Food Fraud
-
28.11.2019
Globalne perspektywy oszustw związanych z żywnością: wyniki badania WHO przeprowadzonego wśród członków INFOSAN
W lipcu 2019 r. opublikowano badanie Spink’a i wsp., w którym uwzględniono wyniki ankiety przeprowadzonej w 2017 r. wśród członków INFOSAN, dotyczącej zapobiegania oszustwom żywnościowym...
-
27.11.2019
Jakie zafałszowania żywności czekają nas w 2020 roku?
Rynek zalewany jest informacjami o kolejnych zafałszowaniach żywności. Wszelkie standardy i historyczne przekonania o braku takich fałszerstw są obalane przez kolejne sensacyjne informacje. Co w takim razie czeka nas w 2020 roku.
-
20.11.2019
Przejęcie z włoskich winnic zafałszowanych produktów o wartości ponad 4 mln euro
Włoskie Ministerstwo Zdrowia 18 listopada poinformowało o dwóch akcjach włoskich służb, w ramach których przejęto 90000 litrów sfermentowanego produktu winnego...
-
13.11.2019
Fałszowanie oregano i olejku eterycznego – Opinia 19 ekspertów, Najnowszy biuletyn zapobiegania fałszerstwom botanicznym
Program Zapobiegania Botanicznym Fałszerstwom opublikował biuletyn na temat ziół oregano i olejków eterycznych.
-
06.11.2019
Ogromna skala substytucji i błędnego oznakowania ryb w Kanadzie – raport Oceana Canada
Testy DNA przeprowadzone przez Oceana Canada w latach 2017-2019 ujawniły, że 47% z 472 przebadanych próbek ryb i owoców morza, pobranych z restauracji i sklepów spożywczych było...
-
30.10.2019
Części innych roślin w oregano – decyzje IJHARS
W ciągu ostatniego tygodnia Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych opublikowała trzy decyzje, dotyczące fałszowania oregano. We wszystkich...
-
23.10.2019
Ostatnie przypadki fałszowania oliwy z oliwek
Włoski Unaprol (Konsorcjum Włoskiej Oliwy z oliwek) 15 października poinformował o konfiskacie ponad 2 ton fałszywej oliwy z oliwek extra virgin. W ciągu ostatniego miesiąca na portalach czeskiego SZPI i polskiego IJHARSu równiez opublikowano przypadki niespełnienia wymagań jakościowych oliwy extra virgin.
-
16.10.2019
Fałszywe jaja ekologiczne we Włoszech i złe traktowanie kur
W fermie w San Zaccaria w prowincji Rawenna produkowano jaja ekologiczne, pomimo braku ogrodzonych obszarów zewnętrznych, sąsiadujących z szopą.
-
09.10.2019
Fałszowanie ryżu premium
Według źródła, eksperci ds. Bezpieczeństwa żywności szacują, że fałszowane jest od 20 do 50% najwyższej jakości ryżu, a 20% niskiej jakości ryżu jest sprzedawane jako ryż wyższej jakości.
-
02.10.2019
Fałszowanie kurkumy chromianem ołowiu
Kurkuma jest żółtą przyprawą o licznych korzyściach zdrowotnych, w tym przeciwzapalnych i antykancerogennych. Jednak ostatnie badania pokazują, że kurkuma uprawiana w Bangladeszu może zawierać wysokie stężenia ołowiu.
-
25.09.2019
Przekroczony limit zawartości wody w kotletach z kurczaka, które trafiały do potrzebujących we Francji
Po aferze fałszowania żywności związanej z polskim mięsem wołowym francuskie służby wykryły zbyt dużą zawartość wody w kotletach z kurczaka.
-
23.09.2019
Śledztwo w sprawie fałszowania mleka w SM Gostyń
Jak donosi serwis gostynska.pl w Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu trwa śledztwo dotyczące fałszowania mleka poprzez rozcieńczanie go z wodą...
-
18.09.2019
Fałszowanie żywności - włoskie kontrole w sektorze warzyw i owoców
Włoskie Ministerstwo Zdrowia przekazało informację o ostatnio przeprowadzonych kontrolach w sektorze warzyw i owoców. Stwierdzono niezgodności, w tym fałszowanie...
-
04.09.2019
Ministerstwo Zdrowia Izraela ostrzega przed fałszowanymi napojami alkoholowymi
Sprzedaż podrabianych napojów alkoholowych, zawierających niebezpieczne stężenia metanolu, zarówno w supermarketach, jak i w sklepach jest bardzo rozpowszechniona w Izraelu. Poza tym trudno jest oszacować...
-
28.08.2019
Właściciel zakładu przetwórstwa mięsnego z USA fałszował testy na obecność E. coli
Właściciel zakładu przetwórstwa mięsnego z siedzibą w Stafford przyznał się do fałszowania testów na obecność E. coli. Oskarżenia dotyczyły sfałszowania...
-
21.08.2019
Fałszowanie żywności - szara strefa handlu awokado
Wzrost cen awokado zwrócił uwagę karteli narkotykowych, które chcą kontrolować handel owocem. Rolnicy w Meksyku stoją w obliczu potencjalnej kradzieży i zastraszania...
-
14.08.2019
Pracownicy ONZ oskarżeni o defraudację środków pomocy dla Jemenu
W wyniku dochodzenia Associated Press, kilkunastu pracowników ONZ oskarżono o wzbogacenie się na nielegalnym rozprowadzaniu żywności, leków...
-
07.08.2019
Fałszowanie mleka w Indiach
Dwaj mężczyźni, którzy zaczynali jako rowerowi sprzedawcy mleka, w ciągu 7 lat zostali właścicielami mienia wartego dziesiątki milionów...
-
31.07.2019
Przejęcie w Europie 51 ton zafałszowanego tuńczyka
Szkoccy śledczy pomogli przerwać oszustwo z udziałem tuńczyka o wartości 200 mln euro...
-
24.07.2019
Decyzja IJHARS dotycząca zafałszowania Chronionego Oznaczenia Geograficznego
W ostatnim tygodniu Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywyczych opublikowała ciekawą decyzję dotyczącą zafałszowanego produktu...
-
17.07.2019
Fałszowanie wina powodem aresztowania jedenastu osób
Wspólna operacja wielu włoskich władz doprowadziła do aresztowania jedenastu osób (w tym urzędnika ICQRF) oraz zajęcia czterech firm
Nasi partnerzy