Badania żywności
-
08.05.2023
Jakość handlowa oliwy z oliwek w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową oliwy z oliwek w 53 podmiotach (41 sklepach i 12 podmiotach importujących, sprowadzających, składujących, prowadzących sprzedaż hurtową oliwy z oliwek).
-
05.05.2023
Komunikat prasowy GIJHARS dot. jakości handlowej produktów z Ukrainy
Organy IJHARS złożyły łącznie 5 zawiadomień do organów ścigania o możliwości popełnienia przestępstwa w związku z nieprawidłowościami stwierdzonymi w toku kontroli podmiotów prowadzących obrót importowanym zbożem.
-
01.05.2023
Program zwalczania afrykańskiego pomoru świń w Polsce na rok 2023
Celem programu jest m.in. wczesne wykrywanie ASF w populacji świń oraz dzików przez monitorowanie choroby, a także kontrola występowania choroby oraz zapobieganie jej rozprzestrzenianiu
-
28.04.2023
Etykiety sugerują brak określonego alergenu – brytyjskie firmy spożywcze apelują o nowe przepisy znakowania
Etykiety sugerujące brak określonego alergenu – zwłaszcza określenia „wolne od” i „wegańskie” – potencjalnie wprowadzają w błąd.
-
28.04.2023
Nowy biosensor do wykrywania pestycydów w żywności
Zespół naukowców z Brazylii opracował tani i łatwy w użyciu sensor służący do wykrywania pestycydów w żywności.
-
27.04.2023
Jakość handlowa olejów roślinnych w 2022 r.
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej olejów roślinnych (rafinowanych i tłoczonych na zimno), którą objęto 54 podmioty (37 sklepów i 17 producentów).
-
25.04.2023
Odpady po produkcji rolnej jako źródło związków bioaktywnych
Naukowcy z Argentyny prowadzą badania nad wykorzystaniem odpadów po produkcji rolnej jako źródła cennych związków bioaktywnych.
-
19.04.2023
Uwierzytelnianie pochodzenia geograficznego poprzez elementarny "odcisk palca" żywności
Wspólne Centrum Badawcze (JRC) Komisji Europejskiej udostępniło publikację na temat uwierzytelniania pochodzenia geograficznego z wykorzystaniem elementarnego „odcisku palca” żywności.
-
17.04.2023
Krajowy program zwalczania niektórych serotypów Salmonella w stadach brojlerów gatunku kura (Gallus gallus) na 2023 r.
W Programie określono m.in. warunki postępowania w przypadku wykrycia zakażenia oraz metody stosowane do wykrywania serotypów Salmonella
-
17.04.2023
Liczba opadania i jej wpływ na jakość wypieków
Na jakość wypieków wpływ ma kilka parametrów, takich jak lepkość czy gluten. Jednak najważniejszym z nich jest liczba opadania (Falling Number). Określa ona aktywność enzymów amolitycznych zawartych w ziarnie. Aktywność jednego z nich, enzymu alfa-amylazy, wpływa na fermentację ciasta oraz na właściwości miękiszu chleba.
-
11.04.2023
Opublikowano wydanie 6.1 programu certyfikacji GLOBALG.A.P. Chain of Custody
Komunikat nr 398 z dnia 3.04.2023 r. w sprawie akredytacji jednostek certyfikujących w zakresie programu GLOBALG.A.P. Chain of Custody.
-
10.04.2023
Alkaloidy pirolizydynowe w żywności
Niemiecki Instytut BfR ocenił możliwe zagrożenia dla zdrowia związane z 1,2-nienasyconymi alkaloidami pirolizydynowymi (PA) w żywności – pytania i odpowiedzi.
-
10.04.2023
Wyniki badania diety całkowitej - MEAL przeprowadzonego przez niemiecki Instytut BfR
Total Diet Study (TDS) to nazwa nadana metodzie zalecanej przez FAO oraz WHO w celu określenia średnich stężeń substancji w diecie przeciętnego człowieka.
-
10.04.2023
Czy spożycie błonnika może pomóc w prewencji choroby Alzheimera?
Nowe badanie wskazuje, że spożycie błonnika może przekładać się na niższe ryzyko utraty funkcji poznawczych u osób starszych o genotypie sprzyjającym wystąpieniu choroby Alzheimera.
-
06.04.2023
Ocena bezpieczeństwa enzymu spożywczego pektynesterazy z genetycznie zmodyfikowanego szczepu Aspergillus oryzae AR-962
Enzym wytwarzany przez AB Enzymes GmbH został poddany ocenie bezpieczeństwa przez panel EFSA na wniosek Komisji Europejskiej.
-
06.04.2023
Uzgodnienie wzoru świadectwa dla wytopionych tłuszczów na eksport do Serbii
-
06.04.2023
Mérieux NutriSciences przejmuje Blonk i wzmacnia swoje zaangażowanie w rozwój bardziej zrównoważonych systemów żywnościowych
Mérieux NutriSciences, światowy lider w dziedzinie bezpieczeństwa, jakości i zrównoważonego rozwoju żywności, ogłasza przejęcie firmy Blonk, wiodącego międzynarodowego eksperta w dziedzinie rozwoju zrównoważonych systemów żywnościowych.
-
03.04.2023
Ocena bezpieczeństwa enzymu spożywczego zawierającego endo-poligalakturonazę i celulazę z niezmodyfikowanego genetycznie szczepu Talaromyces cellulolyticus NITE BP-03478
Enzym spożywczy zawierający endo-poligalakturonazę i celulazę jest wytwarzany przez niezmodyfikowany genetycznie Talaromyces cellulolyticus szczep NITE BP-03478 firmy Meiji Seika Pharma Co., Ltd. Przeznaczony jest do stosowania w ośmiu procesach produkcji żywności.
-
03.04.2023
Znaczenie weterynaryjnej ochrony zdrowia publicznego. Jaką rolę spełniają urzędowi lekarze weterynarii?
Urzędowy lekarz weterynarii przede wszystkim zajmuje się badaniem mięsa zwierząt rzeźnych. Zgodnie z unijnym prawem żywnościowym, decyzję o uznaniu przydatności do spożycia mięsa i innych surowców odzwierzęcych mogą wydawać jedynie urzędowi lekarze weterynarii.
-
31.03.2023
Piwo z puszki czy z butelki, które smakuje lepiej?
Browary używają do dystrybucji produktów zarówno aluminiowych puszek, jak i szklanych butelek. Wyniki badań pokazują, że rodzaj opakowania znacząco wpływa na metabolity piwa, a tym samym na jego stabilność.
-
30.03.2023
Naukowcy pracują nad metodą peklowania mięsa bez dodatku azotynów
Naukowcy z amerykańskiego Texas A&M University opracowują metodę peklowania mięsa bez dodatku azotynów.
Nasi partnerzy