowadziły dochodzenie, które doprowadziło do rozbicia siatki przestępczej podrabiającej znane francuskie wina. Akcja śledcza wspierana była przez Europol i Eurojust.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Główny Inspektor Sanitarny został poinformowany przez firmę Bezgluten Sp. z.o.o. o wycofaniu określonej poniżej partii bezglutenowych płatków owsianych, w których w wyniku badań właścicielskich stwierdzono obecność glutenu.
Kategoria: Procesy i Technologie
Firma Ishida Europe, we współpracy z Maple Leaf Foods – jednym z największych kanadyjskich producentów przetworzonego mięsa, w tym drobiu – miała kluczowy udział w realizacji nowo otwartego zakładu przetwórstwa drobiowego o wartości 772 milionów dolarów kanadyjskich, zlokalizowanego w London, w prowincji Ontario.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Światowy Dzień Żywności to święto, które podkreśla znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego na całym świecie. Zostało ustanowione w 1979 r. przez Organizację Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i obchodzone jest w rocznicę powstania FAO - 16 października.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
System RASFF ma na celu zwiększenie odpowiedzialności oraz wzmocnienie współpracy poszczególnych państw członkowskich, w celu ograniczenia wprowadzania do obrotu niebezpiecznej żywności oraz pasz...
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Raport przedstawia kompleksowy przegląd aktualnej wiedzy na temat spożycia ryb, dostarczając cennych informacji zarówno na temat korzyści, jak i potencjalnych zagrożeń zdrowotnych.
Kategoria: Bezpieczeństwo Żywności
Hiszpańska firma fałszowała dokumentację i wprowadzała na rynek zafałszowany ekologiczny miód skażony pestycydami.
Kategoria: Składniki Żywności
Komisja Europejska zaktualizowała rejestr chronionych nazw pochodzenia (ChNP) i chronionych oznaczeń geograficznych (ChOG), dodając kolejne tradycyjne produkty o unikalnych cechach regionalnych.
Nasi partnerzy