Food Fraud
-
27.05.2020
Raport KE dot. porównania międzylaboratoryjnego metody LC-IRMS – wykrywającej zafałszowania miodu
Wspólne Centrum Badawcze Komisji Europejskiej zorganizowało porównanie międzylaboratoryjne (ILC), aby zapewnić zainteresowanym laboratoriom możliwość oceny i porównania ich kompetencji w zakresie określania proporcji fruktozy, glukozy, di- i trisacharydów 13C / 12C w miodzie za pomocą chromatografii cieczowej (LC-IRMS).
-
27.05.2020
Najnowszy raport Unii Europejskiej dotyczący zafałszowań żywności w roku 2019
Od roku 2016 w ramach systemu wymiany informacji o oszustwach żywnościowych w UE, rozpatrzono 861 spraw dotyczących zafałszowań, a liczba zapytań każdego roku rośnie.
-
20.05.2020
Nowość - Bezpieczeństwo żywności – Europa Kwiecień 2020 - Rasff - Analizy FoodFakty - Tablica Managera
System Rasff pozostaje najważniejszym elementem zarzadzania ryzykiem bezpieczeństwa żywności, mimo że jest to system otwarty, wymaga dużo czasu i znajomości języka angielskiego.Postanowiliśmy pokazać wszystkie najważniejsze elementy ryzyka żywności niezbędne dla decyzji Managera branży spożywczej na jednej syntetycznej Tablicy Managera. To nowy element naszych Raportów Food Risk analizujących i podsumowujących sytuację na rynku EU. Zapraszamy do zapoznania się z Tablicą Kwiecień
-
20.05.2020
Wzrost zafałszowań z koniną w tle
W maju odnotowaliśmy doniesienia o wykryciu dwóch oszukańczych dostaw koniny w Europie oraz nielegalnej ubojni koni w...
-
13.05.2020
Fałszowanie tofu w Norwegii – nielegalna sieć produkcji i sprzedaży
Norweski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności 5 maja 2020 r. wydał ostrzeżenie dotyczące nielegalnej produkcji i sprzedaży tofu...
-
06.05.2020
Blue Bell Creameries przyznaje się do winy i zapłaci grzywnę w wysokości ponad 19 mln USD z powodu wybuchu listeriozy
Wytwórnia lodów ze Stanów Zjednoczonych z siedzibą w Teksasie, Blue Bell Creameries przyznała się do dystrybucji produktów skażonych Listerią monocytogenes, związanych z wybuchem listeriozy...
-
30.04.2020
Zbyt wysoka zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych w kiełbasie
Zafałszowanie kiełbasy - władze Hongkongu wykryły znacznie wyższą zawartość nasyconych kwasów tłuszczowych od wartości zadeklarowanej na etykiecie produktu.
-
22.04.2020
Zafałszowania oleju arganowego
Naukowcy z Quadram Institute (Wielka Brytania) opracowali nowy sposób testowania autentyczności oleju arganowego. W badaniu 28 dostępnych na rynku produktów, oznaczonych jako 100% olej arganowy...
-
15.04.2020
Zafałszowania skrobi ziemniaczanej, kukurydzianej i skrobi z batatów
W badaniu finansowanym przez South China Agricultural University wykazano fałszowanie różnych rodzajów skrobi skrobią z manioku
-
08.04.2020
Modele analizy podatności na zafałszowania żywności – Raport miesięczny Food Fraud Risk
Standardy rodziny GFSI oraz regulacje prawne niektórych krajów, narzucają obowiązek wprowadzenia analizy podatności produktów na zafałszowania, dlaczego?
-
08.04.2020
Zafałszowania mleka w Pakistanie
Pakistan, Urząd ds. Żywności Pendżabu odrzucił 1300 litrów zafałszowanego mleka w Lahaur. Mleko było skażone zanieczyszczoną wodą i substancjami chemicznymi. Łącznie skontrolowano 28000 litrów mleka.
-
01.04.2020
Pierwszy certyfikowany materiał referencyjny dla ryb do zwalczania oszustw związanych z żywnością
Wspólne Centrum Badawcze (JRC) opracowało pierwszy w historii Certyfikowany Materiał Referencyjny (CRM) do identyfikacji genetycznej ryb.
-
25.03.2020
21 ton zafałszowanego parmezanu
Karabinierzy z Parmy przejęli ponad 5000 form zafałszowanego sera Parmigiano Reggiano DOP.
-
18.03.2020
Herbata, olejek, nalewka ziołowa na koronawirusa? Nie daj się oszukać
Agencja ds. Żywności i Leków (FDA) i Federalna Komisja Handlu (FTC) wystosowały pisma ostrzegawcze do siedmiu firm, dotyczące sprzedaży fałszywych produktów przeciwko COVID-19
-
11.03.2020
Zgniłe jaja w półproduktach jajecznych austriackiego giganta
W raporcie Unii Europejskiej, podsumowującym artykuły o zafałszowaniach żywności w lutym 2020 r. opublikowany został wpis o fałszowaniu półproduktów jajecznych zgniłymi jajami...
-
04.03.2020
IJHARS - Jakość handlowa produktów rybołówstwa
W IV kwartale 2019 roku Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadziła kontrolę jakości handlowej produktów rybołówstwa (w tym marynat i konserw rybnych, ryb mrożonych i wędzonych). Objęto nią 73 podmioty.
-
26.02.2020
Ostateczna regulacja FDA zapobiegania celowym zafałszowaniom
FDA wydała ostateczną regulację zapobiegania celowym zafałszowaniom, zgodnie z ustawą o modernizacji bezpieczeństwa żywności...
-
19.02.2020
35 milionów butelek zafałszowanego Prosecco DOC i Pinot Grigio DOC
Ponad 400 osób otrzymało zawiadomienia sądowe za udział w procederze fałszowania win DOC w Cantina Rauscedo.
-
07.02.2020
Wykrywanie oszustw związanych z etykietowaniem ryżu za pomocą zdjęć ze smartfona
Zdjęcie wykonane telefonem komórkowym może wykryć nieprawidłowości w znakowaniu rodzaju ryżu oraz innych zbóż i produktów spożywczych.
-
05.02.2020
Komisja Europejska – podsumowanie spotkania Centrum Wiedzy o Zafałszowaniach i Jakości Żywności
Uczestnicy warsztatów omawiali kwestie związane z dostępnością i warunkami korzystania z baz danych i modeli statystycznych oraz perspektywy i ograniczenia systemów wczesnego ostrzegania...
-
29.01.2020
NVWA nakłada na firmę grzywnę w wysokości pół miliona euro za brak współpracy podczas wycofywania wieprzowiny
Przedsiębiorstwo nie podjęło wystarczających środków w celu wycofania z rynku wieprzowiny. Ponadto przetwórca mięsa poprosił swoich klientów o zignorowanie instrukcji NVWA...
Nasi partnerzy