Badania żywności
-
21.12.2022
Wyniki badania miodu importowanego do USA pod kątem zafałszowań żywności
FDA przeprowadziła badanie importowanego miodu pod kątem zafałszowań żywności motywowanych ekonomicznie. Celem było zidentyfikowanie produktów zawierających dodatek niezadeklarowanych substancji słodzących.
-
20.12.2022
Jakość handlowa wyrobów garmażeryjnych w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową wyrobów garmażeryjnych z nadzieniem (typu pierogi, naleśniki, krokiety, pyzy, kartacze) w 76 lokalach gastronomicznych.
-
20.12.2022
Komisja przyjmuje nowe przepisy w celu ochrony obywateli przed niebezpiecznymi zanieczyszczeniami w żywności
Komisja przyjęła nowe przepisy mające na celu ochronę obywateli przed chemikaliami, które mogą mieć negatywny wpływ na układ odpornościowy, rozwój płodu i dziecka lub cholesterol.
-
15.12.2022
Główne źródła występowania Listeria monocytogenes w świetle najnowszych doniesień
Ogromny wpływ na występowanie Listeria monocytogenes w produktach spożywczych mają zakażenia wtórne spowodowane niewystraczającą higieną w zakładach produkcyjnych oraz nieprawidłowo prowadzonym monitoringiem środowiska produkcyjnego.
-
15.12.2022
Wartość odżywcza okiem analityka
Informacja o wartości odżywczej stanowi istotny element oznakowania środków spożywczych. Konsumenci bardzo często na jej podstawie dokonują wyboru środków spożywczych przed ich zakupem, co jest odzwierciedleniem rosnącego zainteresowania prawidłowym odżywianiem i zdrowym stylem życia.
-
14.12.2022
Badania analityczne ELISA jako kluczowy etap w procesie zarządzania alergenami w zakładach produkcyjnych
Naukowcy z firmy ProGnosis Biotech, wychodząc naprzeciw wymaganiom producentów żywności chcących spełniać powyższe wymogi, przygotowali 20 testów działających w technice ELISA, które pozwalają zmierzyć obecność alergenów w większości potencjalnie zakażonych matryc żywnościowych.
-
08.12.2022
FAO oraz IAEA prowadzą badania nad nowymi odmianami roślin uprawnych w kosmosie
W obliczu coraz bardziej dotkliwych zmian klimatu Międzynarodowa Agencja Energii Atomowej (IAEA) wraz z Organizacją Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) rozpoczęły badania mające na celu opracowanie nowych odmian roślin jadalnych – projekt realizowany będzie w przestrzeni kosmicznej.
-
01.12.2022
Ponowna ocena dihydrochalkonu neohesperydyny (E 959) jako dodatku do żywności
Niniejsza opinia dotyczy ponownej oceny dihydrochalkonu neohesperydyny (E 959) stosowanego jako dodatek do żywności.
-
01.12.2022
Ubytek masy netto – ważny wyrok WSA
Opublikowano uzasadnienie do wyroku Wojewódzkiego Sądu Administracyjnego w Poznaniu, w którym sąd odniósł się do nurtującej producentów kwestii związanej z naturalnym ubytkiem masy netto produktu.
-
28.11.2022
Siarczyny - obawy o bezpieczeństwo konsumentów, ale brak danych
Spożycie siarczynów w diecie może stanowić zagrożenie dla bezpieczeństwa konsumentów środków spożywczych zawierających te dodatki, podsumowali eksperci EFSA w zaktualizowanej ocenie dwutlenku siarki (E220) i siarczynów (E221-228).
-
22.11.2022
Strategia FDA odnośnie zapobiegania chorobom wywołanym przez Cronobacter sakazakii w mieszankach mlecznych dla dzieci
Strategia prewencyjna FDA jest opracowywana po wycofaniach na dużą skalę modyfikowanego mleka w proszku dla niemowląt, które miały miejsce między wrześniem 2021 r. a lutym 2022 r.
-
17.11.2022
50% pieczywa w UK zawiera pestycydy
Opierając się na oficjalnych danych, PAN UK ujawnił, że udział pieczywa zawierającego dwa lub więcej pestycydów podwoił się w ciągu ostatniego roku do 50% dostępnego asortymentu.
-
17.11.2022
Pasze i działania CBŚP - wyniki badań próbek pasz
Badaniami objęto kwasy tłuszczowe, a także gotowe pasze zawierające je w składzie.
-
14.11.2022
Jakość handlowa przetworów mlecznych i znakowanie wyrobów mlekopodobnych w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową przetworów mlecznych oraz oznakowanie i prezentację wyrobów mlekopodobnych. Kontrolą objęto łącznie 128 podmiotów, w tym 64 producentów i 64 sklepy.
-
09.11.2022
Kryteria oceny ryzyka roślin wytwarzanych przez ukierunkowaną mutagenezę, cisgenezę i intragenezę
Oświadczenie w sprawie kryteriów oceny ryzyka roślin wytwarzanych przez ukierunkowaną mutagenezę, cisgenezę i intragenezę podsumowuje prace, które stanowią pierwszy krok w tworzeniu solidnych, opartych na nauce ram oceny zagrożeń związanych z tymi technikami w żywności i paszy oraz dla środowiska , indywidualnie dla każdego przypadku.
-
08.11.2022
Listerioza w Anglii i Walii podsumowanie 2020 – raport UK HSA
Brytyjska Agencja Bezpieczeństwa Zdrowia (UK HSA) opublikowała raport, w którym podsumowano liczbę, dane demograficzne i wyniki kliniczne potwierdzonych przypadków listeriozy w Anglii i Walii w 2020 r. Krajowy nadzór nad listeriozą w Anglii i Walii jest prowadzony od 1992 r.
-
07.11.2022
Bezpieczna żywność w niepewnych czasach
Rosnące ceny, kruche łańcuchy dostaw, niespokojni klienci: przemysł spożywczy stoi przed największymi wyzwaniami od lat. Testo wspiera precyzyjną technologią pomiarową i specjalistyczną wiedzą, aby zabezpieczyć łańcuch chłodniczy, a tym samym zapewnić bezpieczeństwo żywności.
-
03.11.2022
Jakość handlowa mięsa i jego przetworów w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową mięsa i jego przetworów (parówek i innych kiełbas). Kontrolą objęto łącznie 155 podmiotów, w tym 81 producentów i 74 sklepy.
-
29.10.2022
Obecność bakterii Listeria monocytogenes w jednej partii produktu pn. Boczek Wędzony
W wyniku kontroli wewnętrznej podmiotu stwierdzono obecność bakterii Listeria monocytogenes w określonej poniżej partii boczku wędzonego.
-
28.10.2022
Ponowny audyt DG Sante w Polsce potwierdza nierozwiązane problemy w obszarach kontroli wołowiny, dobrostanu bydła i salmonelli w drobiu
Według Dyrekcji generalnej ds. Zdrowia i Bezpieczeństwa Żywności (DG Sante) w polskim systemie kontroli mięsa wołowego i drobiowego nadal występują poważne problemy.
-
27.10.2022
Stwierdzenie obecności substancji alergennej – glutenu w jednej partii produktu pn. Chipsy kukurydziane solone
W wyniku badań przeprowadzonych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono niezgodność w zakresie zawartości glutenu w produkcie oznakowanym jako produkt bezglutenowy.
Nasi partnerzy